Vývoj elektroniky se SŠ vzděláním

bompfy

Re:Vývoj elektroniky se SŠ vzděláním
« Odpověď #15 kdy: 19. 04. 2016, 21:02:57 »
Co se týče layoutů, ty mě baví, v práci bych je i rád dělal (to jen, tak BTW).

Z vlastní zkušenosti - kvalitních layouterů je málo (stejně jako kvalitních pracovníků ve všech oborech). Plošňák v CADu "namaluje" kde kdo, ale nakreslit DPSku tak, aby byla funkční, bez obtíží vyrobitelná, testovatelná a aby výrobek prošel na EMC, tak to je umění. Ta VŠ k tomu nutná není, ale je hodně vhodná a to včetně té matiky. Některé jevy se holt bez derivací a integrálů hůře chápou. A odborné předměty ve vyšších ročnících můžou dát dobrý rozhled do "okolních" oborů.

Pokud to s navrhováním DPS myslíte vážně, doporučuju si najít praxi/brigádku v nějaké EMS firmě v okolí. Člověk získá spoustu informací jak udělat DPS pro hromadnou výrobu, uvidí proces výroby od logistiky přes výrobu až po testování a oživení, uvidí chyby ostatních a hlavně zjistí, jaká elektronika se ve skutečnosti dneska vyrábí.

medvidek

« Odpověď #16 kdy: 19. 04. 2016, 21:06:44 »
Momentálně odebírám pouze DPS, tam jsou zajímavé rady, ikdyž často se recyklují nějaké doporučení a "guidebooky" (např. od TI), které jsem už viděl, jsou tam zajímavé věci z praxe, zvlášť pak z té black magic.
Ono navrhnout ten layout není žádná sranda, takový Robert Feranec (podle mě opravdová kapacita) nabízí kurzy, a když člověk vidí, co všecko tahá (DDR paměti, mixed signals atd...), tak jen kouká s otevřenu pusou :)
Možná by mě to bavilo, je to opravdu zajímavé, řešit optimalizaci desky (ikdyž se u toho dost nadává).
Každopádně dneska na cvičení jsem šel za cvičicím, že potřebuji zaměstnat nějakým projektem, DPSkou, nebo tak něčím, uvidim, jak to dopadne.
Všem ještě jednou moc děkuji :)

medvidek

« Odpověď #17 kdy: 19. 04. 2016, 21:10:58 »
Co se týče layoutů, ty mě baví, v práci bych je i rád dělal (to jen, tak BTW).

Z vlastní zkušenosti - kvalitních layouterů je málo (stejně jako kvalitních pracovníků ve všech oborech). Plošňák v CADu "namaluje" kde kdo, ale nakreslit DPSku tak, aby byla funkční, bez obtíží vyrobitelná, testovatelná a aby výrobek prošel na EMC, tak to je umění. Ta VŠ k tomu nutná není, ale je hodně vhodná a to včetně té matiky. Některé jevy se holt bez derivací a integrálů hůře chápou. A odborné předměty ve vyšších ročnících můžou dát dobrý rozhled do "okolních" oborů.

Pokud to s navrhováním DPS myslíte vážně, doporučuju si najít praxi/brigádku v nějaké EMS firmě v okolí. Člověk získá spoustu informací jak udělat DPS pro hromadnou výrobu, uvidí proces výroby od logistiky přes výrobu až po testování a oživení, uvidí chyby ostatních a hlavně zjistí, jaká elektronika se ve skutečnosti dneska vyrábí.

To právě vím, že layouterů je málo a je po nich sháňka, mám v plánu po nějaké brigádě zainvestovat do online kurzů právě od pana Ferance, je k tomu i certifikát, tak snad se s tím v praxi neztratím.

PetrM

« Odpověď #18 kdy: 20. 04. 2016, 06:53:59 »
No jednu kapacitu máš přímo ve škole, doc. Szendiucha (toho, co i do toho DPS píše). Docela pohodovej chlápek a má hodně přehled... Sedí na UMELu. Zkus si něco zapsat u něj, vždycky ho potěší, když může předávat zkušenosti někomu, kdo o ně má zájem.

medvidek

« Odpověď #19 kdy: 20. 04. 2016, 10:07:39 »
No jednu kapacitu máš přímo ve škole, doc. Szendiucha (toho, co i do toho DPS píše). Docela pohodovej chlápek a má hodně přehled... Sedí na UMELu. Zkus si něco zapsat u něj, vždycky ho potěší, když může předávat zkušenosti někomu, kdo o ně má zájem.

Děkuju moc, zapsat si sice předmět nemůžu, ale nic nebrání tomu, abych se s ním nějak domluvil  :).

JardaH

« Odpověď #20 kdy: 20. 04. 2016, 14:54:37 »
Rozhodně doporučuji dodělat VŠ, i když tě to bude srát, jako aktivní bastlič budeš mít mnohem víc praktických znalostí než kdejakej gymplák (u zkoušky tě pak stejně vylejou, protože praktický znalosti jsou na VŠ k hovnu a podle garantů oborů je nejdůležitější ten obor, kde mají integrály víc nožiček). Sice se budeš pořád chlácholit, že už příští semestr se dostaneš k něčemu zajímavějšímu a prakticky zaměřenému, ale stejně pak zjistíš, že je to tak 5 až 10 let za praxí... Budeš nadávat, budeš vyhořelej, ale stejně je pořád lepší mít titul než nic.

Proč:
1. Pokud chceš práci v zahraničí, musíš mít titul (sám jsem vystudoval návrh HW, ale u nás těch příležitostí opravdu moc není).
2. I na VŠ se dá dost pochytit a budou se do tebe snažit narvat i věci o kterých jako SŠ nemáš páru.
3. Můžeš nasbírat zajímavé kontakty.
4. Máš papír, kterej říká HR pipině, že něco fakt umíš (se nějak automaticky mylně předpokládá že neexsitují blbci s titulem).
5. Pokud chceš zajímavou práci, titul dokáže otevřít dveře.
6. Prodloužíš si mládí (takže doporučuji občas odložit prestiže, zkusit se i učesat, použít parfém a vyrazit ven za zábavou, než to pak ve 35 pracně dohánět).

Znám pár úspěšných lidí se SŠ, ale ti se vypracovali až za dlouhou dobu a většina z nich v rámci kariérního růstu
uvnitř jedné firmy a takovou šanci nedostane každej, a ne každej vydrží v jedné firmě dýl než 3 roky.

medvidek

« Odpověď #21 kdy: 20. 04. 2016, 17:59:37 »
No vidim to nějak podobně...
Asi ten titul prostě potřeba je... bude to ještě pěkně trnitá a hnusná cesta.
Můj myšlenkový pochod, který mě vedl k tomu jít třeba pracovat byl ten, že pokud je mi dneska 21 let, tak za těch 5 let už budu dávno někde pracovat ve firmě, budu soběstačný a nebudu zatěžovat rodiče.
Musel bych asi sypat peníze do vzdělání jinak, certifikáty, kurzy, prostě to vzdělání doplnit jinou cestou, než VŠ.
Ale máte asi fakt pravdu, že personalisty táhne víc ten titul, člověk si pak asi prostě může dovolit být větší "šmatlák".
Bohužel no... setkal jsem se i s takovým "inženýrem", který pájel zařízení "zaživa", vživotě jsem už neviděl takový záblesk, a neslyšel takový jekot muže v tísni.
Bohužel ve vývoji pracuje.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 20. 04. 2016, 18:41:57 »
setkal jsem se i s takovým "inženýrem", který pájel zařízení "zaživa", vživotě jsem už neviděl takový záblesk, a neslyšel takový jekot muže v tísni.

To, ze je nkdo inzenyr, opravdu neni zarukou toho, ze to neni debil. Svet by byl mnohem lepsi, kdyby polovine inzenyru urazili pracky az u p​r​d​e​le, aby uz nemohli nic kurvit.

JardaH

« Odpověď #23 kdy: 20. 04. 2016, 19:33:09 »
setkal jsem se i s takovým "inženýrem", který pájel zařízení "zaživa", vživotě jsem už neviděl takový záblesk, a neslyšel takový jekot muže v tísni.

To, ze je nkdo inzenyr, opravdu neni zarukou toho, ze to neni debil. Svet by byl mnohem lepsi, kdyby polovine inzenyru urazili pracky az u p​r​d​e​le, aby uz nemohli nic kurvit.

Ono, pokud si dobře vzpomínám, tak na ČVUT FEL, byl jeden předmět ve kterém se pájelo někdy v prvním semestru společne s testem na bezpečnost práce. Poté už se budoucí inženýři s pájením vůbec nemuseli setkat a když už je někdo donutil pracovat na elektrickém zařízení v obvodu s malým napětím, tak maximálně tak zasunuli banánek do zdířky nebo připly kroko-svorku :)

To, že pak firmy a fachmani z praxe nadávají není vina těchto studentů/absolventů. Kdyby po nich chtěli vyřešit elektrickou intenzitu mezi dvěma nekonečně dlouhými dokonale rovnoběžnými vodiči ve vakuu nad nekonečnou dokonale vodivou rovinou, tak to by byla jiná :)

v

« Odpověď #24 kdy: 20. 04. 2016, 19:37:08 »
Můj myšlenkový pochod, který mě vedl k tomu jít třeba pracovat byl ten, že pokud je mi dneska 21 let, tak za těch 5 let už budu dávno někde pracovat ve firmě, budu soběstačný a nebudu zatěžovat rodiče.
Musel bych asi sypat peníze do vzdělání jinak, certifikáty, kurzy, prostě to vzdělání doplnit jinou cestou, než VŠ.
Ale máte asi fakt pravdu, že personalisty táhne víc ten titul, člověk si pak asi prostě může dovolit být větší "šmatlák".
Bohužel no... setkal jsem se i s takovým "inženýrem", který pájel zařízení "zaživa", vživotě jsem už neviděl takový záblesk, a neslyšel takový jekot muže v tísni.
vš fakt není jenom ten papír, porozumění elektrice aspoň na úrovni 19. století není špatná věc a IMHO odlišuje "bastlíře" od skutečného odborníka (umí to zapojit vs. ví co dělá)
BTW položil jste tento dotaz i jinde? říkal jsem si, jak by asi vypadaly reakce třeba na mcu.cz

medvidek

« Odpověď #25 kdy: 20. 04. 2016, 20:10:34 »
vš fakt není jenom ten papír, porozumění elektrice aspoň na úrovni 19. století není špatná věc a IMHO odlišuje "bastlíře" od skutečného odborníka (umí to zapojit vs. ví co dělá)
BTW položil jste tento dotaz i jinde? říkal jsem si, jak by asi vypadaly reakce třeba na mcu.cz

Nikde jinde jsem se neptal na MCU, mě to nenapadlo vidíte, mohl bych to zkusit, každopádně tato diskuze mi přijde dost plodná

mhi_

« Odpověď #26 kdy: 20. 04. 2016, 22:28:09 »
VS je dobra zejmena k tomu se naucit zatnout zuby a delat i veci, ktere cloveka nebavi a nevidi v nich smysl. Potom taky trochu rozsiruje obzor. A nakonec poskytne titul, ktery je dobry mozna pri nejakych prijimacich pohovorech, zejmena ze zacatku, nez za Vami bude nejaka praxe.

Udelejte si ji, ne kvuli tomu titulu, ale kvuli rozsireni obzoru. Malovat plosnaky nebudete chtit cely zivot, lepsi je neco poradneho navrhovat a k tomu bude potreba matematika, fyzika, programovani. Bohuzel treba na CVUT se matematika ucila uz kolem roku 2000 zpusobem, ze clovek musel umet pouze typizovane ulohy, a to je pro zivot nanic. Nepamatuji se, ze bych nekdy pri navrhu neceho elektro musel pocitat "podle vzorecku" treba parcialni derivaci (nektery z tech specifickych pripadu co tam ucili), zato mnohokrat jsem byl postaven pred situaci, ze "vzorec neexistoval".

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 20. 04. 2016, 22:52:25 »
VS je dobra zejmena k tomu se naucit zatnout zuby a delat i veci, ktere cloveka nebavi a nevidi v nich smysl.

Tak na VS byly nejake veci, ktere mi dost lezly na nervy, ale celkove to byla prvni skola, ktera me zajimala. Byla to sice fuska, ale na rozdil od stredni alespon clovek nemel pocit, ze dela picoviny, ktere jsou uplne na hovno. A dneska se take uz nemusi studovat "vedecky" komunismu a jine hovadiny. A urcite ani rustina.

RDa

• 3 081
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 20. 04. 2016, 23:59:52 »
Citace
Každopádně dneska na cvičení jsem šel za cvičicím, že potřebuji zaměstnat nějakým projektem, DPSkou, nebo tak něčím, uvidim, jak to dopadne.

Tak jestli potrebujes na necem realnem delat, ozvi se s nejakym kontaktem na sebe :) A kdyz jsi zminoval Roberta, urcite by znalost Altia byla vhodna

blr

« Odpověď #29 kdy: 21. 04. 2016, 07:22:06 »
Víte, ono rozumět matematice a fyzice je naprosto něco jiného, než počítat příklady ze sbírky někde ve škole... Kdyby každý, kdo absolvoval VŠ chápal matematiku v té míře, jako si myslí, byli bychom úplně někde jinde...