Do budoucna poměrně více uvažuji o odstěhování se na západ, co se mi na západě hodně líbí je to, že zpravidla ten stát tak nějak funguje více, procesy, zákony, dodržování pořádku, a tak. Ano, vím čím nás krmí zprávy, ale já na západě žil, i tam občas jedu, a prostě Německo vážně není samý vraždící imigrant, jak se nám snaží média namluvit a tak...
Většině lidem, s kterými se bavím na západě vadí právě to, co já bych vlastně uvítal. Že když vám někdo zaterasí špatným parkováním auto, tak ho odtáhnou, když se vám někdo v autě bude lepit na zadek, tak dostane tisíc éček pokutu, a když vám soused v neděli bude přesouvat nad vámi nábytek, tak také dostane pokutu. Chápu, pro mnoho čechů buzerace, a právě to je ten důvod, proč o tom západu uvažuji - chybu nevidím v politicích, ale tak nějak v tom českém myšlení.
Jsou tu i další věci, třeba v tom německu, když tam člověk je, tak je tam všechno více uzpůsobeno na to, že lidi maj více peněz.
Je tu jedno velké ale, když sleduji platy na GlassDoor, jsem vyděšen u částek, u kterých bych řekl, že nic moc. V Mnichově job za 60.000 EUR ročně, který lze v ČR získat za 40.000 EUR, ale náklady znatelně vyšší. Trošku rozumějš mi přijde UK, hlavně Anglie, kde ty náklady jsou relativně nízké, ale zároveň mzdy vysoké a nižší daně.
Ve výsledku mi po odečtení nákladů ten západ vychází vlastně hůře než ČR. Hodně se mi líbí US, to je úplně super destinace, v US je spousta remote jobů (US only) a člověk může žít kdekoliv v US, takže náklady nízké jak něco. Na druhou stranu získat víza do US je prý poměrně hodně složité.
Slyšel jsem to od víc lidí, že co se týká IT, tak se tady máme hodně dobře, máme třeba platy větší než doktoři (což na západě prostě tak není).