Začít znovu v IT

Zdenek99

Re:Začít znovu v IT
« Odpověď #60 kdy: 10. 01. 2015, 21:19:52 »
vana-hb a Mirek Prýmek: Děkuju, že jste zareagovali!! I ty, kteří nepíšou na fora (jako já) :-)

Bohužel zareagovali i lidé typu zemepisar a ostatní ...
Vy mě zvedáte ze židle z důvodu toho, že naprosto mystifikujete lidi / a konkrétně tazatele! Což může být dost problématické, jestli se rozhodůje např. kvůli platu.

Takže se začněte chovat jako dospělí, a ne jako děti co si myslí, že jsou nejlepší a každej se z nich pose***

Jak napsal Mirek Prýmek uveďte odkaz na firmu! není to nic tajného, pokud nic neuvedete tak pouze lžete.
Uživatel lama poměrně přesně uvedl platový rozsah.

C

« Odpověď #61 kdy: 11. 01. 2015, 00:45:32 »
Příklad z praxe:
- Absolvent ČVUT hledající pozici C++ vývojáře v Praze
- Požadovanej plat 40k
- 6 pohovorů z toho 4 nabídky práce (3 za 40k, 1 za 45k), 1 odmítnutí (posral jsem pohovor:) ), 1 odmítnutí nabídky přijít na druhý kolo (tam se ale tvářili, že za 40k spíš někoho více seniornějšího)

Nevim jak to je s adminama, ale 40k pro junior vývojáře jde docela dobře. Důležitý je nebát se zeptat. Btw. existuje nějakej koeficient mezi platem admina a vývojáře?

zemepisar

« Odpověď #62 kdy: 11. 01. 2015, 00:48:58 »
To neni možný, to sis musel vymyslet. Přece VŠ nic neznamená a měl bys nastoupit za 10k :D

« Odpověď #63 kdy: 11. 01. 2015, 00:53:54 »
Btw. existuje nějakej koeficient mezi platem admina a vývojáře?
"Admin" je imho příliš širokej pojem. Něco jinýho je admin kritických systémů v bance nebo aerolinkách a něco jinýho "ten kluk, co se nám tady stará o počítače" v kanceláři s pěti stanicemi a jedním fileserverem.

Trident

« Odpověď #64 kdy: 11. 01. 2015, 02:03:14 »
Mně je sice jen 23, takže jsem vlastně v tom nejlepším IT věku (podle tebe :-D ). Nemám určitě tolik zkušeností jako ty, ale jedno vím určitě. Na adminování fakt nepotřebuješ školu. ANO, škola tě naučí logicky myslet, uvažovat nad problémem třeba i jinými způsoby a celkově ti "zalgoritmizuje" mozek.

Nikde tě ale nenaučí, jak např. rozjet Office365, jak postavit kvalitní poštovní server na linuxu apod. To jsou hodiny samostudia, hledáním informací, pochopení souvislostí a jejich aplikování. Já se všechno naučil sám. Stačil na to internet, VMware a spousta času :-) Mám za sebou sice FIT VUT Bc. a teď dělám Ing. na FEKT VUT, ale jen proto, abych měl rozhled ve více oblastech a naučil se myslet nad tím problémem trošku jinak. Jediné, co by mohli naučit je fungování sítí (a to opravdu detailně v těch oborech, kde se učí Cisco CCNA a CCNP)

Nevím, co řeknou ostatní ale podle mých zkušeností na adminování školu fakt nepotřebuješ :-)
CCNA a CCNP je sitovy zaklad. To staci tak mne. Profikum nikoli. Na adminovani casto clovek potrebuje mnohem vic nez tu skolu zkusenosti. Kde jinde nez u adminovani jsem se setkal s tak obskurnimi vecmi jako connect direct,EBDIC, storage a  jine architektury nez x86 apod.
 To je neco co se clovek na vs nenauci. Chapat take infrastrukturu jako celek a navrhovat tak aby se neco nepo... To je kvanta veci ktera musi projit. Ve 33 uz duchodce? Are you sure? Mame lidi kteri jsou nepouzitelni uz ve 23ti. Absolutne nemaji paru jak funguje zhruba cpu vevnitr, co je to asembler, jak funguje rendundance na l2 vrstve ethernetu(ano maji cisco papiry) a o linuxu slyseli teprv na VS(coz je docela pozde).  Nikdy si nehrali s elektronikou a VS proparili a prochlastali.
Naproti tomu mame progace kteri si z fleku nastuduji API, udelaji xycht,testy, vedle toho adminuji par aplikacnich serveru a jeste staci skolit.
Wifiny muze montovat kazdej debza. Taky jsem tak zacinal. Ale jednak jsem vedle toho studoval a hral si s technologiemi(padlo na to dost vydelanych penez)  a pak uz si hledal nove misto v Praze.

« Odpověď #65 kdy: 11. 01. 2015, 09:00:54 »
Příklad z praxe:
- Absolvent ČVUT hledající pozici C++ vývojáře v Praze
- Požadovanej plat 40k
- 6 pohovorů z toho 4 nabídky práce (3 za 40k, 1 za 45k), 1 odmítnutí (posral jsem pohovor:) ), 1 odmítnutí nabídky přijít na druhý kolo (tam se ale tvářili, že za 40k spíš někoho více seniornějšího)

Nevim jak to je s adminama, ale 40k pro junior vývojáře jde docela dobře. Důležitý je nebát se zeptat. Btw. existuje nějakej koeficient mezi platem admina a vývojáře?
To jsou zas ty programátoři ... ale otázka je, kolik nakonec dostaneš protože říkaji 40, lae pak zjistíš že většina jsou odměny podle výkonu a ten opět, u začátečníka vázne.

A jinak admin si může říkat člověk co oprašuje windows7 jako datový server i někdovkdovnavrhuje a spravuje rozsáhlé systémy.

zemepisar

« Odpověď #66 kdy: 11. 01. 2015, 12:30:09 »
Fakt mě fascinuje, co si lemplové dokážou vymyslet, aby si obhájili, že berou velký podprůměr. Pokud říkají 40 a píše to týpek, tak to má samozřejmě na smlouvě jako fix. Pokud ne, je to taky lempl :D Odměny tam určitě budou a budou třeba 10 navíc každý měsíc, když vše půjde podle plánu.

P

« Odpověď #67 kdy: 11. 01. 2015, 16:15:40 »
Taky přispěju....
Porovnávat úroveň platů podle inzerátů nabídek je často úplná blbost!!!
Skutečnost se může dost významně od nabízené mzdy v inzerátu lišit.
Třeba naše firma nabízí/uvádí v inzerátech, kde poptává developery, 40-70tKč.
Ale když se podívám, jaké jsou u nás mzdy, tak je třeba dodat pár dalších věcí, které si uchazeč
na začátku neuvědomí.
1) Máme tu 20% variabliní motivační složku mimo fix, která je ale už v nabídce zohledněna
2) V té inzerované částce jsou také zahrnuty předpokládané přesčasy.
3) Plat se zvyšuje je 1x za rok a velmi pozvolna
4) K dobrému platu se člověk dostane jen tak, že se dostane na dobrou pozici a také projekt. A takové pozice jsou samozřejmě obsazeny a příležitosti se neobjevují často. Je tu i zástup čekatelů. Pro nováčka prakticky nemožné se na to dostat.

A toto podle mne platí skoro ve všech firmách.

A teď pár cifer pro naši firmu.
1) Absolvent nastupuje zpravidla za 29 na fixu. Nenároková variabilni složka začne nabíhat až po půl roce. S přesčasy se do roka dostane na těch 38 hrubého. Pokud mu to jde.
2) Zkušený developer s praxi (5let) zpravidla za 35 na fixu. Nenároková variabilni složka začne nabíhat až po půl roce. S přesčasy se do roka dostane na těch 45 hrubého.
3) Další růst už je podmíněn štěstím na projekt a pozici....

Přesto musím říci, že je ve firmě spousta lidí (cca více jak 30%), kteří berou 60+, i 80+ hrubého měsíčně včetně varu a přesčasů. Bohužel pro nového zaměstnance je to velmi obtížné dosáhnout a prolomit bariéru 3). Podaří se to tak 1 z 10.

Určitě jako firma figurujeme v první 10 brněnských top firem.

P

« Odpověď #68 kdy: 11. 01. 2015, 16:22:21 »
P, díky za report. Konečně nějaká konkrétní, rozumná řeč. Dík.

P

« Odpověď #69 kdy: 11. 01. 2015, 16:36:59 »
šifra:
IvanPavelStanda-AlfonsGustav.CecilZdenek

zemepisar

« Odpověď #70 kdy: 11. 01. 2015, 17:25:01 »

Třeba naše firma nabízí/uvádí v inzerátech, kde poptává developery, 40-70tKč.
Ale když se podívám, jaké jsou u nás mzdy, tak je třeba dodat pár dalších věcí, které si uchazeč
na začátku neuvědomí.
1) Máme tu 20% variabliní motivační složku mimo fix, která je ale už v nabídce zohledněna
2) V té inzerované částce jsou také zahrnuty předpokládané přesčasy.

Ne neuvědomí, ale asi nečeká, že jste podvodníci. Mně říct, že do peněz se počítají i přesčasy, tak už mě nikdy neuvidí. To jsou nabídky tak pro zoufalce.

zemepisar

« Odpověď #71 kdy: 11. 01. 2015, 17:26:24 »
Ale díky za pohled z jiných světů. Občas jsem měl tušení, že jsou ti lidé na pohovoru divní, ale pokud to vidí jako lidi tady na fóru, tak to vše dává smysl.

« Odpověď #72 kdy: 11. 01. 2015, 18:08:32 »
Ne neuvědomí, ale asi nečeká, že jste podvodníci. Mně říct, že do peněz se počítají i přesčasy, tak už mě nikdy neuvidí. To jsou nabídky tak pro zoufalce.
Pořád čekám, až nám řekneš ten konkrétní příklad firmy, která není pro zoufalce.

zemepisar

« Odpověď #73 kdy: 11. 01. 2015, 18:18:12 »
Pro zoufalce je většina. Ale pokud bys chtěl firmu, kde se dostaneš k velkým projektům a chceš jako absolvent normální peníze, tak třeba Profinit. Samozřejmě těch firem je hromada, ale to už by ten váš svět asi úplně zničilo.

P

« Odpověď #74 kdy: 11. 01. 2015, 18:25:39 »
Tak ještě doplním:

1) Tak třeba u nás jsou všechny přesčasy řádně vykázany, spočítány a proplaceny. Pokud znám přehled v jiných brněnských firmách, tak třeba toto není automatické.

2) Uzavření smlouvy probíhá na základě podepsání pracovní smlouvy a ne nějakého inzerátu. Je na každém jakou smlouvu si nakonec vydobude. Plat se řídí smlouvou.   

3) V Brně rozhodně neplatí, že částka uvedená v inzerátu se rovná smlouva na platovém výměru. Variabilní motivační složku má 99% procent IT firem. Uvedené schéma praktikuje 99% procent brněnských firem.

4) Je vidět, že mnoho přispěvatelů na sdejším fóru jsou na míle vzdáleni realitě