21
Odkladiště / Re:Univerzální židle
« Poslední příspěvek od Karmelos kdy 14. 02. 2025, 12:12:54 »Tak za mě jestli chceš dětem způsobit problém se zádama, kup jim gaming chair. Děti mají mít nejlépe pevnou židli, s tvrdou zádovou opěrkou a minimálním posltrováním.hmmm, mě to přijde jako minimální polstrování, ta síťovina je celkem vypnutá, v čem vidíš problém? Jako že mají mít jen tvrdou dřevěnou stoličku bez opěradla?Ale hlavně mají mít správně ergonomicky pozes - buď nízko i se stolem anebo s podložkou pod nohama, aby měli správně ohnutý kolena a seděli rovně a správně přisunutý u správně vysokýho stolu s monitorem ve správné výši, vzdálenosti, správné osvětlení, atak dále... Jakákoliv zbytečná opěrka (zad) jim jenom oslabuje vnitřní svalstvo a to potom způsobuje bolesti i třeba vývojové vady páteře a zad.
tahle židle právě umožňuje nastavit ergonomický posez, má pravda opěrku zad, což mi laicky přijde v pohodě. Co se týče ochabování svalstva - to se řeší spíše aktivním pohybem a ne u stolu. U stolu jsem to řešil sezením na míči, ale to není tak efektivní
Opěrka zad je v pohodě, za mě je důležité aby židle byla pevná, nedala se položit (protože to je to první co děcka udělaj), sedák rovný, krátký tak tak, aby se dalo zadkem být až u opěrky, opěrka spíš aby se opírala někde max u lopatek - něco takového:https://www.ceskestavby.cz/clanky-foto/jak-sedet-zdrave-a-co-je-ergonomie-26309.html?photo=2 Hlavně aby ten stůl, monitor byly ve správné výšce - proto nespíš budou děcka potřebovat podložku, dost vysokou, pod nohy i pod noťas/displej.
Já to beru tak, že jakákoliv podpěra, područky a tak ulevují svalům a tím je nenutí fungovat, takže ty pak slábnou. To je příjemné pro dospělého, co už má tyhle svaly ochablé, ale děcka je maj od přírody v pořádku, tak je zbytečný jim je ničit.