Server pro malou firmu

Re:Server pro malou firmu
« Odpověď #120 kdy: 22. 05. 2015, 22:39:56 »
Smankotovat muzes jak chces, ale kdyz do toho das disky tak na pulce nejses ani nahodou, tak mozna na 60k misto na 80k.
Tak si přečti tu specifikaci ještě jednou... "Hard Drive: 2 x non hot plug 1TB 3,5" SATA LFF HDD"

« Odpověď #121 kdy: 22. 05. 2015, 22:41:15 »
A mezi reci ... 5lidi = rekneme 1/2M mesicni prijem min (aby se firma vubec uzivila), takze investice do HW 100k na 5 let = 00prd (nejakych 15 stovaku mesicne, mozna 2k i s elektrikou). vs "uspora" za skladacku bez supportu na ktery se kazdou chvilu neco podela a vecne se v tom nekdo bude 1/2 den hrabat za bratru 1k5/hod.
Mně to vykládat nemusíš, mně by se to taky líbilo, kdyby si každej zákazník koupil server za půl mega. Jenže oni parchanti nechtějí.

« Odpověď #122 kdy: 23. 05. 2015, 00:11:08 »
nebavime se o pulmega, ale o necelych 100k. Pro firmu s par zamestnancema uz to neni zase tak strasna palka a v dnesni dobe neni problem vzit to treba na 6 splatek. Pak jsou to uplne drobny a ta investice je do roka zpatky. Nabizet dneska zakaznikum sunty je akorat cesta do pekel, protoze az se to zacne srat, bude to katastrofalni reklama. To uz je lepsi se na takovyho zakaznika vykaslat, nez mu prodat levnej kram a nechat o sobe sirit, jak je to na hovno a ze s tim porad neco je. To uz si zakaznik nevzpomene, ze jsi mu to rikal, ze je to naprd a ze si ma radeji priplatit za opravdovej serverovej HW.

« Odpověď #123 kdy: 23. 05. 2015, 01:47:55 »
Nabizet dneska zakaznikum sunty je akorat cesta do pekel, protoze az se to zacne srat, bude to katastrofalni reklama. To uz je lepsi se na takovyho zakaznika vykaslat, nez mu prodat levnej kram a nechat o sobe sirit, jak je to na hovno a ze s tim porad neco je. To uz si zakaznik nevzpomene, ze jsi mu to rikal, ze je to naprd a ze si ma radeji priplatit za opravdovej serverovej HW.
Nevím, jak se pozná "opravdový serverový HW". Pokud je např. v kanceláři do deseti lidí a potřebují fileserver pro pár dokumentů ve Wordu a v Excellu a  tomu chtějí přihodit jánevím třeba jabber server, tak "opravdový serverový HW" pro takovou situaci může být deska s pasivně chlazeným atomem, protože na takový provoz je adekvátní.

Navrhovat drahá řešení umí každej. Když máte zákazníky, kteří si to koupí, je všechno ok, já vám to neberu. Znovu opakuju: klidně dejte sekretářce na Word mainframe, když to investor přijme. Ale netvrďte, že to je jediná možnost. Není. Tisíce malých firem, institucí, domácích kanceláři apod. jedou na takovým šrotu, že by se na Aukru neprodal ani za dva tisíce. Zaprášená, zažloutlá, prehistorická skládačka někde v kumbálu. Žádnej rack s nádivkou za statisíce. To je realita.

ZAJDAN

• 2 086
    • Zobrazit profil
« Odpověď #124 kdy: 23. 05. 2015, 07:56:14 »
Nabizet dneska zakaznikum sunty je akorat cesta do pekel, protoze az se to zacne srat, bude to katastrofalni reklama. To uz je lepsi se na takovyho zakaznika vykaslat, nez mu prodat levnej kram a nechat o sobe sirit, jak je to na hovno a ze s tim porad neco je. To uz si zakaznik nevzpomene, ze jsi mu to rikal, ze je to naprd a ze si ma radeji priplatit za opravdovej serverovej HW.
Nevím, jak se pozná "opravdový serverový HW". Pokud je např. v kanceláři do deseti lidí a potřebují fileserver pro pár dokumentů ve Wordu a v Excellu a  tomu chtějí přihodit jánevím třeba jabber server, tak "opravdový serverový HW" pro takovou situaci může být deska s pasivně chlazeným atomem, protože na takový provoz je adekvátní.

Navrhovat drahá řešení umí každej. Když máte zákazníky, kteří si to koupí, je všechno ok, já vám to neberu. Znovu opakuju: klidně dejte sekretářce na Word mainframe, když to investor přijme. Ale netvrďte, že to je jediná možnost. Není. Tisíce malých firem, institucí, domácích kanceláři apod. jedou na takovým šrotu, že by se na Aukru neprodal ani za dva tisíce. Zaprášená, zažloutlá, prehistorická skládačka někde v kumbálu. Žádnej rack s nádivkou za statisíce. To je realita.
K tomuto se pridavam...nebudete tomu verit, ale mi mame ve firme server na vsechno ruzne a to i na SAP! Za cenu 40 tisic ....je to narocnejsi ze musime vice zalohovat, jedemd nadoraz, ale fungujeme....a dokud to fungovat bude, tak nam vedeni nic lepsiho neda...vicemene toto je paradox zahranicnich firem v cesku...jsou bohatsi nez ty ceske, ale oni sli do cech aby usetrili...a zjistili, ze tam kde soby tuhnou, tam se cech prizpusoby a znacne toho vyuzivaji....a mi jim dokazujeme ze se skutecne prizpusobyme...ze umime priohnout ke vsemu nutnemu i server za 40 tisic......je to smutne ale je to tak
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

M.

« Odpověď #125 kdy: 23. 05. 2015, 08:54:24 »
Tisíce malých firem, institucí, domácích kanceláři apod. jedou na takovým šrotu, že by se na Aukru neprodal ani za dva tisíce. Zaprášená, zažloutlá, prehistorická skládačka někde v kumbálu. Žádnej rack s nádivkou za statisíce. To je realita.

Zodpovědně můžu říci, že ne jen malých. A po včerejší diskusi naší stolní společnosti, na šrotu jezdí opravdu velké portfolio firem a spokojeně. A úplně stjené portfolio firem nadává na dodavatele velkého HW, každý má svoje kuří oko, kdo si kam šlápl, stejně tak toto portofolii využívá hostovaná a cloudová řešení a střídají se fáze nadšení, nasrání dle toho, jak to zrovna ne/funguje, take to nakonec končí tak, že celé řešení mám 3x, kdy prvně bylo jendo hostované řešené jendím subjektem, pak kvůli spolehlivosti přidáno druhé zálažní úplně jinde, protože ta záloha toho hlavního se ukázale, že neukázala a nakonec se startuje třetí paralelně, kdy to mám ještě celé u sebe na centrále a pod dohledem...

A s tím HW je to podobné. Jsou noname držáky (opravdu skládačku na koleně od místního bastlila nebo i whiteboxy od Supermikra), stejně tak drží malé značkové servery zcela běžně i 8 let po firmách (nejčastěji asi HP a Dell v mém okolí) a nikdo o nich neví a nesere se to a stejně tak se to jiným sere pravidelně, ať je to noname nebo slovutná značka a pak je občas vidět, jak ty záruky na servis často i nestíhají, když není, co je potřeba....

Ta hádka o server zs 40/100 kKč a firmy to nechtějí dát, tm je ta cloudová lákavá půda,nevysolíte teď XX kKč, budete platiti jen x kkč měsíčně a pro někoho to může být výhodné, pro někoho tké ne. Opět zkušenosti s poskytoavatlei online služeb jsou tristní, rychlosit odezev taktéž a záruky k smíchu. Pak mi jen bobtná IT oddělení, kde ty lidi tráví mraku času skládáním podkladů pro to, aby dodvatele řešení přesvědčili, že to opravdu vůbec nefunguje, nic nejede a on jako kolovrátek opakuje, že vše jede, a je jedno, jeslti platím jako lowcost něco hostovaného pro 5 lidí nebo jede platbách XXX kKč a více měsíčně. Opět je někdo spokojen a někdo nadává, kudy chodí (včera jsem se nejvíce nasmál čerstvé historce, kdy dodavateli řešení zákazníkovi trvalo den a pl dny, než si spacifikoval svoje poddodavatele - telko operátora na straně jedné a server housingu druhé, protože oběma vše fungovalo, jenom někdo omylem odpojil a odnesl routery, které přepojovaly MPLS linky s L2 tunely od poboček přes síť operátora na IP síť housingu a pokud vám pak kvůli tomu stojí síť padesáti velkých obchodů/skladů po ČR/SR)...

Takže pro takovouti pětimužovku a škudlí, kde je celkem malý aktivní pohyb si stále i myslím, že vedle klasického lowcost skládačky je vrianta NAS pro SMB, protože dneska to do těch 40 kKč máte pohromadě jako privátní cloud s web maangementem, možností pustit si virtuály (takže si tma tu Pohodu narvu), doplnit mSATA cache, online i offline replikace na jiné pole nebo někam do cloud úložistě a řadu dalších už vyřešeno jako hotovku,jen do toho nastrkám nějaké Seagate NAS/Enterprise NAS disky, případně WD, kdo je jejich příznivcem (sere se oboje stejně) a půstím ten virtuál s účtem (a mám tam i hotovo, že kliknu 1x denně celej image virtuálů klonuj někam jinam na disk a pak to kopíruj někm na jiné pole/cloud). Sand jediné mínus větší je, že k tomu asi v Česku nedodávají servis NBD v místě zákazníka.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #126 kdy: 23. 05. 2015, 10:08:20 »
... (včera jsem se nejvíce nasmál čerstvé historce, kdy dodavateli řešení zákazníkovi trvalo den a pl dny, než si spacifikoval svoje poddodavatele - telko operátora na straně jedné a server housingu druhé, protože oběma vše fungovalo, jenom někdo omylem odpojil a odnesl routery, které přepojovaly MPLS linky s L2 tunely od poboček přes síť operátora na IP síť housingu a pokud vám pak kvůli tomu stojí síť padesáti velkých obchodů/skladů po ČR/SR)...

Tak to je opravdu vesela historka z nataceni.

;D

willnotsay

« Odpověď #127 kdy: 23. 05. 2015, 16:18:32 »
predstava:
UbuntuServer - VirtualBox headless ( Bežal by na SSD)
                                  - Windows 7 + software (VPN + RDP)
                                  - Windows 7 + software (VPN + RDP)
                   - FTP SERVER
                   - RSYNC - zálohovanie súborov (na diskové polia)

Ahoj,
snad nezopakuju co uz tu nekdo psal,

zvážil bych místo virtualboxu + ubuntu nasadit jako podklad esxi od vmware - je free ale je prostor do budoucna pro zvyšování redundance, HA.. lepsi featury uz jsou za $$ .. :/ Esxi klidne pobezi z flashky.

Vpn bych rozjel na separátním virtuálu - existují celkem slušné apliance (endian fw a spol. )které už to mají v sobě, odpustíš si tím konfigurování něčeho co už je někde hotový.

Záloha: taky bych koukl po něčem hotovém.. psaníma laděním rsyncu strávíš zbytečnej čas, co bacula? Jinak dle chuti kazdeho soudruha.

jediny co asi zaslouzi zvazeni je zda ty virtualy provozovat z lokalnich disku, nebo z pole (pochopil jsem ze uz tam nejaky mate)