Obě možnosti jsem v posledním roce vyzkoušel, obě varianty jako programátorské stroje (php, c#, nic extra náročného). Jednou větou: Desktop už nikdy.
Opravdu. Pokud si nebudu naprosto jistý, že k vývoji něčeho nekompromisně potřebuji obří krabici s s gigantickou spotřebou a výkon několika propojených GPU + top ultra výkonný procesor vyžadující megalomanský chladič s kýblem vody... tak opravdu ne, desktop už nikdy.
Po necelém roce jsem se vrátil k ntb. To pohodlí, že ho můžu zvednout jako malou placku a bez problému přenést/použít jinde/sednout si s ním na zahradu/ve vlaku/na schůzce/... je naprosto nenahraditelné. Třeba když jsem měl desktop, tak nám opravovali okna a to prostě nic neuděláš. Je to veliká bedna, monitor, klávesnice, všechny nesmysly a kabeláž okolo... než tohle "na chvíli" přenést do kuchyně (kde byl klid a okna hotové), tak to člověk raděj vypne a zakryje plachtou na malování
Teď mám zpět ntb a svět je hned krásnější. Leží v polici u vedlejšího stolu a na pracovním mám jen monitor, klácvesnici a myš a když potřebuju, tak ho prostě vezmu a jdu jinam a tu chvíli pracuju na jeho malé 17 obrazovce.
Co se týče výkonu.. jo, je slabší. Mám WOT a BSG nastaveno na střední detaily a ne na ultra, ale víš co? Vůbec mi to nevadí, protože to skoro nejde poznat
To, že je někde sem tam trochu kostrbatý stín ještě neznamená, že se tu zakotvím jak na řetězu s desetikilovou bednou s 3x větší spotřebou v zátěži a 2x větší v klidu..
A co se týče pracovních věcí, tam jde převážně o editaci textu v trochu pokročilejším editoru a občasné spuštění kompilace, kde je sice výkon menší, ale ne o tolik, aby to bylo vůbec postřehnutelné..