Jsi opravář, montér, technik. A chceš být co? IT je dost široký pojem. Píšeš o linuxu na desktopu, takže admin?
Těžko soudit, kolik toho s linuxem umíš, kolik jsi byl nucen dělat různých nastavení, abys to rozběhl, nebo jestli jsi měl prostě štěstí na kombinaci tvého HW, vhodné distribuce a tvých nároků na to, co vše chceš na počítači dělat.
Možná na admina máš, možná ne. Škola v žádném případě není nutným předpokladem. Nutné jsou znalosti, hodně znalostí. Ty se dají získat ve škole (IMHO nejsnáz, ale jistě bude hodně lidí nesouhlasit), nebo samostudiem.
Obrovská výhoda běžného administrování linuxu je ta, že velkou část toho, co potřebuješ si rozchodíš na běžném levném PC. A jestli budeš mít doma jedno nové levné PC na kterém ti poběží nějaká virtualizace a 1-2 slabší PC (které byly levné před 5 lety), které si spojíš do sítě, tak se můžeš doma naučit téměř vše, co bys potřeboval jako junior admin v typické firmě.
Na internetu je vše. Stačí mít, chuť, čas a hodně trpělivost. A umět anglicky číst.
Nevím, kolik toho umíš a jak jsi bystrý, tudíž nevím, jak rychle ti to půjde. Ale počítej, že na úroveň admina se budeš samostudiem dostávat dlouhé měsíce.
Počítej s tím, že budeš narážet na nepochopení - ale vy jste přece technik, my hledáme admina. Budeš muset nějak prokázat, že máš vědomosti admina. Titulem ze školy to nebude. Mohlo by to být nějakým certfikátem z nějakého komerčního kurzu, který si zaplatíš až se budeš cítit silný. A hlavně tím, že ukážeš, co jsi dokázal. Tady si platím VPS hosting a běží mi tam tohle a tohle. Tady se SSHčkem připojíme ke mě domů a tady vidíte, jak mám nakonfigurované různé servery. Tady vidíte routovací tabulku, jednu stanici mám ve vlastní podsíti. Čím více tím lépe.
Nevýhoda dneška je, že nikdo není ochoten vzít nadějného zaměstnance a něco ho učit, když nemá jistotu, že ten člověk na to má a když už vůbec nemá jistotu, že mu po konci zaškolení nezdrhne. A platit školení někomu, kdo chce měnit profesi, to už absolutně ne. Takže je to na tobě.