Funguje někomu u O2 reverzní záznam?

Re:Funguje někomu u O2 reverzní záznam?
« Odpověď #15 kdy: 28. 03. 2025, 11:12:30 »
Cena pevné IP4v ceníku je strašná, u Netboxu a Nej to bylo kolem 35 korun/měsíc. Teď při přechodu mi za to navrhli cenu 1 kč/měsíc, proti čemuž jsem nijak neprotestoval. Dohromady s internetem je to myslím o 50 korun za měsíc víc, než bylo dřív.

:-) takže platíš o 51 korun víc a seš happy, ten marketing maj zmáknutej... :-) Schválně, jak dlouho ti budou tolerovat tu slevu za pevnou IP... mým odhadem cca 6 měsíců, když budeš mít štěstí možná i rok...

...Jinak já sem u O2 vyhádal úplně stejnou cenu za připojení jako s nej. Taky chtěli hned o 50kč víc, šmejdi. a taky očekávám pokus o navýšení za tech 6-12 měsíců

Tak mě to jakože zrychlili, protože moje stará rychlost 300/300 už není v nabídce. Tak mám 500/500. No doufám, že to je nafurt.

Tak je ještě jakási legrace s tou Airbank slevou od více jak 600kč/měsíc. Nějak s těma cenama zázračně hýbají, abyste platil třeba 450 a na Airbank slevu byste potřeboval ještě nějakou jejich službu, nejlíp tarif telefonu.

« Odpověď #16 kdy: 28. 03. 2025, 11:50:26 »
K čemu reverzní záznam?
Na Google gmail skončí stejně všechno z ne-utlouku ve spammu. Bez ohledu na PTR.

Ale samozřejmě, že neskončí. Ale bez PTR se s vámi co se MTA týká nebude z velkých bavit skoro vůbec nikdo, to je základ. Jinak samozřejmě jsou typicky rozsahy domácích ISP implicitně v blacklistech jako celé bloky, takže prakticky neodstranitelně. Levné VPS tím trpí výrazně méně i když na problémy člověk taky občas narazí a drahé vůbec.

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 28. 03. 2025, 13:30:05 »
bez PTR se s vámi co se MTA týká nebude z velkých bavit skoro vůbec nikdo

Hm, teď jsem se kouknul na Google guideline a korektní reverzní záznam je tam skutečně zmíněn jako povinný.
https://support.google.com/a/answer/81126

A nebylo v plánu ten požadavek na PTR odstranit? V roce 2019(?) jsem to dohledával a podivoval se tomu.

jjrsk

• 714
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 28. 03. 2025, 14:31:21 »
A nebylo v plánu ten požadavek na PTR odstranit? V roce 2019(?) jsem to dohledával a podivoval se tomu.
A to jako proc? Kdyz nekdo chce mailovat, nastavit si tohle je to nejmensi. A spamer presne tohle typicky nastavit nema jak.

CFM

• 118
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 01. 04. 2025, 17:45:08 »
Jinak Netbox měl 4in6 tunel na IPv6, to fungovalo do včera. Podpora říkala, že to teď vypnuli a svoje IPv6 zatím nerozchodili. Budou to rozcházet tak do měsíce.
Mně dnes řekli, že na přípojce převedené od nej IPv6 není možné. Možná někdy, nedokáží říct kdy. Takže horší, ale za to za vyšší cenu ... Váš nový internet. Seznamte se.

« Odpověď #20 kdy: 02. 04. 2025, 09:43:13 »
Doporučuji místo předražené IP od O2 nějaký levný VPS (kde je IP v ceně) a udělat si tunel k sobě. 250 vs 85 a ve finále je to lepší varianta. Navíc mám virtuální stroj s jedním vCPU 64-bit, 2 GB ECC RAM, 20 GB SSD úložištěm, 1Gbit/s s pingem 1,5 ms na root.cz.

« Odpověď #21 kdy: 02. 04. 2025, 13:01:42 »
Doporučuji místo předražené IP od O2 nějaký levný VPS (kde je IP v ceně) a udělat si tunel k sobě. 250 vs 85 a ve finále je to lepší varianta. Navíc mám virtuální stroj s jedním vCPU 64-bit, 2 GB ECC RAM, 20 GB SSD úložištěm, 1Gbit/s s pingem 1,5 ms na root.cz.

Myslím, že tazatel dostal vcelku výraznou slevu, jak psal v jednom z předchozích příspěvků. Takže za to neplatí ceníkovou částku. Což je podle mě dáno i tím, že migruje od jiného ISP, co ho O2 koupilo.

VPS a tunel je samozřejmě jedno z možných řešení. Sám mám několik svých VPS pro různé účely, ale s tím taky platím to rozšíření služby o pevnou adresu.
Hlavní důvod je ten, že minimálně pro variantu O2 připojení přes VDSL od Cetinu je to jediný způsob, jak se zbavit dvojího překladu IPv4 a CG-NATu.
Další obecné nevýhody trvalého připojení přes tunel a bránu venku jsou vcelku logické.
- zvýší to latenci pro většinu služeb
- dál to sníží délku MTU, s kterou pak musíte korektně pracovat v LAN
- pokud to nechcete jen na jednom pracovním stroji v LAN, kde se připojíte tunelem, ale budete tím hrnout všechno, tak máte složitější nastavování a také potřebujete rozumný router.
O.K. složitost záleží samozřejmě na tom, jestli to nastavujete poprvé, nebo je to pro vás běžný úkon. Nicméně pokud třeba chcete víc LAN klientů s různými mapovanými porty z venku a nějakými přístupovými pravidly, connection trackingem, IPv4 i IPv6, může to být řádově komplexnější než naklikat v UI obyč. modemu/routeru.
- pokud si nevymyslíte nějaký failover (další komplikace), tak pokud z jakéhokoliv důvodu vypadne tunel, LAN zařízení jsou bez internetu.

Takže záleží jak si to kdo vyhodnotí.

« Odpověď #22 kdy: 02. 04. 2025, 16:06:31 »
Mně dnes řekli, že na přípojce převedené od nej IPv6 není možné. Možná někdy, nedokáží říct kdy. Takže horší, ale za to za vyšší cenu ... Váš nový internet. Seznamte se.

No vy jste asi IPv6 s nej neměl? Já měl od netboxu ještě před nej, teď ten netbox 4in6 tunel vypnuli. Tak snad to zprovozní na O2.

K té pevné IPv4 je zároveň i pevná IPv6 a to mi už jako v O2 aplikaci svítí, že nějakou mám rezervovanou, ale zatím teda nefunguje.

CFM

• 118
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 03. 04. 2025, 18:32:15 »
Právě že to byl původní netbox (s 6to4 tunelem) a pak nej. Novou adresu v samoobsluze též vidím, ale žádné info o nové konfiguraci ani o tom, že tunel odpojí nikde nešlo. Tvrdili, že to byla experimentální funkce. Samozdřejmě je vysoká pravděpodobnost, že ta technická podpora věděla prd.
Kolik se podařilo proti ceníkové ceně vyjednat není-li to tajné?

« Odpověď #24 kdy: Dnes v 10:52:30 »
Právě že to byl původní netbox (s 6to4 tunelem) a pak nej. Novou adresu v samoobsluze též vidím, ale žádné info o nové konfiguraci ani o tom, že tunel odpojí nikde nešlo. Tvrdili, že to byla experimentální funkce. Samozdřejmě je vysoká pravděpodobnost, že ta technická podpora věděla prd.
Kolik se podařilo proti ceníkové ceně vyjednat není-li to tajné?

Tak to máme stejně, volal jsem jim, že to IPv6 přestalo fungovat a taky říkali, že to bylo experimentální (no fungovalo to 10 let?) a že to zrovna včera vypnuli. Tak jsem se ptal, co tam jako bude, jestli zase tunel, nebo DHCP a nevěděli. Prej možná za měsíc se mám zase zeptat, ale bez záruky. Tunel jsem zrušil a nastavil jsem zatím DHCP.

Mám 500/500 + pevná IPv4 + pevná IPv6 za 450,01. Ceník říká 499+254,10. Když od toho odečtu slevu Airbank -300, tak dostanu zhruba stejnou částku 453,10. Mají to nějaký promyšlený.