Ale když se kouknete jak se bitcoin transakce ověřují, zjistíte, že to dělají pravě mineři. Ten algoritmus jen zajišťuje nemožnost padělání. Stejně jako příroda zajistila nemožnost padělat zlato, nebo ochranné prvky na bankovkách zajišťují jejich "nepadělatelnost". To, že ten algoritmus je neprůstřelný na rozdíl od ochranných prvků bankovek, ještě nemusí znamenat, že je bitcoin lepší jako měna.
Aha, to už je lepší :-)
Když se většina podepisovačů rozhodne, že odměna za miningu je větší (a tím relativně zbohatnou na úkor ostatních), tak s tím zbytek moc nenaděla - leda, že si vybuduje svojí paralelní verzi bitcoinu.
Tohle je všeobecně rozšířený omyl. Těžaři se rozhodně nemůžou rozhodnout, že odměna za mining bude větší. Ostatně, pokud by to bylo možné, tak by to udělali hned, ne? Který těžař by nesouhlasil s tím, že dostane víc (na úkor stávajících držitelů)?
Těžař samozřejmě může vytěžit blok, který mu nepřipíše 25 BTC, ale třeba 1000 BTC, ale takový blok zbytek sítě odmítne. Respektive zahodí ho hned první uzel, kterému to pošle, a veškeré další, kterým to taky pošle, jako nevalidní. Stejně jako kdyby tam byly konfliktní transakce, stejně jako kdyby hash nebyl dost malý apod. Pokud jakkoli změní pravidla bitcoinu, efektivně tím vytvoří klon Bitcoinu, který bude nekompatibilní se zbytkem světa.
Nic se nezmění, ani pokud by se takhle dohodli všichni/většina těžařů. Taková změna totiž není v zájmu uživatelů. Proč by tedy měli chtít přejít? Když to budou považovat za neužitečnou změnu, nikdo takový klon Bitcoinu nebude chtít => tj. nebude mít hodnotu. A žádný těžař nebude těžit něco, co nemá hodnotu, těžaři fungují pro zisk. I kdyby přece jenom těžili nový klon a nechali uživatele na holičkách se starou verzí, vždycky se najde někdo, kdo bude těžit i starou verzi. A zatímco stávající těžaři, kteří dali hromadu peněz do vybavení, zázemí apod. budou těžit nepoužitelný klon (a hardware bude stárnout), tenhle jeden „parazitní“ těžař na tom vyvaří jako kráva, protože bude těžit něco, co hodnotu má, a on sám nebude mít konkurenci.
Tohle nefunguje. Stejně jako nefunguje „když nikdo nebude prodávat bitcoin za méně než milión dolarů, bitcoiny budou za milión dolarů“. Bitcoin je svobodný trh, vždycky to bude o nabídce a poptávce.
To jediné, o čem těžaři můžou skutečně rozhodovat je, která z transakcí, které jsem všechny vytvořil já (!), ale navzájem jsou konfliktní, se skutečně dostane do bloku. Což je také jejich hlavní účel.
Cože? Tohle fórum je fakt neskutečné. Ten „pan neznámý“ může klidně dál zůstat neznámým, protože je úplně jedno, kdo to je. Nemá na Bitcoin žádný vliv. Nic v něm nedělá. Bitcoin je soustava pravidel, které dal k dispozici ve formě paperu a programu.
- Víš o tom, že kvůli penězům se vedli války, umírají lidé apod.? Peníze jsou příliš důležitá věc aby byla svěřena lehkovážně.
A proto je se potřeba zaměřit na někoho, kdo s měnou už nemá absolutně nic společného?
Ale jinak vcelku souhlasím, války se vedou zejména kvůli majetku (ne penězům) a peníze se pro válečné účely zneužívají (jejich masivní inflací a dotováním válek). Radši proto svěřím tvorbu peněz nestrannému průhlednému algoritmu, než lidem.
Já ano. Většinou je to „ve veřejném zájmu“. Poslední opravdu velké znárodňování v civilizovaném světě se dělo na Kypru v roce 2013 („zdanění“ zůstatků na bankovních účtech). Ale i tady jsou všemožné snahy (vyvlastnění pozemku kvůli dálnici apod.) a trend je bohužel takový, že stát je čím dál vlezlejší. I za komunistů existovalo něco jako bankovní tajemství, dneska už není ani v tom pověstném Švýcarsku.
- REALITA ČR v roce 2015 je absolutně odlišná.
Závidím vám váš optimismus. Za posledních 10, 20 let jsem zažil spoustu případů utahování šroubů (něco šlo, ale už to nejde), ale pouze výjimečně něco, co by naopak pravidla rozvolnilo, případně úplné zrušení zákona apod.
Z posledního týdne:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/1613004-ln-u-staveb-verejneho-zajmu-stat-chysta-expresni-vyvlastneniAle možná jsem paranoidní, přesvědčovat o tom nikoho nechci.
Tímto tvrzením jsem ukázal nesmyslnost argumentu že digitální měny jsou rezerva, kterým se tu dost dlouho oháněly demagogové aby našly oslíčky. Pokud ti to nedochází je to tvůj problém.
O rezervě jsem tu IMHO psal akorát já, a tom v tom smyslu, že
já mám bitcoiny jako rezervu. Jestli je má jako rezervu někdo jiný, je mi absolutně jedno. Ať si každý dělá rezervu z čeho uzná za vhodné.
Pokud myslíte, že po přečtení fóra na root.cz někdo vrazí několik miliard do bitcoinů, tak to se mi zdá dost naivní představa. Ale je to možné, nevím.
Tak jinak, ŽÁDNÝ SVOBODNÝ TRH V BITCOINECH NEEXISTUJE. Díky neexistenci ochranných pravidel, zákonů a výhlášek je umožněno správců burz "obchodovat sám se sebou za účelem zvýšení nebo snížení kurzu". KAPIŠTO? A nejen to...
To teda máme o svobodném trhu každý úplně jinou představu.