1. jak by se dalo ocekavat tak od toho ocekavam, ze diskove operace na ssd budou rychlejsi nez na hdd
Tz v mem pripade booty, nejaka ta virtualka, pripadne lepsi odezvy IDE na vetsich projektech. Samozrejme to neni o tom, ze bez ssd bych nemohl notas pouzivat, ale rikal jsem si, ze bych si mohl doprat trochu extra pohodli. Na notasu mam Fedoru 21 + Win 8, takze bych se nebal toho, ze s tim system nebude umet pracovat 
Co se týče Fedory, zrychlení bude vidět, u Win8 už tak moc ne, tam bude problém spíše s RAM a CPU
Nechci nijak tvořit flame, ale i ta virtuálka bude spíše problém RAM a CPU.
Další otázkou je, že tak nějak selsky na SSD patří jen OS, a na klasický HDD pak data. Ale v tom případě, stejně moc rychlosti nepřidáš.
Zkoušeno na desktopu s 5ti HDD (jeden SSD)
2. Tak je fakt, ze zalohuju jenom velmi nahodile, ale pocitam s tim, ze to nejdulezitejsi budu zalohovat na externak.
Mám jistý lehký odpor k zálohovaní na externí disky. Jednak nikde není zaručeno, že tu zálohu ještě někdy přečteš :-) a také, takové zálohy jsou "nahodilé" a nikdy ne pravidelné.
Osobně pro zálohy jako ZÁLOHY, používám synchonizační cloudové systémy. Kde jsou zálohy dělány automaticky ihned průběžně.
3. V notasu mam SATA II
Obávám se, že v takovém případě, je předpokládatelná rychlost SSD max kolem 240Mbps IN/OUT, rozhodně pak bych neuvažoval o discích s deklarovanou maximální rychlostí 540Mbps a výše, neboť ji stejně nedosáhneš.
Taky jsem o této kombinaci uvažoval v minulosti. A dokonce jsem to i zkusil, používám tedy Ubuntu a udělal jsem tedy jednak clon původniho systému, i čistou instalaci. V obou případech zrychlení bylo nepatrné v porovnání s 500GB HDD 5400/min.
Nakonec jsem se rozhodl pro SSHD disk, kde zrychlení bylo stejné, jako s použitím SSD, avšak jedná se o technologii klasického disku s 8GB NAND pro rychlejší práci s stejnými soubory.
JE pravdou, že z počátku nebylo zrychlení patrné, avšak po cca 14 dnech začal celý systém zrychlovat, vlastně jak firmware zjistil nápočtem co v NAND má být.
Zhlediska ceny a velikosti míst na HDD je toto řešení zajímavé a stojí za úvahu.
V druhém laptopu jsem šel do HDD 500GB 7200ot/min, kde zrychlení bylo poznat.
Přeci jen nemít DVD mechaniku, nebo to řešit externím modulem, není pro laptop nejoptimálnější řešení.
Ale je to jen můj názor, hledal jsem kompromis, rychlosti HDD, velikosti prostoru na ukládání dat a i ceny.
U desktopu si luxus a rychlost SSD mohu dovolit, neboť data jsou na plotnových discích, a tedy na SSD jsou jen Ubuntu a Win7. A díky SATA III, a rozdělení provozu toku dat mezi řadičemi, je zrychlení extrémní.