Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Kde sehnat normalni PC skříň?
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 21:54:05 »
BTW chápete někdo celkovou "logiku" dnešních skříní?

Nevím, každý může mít jiné požadavky a priority. Já třeba už tak víceméně 15 let nestavěl nic v jiné skříni než Fractal Design. Typicky buď Define, Node nebo Core, když je tlak na cenu.
Krom jednoho případu jsem nikdy neměl požadavky na konkrétní rozměry a nutnost pasovat to do nějaké skříňky, nástavce nebo tak. Bylo to buď na zemi pod stolem, nebo někde vedle.
A zas krom jedné výjimky to byly skříně bez průhledných bočnic, v každé zmíněné řadě je FD má.
Stran těch konektorů navrchu mi to při zmíněném umístění přijde praktičtější, periferie a externí disky s krátkými USB kabely jdou pokládat nahoru na počítač, je tam poměrně malá pravděpodobnost ukopnutí :)
Daleko častěji jsem řešil to, aby to bylo tiché, nerezonovaly tam žádné plechy, případně tam byl tlumící materiál a šly tam 12 nebo 14 cm větráky atp.
Zdá se, že to i ti uživatelé, pro které jsem to dělal, jsou s tím spokojeni, protože i když třeba upgradují PC, tak jen mění vnitřnosti, ale case zůstává.
2
« Poslední příspěvek od MKzB kdy Dnes v 21:42:23 »
Pár let zpátky jsem hledal podobnou PC skříň, co hledá tazatel.
Nakonec jsem koupil Cooler Master Force 500, možná se dá ještě někde sehnat. Akorát má jenom jeden USB3 port.
www.tera.cz/case-co...

Akorát mi praskla jedna pružina u tlačítka Power a tlačítko zůstávalo zamáčknuté. Nakonec jsem přecvaknul i tu druhou a nechávám to jenom na pružince mikrospínače a PC probouzím klávesnicí.
3
Sítě / Re:Metronet končí, ke komu přejít?
« Poslední příspěvek od athmoss kdy Dnes v 21:25:40 »
Jsem rad, ze nejsem v teto situaci sam...
Koukal jsem na stranky UOOU, zitra odpoledne 13:00-15:30 maji konzultace ke GDPR (https://uoou.gov.cz/kontakt), mozna by stalo za to tam zavolat pokud bude nekdo z vas mit cas (ja bohuzel ne).
Prijde mi zajimave, ze na strankach Dragonu se pise "V průběhu podzimu vás budeme kontaktovat, abychom uzavřeli novou smlouvu už se společností Dragon Internet.", takze vlastne vedi, ze je potreba nova smlouva atd. a ted nas najednou chteji nekam jednostrane soupnout dosti pofidernim zpusobem.
A dalsi vtipna vec - v paticce toho emailu od JON-u stoji "Toto sdělení Vám bylo zasláno na základě Vašeho souhlasu na našich stránkách se zpracováním osobních údajů." Taky si nepamatuji, ze bych s necim takovym souhlasil, natoz abych JON-u poskytnul osobni udaje.
4
Studium a uplatnění / Re:Práca v Asseco Cloud
« Poslední příspěvek od MalyTomi kdy Dnes v 21:25:00 »
Email mi padol do spamu :) ale ked som odpisal, tak sa mi vratila odpoved: 550 #5.1.0 Address rejected
5
Server / Re:Silent data corruption při přenosu
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 20:59:40 »
Ty BTRFS fíčury (checksumy, selfhealing při čtení a scrub) v DSM bych sem teď asi nemíchal. Ne že by to v určitých situacích nebylo užitečné, ale dává mi to smysl řešit hlavě při nastavování NASu, případně jako třeba to scrubování jako nějakou periodickou úlohu.
Nicméně s QNAPem je to stejně jedno, protože nepoužívá BTRFS. Ekvivalentní funkce je jenom na novějších QNAPech se systémem QUTS Hero, které mají ZFSko. Na starších modelech je EXT4 nad MD raidem.

Jestli jsem to správně pochopil, tak chcete udělat jednorázovou migraci dat, co tam už jsou, a něco přelít z NASu na virtuál? Pokud tam není zmíněný systém se ZFS, tak už s uloženými daty stejně nic neprovedete.
Jak už bylo zmíněno, pokud máte obavy o integritu dat během přenosu nebo prvotním uložení na novém NASu, oveřte si checksumy všech souborů.

Je tam víc možností jak to udělat.
Nejjednodušší je například dvojím spuštěním rsyncu. Prvním sesynchronizujete adresáře, a při druhém přidáte parametr -c (--checksum). Pokud napodruhé nepřenese žádný soubor, tak sedí kontrolní součty.
Nevýhoda je, že se dvakrát čtou soubory přes síť, což může být docela na dlouho.

Další varianta je v duchu toho, to co jsem zmiňoval. Teď si z hlavy nevybavím, co je v systému u každé konkrétní varianty QNAPu, ale měl by stačit příkazy find, xargs a md5.
Z kořenové složky toho adresáře, co se kopíruje bych spustil něco jako:

find . -type f -print0 | xargs -0 md5sum > /nekam/overovaci-soucty.md5

Tím se udělají kontrolní součty lokálně, což bývá typicky rychlejší než po síti. Pak se zkopírují data + overovaci-soucty.md5, a na novém serveru z cílového adreáře můžu spustit lokální ověření.

md5sum --quiet -c /tmp/overovaci-soucty.md5
Což vypíše jakýkoliv soubor u kterého případně součty nebudou sedět.

Také rclone to také v nějaké formě umí (asi by se musela stáhnout binárka do systému toho QNAPu pro lokální ověřování). Podobně pokud byste to kopíroval po síti přes další stroj např. z Windows, tak se dá využít například program FastCopy, kde je vestavěná verifikace (samozřejmě se stejnou nevýhodou jako u toho rsyncu). Atd.
6
Server / Re:Silent data corruption
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 20:23:45 »

No potřebuješ používat takové prostředky, abys byl v pohodě:

QNAP umí ZFS a řešit i SDC.
https://www.qnap.com/en/how-to/tutorial/article/how-to-prevent-silent-data-corruption-by-using-data-scrubbing-schedule

Jak si usteleš, tak si lehneš  8)

7
« Poslední příspěvek od trodden passive kdy Dnes v 20:14:39 »
Dalo by se tedy zjednodušeně říct, že přenos přes smb a následný zápis by měl být relativně ok, a riziko je spíše, že data by už byla poškozena na zdrojovém NASu?

Je to starší qnap, v nastavení je tam možno pustit “integrity check” ale nevím jak moc tomu lze věřit
8
« Poslední příspěvek od tester3274 kdy Dnes v 19:56:15 »
Co ten Silverstone? Sice má ta druhá jmenovaná rošt nahoře, ale vypadá fakt poctivě.

Díky za tip. Jedna s mále normálních skříní. Pro aktuální build ale nejde použít. O pár milimetrů se na šířku nevejde.

BTW chápete někdo celkovou "logiku" dnešních skříní?

Absence 5.25/3.25 slotů se dá tak nějak pochopit, optickou mechaniku už používá málokdo a na archivaci lze používat i externí. Proč mají ale všechny skříně ovládání nahoru (nejspíš kvůli umístění pod stolem) a současně průhlednou bočnici pro čumily (nejspíše kvůli umístění na stole). To se vzájemně vylučuje. K tomu je každá skřín připravena na vodní chlazení s radiátorem nahoře, i když to skoro nikdo nepoužívá.... Vůbec to nedává smysl.
9
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 19:54:10 »

Na straně serveru:
- po cestě (Ethernet) se ti data nejspíš nepočubčí, jsou tam kontrolní součty
- v paměti taky ne (pokud jsou ECC)
- CPU/L2 cache má ECC by default
(Tohle máš ošetřené lépe nebo hůře, teoreticky při několika stovkách ZB k chybě může dojít, prakticky spíš ee.)

No a jaký to je NAS?

Třeba na Synology je potřeba zapnout ochranu SiletDataCoruption.

https://kb.synology.com/cs-cz/DSM/tutorial/How_to_enable_file_self_healing_on_DSM
10
Hardware / Re:Může se LTE modem chovat jako mobil?
« Poslední příspěvek od mohamed.eliason kdy Dnes v 19:52:03 »
Čistě datová SIM samozřejmě existuje (např. Twist Internet Online) a vůbec to nijak nesouvisí s tím, že se dá z telefonu volat i bez SIM karty, protože to je záležitost telefonu samotného a nikoliv té SIM. Stejná věc je i u SIP, protože tam se musí buď provést registrace u nějakého VoIP operátora, anebo se volá přímo na veřejnou IP adresu, přičemž SIM karta v tom žádnou roli ohledně hovorů nehraje, ta může sloužit pouze jako datová a jak ta data pak user využívá (net, SIP hovory, video přes WhatsApp atd.) je už jeho věc.
Stran: [1] 2 3 ... 10