No... HP klidně, já třeba psal, že mám lepší zkušenosti s DELLem, ale není to zase tak podstatné. Rozhodně NE VLASTNÍ SKLÁDAČKU!!! To raději server od Supermicro, je to taky taková skoroskládačka, ale má to odladěný komponenty, možnost redundantních disků atd.
Co se týče Ubuntu na server... no... hele, Ubuntu je odvozenej od Debianu a spíš je laděnej do Desktopu mi přijde, nepřijde mi to jako dobrá volba, spíš bych šel do toho Debianu, jestli máte zkušenosti s Ubuntou, z těch free bude spíš lepší volba Centos nebo OpenSUSe. Někdo může sice nesouhlasit, ale s REDHATem nebo SUSE za zadkem je to co se týče podpory celkem dobrá volba.
A jak je řečeno výše... nevím, jak jste na tom se schopnostma, ale minimálně bych si nechal udělat rozumný návrh řešení na míru, který si pak můžete zkusit sám implementovat, ale bez konkrétní znalosti aplikací, datových nároků a dalších požadavků se nedá přesně doporučit ani HW, natož konkrétní postupy.
A znovu... myslím si (možná špatně), že se vám server bude na firmě celkem nudit, takže drahý SSD jsou podle mě zbytečný, nehledě k problémům, který s nima obzvláť při virtualizaci můžou (nemusí) být a levný SSD je do serveru prostě blbost. Minimálně bych se vyhnul levným SSDčkům od výrobců ledniček
A cloud... to je moc pěknej moderní výraz, 90 procent lidí vlastně ani neví, co to jei když o tom mluví, ale chtělo by to potom i aplikace přímo psaný pro cloud a rozumný cloudový služby s garancí nějakých parametrů nejsou zase tak levná záležitost, jak to na první pohled může vypadat.
A ještě jedna věc.... na hostu bych rozhodně neprovozoval další služby jako FTP a spol, host udělat pokud možno minimalistickej, pouze pro virtualizaci a všechny služby provozovat na guestech, takže jeden linux jako host a v tom virtualizovaný jedny wokýnka a druhej linux. A co se týče zálohování... obzvlášť u účetnictví... pokud už zálohovat v rámci jednoho serveru, tak minimálně odnášet media alespoň jednou za čas někam pryč, ještě lépe zálohovací server, nebo alespoň úložiště mít nejlépe úplně v jiné budově, než je server.