Mám 2GB RAM a také v pohodě.
Tohle mne nestaci ani na rozumny vyvoj v JS - 4GB je naproste minimum (pres 1GB si v pohode vezme build, pres 1GB IDE a na prohlizece a system moc nezbyva). Neni to ani nic obrovskeho, prumerny (mozna dokonce i mensi) JavaScriptovy front-end. Kdyz jsem pak musel zacit testovat proti realnemu BE na lokale, tak bylo potreba jeste mnohem vic (pustena DB, dalsi IDE a samotny BE).
Kdyz jsem si hral se sitovou aplikaci v Jave, tak to spolklo jeste podstatne vic - 2x IDE (klient a server; >2GB), 2x ta spustena aplikace (~1GB), build veci (1-2GB), emulator Androidu (necele 1GB).
Jak bylo napsano stokrat - HW je levny, pamet nestoji skoro nic - 8GB je za tisicovku, lepsi dat par susnu do HW, nez aby skudleni vedlo k opakovanym zpozdenim (=ztratam penez) pri kazdem otevreni projektu, prekladu, debugovani.
Kdybys používal rozumné nástroje, tak ti pro vývoj stačí nejlevnější VPS s 500 mb paměti, na kterém může současně běžet i produkční aplikace.
Technologie jsou zadane klientem, pouzivam nejrychlejsi a nejstabilnejsi varianty. Napr. pro takovy sass prekladac nic lepsiho neni, proste si to giga pameti ukousne (prekladac existuje i ve variante v Ruby a to je jeste horsi).
IDE, ne textovy editor, si take bezne 1GB vezme. Tech 500MB by mozna stacilo na spusteni prohlizece a web servru. Ale pokud bych nemohl psat kod a ani ho prekladat, tak je to k nicemu. Navic tahle levna VPS jsou vykonem casto horsi nez treba RPI, takze to doufam nemyslis vazne. On je "vyvoj" a vyvoj. Pri "vyvoji" ti
IDE textovy editor nepomaha a musis casteji provadet preklad a manulani testovani. Pri vyvoji ti IDE pomaha - naznaci ti preklepy ve jmenech promennych, nevalidni kod, pomaha ti s refaktorovanim, dokumentaci atd.