Začít znovu v IT

PavelZZ

Začít znovu v IT
« kdy: 07. 01. 2015, 17:03:20 »
Dobré odpoledne,

jsem v IT už důchodce je mi 33let, montuju wifi a LAN, občas nějaké zakázky na montáže PC do škol a takové obecné IT.
Jsem z Jižní Čech. Bohužel naše firma končí a navíc mám zdr. problém, který mi neumožnuje montáž wifi na střechách.

Ale k mému dotazu. Přece jenom ve 33letech už by měl být člověk tak nějak “hotový” zkušený.
Je vůbec nějaká šance smést stůl a začít znova? Používám linux na desktopu a celkem mě to baví, ale na admina musí být zřejmě i nějaká škola kde vás provedou základy.
Ani jedno u nás není, tak se přesunu do Prahy/Brna.

Nejsem žádnej IT profík ale úplně k jinému řemeslu jít když mě PC baví bych nechtěl.
Zajímá mě váš názor kteří už máte v IT na nějaké úrovni odkrouceno jestli jde něco začít v 33letech.

Díky
Pavel
« Poslední změna: 07. 01. 2015, 17:12:31 od Petr Krčmář »

Mates

Re:Začít znovu v IT
« Odpověď #1 kdy: 07. 01. 2015, 17:22:59 »
Mně je sice jen 23, takže jsem vlastně v tom nejlepším IT věku (podle tebe :-D ). Nemám určitě tolik zkušeností jako ty, ale jedno vím určitě. Na adminování fakt nepotřebuješ školu. ANO, škola tě naučí logicky myslet, uvažovat nad problémem třeba i jinými způsoby a celkově ti "zalgoritmizuje" mozek.

Nikde tě ale nenaučí, jak např. rozjet Office365, jak postavit kvalitní poštovní server na linuxu apod. To jsou hodiny samostudia, hledáním informací, pochopení souvislostí a jejich aplikování. Já se všechno naučil sám. Stačil na to internet, VMware a spousta času :-) Mám za sebou sice FIT VUT Bc. a teď dělám Ing. na FEKT VUT, ale jen proto, abych měl rozhled ve více oblastech a naučil se myslet nad tím problémem trošku jinak. Jediné, co by mohli naučit je fungování sítí (a to opravdu detailně v těch oborech, kde se učí Cisco CCNA a CCNP)

Nevím, co řeknou ostatní ale podle mých zkušeností na adminování školu fakt nepotřebuješ :-)

Davidoo

« Odpověď #2 kdy: 07. 01. 2015, 17:47:23 »
To ale nemyslis vazne? Ve 33 musis bejt uz zajetej profik! Vyssi senior admin.Plat takovejchto opravaru je kolem 20k s tim se proste smir a na admina zapomen.Nemyslim to spatne pouze ti chci ulehcit cestu a hlavne usetrit nervy.Je toho mraky,co by ses musel naucit...

Jani

« Odpověď #3 kdy: 07. 01. 2015, 17:48:49 »
Ahoj Pavle a vsetci,
ja osobne povazujem za IT dochodcov ludi, ktori sa naucili par veciam a rozhodli sa, ze im to tak staci.
A vsade tieto svoje vsevedomosti mocne pouzivaju, a presviedcaju ludi v okoli o svojej "pravde".
Kategoria 2. It dochodcov su ludia najcastejsie s VS, ktori maju pocit, ze na VS dostali do hlavy celu Wikipediu a uz sa vzdelavat dalej nemusia.

Vsetko to je to o chceni a vlastnej voli. Ked som zacinal s IT v 26. rokoch, tak vsetci nado mnou lamali palicu, ze na to nemam skolu, ze na to nemam kurzy atd.. Ja som zvysoka kaslal na ich nazor, pretoze som vedel, ze samostudium situaciu zlepsi.
Dnes po 9 rokoch pracujem v obore, ktory ma bavi, na projektoch pre velke firmy s ludmi, ktori maju cisto IT skoly, a nemam problem s nimi drzat tempo.

Dnes su moznosti vzdelavania a ziskania informacii obrovske - mame online videa s tutorialmi, webove stranky, mozeme si rozchodit
cele virtualne siete na vmware ci virtualboxe - ludia z minula nam mozu len zavidiet aktualne moznosti.

Takze to nikdy nevzdavajte, proste nikdy, nech sa jedna o cokolvek.

Jani

mxm

« Odpověď #4 kdy: 07. 01. 2015, 17:56:08 »
Ahoj, rozhodne se neboj. Neni dulezity vek, ale chut a pracovitost. Nevzdavej se a jdi do toho! Nikdy neni pozde. Drzim ti palce!

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 07. 01. 2015, 18:16:27 »
Používám linux na desktopu a celkem mě to baví, ale na admina musí být zřejmě i nějaká škola kde vás provedou základy.

Ze skol vychazi tolik uplne blbych inzenyru.... Pred padesati lety by tak leda stali u soustruhu a to jest jen ti sikovnejsi.

tulda

« Odpověď #6 kdy: 07. 01. 2015, 18:44:49 »
Dobré odpoledne,

jsem v IT už důchodce je mi 33let, montuju wifi a LAN, občas nějaké zakázky na montáže PC do škol a takové obecné IT.
Jsem z Jižní Čech. Bohužel naše firma končí a navíc mám zdr. problém, který mi neumožnuje montáž wifi na střechách.

Ale k mému dotazu. Přece jenom ve 33letech už by měl být člověk tak nějak “hotový” zkušený.
Je vůbec nějaká šance smést stůl a začít znova? Používám linux na desktopu a celkem mě to baví, ale na admina musí být zřejmě i nějaká škola kde vás provedou základy.
Ani jedno u nás není, tak se přesunu do Prahy/Brna.

Nejsem žádnej IT profík ale úplně k jinému řemeslu jít když mě PC baví bych nechtěl.
Zajímá mě váš názor kteří už máte v IT na nějaké úrovni odkrouceno jestli jde něco začít v 33letech.

Díky
Pavel

Jsem o deset let starší než vy a programátor a považovat se v mém věku za IT důchodce mě dost uráží.
Před 15 lety jsem se živil VisualBasicem a MS Sql, ASP, HTML, CSS, před 12 lety c# a .NET,  před 10 lety Oracle a před pěti lety jsem začal informix a javu, před rokem jsem vyrobil první apku pro windows phone a právě dokončuji první apku pro Android.

Za důchodce se nepovažuji. Naopak, jsem rád, že se blížím k nějakému programátorskému vrcholu - bohužel zatím nevím jakému, ještě mě do zákonem stanového důchodového věku čeká 20 let práce a to se určitě ještě pár technologií naučím.

TVL

« Odpověď #7 kdy: 07. 01. 2015, 19:11:22 »
Jsi opravář, montér, technik. A chceš být co? IT je dost široký pojem. Píšeš o linuxu na desktopu, takže admin?
Těžko soudit, kolik toho s linuxem umíš, kolik jsi byl nucen dělat různých nastavení, abys to rozběhl, nebo jestli jsi měl prostě štěstí na kombinaci tvého HW, vhodné distribuce a tvých nároků na to, co vše chceš na počítači dělat.
Možná na admina máš, možná ne. Škola v žádném případě není nutným předpokladem. Nutné jsou znalosti, hodně znalostí. Ty se dají získat ve škole (IMHO nejsnáz, ale jistě bude hodně lidí nesouhlasit), nebo samostudiem.
Obrovská výhoda běžného administrování linuxu je ta, že velkou část toho, co potřebuješ si rozchodíš na běžném levném PC. A jestli budeš mít doma jedno nové levné PC na kterém ti poběží nějaká virtualizace a 1-2 slabší PC (které byly levné před 5 lety), které si spojíš do sítě, tak se můžeš doma naučit téměř vše, co bys potřeboval jako junior admin v typické firmě.
Na internetu je vše. Stačí mít, chuť, čas a hodně trpělivost. A umět anglicky číst.

Nevím, kolik toho umíš a jak jsi bystrý, tudíž nevím, jak rychle ti to půjde. Ale počítej, že na úroveň admina se budeš samostudiem dostávat dlouhé měsíce.
Počítej s tím, že budeš narážet na nepochopení - ale vy jste přece technik, my hledáme admina. Budeš muset nějak prokázat, že máš vědomosti admina. Titulem ze školy to nebude. Mohlo by to být nějakým certfikátem z nějakého komerčního kurzu, který si zaplatíš až se budeš cítit silný. A hlavně tím, že ukážeš, co jsi dokázal. Tady si platím VPS hosting a běží mi tam tohle a tohle. Tady se SSHčkem připojíme ke mě domů a tady vidíte, jak mám nakonfigurované různé servery. Tady vidíte routovací tabulku, jednu stanici mám ve vlastní podsíti. Čím více tím lépe.

Nevýhoda dneška je, že nikdo není ochoten vzít nadějného zaměstnance a něco ho učit, když nemá jistotu, že ten člověk na to má a když už vůbec nemá jistotu, že mu po konci zaškolení nezdrhne. A platit školení někomu, kdo chce měnit profesi, to už absolutně ne. Takže je to na tobě.

PavelZZ

« Odpověď #8 kdy: 07. 01. 2015, 22:18:48 »
TVL:

Chtěl bych být admin. Doma mám  jedno PC jako server i7 s virtualizaci wmvare (ale ne na linuxu používal jsem to na testování sw na kamery, a různe zkoušení programu) mám tam i nějaký linux, kde jsem zkoušel ftp server. Už dřív když přijel někdo z Prahy nakonfigurovat 10G spoj a dělal to přes ssh jsem byl nadšenej, ale dostat z nich něco víc bylo těžký. Většinou mi pouze řekli, že je to stálo roky dřiny – což chápu.

Nevím, jestli myslíš měsíce samostudiem jako fulltime nebo po práci po večerech.

Pro ostatní: Tím IT důchodem myslím, že v tomhle věku bych měl sakra hodně umět např. jako ten linux admin něco jako píše Davidoo. S tou školou jsem nemyslel zrovna VŠ (na kterou nemám kapacitu), ale nějakou IT SŠ admin jestli je (ale na to je již pozdě).

Jsem elektromechanik – nikdy jsem to nedělal. K IT jsem se dostal, protože mě to baví a všechno mě, tak nějak zaučil kolega/ové. Momentálně mám plat asi +/- 40K si myslím na náš kraj celkem hodně solidní. Nevím kolik je plat admina linux – nějak jsem se nedočetl, nebo jsou takové rozpětí, že fakt nevím a nebo je to tajné... Jak je člověk starší přesouvá priority v tich 19 jsem dělal za 7t kč a byl jsem maximálně šťastnej. Pak v 26letech jsem se dostal na 25 a bylo to úžasný. V 19letech kdy jsem se to učil (něco jako mě vlastně čeká  teď) mi 7t Kč nevadilo, ale nyní bych za to dělat nemohl, ale 25 super.

Jak se říká život je jako bomboniéra – nikdy nevíš co ochutnáš před pár lety bych si nepomyslel, že budu měnit povolání – tím myslím takhle skoro dramaticky přecházet ze stožáru na admina.

Dotaz jsem hlavně začal diskuzi, proto jestli je to vůbec takhle pozdě reálné / popřípadě jestli to někdo takhle měl. Přece jenom není mi 20, a s tím jsou spojené různé překážky. Zaměstnavatel čeká už hotovku, nemůžete dělat úplně zadarmo, máte např. rodinu, hypoteku, atd.. Zkusím to určitě ikdyž  úspěch není zaručen asi jako ve všem.

zkusto

« Odpověď #9 kdy: 07. 01. 2015, 22:53:46 »

Nevím, jestli myslíš měsíce samostudiem jako fulltime nebo po práci po večerech.

Momentálně mám plat asi +/- 40K si myslím na náš kraj celkem hodně solidní. Nevím kolik je plat admina linux – nějak jsem se nedočetl, nebo jsou takové rozpětí, že fakt nevím a nebo je to tajné...

Ahoj, také ti něco napíšu, protože se mi líbí ten přístup. Není úplně dokonalý, ale většina lidí v tvém věku už nic nechce a jen čeká na důchod.

Pokud bys chtěl být špičkový admin, tak je to samozřejmě fulltime a v letech. Takové lidi ale tady nikdo nezaplatí, takže se neboj. Stačí občas něco vyzkoušet a jako lepší začátečník je třeba v Praze 30-40 k,-. Je otázkou, jestli by ti to stačilo nějakou dobu. Po nějaké době to bohužel moc neroste, protože většina adminů jsou jen lopaty, které restartují servery a konfigurují podle webů... což je podobné jako u "programátorů" :D

Takže určitě není pozdě a na dobrou úroveň se můžeš dostat v pohodě. 50k z toho ale asi moc nezískáš, pokud to bude čistý admin lepič, support atd. Třeba takový cloud inženýr je vlastně také admin, ale trošku jinačí liga a tam bys neměl problém mít víc.

« Odpověď #10 kdy: 07. 01. 2015, 23:17:35 »
Stůl se nesmí zamést, ten mosíš polít hořlavinou a zapálit. A u toho volat, že si jdeš už jen pro stravenky.

Ale abych nebyl zlý, c, c+, c++, c+++, c+.* se už neuč.
Ani d.*.
Možná F+€.
Ale rozhodpodádně nabifluj Teorii Fšeho, s přihlédnutím k 42 ...

Davidoo

« Odpověď #11 kdy: 07. 01. 2015, 23:32:07 »
Ja teda nevim,jestli jste vsichni padly na hlavu? Co mu to tady nalhavate.Adnin zacatecnik 30 nebo 40k? Bude rad za 20 a to je jeste bude  muset ukecat,ze umi wifi.Je to roky driny i na fulltime ono se to nezda a v tvuj neprospech hraje vek.Ja osobne bych te v tomhle veku nezamestnal prave kvuli tim zavazkum.

Davidoo

« Odpověď #12 kdy: 07. 01. 2015, 23:38:59 »
Schvalne pocitej se mnou.Orientace linux na admin urovni 2roky, potom nejaky skriptovani dalsi rok - to mame 3roky a najednou zjistis ze je ti 36 a beres 20k a zivoris. Neni lepsi navazat na to na co mas skolu? A tam zapracovat... Nebo si vem knihu dokumentacni projekt at vidis co te ceka a  jestli to ma cenu.

Davidoo

« Odpověď #13 kdy: 07. 01. 2015, 23:49:09 »
Jsem zkratka realista. Nedovolim si ti psat at do toho jdes v tomhle veku!!! Kdyby ti bylo 20 tak jo.Ale admin linux je trnita tvrda cesta, ktera spis naplnuje ze bavi a ne moc vydelava.Dostanes 20k plat 30 nebo 40k je dost mimo ano jsou ale to jsou seniori s x let praxe.Tam se dostanes treba za 5let kdyz budes super nebo taky ne.Adminovani neni moc pro prachy a ty ci tady pisou 30k lzou!!! A jen ti davaji plane nadeje.Budes se za necim honit x let zbytecne

tdvorak

« Odpověď #14 kdy: 08. 01. 2015, 06:56:47 »
Píšeš, že jsi z jižních Čech a nevadí ti přestěhovat se. Jak jsi na tom s jazyky? Nestálo by za to stěhovat se spíš za hranice, než do Prahy nebo Brna? Dost možná narazíš na firmy, kde 33 let není překážkou a nebudou mít problém příjmout někoho, kdo se teprv učí a má zájem zlepšovat.