Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Pomalá odezva FritzBox 7583 na DSL bondingu
« Poslední příspěvek od ripper6 kdy Dnes v 12:00:54 »
Don.J: diky za odpoved, ted zase odezva sla rychle, takze je to trochu me zahadne.
Co bych se zeptal, rozumim sice jak to myslis s tou infrastrukturou, ale tady snad neni nic kde bych mohl jet VDSL treba jen ciste T-Mobile, jet treba ciste s UVT Internet (ten se mi zamlouva ale diky cene jsem zustal tak), GIGANET, Interconnect.
Vse bude vzdy Cetin - Operator - pak Terminator modem nebo Fritz.

Ted to nelaguje dnes, tak zatim cekam, jinak mam v planu dat Terminator  a za nej Fritze. Pokud by to pak ani do mesice se neprojevilo, bude jasne, ze jak uvadis, ze ten Fritz nedokaze resit nejakou anomalii v siti.
Ja ten Terminator + Wi-Fi router TP Link totiz setrim jako zalozni, kdyz by treba Fritz se pokazil, ze mohu vyuzit druhe reseni. A pokud bych chtel to reseni s Terminatorem tak to bych davno koupil lepsi router napr Mikrotik Chateau 5G r17 ax.

A IPv6 no musel bych ji vypnout ve Fritzu asi uplne, ale to jsem zatim nechtel delat.
2
Hardware / Re:Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Beast Black RGB a Linux
« Poslední příspěvek od Wolda kdy Dnes v 10:31:51 »
Analogicky modul od Crucial ( https://winraid.level1techs.com/t/review-32gb-2x16gb-crucial-ballistix-rgb-ddr4-3200mhz-bl2k16g32c16u4bl/35288 ) fungoval s OpenRGB ( https://openrgb.org/ ) .

OT: Byvala doba, kdy RGB verze byla levnejsi nez non-RGB, tak jsem koupil RGB verze a zakazoval jim svitit. Jen teda bylo potreba trochu patchnout OpenRGB, pokud mel clovek 8 modulu (TRX40 chipset), ale prislo mi to tehdy relativne primocare, ale uz si samozrejme detaily nepamatuju :-)
3
Hardware / Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Beast Black RGB a Linux
« Poslední příspěvek od filbarcz kdy Dnes v 10:09:48 »
Chtěl bych si koupit tuto paměť Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Beast Black RGB a mám dotaz. Jdě nějak v čistě linuxovém stroji nastavit ovládání barev?
4
Bazar / Re:Koupím hardware vhodný na domácí server
« Poslední příspěvek od Standa2017 kdy Dnes v 06:18:28 »
Vše je o ASPM (L0s, L1 atd.) a o jeho sub-linkách (SubCtl L1.1, L1.2).
Mám desku Gigabyte DS3H s procesorem i3-12100, dvěma paměťovými moduly 2x32GB, jedním NVMe 256GB a když v BIOSu vypnu zvukovku, síťovku, SATA řadič, sériový a paralelní port, tak se dostanu v C-stavech na C10 (powertop) a spotřeba je mezi 7-8 watty s PicoPSU.
Důležité je mít v BIOSu povolené ASPM, C-states a vypnutý Secure boot, který si vynucuje podepsané ovladače apod.
Vše je náchylné na jakoukoliv přídavnou kartu a následné experimenty s ovladači. Každá PCIe karta má nějak implementované ASPM a je to kus od kusu. Např. síťová karta 4xLAN s Realtek 8125 a PCIe switchem od ASM1806 se chová jinak, než jiná se stejným Realtekem, ale switchem PI7C9X2G608GP. S jednou se dosáhne C-stavu C6 a s druhou jen C3, kde rozdíl ve spotřebě je 6W. Chce to i ručně zasahovat do PCI (setpci) a vynutit si ASPM.
5
Sítě / Re:T-Mobile Fiber - Sagemcom 5670 a bridge mod
« Poslední příspěvek od Don.J kdy 21. 03. 2026, 21:05:06 »
Nebál bych se jít do vyššího Mikrotiku hAP ax3, rychleji taktované CPU, vyšší ROS licence, 2.5 GBit port, 4 core ARM64 864-1800MHz, mám, gigabit na IPv6 bez problémů (teda bez PPPoE)

ER-X Je hodně, hodně letitá pixla (*2015?), svého času poměr cena/výkon super, MIPS1004Kc, dual core 880 MHz, 2 mi tu leží v šuplíku a čekají na svoje "tady bude stačit".

Případně Mikrotik ohlásil nějaké novinky na MWC ... např. https://forum.mikrotik.com/t/new-mikrotik-hardware-showed-in-mwc-2026/268913 kde je přímo GPON, tak je třeba otázka, zda chvíli nepočkat :)
6
Sítě / Re:Pomalá odezva FritzBox 7583 na DSL bondingu
« Poslední příspěvek od Don.J kdy 21. 03. 2026, 18:50:06 »
Nezapomeň, že do toho vstupuje i CETIN ... ono totiž jedeš TY<->CENIT<->PODA<->INTERNET

Já, když jsem jel v podobné linii jen s tím rozdílem, že tam byčl místo Pody T-Mobile, tak jsem měl problém s propojením Woken a Telefonu s androidem pomocí MS apky "Propojení s tel." pokud byla zapnutá IPv6 a nikdy jsem to nevyladil aby to fungovatlo. Na jiné infrastruktuře, kde bylo vše od T-M a nebylo tam DSLko, šlo vše bez problému s i IPv6, takže asi tak.

Můžou tam mít nějakou nestandardnost/netypičnost, se kterou si Fritz prostě neporadí, protože to výrobce prostě neimplementoval, a není to problém s modemovou částí.

Zkusil jsi kombinaci Fritz v bridge módu (pokud ho umí) a za něj ten TP-Link?
7
Bazar / Prodám Lenovo ThinkPad Thunderbolt 4 Workstation Dock
« Poslední příspěvek od DukePukem kdy 21. 03. 2026, 18:14:56 »
Prodam dock k ThinkPadu P1, je to presne tenhle: https://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-thunderbolt-4-workstation-dock-d7016995.htm.

Adapter 170W, originalni baleni.

Nabidnete cenu.
8
Bazar / Re:Prodám Steam Deck 512GB OLED se stojánkem
« Poslední příspěvek od suchos007 kdy 21. 03. 2026, 16:30:21 »
Prodáno
9
Hardware / Re:Zvukovka Behringer 1820 se 7.1 na Kubuntu 24.10
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy 21. 03. 2026, 13:53:14 »
Není vůbec zač.

Jen jak to teď po sobě čtu, tak se musím ještě opravit. Jak jsem psal o tom, že plughw:HDSPMxcb26e5 zařídí konverzi formátu a počtu kanálů přes plugin, tak ten zápis bez konverze je samozřejmě hw:HDSPMxcb26e5 a ne jen HDSPMxcb26e5, překlep - omlouvám se.

Ještě dodám, že vícekanálová virtuální PCM zařízení, co si takhle definujete v .asoundrc, jdou případně používat ve většině aplikací, které mají přímo výstup přes ALSA rozhraní.
Jen se typicky neukazují v těch rozbalovacích seznamech v UI. Takže se musí většinou přímo specifikovat v příkazu, nebo napsat do nějakého configu aplikace.
Další zádrhel, co se týká hlavně obecných přehrávačů, je v tom, že to směruje přehrávané audio podle metadat s kanály (L, R, C, Ls.. atp.), které u těchhle virtuálních rozhraní nejsou.. Za normálních okolností tohle dodá PipeWire nebo PulseAudio.
Podobně pak, když je těch kanálů ve wavu víc a nesedne to přehrávači heuristikou do žádného známého layoutu (5.1, 7.1 atp.).

Takže třeba u VLC bych to přehrál asi takhle. To 4967 není počet kanálů, ale jeho interní ID pro layout 7.1, je tam enum, a hodnoty se dají zjistit, když pustím vlc -H.

cvlc -A alsa --alsa-audio-device virtual --alsa-audio-channels 4967 ./audio-8ch.wav

U mpv je pak volba --alsa-ignore-chmap, co to pak vypne mapování podle logických kanálů a pustí to tam 1:1.

mpv --audio-device=alsa/virtual --audio-channels=auto --alsa-ignore-chmap ./audio-8ch.wav

Zmiňuji tyhle přehrávače proto, že se je někdy hodí použít i pro podobné účely jako u vás.
Třeba pro automatizované přehrávaní videí nebo zvuků, kdy to můžete řídit z venku.
Oba zmíněné přehrávače mají možnost povolit rozhraní na posílání příkazů.. ať už přes unix socket nebo named pipe na Windows, případně u VLC je tam i TCP server s telnet like rozhraním.
Takže se dají spustit jako služba a pak z nějaké řídící aplikace (napsané např. v Pythonu) posíláte jen příkazy pro ovládání playlistu, přehrávání atp.
10
Hardware / Re:Zvukovka Behringer 1820 se 7.1 na Kubuntu 24.10
« Poslední příspěvek od kopevi2 kdy 20. 03. 2026, 23:16:52 »
Moc děkuji všem za pomoc, velký dík patří panu Šmucrovi za parádní kuchařku, během pár minut hotovo a hraje to skvěle, přesně dle očekávání.  ;D
Stran: [1] 2 3 ... 10