Ahojte, skusal som si programovat v jave, c++ a c# (samozrejme nejake trivialne veci) no myslim ze je lepsie zamerat sa na jednu vec a v nej sa stat odbornikom, preto by som vas chcel poprosit ci by mi niekto nepopisal poziciu JavaEE programatora, .NET programatora a c++ programatora aby som sa vedel rozhodnut akym smerom sa ubrat? Ake technologie by mali vediet, popripade ake dalsie programovacie jazyky? Ako napr webdeveloper by mal vediet html, css, java scrip a tak napriklad vopred dakujem
Ahoj,
rozpoutal jsi tady zabavnou debatu
.
1. delej co te zajima, jen tak se stanes v dane domene expert, ted nemyslim programovaci jazyk, ale programovani v * (dopln si sam napr ekonomicke systemy, system raketoplanu, ... nakonec uvedu i sve oblibene GIS systemy
), programovaci technologie jsou take dulezite, ale kde je dnes flash a jine
technologie, bez kterych to jeste celkem nedavno na webu temer neslo? Tato cinnost vetsinou spotrebuje obrovske mnozstvi casu, kterou nebudes ochoten investovat, pokud Te to nebude bavit.
2. programovani je jen cast, anglictina a nemcina vyrazne zvednou tvoje moznosti, znalost technice domeny take viz bod 1
3. neni mozne umet vse, ale je mozne se naucit par veci, ktere v dane firme pouzivaji
4. vetsina lidi, co pise, ze je programator lopata, mysli cloveka, ktery treba dela jednoduche web aplikace, nebo ve velke firme male kolecko,
tak se da urcite zacit, ale musis pokracovat dal opet viz bod 1
5. snaz se pochopit co a proc delaji ve firme i jina oddeleni nez jen vyvoj software, software neexistuje sam pro sebe, ale pro uzivatele.
Zajimave knihy, ktere Ti mozna pomuzou najit odpoved na Tvou otazku:
http://www.amazon.com/Pragmatic-Programmer-Journeyman-Master/dp/020161622X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1423647848&sr=8-1&keywords=pragmatic+programmera zejmena
http://www.amazon.com/Software-Craftsmanship-Imperative-Pete-McBreen/dp/0201733862/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1423647910&sr=1-1&keywords=software+craftsmanshipkde autor rozebira co potrebuji dnesni projekty vice? Softwarove inzenyry nebo experty - remeslniky?
Remeslniky nemyslim lopaty, jak tady nekteri s despektem pisou, ale lidi, kteri maji prehled, udelali si sve chyby, vyresili si je