Poslední příspěvky

Stran: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Bazar / Re:Daruji řadič MSA2012i a disky z pole
« Poslední příspěvek od Miroslav Duschek kdy Dnes v 11:50:13 »
Dobry den,

mel bych o to pripadne zajem, je mozna posta i do CR? Pripadne za kolik?

Dekuji
22
Sítě / Re:Cetin terminátor a port forwarding
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 11:36:25 »
Není o dost snazší i levnější koupit si na tu VPN za euro a půl měsíčně malý VPS?

VPS musíte nastavit a udržovat, řešit navazování tunelu z NASu nebo routeru, správně všechno vychytat. Zvýší to latenci atp.

Vždyť tu VPN, o které píše, taky musí nakonfigurovat. A zrovna WireGuard je vyloženě nastav a zapomeň. Ale je fakt, že vlastně moc nechápu, k čemu ji v té jeho popisované konfiguraci vůbec potřebuje, ta je tam tak nějak navíc, nedává tam smysl.
23
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 11:18:45 »
Ještě před tím se ale zeptám (a omlouvám se, trochu se v tom ztrácím), jestli v tomto případě není lepší IPv6?

To je trochu složitá otázka, protože záleží na mnoha okolnostech.
IPv6 musíte mít nejdřív bez problémů rozchozenou a funkční v lokální síti, resp. na těch zařízeních, kam se potřebujete připojovat. Zjednodušeně.. aby zařízení v LAN z routeru korektně dostávala přidělené IPv6 adresy z prefixu (rozsahu), co máte od ISP. Také při komunikaci do internetu je potřeba, aby zařízení používala správnou MTU toho PPPoE spojení (1492 bajtů), protože IPv6 nefragmentuje pakety.
Pak už na straně routeru nepoužíváte mapování (NAT), ale pouze přidáte do IPv6 firewallu pravidlo, aby povolilo nová spojení zvenku na tu adresu zařízení, s kterým chcete komunikovat (např. kde běží OpenVPN server).
Většina těch domácích routerů už má nějaký výchozí set pravidel skrtytých v UI, co povolují komunikaci iniciovanou ze všech adres ve vnitřní síti, takže jen přidáváte, co už jsem zmiňoval.
To je stručný obecný popis.
Je tam určitá šance, že většina věcí bude chodit se základním nastavením out-of-box.. Ale ve spoustě ohledech se dá s nejruznějšími zařízení a službami docela narazit a můžete se na jejich nastavení zaseknout (a číst, hledat, zkoušet..). Nemusí to být úplně přímočaré.

Nakonec i když to rozběháte (což bych obecně doporučil, abyste měl funkční IPv6 konektivitu nezávisle na tom přístupu zvenku), tak je tam jedna poměrně rozhodující věc.
Když se budete chtít odněkud připojit na váš VPN server, tak tam samozřejmě musí být také funkční IPv6. Což třeba u mobilních připojení je většinou vcelku v pohodě, nicméně spousty typicky firemních LAN nebo třeba veřejných WiFi sítí a některých poskytovatelů je pořád jen na IPv4.
Možná to není u vás problém a všude, kde se pohybujete je IPv6 dostupné, ale poměrně často je potřeba mít pro službu (VPN) funkční i s IPv4, aby se dalo opravdu připojovat odkudkoliv.
24
Sítě / Re:Výběr AP do bytu
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 11:05:52 »
Hmm... U7 Lite... zajímavý hardware, QCA5300 series.
Podpora v OpenWRT není a možná ještě dlouho nebude.
Ledaže bych chtěl být průkopník...

https://wiki.codelinaro.org/en/clo/qsdk/overview

https://github.com/Lvellios/OpenWrt-IPQ

https://wickedyoda.com/?p=2979

Prsty mě svrbí ale na hraní momentálně nemám čas.
25
« Poslední příspěvek od radimtkadlec kdy Dnes v 10:22:33 »
Děkuji vám všem za odpovědi, s takovou rychlostí jsem nepočítal!

Jedná se skutečně o CG NAT (WAN adresa routeru začíná 100.83.xx.xx, což je v segmentu 100.64.0.0/10 vyhrazenému pro shared address space). Budu tedy řešit s ISP tu pevnou IPv4 adresu.

Ještě před tím se ale zeptám (a omlouvám se, trochu se v tom ztrácím), jestli v tomto případě není lepší IPv6?
26
Sítě / Re:Výběr AP do bytu
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 09:49:25 »
Absolutní spokojenost s Grandstream GWN7664. Jeden na celý dům, jeden v dílně - pokrývá skoro celý pozemek. S Wi-Fi AX rychlejší spojení než s 1GbE po kabelu, uplik to má 2.5GbE s POE.

Mám od Grandstremu i stolní VOIP telefon, taky bez problému, funguje to a nevím o tom, nikdy jsem to nemusel restartovat.
27
Windows a jiné systémy / Re:Průzkumník vytváří složku Nová složka
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 09:26:30 »
...vyrobí se mi nová složka s názvem "Nová složka" a pak mám celou dobu možnost ji pojmenovat. Žádná ztráta fokusu nebo jiné kejkle se nekonají. V systému máte nejspíš něco (pámbuví co), co tuhle bejkárnu dělá, ale systém sám o sobě se takhle nechová.

S velkou oblibou to dělají klienti cloudových úložišť jako OneDrive, gDrive, SynologyDrive, Dropbox, apod. když je zapnutoi zobrazování hintů o stavu synchronizace položek ve FileExploderu (taková ta zelená fajfka / obláček / křížek).
28
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 08:57:52 »
Není o dost snazší i levnější koupit si na tu VPN za euro a půl měsíčně malý VPS?

Tunel na VPS mi jako snažší rozhodně nepřijde..
VPS musíte nastavit a udržovat, řešit navazování tunelu z NASu nebo routeru, správně všechno vychytat. Zvýší to latenci atp.
Tady zaplatí 99,- a dostane pevnou veřejnou adresu, nastaví mapování na routeru a hotovo. A bude to v budoucnu fungovat s jakoukoliv další aplikací nebo službou, která používá IPv4 komunikaci navázanou zvenku.

Ale tak záleží, co chcete.. z geekovského hlediska (root.cz) je samozřejmě ideální mít jak pevnou veřejnou IP, tak VPS ;)
29
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 08:09:52 »
Port forwarding potřebuji kvůli vzdálenému přístupu k Synology NAS přes OpenVPN za pomoci Synology DDNS (nemám privátní IP adresu).

30
Bazar / Re:Prodám server Dell R640 1U 8SFF/12SFF
« Poslední příspěvek od skrivy kdy Dnes v 07:20:21 »
Mám tu 2 kusy, které nebootují:

- jeden končí na Loading BIOS Drivers
- druhý končí na Configuring memory ... Done

Kdo by potřeboval náhradní díly, tak jsem otevřený nabídkám.
U nich preferuji osobní odběr na Praze 2.

Stran: 1 2 [3] 4 5 ... 10