Popis požadavků na programátora

novacik

Popis požadavků na programátora
« kdy: 10. 02. 2015, 12:51:19 »
Ahojte, skusal som si programovat v jave, c++ a c# (samozrejme nejake trivialne veci) no myslim ze je lepsie zamerat sa na jednu vec a v nej sa stat odbornikom, preto by som vas chcel poprosit ci by mi niekto nepopisal poziciu JavaEE programatora, .NET programatora a c++ programatora aby som sa vedel rozhodnut akym smerom sa ubrat? Ake technologie by mali vediet, popripade ake dalsie programovacie jazyky? Ako napr webdeveloper by mal vediet html, css, java scrip a tak napriklad :) vopred dakujem
« Poslední změna: 10. 02. 2015, 13:17:08 od Petr Krčmář »

tdvorak

Re:Popis pracovnych pozicii
« Odpověď #1 kdy: 10. 02. 2015, 13:04:34 »
Co se mrknout třeba na jobs.cz? Z nabídek snadno vypozoruješ, co se od zájemce očekává.

none_

« Odpověď #2 kdy: 10. 02. 2015, 13:09:47 »
Záleží na tom, co budeš chtít dělat. U Javy asi nejčastější pozice je vývoj velké firemní aplikace. Na to mi příjdě, že na 90% pohovorů se tě budou ptát na následující seznam: návrhové vzory, nástroje (maven, jenkins,...),Java obecně, unit testy, Spring, Hibernate.

Jinak záleží na konkrétní pozici. Např. v Oracle se zaměřují na čistou Javu a "matematické myšlení". V Avastu se budou zaměřovat zase na něco jiného. Vývoj pro Android budou zase věci ohledně telefonů.

.NET a C++ nezmám.

Jinak se rozhodni podle toho, co tě baví. Mně třeba se líbí, že výsledky své práce někde vidím (třeba na webu). Práce kolegy (recharging & messaging pro TELCO) by mě asi nebavila.

davkol

« Odpověď #3 kdy: 10. 02. 2015, 19:53:40 »
Co se mrknout třeba na jobs.cz? Z nabídek snadno vypozoruješ, co se od zájemce očekává.
Nejsou to čirou náhodou představy o požadavcích podle HR/agentur?

novacik

Re:Popis požadavků na programátora
« Odpověď #4 kdy: 10. 02. 2015, 20:06:15 »
tiez ma to napadlo preto som sa chcel tuna opytat ludi z praxe

javar

« Odpověď #5 kdy: 10. 02. 2015, 20:41:09 »
Nejsou to čirou náhodou představy o požadavcích podle HR/agentur?

Ani ne. Pak přijdeš na pohovor a jsou tam stejní blbci jako v té agentuře :D Z toho jsem došel k závěru, že Java je asi fakt jen pro blbečky :( Nevím, proč to tak je, ale všechny pozice jsou úplně stejné a ještě k tomu stejně tupé.

pavels

« Odpověď #6 kdy: 10. 02. 2015, 22:40:21 »
Zde jsou me pozadaky na developera v Pythonu na obecnou pozici (takze zadne Django-only apod.).
  • umet popsat rozdily mezi python 2 a 3
  • znat threading, multiprocessing ze standartni knihovny
  • mit zkusenost s nejakym frameworkem jako twisted, sqlalchemy, numpy, scipy, pytables, pyqt, pygtk, flask apod.
  • mit zkusenost s frameworkem na propojeni s C/C++: boost::python, cython, ctypes apod.
  • jakym zpusobem se predavaji parametry funkcim (ne by value, ne by reference, ale by object reference)
  • nenachytat se na zname gotchas

tomasb

« Odpověď #7 kdy: 10. 02. 2015, 23:12:26 »
A co nějaké programování? Nebo to v Pythonu nejde? Jinak je ten seznam hodně hloupý, ale přesně sedí na běžné pohovory pro lopaty.

« Odpověď #8 kdy: 11. 02. 2015, 06:03:21 »
Co zajima u zajemcu me?
- chape proc a jak pouzivat verzovaci system?
- chape proc a jak pouzivat unit testy a integracni testy?
- tusi o co go kdyz se ho zeptam na kanban?
- tusi co to je GTD?
- cetl zivotopis Steva Jobse?

Programovat se nauci kazda lopata, jeho aktualni uroven programovani o nem jako potencialnim budoucim zamestnanci nevypovida temer nic.
Ale chapu, ze kdyz jsou to velke firmy a jde to pres HR tak je to jiny.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

tdvorak

« Odpověď #9 kdy: 11. 02. 2015, 06:51:51 »

A kdo nečetl životopis Jobse, je na tom pak lépe nebo hůře?

Z toho jsem došel k závěru, že Java je asi fakt jen pro blbečky :( Nevím, proč to tak je, ale všechny pozice jsou úplně stejné a ještě k tomu stejně tupé.

Tady máš třeba jednu zajímavou pozici a nabídku, která rozhodně není jako přes kopírák: http://www.sw-samuraj.cz/2013/07/hledam-do-sveho-tymu-java-vyvojare.html. K tomu si můžeš i přečíst, jak bude probíhat pohovor: http://www.sw-samuraj.cz/2012/11/jak-delam-java-pohovor.html

Jakub L

« Odpověď #10 kdy: 11. 02. 2015, 07:33:09 »
Já bych začal tím, že programátor musí umět anglicky a googlit

Kolemjdoucí

« Odpověď #11 kdy: 11. 02. 2015, 08:18:40 »

Jobs nemá s programováním společného prakticky nic. Je to čtení když tak pro business oddělení.

Programovat se nauci kazda lopata

Programátorem se člověk rodí, nedá se to naučit.

javar

« Odpověď #12 kdy: 11. 02. 2015, 09:21:29 »

Z toho jsem došel k závěru, že Java je asi fakt jen pro blbečky :( Nevím, proč to tak je, ale všechny pozice jsou úplně stejné a ještě k tomu stejně tupé.

Tady máš třeba jednu zajímavou pozici a nabídku, která rozhodně není jako přes kopírák: http://www.sw-samuraj.cz/2013/07/hledam-do-sveho-tymu-java-vyvojare.html. K tomu si můžeš i přečíst, jak bude probíhat pohovor: http://www.sw-samuraj.cz/2012/11/jak-delam-java-pohovor.html

Určitě to patří k tomu lepšímu a pohovor také. Nijak zvlášť mě to ale nepřesvědčilo. Asi jsem prostě čekal něco jiného, ale až budu mít chuť na přechod dál, tak bych to třeba zkusil. Předem ale vidím, že výběr lidí není dostatečně přesný. Na druhou stranu tam nejsou hovadiny jako čtení životopisů :D Kvalitní HR je v ČR asi neznámý pojem.

Přesně tak. Naučit se dá lopata úroveň, kdy Stackoverflow je kamarád a všechny věci z programování mám naučené nazpaměť (tzv. praxe). To ale nestačí na nic nového. Maximálně pak do týmu vybírám stylem, jestli kanadidát četl nějaký životopis :) To je přece podstatné.

prezek

• 229
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 11. 02. 2015, 09:50:15 »

To se ale samozřejmě nevylučuje.

jelito

« Odpověď #14 kdy: 11. 02. 2015, 09:58:16 »
Mastné vlasy + panic v 30 rokoch.