Mj, kolik lidí si dovede vyměnit kapající těsnění v kohoutku, nebo třeba namontovat baterii a odpad tak, aby to "nekapalo"? I to je tržní hospodářství.
Pokud se chceme bavit o tržním hospodářství, má smysl srovnávat pouze řemeslníka u hranic s německem směrem na nějaké velké město. Je to z toho důvodu, že lze v IT leccos řešit na mnohem delší vzdálenosti. Další věc jsou vyšší náklady a rizika v IT. Řemeslník většinou odjíždí s penězmi za daný den a téměř nikdy si nenechá nic reklamovat. IT freelancer většinou čeká na peníze v řádu měsíců a nedostane je, dokud neupraví každou blbost, která ani nebyla v původním návrhu.
Zapomeňte na to, že jste zákazník. Zapomeňte na to, že víte, že zaplatíte. Zapomeňte na to, že víte, že je věc skutečně jednoduchá. To jsou totiž věci, které tvrdí každý zákazník a skutečnost se většinou liší. A teď začněte rozpočítávat rizika rovnoměrně mezi hodiny pro zákazníky. Nakonec zjistíte, že jsou ty rizika dražší než ta práce. A pak si sežeňte šikovného studenta bez špatných zkušeností, který to pro vás udělá za 500 Kč, protože my, co jsme si už vyzkoušeli, jaké je to odpracovat 150 hodin na dobré slovo, odejít s prázdnou a mávnout nad tím rukou, že je to holt zkušenost, za stovku na hodinu pracovat nebudem. To už je lepší pracovat zadarmo. Vyděláme v podstatě stejně (v obou případech nic, co by platilo aspoň procento našich složenek na daný rok) a eliminují se tím prakticky všechna rizika.
A pak je tu ještě jedna zajímavá věc, a to že se lidé (především) k IT pracovníkům chovají podle toho, kolik jejich práce stojí. Kdysi jsem víceméně pro známé pracoval za hodinovou sazbu někde kolem 400 Kč, už si přesně nepamatuju, a u čaje mi vyprávěli o svém geniálním známém, co dělá za 600 Kč. Tak jsem u všech nových zákazníků zkusil 600 Kč a opravdu se chovali jinak. Když jsem nabral dostatek kšeftů, tak jsem začal optimalizovat. Jednání o nové sazbě se stávajícími zákazníky skončilo tak, že jsem jim přislíbil půl roku za stávající sazbu, aby si mohli sehnat náhradu. Později jsem dal novým zákazníkům 800 Kč, stávající jsem ponechal na 600 Kč a pro spřízněné firmy (výhradně IT) jsem pracoval za 500 Kč, aby si mohli dovolit koncákům prodat za stejnou cenu já.
Ale nepíšu to proto, abych se chlubil. Navíc momentálně pracuju na plný úvazek za podstatně nižší hodinovou sazbu. Ale umím si to zdůvodnit... Zaměstnavatel mi zaplatí cca 160 hodin měsíčně. Zákazníci mi v součtu zaplatili proměnný počet hodin měsíčně dle svých potřeb.
Freelancer, který pracuje za nižší cenu, než je na trhu možné, okrádá o peníze v první řadě sebe a svoji rodinu, ale podílí se tak na nastavení trhu a tím okrádá o peníze všechny svoje kolegy freelancery, protože konkurovat cenou při stejných schopnostech není potřeba. Zároveň se ale okrádá i o prestiž, protože člověk, co prgá za 200 Kč na hodinu je u zákazníků a jiných lidí z businessu lama, i kdyby to byl programátorský bůh. A u správy systémů tomu není jinak.