Menší opravy v PHP - nezájem programátorů?

MartinH

Menší opravy v PHP - nezájem programátorů?
« kdy: 10. 03. 2016, 11:13:00 »
Mám jednu celkem jednoduchou stránku pro naše techniky na odesílání mailů s údaji tahanými z DB.
Vše funguje, ale k dokonalosti tomu ještě něco chybí. Jelikož to dělal programátor, který z rodinných důvodů není dočasně k dispozici, potřebuji nějaké změny a zadal jsem tedy do WebTrh požadavek.

Ozvali se mi 2 (slovy dva) zájemci, první po přečtení asi 3 (delších) vět zadání ani neodpověděl a druhý napsal, že nemá zájem.
Práci pro zkušeného programátora odhaduji tak na hodinku (kdybych uměl dobře OOP/Ajax, udělám to sám. Ale neprogramuji už mnoho let ...), nabídnutá cena 1kKč.

O co jde:
1. Jsou tam 3 ComboBoxy, které načítají data z DB (to je OK), ale nejsou na sebe navázaná podmínkou. Obsah vybrané hodnoty 1.comba by měl ovlivnit výběr z 2.comba a dvě předchozí pak výběr z 3.comba.
2. oprava hodnot vybraných z DB pro následný převod do mailu textu (to chodí, jen je třeba nějaké drobnosti).
3. Mail se posílá z template, to je OK. Do těla mailu doplnit hodnotu z textarea, kterou zadal volitelně technik (pokud bude).

Body 2 a 3 nějak zvládnu, ale s tím bodem 1 si neporadím. Nikdy jsem to nedělal a už dobře 10 let neprogramuji (kromě nějakých drobných oprav v existujícím kódu).

Skutečně je 1kKč za relativně málo práce málo peněz?
Příp. poradí někdo, jak na ty comba? (stačí nějaký vzor, nějak jsem nebyl schopen nic relevantního najít, co jsem našel nebyl přesně ono a nevím, jak bych to měl upravit aby bylo ...)

Re:Menší opravy v PHP - nezájem programátorů?
« Odpověď #1 kdy: 10. 03. 2016, 11:42:41 »
Ad bod 1 - potrebujes nekoho kdo umi zaroven PHP a zaroven nejaky javascript (treba JQuery). Kde beres odvahu hodnotit mnozstvi prace na to potrebne?

Litr fakt nestoji za to se hrabat v cizim kodu s jeho nulovou znalosti (kdo v v jakem stavu ta aplikace je, jestli ma nejakou dokumentaci, jestli pouziva normalni komponenty apod). Prinos prilis maly, rizika prilis velka. Za buro bych byl ochoten trochu zkoumat kod, navalit si to do gitu a na lokalni server, mozna by se do toho dala ta uprava vejit.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Ivan Nový

« Odpověď #2 kdy: 10. 03. 2016, 11:53:49 »
Mám jednu celkem jednoduchou stránku pro naše techniky na odesílání mailů s údaji tahanými z DB.
Vše funguje, ale k dokonalosti tomu ještě něco chybí. Jelikož to dělal programátor, který z rodinných důvodů není dočasně k dispozici, potřebuji nějaké změny a zadal jsem tedy do WebTrh požadavek.

Ozvali se mi 2 (slovy dva) zájemci, první po přečtení asi 3 (delších) vět zadání ani neodpověděl a druhý napsal, že nemá zájem.
Práci pro zkušeného programátora odhaduji tak na hodinku (kdybych uměl dobře OOP/Ajax, udělám to sám. Ale neprogramuji už mnoho let ...), nabídnutá cena 1kKč.

O co jde:
1. Jsou tam 3 ComboBoxy, které načítají data z DB (to je OK), ale nejsou na sebe navázaná podmínkou. Obsah vybrané hodnoty 1.comba by měl ovlivnit výběr z 2.comba a dvě předchozí pak výběr z 3.comba.
2. oprava hodnot vybraných z DB pro následný převod do mailu textu (to chodí, jen je třeba nějaké drobnosti).
3. Mail se posílá z template, to je OK. Do těla mailu doplnit hodnotu z textarea, kterou zadal volitelně technik (pokud bude).

Body 2 a 3 nějak zvládnu, ale s tím bodem 1 si neporadím. Nikdy jsem to nedělal a už dobře 10 let neprogramuji (kromě nějakých drobných oprav v existujícím kódu).

Příp. poradí někdo, jak na ty comba? (stačí nějaký vzor, nějak jsem nebyl schopen nic relevantního najít, co jsem našel nebyl přesně ono a nevím, jak bych to měl upravit aby bylo ...)

No ono je to pracnější než si představujete, nejprve v controleru musíte upravit načítání dat, podle zadaných pravidel, pak podle šablony ty comba vygenerovat a zobrazit. A následně musíte formulář upravit o AJAX volání controleru, v javascriptu pak přepsat výsledkem DOM na příslušných místech.

A to vzhledem k tomu, že ten kdo by vám to měl udělat, se musí se systémem nejprve seznámit, není to na hodinku, ani pro šikovného programátora (šikovný programátor = člověk, který buduje logicky kompaktní a snadno udržovatelné systémy, šikovnost != rychlost).

Spočítejte, jen kolik hodin jste se tím zabýval Vy, a kolik už vás to stálo. Včetně diskuse zde.

Když to někdo přece jen udělá, zjistíte, že jste chtěl něco jiného, ale další tisíc korun už za změnu původní změny platit nebudete chtít. Ve výsledku nebude spokojený nikdo, any vy, ani člověk, který vám to upraví. Uvažte, že když si zavoláte technika na opravu pračky, tak vám jen za příjezd naúčtuje 900 Kč. Opravy jsou drahé a neefektivní.

fredy999

« Odpověď #3 kdy: 10. 03. 2016, 12:29:23 »
Milujem, keď zákazník odhadne prácu na prkotinu a "to nemože stáť viac ako XXX".
A potom sa čuduje, že je ignorovaný :-)

pavlix

• 253
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 10. 03. 2016, 13:37:44 »

To je doufám vtip. Tisícovka není částka, kvůli které se vyplatí s někým vůbec jednat, natož ještě vyjednávat o ceně. Jednak je to v řádu promilí ročních životních nákladů a člověk nechce ročně obsluhovat tisícovku zákazníků, řešit jejich připomínky a prosit je, aby vůbec zaplatili. Napadají mě jen dva důvody, proč vzít kšeft za litr. První je, že se člověk momentálně nudí. Druhý je, že od toho očekává více než jen tu tisícovku.

Navíc jednoduchá matematika, když nad něčím strávím třeba pět hodin (něco kvůli komunikaci, něco kvůli infrastruktuře, něco seznámením se s kódem, něco úpravou, něco hrubým otestováním, něco urgencemi faktury), tak je jsou to třeba dvě stovky na hodinu a to ještě ty hodiny nejsou vcelku a člověk na to musí pořád myslet.

« Odpověď #5 kdy: 10. 03. 2016, 13:43:04 »
nejprve v controleru musíte upravit načítání dat ... upravit o AJAX volání controleru
Ano, tohle je hezky predpoklad pokud by napsal ze to je postavene na takovem a makovem frameworku... Realita bude, tusim, dost odlisna pokud je to one-man-show.

« Odpověď #6 kdy: 10. 03. 2016, 14:07:43 »

O co jde:

Body 2 a 3 nějak zvládnu, ale s tím bodem 1 si neporadím. Nikdy jsem to nedělal a už dobře 10 let neprogramuji (kromě nějakých drobných oprav v existujícím kódu). Příp. poradí někdo, jak na ty comba? (stačí nějaký vzor, nějak jsem nebyl schopen nic relevantního najít, co jsem našel nebyl přesně ono a nevím, jak bych to měl upravit aby bylo ...)

Udělal jste chybu, že jste si to od těch zájemců nenechal nacenit. Případně vysvětlit, proč to naceňují výš, než jste odhadoval. Schopný programátor nebude mít problém si vyšší cenu obhájit a vy se rozhodnete, zda čekat na svého programátora nebo to zaplatit.

Za těch 1kKč to může udělat pravděpodobně původní autor, protože se okamžitě orientuje a možnost úprav nejspíš i předvídal.

Někdo cizí by to mohl upravit poměrně levně v případě, že je ten váš formulář naprogramovaný nějakým standardizovaným způsobem, což ale není častý případ ani při použití frameworků. Pak by úprava odpovídala „vyměnit součástku“ nebo „nastavit“.

Na závislosti mezi comboboxy lze použít třeba http://plugins.jquery.com/selectTree/ demo na http://jsfiddle.net/jamstooks/vNCT9/2/

john

« Odpověď #7 kdy: 10. 03. 2016, 15:05:50 »
Ak zvladate anglictinu a dokazete si ustrazit kvalitu poskytnuteho kodu (a pripadnych backdoorov :-D) tak od 5$ je tu fiver.com, pripadne potom dalsie freelance weby (elance.com/upwork.com/...).

Ivan Nový

« Odpověď #8 kdy: 10. 03. 2016, 15:20:29 »
nejprve v controleru musíte upravit načítání dat ... upravit o AJAX volání controleru
Ano, tohle je hezky predpoklad pokud by napsal ze to je postavene na takovem a makovem frameworku... Realita bude, tusim, dost odlisna pokud je to one-man-show.
Ano, ovšem, průšvih by taky byl, kdyby v DB ta závislost mezi těmi comby nebyla zachycena nějakou už existující relací.

D.J.Bobo

« Odpověď #9 kdy: 10. 03. 2016, 20:44:45 »
Děkuji všem zúčastněným za reakce. Už je mi to jasné. Prostě dnes je práce dost a proto se cena "šroubuje".

A ano, programátor by měl více práce, než jeden script. Ovšem za 1kKč/h rozhodně ne, jsme malá česká firma.

Nicméně cením si Vašich názorů.

Dohoda o ceně samozřejmě byla, programátor je momentálně nedostupný a vzhledem k tomu, že není z Brna, možná už ani nebude.
Myslím, že odhad není úplně mimo mísu. Dvě knihovny, jedna s 200řádky včetně komentářů a druhá s 230 řádky není velký projekt. Vzhledem k hodně komentářům bych viděl seznámení a práci tak na 2 hodiny. Sám jsem programoval před nějakou dobou ve více jazycích, posledních pár let se ale věnuji správě a sítím - když jsem se před lety rozhodoval, zvolil jsem sítě. Možná jsem se měl věnovat tomu programování ... asi bych vydělal více.

D.J.Bobo

« Odpověď #10 kdy: 10. 03. 2016, 21:10:14 »
Děkuji za pomoc s linky na vzorový kód ... :)

« Odpověď #11 kdy: 10. 03. 2016, 21:34:54 »
Myslím, že odhad není úplně mimo mísu. Dvě knihovny, jedna s 200řádky včetně komentářů a druhá s 230 řádky není velký projekt.
Tak mě tak napadá, pokud je to opravdu tak jednoduché, jak si myslíte, a problém je fakt hlavně ten bod 1., tak by možná bylo efektivnější sem ten fragment kódu nahodit a někdo by možná s opravou pomohl zadarmo :)

ehmmm

« Odpověď #12 kdy: 10. 03. 2016, 21:58:47 »

Jak psali ostatni. Ten clovek se musi rozkoukat, pochopit, co po nem chcete, udelat to, predelat to (protoze se ukaze, ze jste to chtel jinak), vypapirovat (pokud to ma byt legalne)... Tohle kvuli 1000 Kc nikdo delat nebude. V tomhle pripade je opravdu nejjednodussi premluvit puvodniho programatora, at je kde je (ono to nejde upravit po internetu?). Nebo najit nejakeho studenta, ktery se v tom za 100 Kc/hod (nastrel, netusim, za kolik dnes delaji brigadnici) muze stourat celej den.

« Odpověď #13 kdy: 10. 03. 2016, 22:02:52 »
Ovšem za 1kKč/h rozhodně ne, jsme malá česká firma.

Vzhledem k hodně komentářům bych viděl seznámení a práci tak na 2 hodiny.
Nabizis litr, sam odhadujes seznameni na 2 hodiny -> okej, na nejake normalni hodinove sazbe pro programatora na volne noze jsme se docela sesli.

Tady nejde o nejaky sroubovani ceny, tady jde o to riziko nacenit upravy aplikace kterou clovek nezna.

To je asi jako bych volal do servisu, ze potrebuju vymenit spojku a ze jim za to nabizim dva litry protoze je to prece na pul dne prace...

« Odpověď #14 kdy: 10. 03. 2016, 22:18:00 »
Před chvíli jsem zrovna tohle řešil v našem redakčáku s pomocí jQuery. Můžu se na to podívat, a pokud bude kód rozumný, tak to klidně vyřeším.