to_je_jedno. Mně právě spíše přijde, že jsi přesně ten středoškolák, který je k ničemu. Každý den si říkám, co tam ti lemplové lezou, když neznají teorii. A že mají praxi, to je nijak nezachrání. Jako programátor jsem na tom daleko lépe než středoškolák s praxí, takže spíše oni by měli více studovat.
Dávám analytika a programátora do jednoho, protože se běžně přechází, ale to bys měl jako freelancer vědět. Pokud ne, dělal si asi nějakou lopatu na projektech, kde byli analytici, ale tys to nebyl. Myslíš, že analýza se na školách učí jen tak? Dělají se tam projekty jen tak? U státnic je to proč?
Ale máš pravdu, že často české firmy nechápou, proč bych měl mít nástup třeba 80 tisíc, když nemám tolik praxe jako jejich Lozjík, co to tam lepí 20 let za 35
To jejich problém, já je nepotřebuju, oni mě spíše ano. Ale co chtít od šéfa, to jsou většinou lidi k ničemu a nechápou souvislosti.
Co je to za nesmysl? Praxe je pro lopaty. Pokud máš teoretickou přípravu, tak samozřejmě praxe moc nepotřebuješ a pořád nechápu tu písařku. Asi jen hloupý vtip?
Nikoho moc nezajímá to že jste 6 let bydlel na koleji, trefíte do menzy a umíte recitovat pasáže z Turinga, ale každého náramně zajímá co umíte např. v .NET nebo v JavaEE.
Jak nikoho? Jen blbec vybírá podle znalostí do svého týmu. Takže nemluv za všechny. Je samozřejmě méně firem, kde vybírají pořádně, ale "umět" něco v JavaEE je rozhodně nijak nenadchne. To je asi jako kdybys matematikovi řekl, že už nemusí vymýšlet nové postupy, ale že se stačí naučit tuny vzorečků a že pro něj máš plno práce s tím