Začít znovu v IT

txt

Re:Začít znovu v IT
« Odpověď #30 kdy: 09. 01. 2015, 20:28:46 »
90% vlaken zde i jinde na ceskych forech jsou nesmyslne zvasty.Kdyby se clovek zeptal kolik je hodin, dozvedel by se, ze je totalni debil a ze si ma precist "Rozum do kapsy" a pak teprve se zajimat a psat na forum a otravovat ostatni, kteri ho musi za kazdou cenu usmerni do spravnych mezi.

Pokud nekdo vidi neco spatneho na tom, mit ve 30 dve deti tak by se mel nechat dukladne vysetrit.

IT je dneska tak rozsirene a zasahuje do temer vsech oblastni lidske cinnosti a navic se neustale objevuji nove produkty a sluzby ze neni schopna nabidka pokryt poptavku pracovniho trhu. Lidi nejsou a ti schopni uz vubec ne. Juniori dneska neumej vubec nic a chteji nesmyslne ohodnoceni a ty schopne si rozumna firma bude chtit udrzet.
Podivate-li se do inzeratu, tak pozice pro junior administratory jsou de-facto prutokove a periodicky se opakuji po par mesicich.Rozumna firma si admina nebo seniora radeji sama vychova z juniora, jenze ono neni moc kde brat. Delat to chce kazdej, ale znalosti nejsou ani zakladni.

Co jsou podle Vás základní znalosti (stačí stručně)?

phpjs

« Odpověď #31 kdy: 09. 01. 2015, 20:46:30 »
Já jsem se začal učit programovat ve třiceti letech. To už jsem byl 8 let ženatý a měl jsem dvě děti (5 a 2 roky). Dálkově jsem si dostudovával vysokou.
Podle místních pseudoexpertů bych měl být asi nezaměstnatelný že? Někteří diskutující tu trpí ohromnými předsudky. Až mě to děsí.

Pro tazatele: Kašli na hloupé rady, jestli chceš být administrátorem, tak jím prostě buď. Začni to dělat, klidně na domácí síti a uč se. Samozřejmě je ideální mít zatím jiné zaměstnání. Konkrétně já se učím hlavně dopoledne. Mám nepravidelnou pracovní dobu a polovina pracovní doby je v noci. Přes den jsou děti ve škole, žena v práci a já mám klid na učení.

pročne

« Odpověď #32 kdy: 09. 01. 2015, 20:58:34 »
To ne, jen prostě nebudeš žádná extra třída. Tazatel má možná na učení čas, tak ho může využít. S rodinou už jsou možnosti omezené a to je ideální tak na teplé místečko do banky.

Co jsou podle Vás základní znalosti (stačí stručně)?

Vůbec to neřeš, píše nesmysly. Patří do těch 90 %. Juniorů a i seniorů je samozřejmě dost, ale když senior má makat za 60k, tak je jasné, že raději půjde jinam. A ta firma pak nadává, že má juniora za 10 a nic neumí :D

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 09. 01. 2015, 21:05:19 »
Pro junior pozici staci vicemene vedet co je IP adresa, maska site, vedet k cemu je a jak se nastavuje default gateway a alespon ramcove princip fungovani TCP a UDP a umet se pripojit pres ssh..
Zakladni orientace v prikazove radce (cp, mv, chmod, chown etc.), idealne umet zjistit a zabit bezici procesy, zjistit volne misto na disku, umet namountovat oddil, vyuziti RAM pripadne swap.

Tohle je asi vsechno co clovek potrebuje k tomu, aby mohl delat junior admina a zacit se ucit od starsich zkusenejsich a pokud neco malo z toho neumi tak se to casem nauci. Jednotlive sluzby se pak muze ucit za behu a zakladni ukony zvladne. Vzhledem k tomu, kolik firmy nabizeji na techto pozicich penez je hola naivita ocekavat vic.

Na pohovor z me zkusenosti i co slychavam od znamych z ostatnich firem casto chodi lidi co nainstalovali ubuntu nebo jinou few-click distribuci a kdyz je clovek pozada aby udelali neco v prikazove radce tak ji neumi ani pustit. Zaregistroval jsem i pripad, kde se u pohovoru kamarad ptal zajemce jak to teda udela v noci kdyz bude doma a server na serverovne tak rekl, ze to vubec nevadi ze ma auto.
Co mi ovsem naprosto vyrazilo dech bylo, kdyz mi jisty absolvent SSVT na Proseku s CCNA certifikatem nebyl schopen vysvetlit k cemu je maska site.

Junior je vlastne ucnovska pozice a semtab se objevi i nekdo sikovnej, ale je to na dlouhe lokte a je jich malo a rozhodne si nemyslim ze SQL, Python, Perl, shell scripting, C, PHP a dalsi veci patrej do zakladnich znalosti.

pročne

« Odpověď #34 kdy: 09. 01. 2015, 21:18:44 »
Takže třeba týpek s teoretickou informatikou je úplně k ničemu, protože nezná masku, ne? A nebo asi dostane taky těch 10 k jako nejslabší junior.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 09. 01. 2015, 21:34:33 »
Takže třeba týpek s teoretickou informatikou je úplně k ničemu, protože nezná masku, ne? A nebo asi dostane taky těch 10 k jako nejslabší junior.

Jestli mas vystudovanou teoretickou informatiku a nevis co je maska site tak se omlouvam, nebylo to nic osobniho.

Tezko rict co myslis pojmem "teoreticka informatika" nicmene pokud clovek kterej to vystuduje nevi co je maska site tak si nedovolil odhadovat, co by mel teda vedet. Dle nazoru nekterych jedincu zrejme nic a protoze ma vystudovanou teoretickou informatiku je treba mu dat 150k/mesic.

Snazis se tu vytahovat vety z kontextu. Ja, dle meho nazoru logicky, predpokladam, ze clovek s CCNA a SSTV bude vedet co je maska site a to je taky to nad cim sem se pozastavil a navic to byl jenom vycet zakladnich veci ktere u cloveka ze ktereho chci casem udelat admina a rovnez sem taky psal, ze pokud treba neco malo z toho nevi tak se to muze doucit, ale pokud jen neco malo vi, je to proste a priory spatne.

pročne

« Odpověď #36 kdy: 09. 01. 2015, 21:42:57 »
Pokud jsi dělal někdy nějaký Cisco certifikáty, tak víš, že je to jen tupé učení nazpaměť. Takže pokud to nevíš po zkoušce, nic to neznamená. Stejně jako když to nevíš před ní. K tobě bych fakt chtěl na pohovor. Naneštěstí tam podobní týpci seděj a vůbec nevědi. Ptají na podobné ptákoviny jako maska sítě a podle toho poznají dobrého admina :D

« Odpověď #37 kdy: 10. 01. 2015, 00:12:26 »
To už jsem byl 8 let ženatý a měl jsem dvě děti (5 a 2 roky). Dálkově jsem si dostudovával vysokou.
Podle místních pseudoexpertů bych měl být asi nezaměstnatelný že? Někteří diskutující tu trpí ohromnými předsudky. Až mě to děsí.
Mozna je to reakce na me. Ale nebylo to mysleno diskriminacne. Jsem v podobne situaci a podle sebe vidim, ze proste to je jistym zpusobem limitujici. Pred detma jsem nemel problem valit 14hodin denne cely tyden a jet a nic neresit krom jidla a spanku. Ted? Pokud neco akutne nehori tak ctvrta a fajront - venovat se detem protoze ty za par let utecou z hnizda a co potom? Stejne tak dneska vidim ruzne pozice v cizine kde si rikam: ty vole, nemit deti tak do toho jdu! A podobne se s tim setkavam u svych kolegu vrstevniku s detma - ono se to neposere, v zivote jsou dulezitejsi hodnoty nez prace.
Proste je vyhoda v tu dobu kdy ma clovek zavazky uz nebyt uplny zacatecnik a mit vybudovanou jistou pozici ktera da vyssi hodinovku. Zmena oboru chte nechte znamena nejaky docasny pokles prijmu a to je proste pro otce od rodiny vetsinou problem - narozdil od single ktery ten najem a jidlo vzdycky nejak utahne a vikend muze dat praci a ne rodinnemu vyletu.

Ano par elitnich cilevedomych jedincu to da s prstem v nose, ale bezny clovek by mel byt upozornen i na tohle.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

to koukám a žasnu

Re: Začít znovu v IT
« Odpověď #38 kdy: 10. 01. 2015, 00:34:40 »
Děti, děti...
když to člověk čte, tak se vůbec nediví, že ti IT mají takovou trochu divnou pověst
jak všechno víte
a všechno znáte
a vše je vám všem jasné
a ostatní jsou blbci
ach ach jo jo

55+, žena, co umí programovat  :-)))  ;D

Zdenek99

« Odpověď #39 kdy: 10. 01. 2015, 01:24:03 »
pročne :  Ukažte mi seniora, co má v ČR 60K podle vás zcela běžné, ale opak je pravdou. Kde lidi na fórech tyhle iluze berou, možná chce vypnout ten facebook a zpátky do reality.

smoofy to napsal zcela výstižně, a  „pročne“  víš proč se ptá zrovna na masku nebo co je IP adresa? protože to zcela jistě je důležitá věc, a každej admin by to měl vědět a když to neví je něco špatně.
Automechanik může bejt dobrej, ale když nebude vědět co je momentovej klíč je taky něco špatně. Napsal jsem to jako pro vostrýho seniora „pročne“ a když máš cisco a kupu certifikátu, tak to snad pochopíš.

to_je_jedno:  napsáno zcela výstižně! Pryč jsou doby bez závazku, kdy se nad tím dalo sedět  14hodin a testovat. Jak je rodina a povinnosti jde to rapidně dolu  :( Ono to nemusí  bejt nutně rodina ,stačí přítelkyně která po vás bude chtít nějakou akci  :D Jak jsou děti stojí to s učením na prd. Neříkám, že to nejde! Ale bude to chtít dost dřiny, a ono i obyčejně je to náročný. Proč myslíte, že spoustu lidí nedodělá školu, když má rodinu? Bez je to zápřah a s tím to zvládne jen opravdu málo lidí. Já to nezvládl a přerušil jsem školu. Škola, práce a rodina byl trošku extrém. Oni přijdou těžké chvíle, člověk je unavenej  nevyspalej, hotovej …
Rozhodl jsem se napsat (vůbec na fóra nepíšu vesměs hádky, ale zde vidím skoro svůj případ, tak jsem musel), protože jsem prošel něčím podobným. Ve 24 na VS kterou jsem vzdal nebo spis jsem se na to vykašlal, když jsem usnul v práci na dulezite poradě. 26 dítě, 29 druhé a v 30letech jsem se rozhodl, že zkusím v IT něco úplně jiného, než jsem dělal (admin win/linux) a zaměřím se na ventilaci a termoregulaci. Škola nepřicházela v úvahu (čas a předešlá zkušenost), tak samostudium. Chce to dokonalej a bezchybnej režim. Ono to je jednoduché počítání 6h spánek (pod to bych nikdy nešel!!!  Spíše 8 jinak vás to položí) 8h práce (bez cestování) když vezmu průměr tak s cestou 9h zbývá nám 7h na rodinu,relax a hlavně náš záměr = studium. Bylo to náročné nikdo mi nevěřil, hledal jsem sám informace bylo spoustu mudrců, co říkali bez školy vůbec a 10let praxe.

Zkrátím to  ;) jde všechno. Kdyby ti bylo 20, nebo 25 bez rodiny můžeš z fleku dělat někde admina za 15k a všechno se naučit. To samé jestli ti je 30 nebo 40. Situace se mění pouze s rodinou a závazky. A pak je to podstatně těžší ale jde to!  Určitě do toho jdi. Držím palce a popřípadě v linuxu pomůžu. Jestli se budeš snažit máš můj respekt a rád pomůžu.
Rozhodl bych se jinak?  NE. Spoustu známých honí kariéru, a v lepším případě pak řeší produkci rodiny přes doktory a zkumavky, a v horší přes adopce. Moji rodiče jsou hodně staří a rozhodně to nebylo dobrý, ale spíše překážkou a bylo mi jich líto a nechtěl jsem to zažít. Kdybych byl členem mensy vše by bylo asi jiné… ale já sotva procházel ve škole. Chce to vydržet.

« Odpověď #40 kdy: 10. 01. 2015, 01:40:40 »
Nejlepší lidi jsou ve věku 40-50. Asi proto, že už dokážou poměrně dobře analyzovat situaci a nevytváří nesmysly.
Určitě by ale neměli programovat, spíš se věnovat architektuře. Programování je pro lopaty o administrátorech ani nemluvím.

Druhá věc je, že IT průmysl a komunikace jsou v krizi a každej ňouma, který má "vysokou" školu si myslí a přesvědčuje okolí, že tomu rozumí.
Mnoho velmi dobrých i analyticky silných lidí má jen tu střední :) prostě nebyl na tu školu čas pořád se něco zkoušelo.
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

Sten

« Odpověď #41 kdy: 10. 01. 2015, 02:15:55 »
pročne :  Ukažte mi seniora, co má v ČR 60K podle vás zcela běžné, ale opak je pravdou. Kde lidi na fórech tyhle iluze berou, možná chce vypnout ten facebook a zpátky do reality.

Já bych na nabídku 60k už ani neposílal životopis :) Jinak se stačí podívat třeba na Jobs.cz, přes 60k tam má víc než třetina inzerátů na dotaz „senior programátor“ (z nichž mnoho si pod tím představuje programátora s roční praxí).

smoofy to napsal zcela výstižně, a  „pročne“  víš proč se ptá zrovna na masku nebo co je IP adresa? protože to zcela jistě je důležitá věc, a každej admin by to měl vědět a když to neví je něco špatně.
Automechanik může bejt dobrej, ale když nebude vědět co je momentovej klíč je taky něco špatně. Napsal jsem to jako pro vostrýho seniora „pročne“ a když máš cisco a kupu certifikátu, tak to snad pochopíš.

Co je to maska a IP adresa, jsou jistě důležité věci, ale to zná i každý, kdo dělal v call centru UPC. Spíš bych se ho zeptal, jak by postupoval při řešení nefunkční sítě (jelikož to mu nepojede ani Google), či mu ještě lépe předhodil nějaký virtuál.

Druhá věc je, že IT průmysl a komunikace jsou v krizi a každej ňouma, který má "vysokou" školu si myslí a přesvědčuje okolí, že tomu rozumí.
Mnoho velmi dobrých i analyticky silných lidí má jen tu střední :) prostě nebyl na tu školu čas pořád se něco zkoušelo.

Vysoká škola nemá v IT prakticky smysl, pokud budete mít cokoliv méně než doktorát a nebudete zkoumat těžké teoretično.

« Odpověď #42 kdy: 10. 01. 2015, 10:07:39 »
Divil by ses, kolik lidí má problém dopočítat ip adresy když se maska posune ze známých 255.255.255.0 na třeba 255.255.248.0. A dovolím si tvrdit, že nikdo z call centra to nedopočítá ani do smrti protoze to v žádném manuálu od modemu neni.

Jinak začít v IT? Záleží na oboru. Najít juniorskou pozici za mrzký peníz, trochu posamustudiovat a za rok víš jestli k tomu budeš.

Kolemjdoucí

« Odpověď #43 kdy: 10. 01. 2015, 10:52:51 »
Co je to maska a IP adresa, jsou jistě důležité věci, ale to zná i každý, kdo dělal v call centru UPC.

Co je to bitová maska neví dneska prakticky nikdo, natož její význam pro IPv4. Většina to papouškuje stylem tam kde se má napsat maska se napíše magická řetězcová konstanta "255.255.255.0".

hmmm

« Odpověď #44 kdy: 10. 01. 2015, 11:52:23 »
Hele a myslite, ze byste u tech platu mohli psat i mesto?
Nechce se mi verit, ze jsem takovej loser, kdyz delam za min.