1/ Kdy podle tebe Bůh, Stvořitel nebe a země, zanikl, a proč si to myslíš?
Nevím jestli zanikl, ale mohl zaniknout. Viz:
Může všemohoucí Bůh zařídit, aby vesmír fungoval bez něj?
Může všemohoucí Bůh ukončit svoji vlastní existenci?
Ano a ano.
Samozřejmě. Ale já se ptal zda zanikl, nikoliv zda mohl. V tom je dost zásadní rozdíl.
To nevím. Ty mi dokážeš odpovědět, jestli má Bůh teď momentálně modrou barvu?
2/ Ten seznam bych dělal jinak:
a/ Existuje Bůh? Ano/Ne
b/ Pokud ano, je Bible (Korán, Védy, Papež) od něj?
c/ Pokud Bible ano, co říká?
d/ Pokud sem pochopil, co říká, řídím se podle příkazů, které tam jsou na mě kladeny?
Místo slova Bible si dosať slovo "Mein Kampf" a zjistíš, že jsi popsal pouze fanatismus - nekritické plnění příkazů z nějaké knihy.
Tak jo, dosadil jsem si tam Mein Kampf, a dospěl jsem k odpovědi, že ne. Takže co? Zdá se, že metoda funguje. Kde vidíš fanatismus?
U čeho jsi odpověděl ne? U b by mělo být vždy ano. Bible, Mein Kampf i všechny ostatní knihy včetně Papežů a mravenců jsou od Boha. Aha už to čtu v dalším odstavci, že považuješ Bibli za knihu přímo od Boha.
To mě také zavání fanatismem, tohle "nadřazení" svatých knih nad jiné knihy. Evokuje to ve mne pálení zakázaných knih církví, které byly považovány za "méněcenné".
Bible není od Boha, ale od lidí.
To je tvůj názor. Já mám mnoho důkazů o tvém názoru pochybovat. Ba co víc, já s ním hrubě nesouhlasím.
To je zase jenom tvůj důkaz, přesněji tvoje víra v důkaz. Pokud by důkaz existoval, tak to vědecká studie přesně popisuje včetně měření a všech výstupů, kterými se dokazuje, že je něco dokázáno.
4/ Víra je věřit, že Bůh existuje. A další víra je věřit, že Bůh dodrží co slíbil. Další víra je, že když ve všem, co pozoruju tak jednal spravedlivě, tak jednal dozajista spravedlivě i ve věcech, které jsem neviděl. Další víra je, že pokud mi něco není jasné, tak ten problém bude ve mě, a ne v něm. Protože v Něm nikdy nebyl, takže statistika. (hint Abraham)
Pokud si něco nedokážeš vysvětlit svým rozumem, tak to je víra. Můžeš se tomu rozumem přibližovat, vytvářet výpočty pravděpodobnosti, ale pořád to zůstává vírou. To co popisuješ u spravedlnosti je oddanost Bohu.
S takovou definicí se nestotožňuju.
Víra je, že mi klient proplatí fakturu.
Tomu já říkám důvěra v proplacení faktury. Pokud používáš slovo víra takto lehkovážně, tak ji můžeš v podstatě použít u jakékoliv budoucí události. Bude zítra pršet? Moje víra říká, že ne. Takhle si hrát se slovíčky nemá pro naši diskuzi význam.
Rád bych zdůraznil: To, že věřím v Boha není založené na tom, že bych si něco nedovedl vysvětlit rozumem. Naopak, já to rozumem velice dobře chápu. Všechno mi to krásně sedí. A právě proto věřím v Boha. Dává mi to logiku více než cokoliv jiného.
Pak to není víra v Boha, ale faktický důkaz o jeho existenci.
Takže jsi kreacionista? Nevím o žádné jiné "vědecké" teorii, která by dokazovala existenci Boha.
A pak je samozřejmě otázka, podle jakého vzoru to svědomí srovnávat. Podle českého zákoníku bych to teda já osobně nedlělal.
Mám dojem, že se nám diskuze smrskla na problém "podle jakého vzoru". Já říkám, že vzor by se měl vytvářet napříč veškerými poznatky a věděním lidstva. Vy tvrdíte (aspoň mám ten pocit), že podle vzoru Bible.
Přesto, že "Český zákoník" není bezchybný, tak je to to nejlepší co v současné době máme po několika tisících let vývoje práva. Rozhodně lepší než Bible nebo jakákoliv "stará" knížka.
A já tvrdím, že ve věcech ke kterým se Bible vyjadřuje všechen lidskej výmysl strčí do kapsy. Ve skutečnosti tvrdím, že je to tak, že pokud něco v lidském snažení nefunguje, je to proto, protože se to dělá jinak jak se podle Bible má. A když to funguje, je to proto, protože se náhodou trefili do toho, jak se to podle Bible dělat má.
To je pravda. Když nemá náš trestní zákoník trest smrti, dá se říct, že je to podle Bible, protože mluví o toleranci a lásce k bližnímu svému. A kdybychom naopak měli trest rozlámání v kole, tak bychom řekli, že je to podle "oko za oko, zub za zub". Podle Bible nám už církev vládla a nic hezkého to nebylo.
Když dostanete rakovinu ... Nepůjdete hledat lék do Bible.
Tohle ti přijde jako projev férové diskuse?
Pokud jsi to nepochopil, tak jsem tím vysvětloval, že neplatí pravidlo staré = dobré. Tím nechci říci, že staré je vždy špatné. Záleží jestli ta stará věc na sebe v průběhu staletí nabalovala novou moudrost vědění. U Bible tohle nabalování fungovalo (katolická cirkev odmítla trest smrti), přitom se před pár staletími podle Bible upalovalo a mučilo. Takže nic proti Bibli, ale je nutné ji brát jako jednu z mnoha knih ze kterých se dá moudrost načerpat. Je tam spousta moudrosti i hloupostí.
A taky se může stát, že nějakej muslimskej fanatik to u Něho se svým "o alqadir, ale on to Imám říkal takto, a tak jsem se snažil..." uhraje, zatímco ty se svým "nevím, nečetl jsem, nezajímal jsem se, škubni si" ...
A nebo to taky neuhraješ ty se svým "já četl hlavně Bibli. Těch zbývajích pět miliard knížek ve kterých si ke mne promlouval jsem přehlížel."
... a Bůh na to: "Bible byl jen nástroj Satana jak tě oklamat. Copak jsi to svým rozumem nepoznal?"