Doporučuji místo předražené IP od O2 nějaký levný VPS (kde je IP v ceně) a udělat si tunel k sobě. 250 vs 85 a ve finále je to lepší varianta. Navíc mám virtuální stroj s jedním vCPU 64-bit, 2 GB ECC RAM, 20 GB SSD úložištěm, 1Gbit/s s pingem 1,5 ms na root.cz.
Myslím, že tazatel dostal vcelku výraznou slevu, jak psal v jednom z předchozích příspěvků. Takže za to neplatí ceníkovou částku. Což je podle mě dáno i tím, že migruje od jiného ISP, co ho O2 koupilo.
VPS a tunel je samozřejmě jedno z možných řešení. Sám mám několik svých VPS pro různé účely, ale s tím taky platím to rozšíření služby o pevnou adresu.
Hlavní důvod je ten, že minimálně pro variantu O2 připojení přes VDSL od Cetinu je to jediný způsob, jak se zbavit dvojího překladu IPv4 a CG-NATu.
Další obecné nevýhody trvalého připojení přes tunel a bránu venku jsou vcelku logické.
- zvýší to latenci pro většinu služeb
- dál to sníží délku MTU, s kterou pak musíte korektně pracovat v LAN
- pokud to nechcete jen na jednom pracovním stroji v LAN, kde se připojíte tunelem, ale budete tím hrnout všechno, tak máte složitější nastavování a také potřebujete rozumný router.
O.K. složitost záleží samozřejmě na tom, jestli to nastavujete poprvé, nebo je to pro vás běžný úkon. Nicméně pokud třeba chcete víc LAN klientů s různými mapovanými porty z venku a nějakými přístupovými pravidly, connection trackingem, IPv4 i IPv6, může to být řádově komplexnější než naklikat v UI obyč. modemu/routeru.
- pokud si nevymyslíte nějaký failover (další komplikace), tak pokud z jakéhokoliv důvodu vypadne tunel, LAN zařízení jsou bez internetu.
Takže záleží jak si to kdo vyhodnotí.