Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:PC zdroj se stejnosměrným vstupem
« Poslední příspěvek od Kit kdy Dnes v 00:19:17 »
Což je trochu škoda. Olověnou 12V baterku lze využít až někam k 10V.

Olověnou baterku při napětí naprázdno 12 V považuji za vybitou. Cokoli níž jen snižuje její životnost.

Nebudu odmlouvat :-)

Přesto jeden další aspekt bych zmínil: když se motherboard vypíná při podpětí "zbytečně vysoko", tak je náchylnější na "náhodné nečekané vypínání" při krátkodobých špičkách odběru z baterie. Detaily samozřejmě záleží na stavu systému - co všecko z té baterky odebírá proud, jestli se spotřebiče s kapacitním charakterem připojují natvrdo vypínačem, v jakém stavu je baterka (jak vypadá její vnitřní odpor) apod.

Proto jsem psal "naprázdno". Při měření je nutné odečíst vliv vnitřního odporu a odporu přívodů tak, aby výsledkem bylo napětí na elektrodách. Dobře se přitom dají využít Hallovy měřiče proudu.
2
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy 04. 09. 2025, 23:42:18 »

Olověnou baterku při napětí naprázdno 12 V považuji za vybitou. Cokoli níž jen snižuje její životnost.

Nebudu odmlouvat :-)

Přesto jeden další aspekt bych zmínil: když se motherboard vypíná při podpětí "zbytečně vysoko", tak je náchylnější na "náhodné nečekané vypínání" při krátkodobých špičkách odběru z baterie. Detaily samozřejmě záleží na stavu systému - co všecko z té baterky odebírá proud, jestli se spotřebiče s kapacitním charakterem připojují natvrdo vypínačem, v jakém stavu je baterka (jak vypadá její vnitřní odpor) apod.
3
Software / Re:Asynchronní replikace SSD na HDD
« Poslední příspěvek od a12 kdy 04. 09. 2025, 22:22:31 »
- mdadm --add + --remove  (s bitmapama)

Ty přenosy snapshotů s  Btrfs nebo ZFS jsou mnohlem lepší řešení. Uklízení těch starších na cílové straně se udělá až po úspěšném přenesení aktuálního. Takže i pokud bude nějaký problém při přenosu, jsou tam vždy kompletní starší snapshoty.

ano,  ale nekdy proste neni jina moznost (ale souhlasim u tohodle musis presne vedet co delas)
4
Software / Re:Asynchronní replikace SSD na HDD
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy 04. 09. 2025, 21:29:24 »
- mdadm --add + --remove  (s bitmapama)

Asi spíš: --fail, pak --remove a nakonec --re-add (jinak to ingnoruje tu existující bitmapu).

Podle mě tohle fakt není dobrý nápad, speciálně pro pravidelné používání (třeba jednou za den).
Přesně v duchu toho, co jsem zmiňoval. Když se neplánovaně zastaví synchronizace bloků, např. při vyšším vytížení se může odporoučet zdrojové zařízení, tak to skončí nakopnutou zálohou. Část filesystému z přechozího dne, část z času aktuální synchronizace.
Navíc pokud to má nějak rozumně doběhnout s jistotou, že tam nebude nic chybět, tak by se muselo před failováním a odpojením zajistit, že je to kompletně sychronní a na filesystému nebudou žádné zápisy (třeba přes fsfreeze).
Ty přenosy snapshotů s  Btrfs nebo ZFS jsou mnohlem lepší řešení. Uklízení těch starších na cílové straně se udělá až po úspěšném přenesení aktuálního. Takže i pokud bude nějaký problém při přenosu, jsou tam vždy kompletní starší snapshoty.
5
Hardware / Re:Odkoupení firemního notebooku Dell
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy 04. 09. 2025, 21:14:33 »
Za 20 let co se motám okolo počítačů už jsem toho dost viděl a zažil, jak v rámci profese, tak při poskytování podpory rodině a kamarádům.

Pokud je to možné, beru si při práci s cizím zařízením latexové rukavice a třeba takové laptopy je fajn rozebírat třeba na balícím papíře, který se pak celý shrne a vyhodí, doma rovnou do kamen. :-) Pokud mi někdo někde u kafe svěřuje svůj mobil, jdu si pak hned umýt ruce.

Možná to někdo bude považovat za přehané ale ruku na srdce, nikdy nepoužíjete telefon na WC? Nikdy ho nevytáhnete v obchodě, třeba při placení, hned poté, co jste osahali samoobslužnou pokladu? Nebo když se v MHD držíte mastné tyče.. no ono se to mísí na té pokladně, mísí se to i na té mastní tyči, a pak se to ještě mísí ve vaší kapse... a už se to dál nemusí mísit na mojí klávesnici, protože já mám na stole kafe a sušenky... :-)

Občas si vzpomenu, jak jsme si jako děti hráli s ruličkama od hajzlpapíru, nebo jsme je dokonce museli sbírat do školy na výtvarnou výchovu .. z hazlu rovnou na ústa (trumpeta), na oči (dalekohled) a pomocí rukou všude jinde, třeba na nosní sliznice... jako dnes mi naskakuje kopřivka... Samotřejmě, v ideálním světe je ta role schovaná v držáku, a uživatel WC s ním vůbec nepřijde do kontaktu, ale přizneme si, kolik z nás má papír jen tak někde položený na poličce vedle WC... a kdo někdy nehrábl prstem vedle... brrr...

To jsem trochu odbočil, ale je spousta věcí které nám přijdou úplně přirozené, dokud si člověk neuvědomí širší souvislosti... a ač jsme to všichni přežili, tedy my co jsme přežili, tak dnes je zase na vzestupu žloutenka a rozmáhají se nám tu nové nemoci, tak opatrnosti není nikdy dost.
6
« Poslední příspěvek od Kit kdy 04. 09. 2025, 20:38:22 »
Vysát 12V olověnou baterii na 10V a 12V větev počítače pro změnu hnát až na 15V... Určitě ten HW ze provozovat i na úplně jiném napětí, buď jako podpalovač, nebo jako těžítko...

Stabilizovat 12 V z 12V olověné baterie není úplná sranda. Mnohem jednodušší je to z 24V.
7
Software / Re:Lokální LLM AI moduly
« Poslední příspěvek od a6b kdy 04. 09. 2025, 20:34:42 »
me docela zaujal clanek o cloveku, ktery vytrenoval llm model pouze literaturou do roku 1800
a ziskal nove poznatky, ktere historici nakonec potvrdili.

lze vubec trenovat model v cloudu od zacatku vlastnimi zdroji, aniz by byl model uz predtrenovany na beznem vzorku dat?
ja bych skoro cekal, ze na cloudu jsou uz predtrenovane modely, aby to bylo levnejsi.

takze mozna v techto specialnich pripadech je asi lepsi rozjet si domaci llm.
8
Bazar / Re:Prodám servery pro hosting, virtualizaci nebo firemní IT
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy 04. 09. 2025, 20:31:25 »
T42S QUANTA tam nikde nevidím.
Mezi Ciscama a HPčkama, řekl bych.
9
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy 04. 09. 2025, 20:25:34 »
Vysát 12V olověnou baterii na 10V a 12V větev počítače pro změnu hnát až na 15V... Určitě ten HW ze provozovat i na úplně jiném napětí, buď jako podpalovač, nebo jako těžítko...
10
« Poslední příspěvek od Kit kdy 04. 09. 2025, 20:13:24 »

Stran: [1] 2 3 ... 10