SSD do notebooku místo mechaniky

Re:SSD do notebooku místo mechaniky
« Odpověď #45 kdy: 23. 03. 2015, 22:21:08 »
dokazete to podlozit niecim? ja mozem svoje tvrdenie podlozit testom, ktory sa tu spominal, roznymi benchmarkami, apod. Ukazte aspon test, ktory presiel niecim podobnym ako samsung pro v uz spominanom teste. potom mozme diskutovat.
Staci mi rict treba DC3700 a evidentne jsem dokazal, ze je lzive tvrzeni ze 840PRO/850PRO je nejlepsi SSD ktery muzes koupit. To ze mas rozhled omezeny neznamena, ze mimo ten rozhled uz nic neni.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #46 kdy: 23. 03. 2015, 22:23:11 »
Tak diky za tipy, pujdu asi do toho Crucialu MX100, akorat jeste premejslim jestli 128 nebo 256 GB.

Pokud ma jeste nekdo nejaky zkusenosti s prechodem na ssd obecne tak budu rad.
Dneska nema smysl 128GB kupovat na bezny pouzivani. Zkusenosti? Jen ty nejlepsi. Resil jsem to teda vzdycky jen na widlich a tam bud pres magician nebo pres easeus a v obouch pripadech stacilo nasypat zrni na klavesnici a posadit tam blondynu.

pupi1

« Odpověď #47 kdy: 23. 03. 2015, 22:41:23 »
Staci mi rict treba DC3700 a evidentne jsem dokazal, ze je lzive tvrzeni ze 840PRO/850PRO je nejlepsi SSD ktery muzes koupit. To ze mas rozhled omezeny neznamena, ze mimo ten rozhled uz nic neni.

to myslite toto? http://ssdboss.com/ssds/Samsung-840-Pro-vs-Intel-DC-S3700 Hovorte si co chcete, ale obmedzeny rozhlad maju ludia len tu na roote.  8)

« Odpověď #48 kdy: 23. 03. 2015, 23:01:10 »

to myslite toto? http://ssdboss.com/ssds/Samsung-840-Pro-vs-Intel-DC-S3700 Hovorte si co chcete, ale obmedzeny rozhlad maju ludia len tu na roote.  8)

Vzdyt S3700 je enterprise disk, ten ti prezije jeste dost po tom, co ti to Pro odpadne (a neni to jenom o mnozstvi zapsanych dat i kdyz i tam ma intel s az 14PB navrch). Nic proti Pro, ale neni to zdaleka vrchol potravniho retezce... (S trochou nadsazky je pro vetsinu nasazeni prilis drahy a pro skutecne narocna reseni prilis malo pro, ale preci jen se pouziti najde.)

« Odpověď #49 kdy: 23. 03. 2015, 23:27:06 »
Ja sam 840PRO mam a jsem spokojeny. Do normalni workstation s virtualem na bezny prgani dobry, ale tvrdit, ze je to nejlepsi SSD na trhu je proste lez jak vez.
A kdyz mu nechas 1/3 volnyho jako spare tak uz cenove neni dramaticky skok na ten intel 3700 (mozna ted uz je to jinak, je to rok a pul kdy jsem ho kupoval).
A proti tem tvym "testum" postnu treba tenhle ktery je mnohem zajimavejsi: http://www.anandtech.com/show/6489/playing-with-op

« Odpověď #50 kdy: 24. 03. 2015, 08:18:21 »
Je vhodné zkontrolovat, jestli BIOS umí AHCI. Bez něj to nejspíš taky pojede, ale má to nějaké nevýhody. (Z hlavy přesně nevím, asi podpora TRIMu.)

SSD místo HDD na jednu stranu zní fajn, ale třeba u mého notebooku by mohl být praktický problém. SSD mám nižší a nevím, jak bych ho uchytil do rámečku na HDD. Plus zmíněné chlazení.

Na druhou stranu bych to udělal rád, protože BIOS mi odmítal bootovat z SSD, které bylo na pozici mechaniky. (S poslední verzí BIOSu jsem to zatím nezkoušel.) Takže Grub mám na HDD, systém mám na SSD.

Přesun oddílu – zní to sice jednoduše, ale doporučil bych spíše vytvořit nový oddíl a překopírovat data:
1. Pokud nebude partition správně zarovnaná pro dané SSD, sníží to výkon i životnost.
2. Nebude se tím kopírovat „volné místo“ – dopad na zápis i na TRIM.

Volba discard se moc nedoporučuje, spíše se doporučuje pravidelně spouštět fstrim.

TRIM je obecně problematický u šifrovaných oddílů, ale dá se to:
* Leakuje informace o tom, co je obsazené, a co ne. Z toho se dá usuzovat třeba na filesystém nebo druh dat. (Nevadí mi, ale hodí se vědět.)
* Ne vždy je defaultně povolen.
* Někdy je problém to zapnout. Na Ubuntu 12.04 jsem si musel zkompilovat novější pam_mount, na novějších verzích by to nemusel být problém.
* S pam_mount je to celkově problém: o povolení TRIMu rozhoduje podle volby discard, kterou ale nechci. (Chci místo toho fstrim.) Dal jsem mu tedy discard i nodiscard současně, snad to druhé převážilo. (Ale nevím, jak to otestovat.)
* S eCryptFS nebo EncFS takový problém s TRIMem není, ale tyto FS bych moc nedoporučoval. Nenabízejí moc ani rychlost, ani bezpečnost. (Leakují zbytečně mnoho informací + u EncFS bych před nasazením doporučil si přečíst audit. V kontextu wear levelingu ho jedna zranitelnost nedělá dobrým kandidátem pro SSD.)

Se SSD (mám tam vše, k čemu potřebuju často) mí HDD často idlí. Disk pak chodí častěji spát (možná mu to neprospívá skrze parkování hlav, ale asi ne až tak výrazně) a když chci přistupovat k datům na HDD, trvá to déle, protože se musí prvně roztočit.

„Zalohovat se musi na HDD stejne jako na SSD, oboji ti muze nahle pohrbit data. A pravdepodobnost, ze ti odejde SSD je spis nizsi nez u HDD.“ – to sice ano, ale pokud vím, tak u SSD je vyšší riziko, že odejde bez varování. Na HDD se mi třeba objevilo pár vadných KiB, zavolal jsem do servisu a stále jsem notebook používal…

„Vzdyt se to vsechno fixluje, aby to system videl jako plotnovy disk s urcitym poctem hlav, stop a sektoru, pricemz tam nejsou zadne plotny ani stopy.“ – Bývávalo. Dnes máme LBA a AHCI, tedy SSD se nesnaží simulovat HDD.

Re:ssd do notebooku misto mechaniky
« Odpověď #51 kdy: 24. 03. 2015, 09:09:57 »
1. jak by se dalo ocekavat tak od toho ocekavam, ze diskove operace na ssd budou rychlejsi nez na hdd ;) Tz v mem pripade booty, nejaka ta virtualka, pripadne lepsi odezvy IDE na vetsich projektech. Samozrejme to neni o tom, ze bez ssd bych nemohl notas pouzivat, ale rikal jsem si, ze bych si mohl doprat trochu extra pohodli. Na notasu mam Fedoru 21 + Win 8, takze bych se nebal toho, ze s tim system nebude umet pracovat ;)
Co se týče Fedory, zrychlení bude vidět, u Win8 už tak moc ne, tam bude problém spíše s RAM a CPU
Nechci nijak tvořit flame, ale i ta virtuálka bude spíše problém RAM a CPU.

Další otázkou je, že tak nějak selsky na SSD patří jen OS, a na klasický HDD pak data. Ale v tom případě, stejně moc rychlosti nepřidáš.

Zkoušeno na desktopu s 5ti HDD (jeden SSD)

2. Tak je fakt, ze zalohuju jenom velmi nahodile, ale pocitam s tim, ze to nejdulezitejsi budu zalohovat na externak.
Mám jistý lehký odpor k zálohovaní na externí disky. Jednak nikde není zaručeno, že tu zálohu ještě někdy přečteš :-) a také, takové zálohy jsou "nahodilé" a nikdy ne pravidelné.

Osobně pro zálohy jako ZÁLOHY, používám synchonizační cloudové systémy. Kde jsou zálohy dělány automaticky ihned průběžně.

3. V notasu mam SATA II
Obávám se, že v takovém případě, je předpokládatelná rychlost SSD max kolem 240Mbps IN/OUT, rozhodně pak bych neuvažoval o discích s deklarovanou maximální rychlostí 540Mbps a výše, neboť ji stejně nedosáhneš.

Taky jsem o této kombinaci uvažoval v minulosti. A dokonce jsem to i zkusil, používám tedy Ubuntu a udělal jsem tedy jednak clon původniho systému, i čistou instalaci. V obou případech zrychlení bylo nepatrné v porovnání s 500GB HDD 5400/min.

Nakonec jsem se rozhodl pro SSHD disk, kde zrychlení bylo stejné, jako s použitím SSD, avšak jedná se o technologii klasického disku s 8GB NAND pro rychlejší práci s stejnými soubory.

JE pravdou, že z počátku nebylo zrychlení patrné, avšak po cca 14 dnech začal celý systém zrychlovat, vlastně jak firmware zjistil nápočtem co v NAND má být.

Zhlediska ceny a velikosti míst na HDD je toto řešení zajímavé a stojí za úvahu.

V druhém laptopu jsem šel do HDD 500GB 7200ot/min, kde zrychlení bylo poznat.

Přeci jen nemít DVD mechaniku, nebo to řešit externím modulem, není pro laptop nejoptimálnější řešení.

Ale je to jen můj názor, hledal jsem kompromis, rychlosti HDD, velikosti prostoru na ukládání dat a i ceny.

U desktopu si luxus a rychlost SSD mohu dovolit, neboť data jsou na plotnových discích, a tedy na SSD jsou jen Ubuntu a Win7. A díky SATA III, a rozdělení provozu toku dat mezi řadičemi, je zrychlení extrémní.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

« Odpověď #52 kdy: 24. 03. 2015, 10:39:44 »
Já na 120GB SSD nacpal OS, aplikace a většinu dat. (Bez hudby a nějakých záloh.) Virtuálky se mi tam ale nevešly…

I záloha na externí HDD může být pravidelná, ale chce to disciplínu. Já třeba zálohuju ručně (byť přes síť) a vidím v tom smysl:
* Mám kvalitní heslo pro šifrování, které jinde nepoužívám, ale musím ho psát dostatečně často na to, abych ho nezapomněl.
* Zálohuje se větší balík dat, takže není problém s kompresí. Z výsledného objemu nelze tak snadno něco vyčíst, takže útoky typu BREACH/CRIME nejsou moc dobře realizovatelné.

Brát SSD s vyšší maximální rychlostí než podporuje současný notebook nemusí být nutně špatně:
1. Dá se toho využít v příštím notebooku.
2. Ten SSD může mít i jiné kvality než sekvenční rychlost a mohla by být škoda jej vyřadit z výběru jen kvůli tomu, že jeho potenciál v jiné oblasti nevyužiješ naplno.

« Odpověď #53 kdy: 24. 03. 2015, 10:44:06 »
Co se týče Fedory, zrychlení bude vidět, u Win8 už tak moc ne, tam bude problém spíše s RAM a CPU

Další otázkou je, že tak nějak selsky na SSD patří jen OS, a na klasický HDD pak data. Ale v tom případě, stejně moc rychlosti nepřidáš.
Muj pohled:
- samozrejme, ze casto plati cim vic RAM tim mene diskovych operaci => rozdily se smazavaji pri dlouhych intervalech mezi restarty, ale u widli treba s 2-4GB je rozdil HDD-SDD brutalni.
- osobne jsem nejvic ten rozdil poznal v netbeanech (u me shodou okolnosti ve virtualu)
- nemyslim, ze by SSD melo byt ciste na system, to by byl zbytecny a drahy spas. osobne tam mam vse u ceho ocekavam pristup aspon 1x za mesic - fotky, vyber z hudby, veskery podklady na projekty cca za posledni rok. na HDD jen filmy (krome tech ktery jsem stahnul v posledni dobe, ty jsou samozrejme na SSD) a zalohovani. nesnasim ten hnusnej zvuk HDD. kdyz uz funguje vetsinu casu notes bez vetraku tak nevidim duvod se mucit hlukem z HDD.
- SSHD je siditko, mozna zrychli nacitani systemu a par nejpouzivanejsich programu, ale jinak je to pomaly a hlucny
- nemit DVD mechaniku v notebooku je naprosto rozumne a standardni reseni poslednich 5 let...
- resit "rychlosti" SSD a "rychlosti" SATA je blbost, na tenhle parametr se vubec nedivej, je jedno jaka verze SATA. U SSD je "rychlost" sekvencniho jednovlaknoveho cteni/zapisu ten nejmene zajimavy parametr.

Kolemjdoucí

« Odpověď #54 kdy: 24. 03. 2015, 13:28:29 »

Dle selského rozumu když se Windows restartují 1x za 3 týdny tak se potenciál SSD moc nevyužije, potřebné data jsou dávno v diskové cache v RAM. SSD se více hodí na data se kterými se právě pracuje.

Je vhodné zkontrolovat, jestli BIOS umí AHCI. Bez něj to nejspíš taky pojede, ale má to nějaké nevýhody. (Z hlavy přesně nevím, asi podpora TRIMu.)

TRIM funguje i bez AHCI, je to věc OS+Ovladače.
AHCI umí HotPlug a především NCQ, které zvýší výkon u některých HDD až o 10 % a některé SSD také o pár procent.
AHCI mají prakticky všechny řadiče od Intel P35 - Core 2 a mladší, ovšem defaultně je to v BIOSu vypnuto.

i proto že větší SSD jsou rychlejší (používají prokládání mezi více paměťovými čipy, něco jako RAID 0)  - s dnešními modely obvykle rychlost roste až do 0,5 TB, modely 1 TB jsou už pak přibližně stejně rychlé jako 0,5 TB.

Všechny současné SSD používají nějakou formu "RAID 0" a to i v případě že je fyzicky přítomen jeden čip.
Nárůst výkonu pro dvojnásobně velké SSD může nastat.

linux_noob

« Odpověď #55 kdy: 24. 03. 2015, 15:10:40 »
Citace
Mam 8GB ram a i5, navic ledka od disku po startu widli sviti nepretrzite nekolik minut, takze bych to opravdu nevidel na RAM/CPU ;)

Citace
Obávám se, že v takovém případě, je předpokládatelná rychlost SSD max kolem 240Mbps IN/OUT, rozhodně pak bych neuvažoval o discích s deklarovanou maximální rychlostí 540Mbps a výše, neboť ji stejně nedosáhneš.

Jednak je to porad 2x vic nez da muj disk a pak samozrejme vyrazne nizsi pristupova doba si myslim taky udela dost.

Citace
Volba discard se moc nedoporučuje, spíše se doporučuje pravidelně spouštět fstrim.

Muzu se zeptat proc? Pro rychlej prehled jsem procetl https://wiki.archlinux.org/index.php/Solid_State_Drives#TRIM ale nepisou tam explicitne, ze by jedno bylo lepsi nez druhy.

Citace
Přesun oddílu – zní to sice jednoduše, ale doporučil bych spíše vytvořit nový oddíl a překopírovat data:
1. Pokud nebude partition správně zarovnaná pro dané SSD, sníží to výkon i životnost.
2. Nebude se tím kopírovat „volné místo“ – dopad na zápis i na TRIM.
Spravne zarovnana to je na velikost bloku pouzivanyho SSD?

njn

« Odpověď #56 kdy: 24. 03. 2015, 15:27:52 »
o problemoch s EVO a znizenim rychlosti citania viem. ale ked tazatel uvazuje nad SSD, tak uz 840 Pro alebo 850 Pro. To su najlepsie dostupne ssd na trhu.

tak to mas hodne mizerne zdroje. ze spotrebnich zarizeni bych se drzel nejvyssiho modelu sandisku a pokud bych potreboval setrit, tak bych se podival jestli se neobjevil nejaky pruser u neutronu.

njn

« Odpověď #57 kdy: 24. 03. 2015, 15:34:07 »

asi by nebylo od veci srovnavat modelove rady ve stejne kapacite, protoze tu vytku lze pouzit univerzalne kdyz se proti sobe postavi libovolny 0.5TB a 0.1TB model.

Kolemjdoucí

« Odpověď #58 kdy: 24. 03. 2015, 15:40:22 »
Spravne zarovnana to je na velikost bloku pouzivanyho SSD?

Na velikost stránky, to je obvykle 4 KB. Pokud velikost nevíš zarovnej na 1 MB, to funguje vždy a všude.

NooN

« Odpověď #59 kdy: 24. 03. 2015, 15:41:15 »
Windows 8 + 6GB pamati po zmene klasického HDD na 256GB SSD niekolko-nasobny rozdiel v rychlosti. Je jedno kolko mas pamate, ked s PC budes nieco robit a nie ho mat len zapnuty, tak dochadza neustale k citaniu roznych suborov z HDD a ver tomu ze sa ti vsetky nezostanu v RAM, mozes sa aj po...