Jak najít dobrého programátora?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Jak najít dobrého programátora?
« Odpověď #45 kdy: 01. 12. 2014, 12:23:01 »
Tak samozřejmě, zkušenosti lze nahradit studiem matematiky, která tříbí mozek neuvěřitelným způsobem!
Pokud někdo studuje pět let matematiku, nahradí tím desetiletou praxi čehokoliv, proto nejlepší ...............
Ježiši, když jsem to začal číst, tak jsem zprvu myslel, že to myslíš vážně... pak mi došlo, že mluvíš ze zkušenosti a máš pravdu....
...

:o  :o  :o

Šišmarjá, nedrážděte kobru bosou nohou!
(takýchto "diskusií" už tu bolo neúrekom)

Clovek bez znalosti matematiky je jako ryba bez bicyklu.

Pavel...

« Odpověď #46 kdy: 01. 12. 2014, 12:24:35 »
Dle akademického rozumu by absolvent oboru IT měl umět dokázat minimálně velkou fermatovu větu

Na žádném IT oboru se snad důkaz velké Fermatovy věty neučí :-)

co bude pricina preco ten driver nevie nenainstalovat ;)

« Odpověď #47 kdy: 01. 12. 2014, 12:49:53 »
dobře satan a PetrTv.
tomu se nedá rozumně oponovat ;-)
Ale dá, dá....
Opravdu bych chtěl potkat jednou čerstvého studenta jakékoliv školy, který umí dělat práci kterou se na škole učil.
Bohužel ještě jsem takového nepotkal. A mám k současnému školství docela výhrady.

@PetrTv.: To mi pripomina Batu a jeho fabriku ve Zline. Kdo tam mel delat nejake vedouci misto, musel si projit vsemi pracovnimi misty, aby edel, co to obnasi, i kdyby to melo byt zatloukani floku do kramfleku. Nejspis i toto bylo klicem Batova uspechu. Mimochodem firma
Ano, Baťa v tomto je u mne dobrý vzor. Taky ti vedoucí nikdy nevymýšleli kraviny, které se nedali udělat.

Bata nejspis dodnes ridi svych 100+ fabrik po celem svete z male administrativni budovy, o ktere rikaji, ze ma tu vyhodu, ze nejde rozsirit. Dalsi vec, kterou by meli odkoukat jinde.
Jo, to máš absolutní pravdu.

programator programuje na zaklade poziadaviek, ktore formuluje niekto kto sa v tom vyzna...
Optimisto. Ono to totiz muze byt take neco jako ticha posta. Nez se to donese k programatorovi, tak je z toho neco, z ceho se pak zadavateli zjezi vlasy:
Ano, protože do toho přesunu info je zapojeno mnoho mezičlánků, které tam jsou jen kvůli apanáži, nikoliv přidané hodnotě díla.
Ale zase mají vznosné tituly funkcí.

Ucetni je tvor, ktery nevi nic o programovani a programator zase je tvor, ktery nevi nic o ucetnictvi. Pokud si to sam nezkusi, bude vysledkem pravdepodobne hruza s GUI s nizkou produktivitou, kde se ucetni kvuli kazde fakture uklika napul do bezvedomi. A v uctarne pak pri kafi vzpominaji starych zlatych casu, kdy meli MS DOS a data na Netware a GUI to melo takove, ze akorat psali cisla a mackali enter.
To je taky pravda. Mám klienta, kde přesvědčit aby přešli z DOS SW účta na Windows SW účto je zhola nemožné. Protože u všech Windows SW se bez mouse neobejdeš. A to ty účetní prostě nechtějí.
Netvrdím, že to je dobře. Avšak když vidím některé nové GUI nových verzí SW tak se děsím. Léta jednoduché GUI nyní různé kostičky, menu, výběry, a hlavně přejmenování.... no potěš koště.....

--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 01. 12. 2014, 13:14:12 »
To je taky pravda. Mám klienta, kde přesvědčit aby přešli z DOS SW účta na Windows SW účto je zhola nemožné. Protože u všech Windows SW se bez mouse neobejdeš. A to ty účetní prostě nechtějí.
Netvrdím, že to je dobře. Avšak když vidím některé nové GUI nových verzí SW tak se děsím. Léta jednoduché GUI nyní různé kostičky, menu, výběry, a hlavně přejmenování.... no potěš koště.....

Zajimave je, ze jeste nikdo neprisel s nejakym frameworkem, ve kterem by se na tohle delal GUI uplne stejny, jako v DOSu, idealne ve full screenu, aby iluze byla dokonala. Uzivatelum to zretelne vyhovovalo uplne nejvic: Cerna obrazovka a na tom bile ASCII rozhrani.

lobo

« Odpověď #49 kdy: 01. 12. 2014, 13:24:57 »
Zajimave je, ze jeste nikdo neprisel s nejakym frameworkem, ve kterem by se na tohle delal GUI uplne stejny, jako v DOSu, idealne ve full screenu, aby iluze byla dokonala. Uzivatelum to zretelne vyhovovalo uplne nejvic: Cerna obrazovka a na tom bile ASCII rozhrani.

Reuters, Bloomberg, PetrTrade (terminal na AS400:-) a hromada dalsich aplikacii na obchodovanie maju velmi jednoduche GUI - skoro DOS :-)

lobo

« Odpověď #50 kdy: 01. 12. 2014, 13:31:20 »
Optimisto. Ono to totiz muze byt take neco jako ticha posta. Nez se to donese k programatorovi, tak je z toho neco, z ceho se pak zadavateli zjezi vlasy:

a preto je rozdiel medzi 'analytikom'  a dobrym analytikom :-)
sedim 3 hodiny s traderom ktory ukazuje co robi a preco to tak robi, pritom mu navrhujem co by sa dalo zjednodusit/skomplikovat a ked sa dohodneme, tak sedim 3 hod s programatorom co ma na starosti UI a hovorim mu co bude kde, ako sa to naviaze na backend

...

« Odpověď #51 kdy: 01. 12. 2014, 14:13:48 »

Ale příspěvek byl o myšlence, že lze BEZ zkušeností udělat program hned na poprvé dobře a správně. A s tímto nemohu souhlasit.

Carmack by se ti vysmal do xichtu pro neschopnost argumentace protiprikladem. Carmackova prvotina - Commander Keen u Apogee. Takze jak to, ze neda?

j

« Odpověď #52 kdy: 01. 12. 2014, 14:43:37 »

To neni ani zdaleka jen o UI ...

Jednak se v tom da radove efektivnejs pracovat - nepotrebujes davat ruce z klavesnice, proces je jasne danej, nemuzes mit otevreno 30 ruznych okynek s ruznejma dokladama. Tzn, neztracis prehled. Chces se podivat do skladu? OK, musis jid do skladu. Chces se podivat na vejplaty? Musis jit do vejplat. Nemuzes mit otevreno najednou => nevznika ti bordel, nespletes se, nepovede se ti zadavat neco nekam jinam (nebo dost nepravdepodobne).

Druhak to i radove rychlejs funguje. Prevazne to nepouziva zadny SQL, a funguje to svizne zcela bez ohledu na HW. Konkretni zcela realny priklad? Vypocet vyplat na 386 pro cca 250 lidi ... cca 1/2 hodiny. Vypocet vyplat na HW za 5M (diskove pole, SQL server, ...) pro obdobny pocet lidi ... 2 hodiny. Takze mame HW, ktery je asi tak o 6 radu vykonejsi, a vypocet trva 4x dyl. (znam firmu, ktera ma 15 000 zamestnancu, a maji problem stihat vyplatni termin, protoze jen vypocet zabere 7 !DNU!)

BTW: rejstrik aut mel (pred uzasnou reimplementaci) telneti rozhrani. Fungovalo to, rychle a dobre.

Kolemjdoucí

« Odpověď #53 kdy: 01. 12. 2014, 15:37:17 »

Určitě by nebyl problém sehnat programátora co by na HW za 5 mega uměl srazit fakturu ze 40-ti sekund alespoň na původních 7 jako v době i386, ale není zájem, všem zúčastněným to tak vyhovuje.

Malá nápověda zde:
https://www.youtube.com/watch?v=V8FEI1BjpQo

« Odpověď #54 kdy: 01. 12. 2014, 15:50:48 »

Tesat do kamene! Mimochodem, nepodceňovat význam numerické klávesnice a funkci tlačítka Enter, který kupodivu nedosílá formuálř ale většinou přejde na další políčko. V tomhle směru jsou všechny moderní UI jako BIG FAIL.

Uživatelka pravou rukou ovládá počítač a v levé ruce drží doklad, který přepisuje do počítače (případně si v něm ukazuje prstem). Na tohle není možné používat TAB jako přechod na další pole

Fodrek (not logged in)

« Odpověď #55 kdy: 01. 12. 2014, 16:09:08 »
Clovek bez znalosti matematiky je jako ryba bez bicyklu.

To ale plati len pri presune  vlastnou silou po susi na vzdialensot 200 km...

Otazkou je aka matemtika, a ako sa uci,

Odporucam vcerajsiehoi Moravca

Hosté další části pořadu:

Marcel Chládek (ČSSD), ministr školství
    Rudolf Haňka, emeritní profesor, Univerzita v Cambridge, bývalý předseda Rady pro reformu VŠ vzdělávání, bývalý poradce předsedy vlády
    Jan Mühlfeit, prezident Microsoft pro Evropu, poradce EK pro oblast školství

Témata:

kvalita vysokého školství, počet vysokých škol
    zákon o VŠ, osud reforem terciárního vzdělávání
    tuzemský systém jmenování profesorů
    postavení vědy a výzkumu, provázanost s VŠ
    stav elit a postavení akademiků ve společnosti

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/214411030501130/
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/214411030511130/

petrolej

« Odpověď #56 kdy: 01. 12. 2014, 18:50:08 »
a furt budete řešit vš, nebo š :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 01. 12. 2014, 19:17:49 »
Odporucam vcerajsiehoi Moravca

Ja se radsi nebudu rozcilovat. Podivam se leda tak, az je jednou budou odvazet vsechny do kriminalu.

j

« Odpověď #58 kdy: 01. 12. 2014, 19:22:11 »

Určitě by nebyl problém sehnat programátora co by na HW za 5 mega uměl srazit fakturu ze 40-ti sekund alespoň na původních 7 jako v době i386, ale není zájem, všem zúčastněným to tak vyhovuje.

Malá nápověda zde:
https://www.youtube.com/watch?v=V8FEI1BjpQo

Jelikoz pro nektery dodavatele je index sprosty slovo, tak sem zcela osobne zrychlil kuprikladu operaci parovani faktury, z nejakych 5-10ti minut na cca 30s, coz mi ale porad prijde jako neprijatelne pomale. Bohuzel, do (zcela nesmyslneho) query zasahnout nemuzu. S imbecilnim navrhem databaze pak taky nic neudelam. Znam firmu, kde misto toho, aby pouzivali ERPcko, tak vydavaji zbozi v extra napsanem udelatoru, a davkove to do ERPcka tlacej pres noc, protoze to je tak pomale, ze by nemohli fungovat.

Ono to zucastnenym nevyhovuje, zucastneni jen tusi (nebo vedi) ze jinde by to bylo stejne, ne-li horsi. Ukaz mi firmu, ktera si svuj soft(mineno to, v cem fakturuje, skladuje, prodava) pochvaluje ... Ne nadarmo se rika, ze kdo prezije SAP, prezije uz vsechno.

A kdyz sme u tematu dobry programator, ja zadneho takoveho neznam. Spis znam par lidi, o kterych by se dalo rict, ze jsou dobrymi (ne)programatory. Tedy programuji, nekdy i castecne pracovne, ale nezivi se tim primarne. Velmi casto se pak zabyvaji prave alespon castecnou lecbou nasledku prace programatoru.

Pokud bys trebas cekal, ze kdyz jde z formulare precist pole A, B, C ..., a na jeho zmenu lze nejak reagovat, pujde totez i s polem Z, jsi na omylu. Nebo kdybys cekal, ze kdyz jde externe zavolat fce X, Y ... pujde i Z, tak mas pochopitelne smulu. A to presto, ze ti dodavatel bude vesele tvrdit, ze oni prece pouzivaji tenkeho (150MB) klienta a veskerou funcionalitu obstarava server. Jenze v realu pak zjistis, ze to neni pravda. Mno a ve finale zjistis, ze takovou hitech funcionalitu jako tisk, ti napisou mozna za 1/2M. Protoze bys chtel pouzivat technologii teleportu textu na papir oboustrane, a navic mel ten uzasnej pozadavek, aby se Doklad c.2 netisk na posledni stranku dokladu c.1.

Kolemjdoucí

« Odpověď #59 kdy: 01. 12. 2014, 20:34:22 »
Znam firmu, kde misto toho, aby pouzivali ERPcko, tak vydavaji zbozi v extra napsanem udelatoru, a davkove to do ERPcka tlacej pres noc, protoze to je tak pomale, ze by nemohli fungovat.

Tuším, že soudruzi z NDR nasadili ORM.

Tak se mi zdá, že nejlepší by bylo zajet do domova důchodců a znovu zaměstnat toho programátora co psal tehdy před lety ten software pro 386 ;D