Zdravim, uvazuju nad vymeneni dvd mechaniky za ssdcko ve svym notebooku a chci se zeptat:
1. je treba si dat u vymeny mechaniky za ssd na neco pozor? Nasel jsem si na youtube video s postupem primo pro muj notas, ale praktickou zkusenost s takovou veci nemam.
2. Jake ssd byste doporucili?
Hledam 128GB tak do tech 2k kc, je mi jasny, ze v tyhle cenovy kategorii nemuzu cekat zadny zazraky a taky necekam, spis mi ......
Spíše bych se zaměřil na jiné otázky:
1. co od toho očekáváš, má to vůbec význam ?
2. ukládat data pouze na SSD není nikde doporučeno, pokud nemáš zálohu těchto dat (SSD umírají většinou bez varování)
3. jaké SATA jsou v tvém laptopu
ad.1. očekáváš-li extrémní zrychlení celého systému, můžeš být velmi zklamán. Navíc nemáš-li na tom laptopu alespon W7 a dostatečný zbytek HW nemusí být zrychlení ani moc videt
ad.2. ano mám desktop, kde systémy jak Ubuntu (/root) tak Windows (C:), jsou na jednom SSD 128GB nějaký ten KINGSTON, ale data (/home a \USERS) jsou obou systémů jsou na druhém fyzickém disku - klasika 7200ot 500GB, resp 2TB
Ano v tomto použití, je systém jak Ubuntu, tak Windows velmi rychlé, až do okamžiku, kdy začne pracovat na těch klasických discích. Ale start Windows do 10sec, je luxus :-)
ad.3. Mám vyzkoušeno, že ne ve všech laptopech jsou SATA III, resp. většinou tam je jen SATA II, a u starých modelů i SATA I, a tedy tady narazíš, na problém. Sice to SSD fungovat asi bude, ale rychlost bude skoro stejná jako u normálního HDD
Opět je to vyzkoušeno na jednom a tom samém HW (13let, 8let) a stejném OS (Ubuntu, Windows), prostě je tam na 13let starém HW SATA I a tam rozdíl mezi HDD a SSD je žádný (tedy HDD je větší), na tom 8 let starém laptopu, tam rozdíl sice je, ale tak nepatrný, že větší rychlost dosahoval laptop s SSHD diskem, než s SSD
Pro rejpavé. Nejedná se o měření nějakými bechmarky, ale o klasické sledování fungování živého a běžně používaného systému. Ano u mladšího laptopu tam rozdíl byl vidět, ale náklady vynaložené na SSD se nerovnaly zisku. Nebylo to až tak rychlejší, aby to mělo smysl.
Nyní je tam 500GB HDD 7200ot/min a s tímto jede tento laptop velmi svižně. Když tam bylo SSD tak rychlost fungování systému nebyla skoro pozorovatelná, jediné co byl problém bylo málo místa.