Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Studium a uplatnění / Re:Je programátorů moc, nebo málo?
« Poslední příspěvek od mmcc kdy Dnes v 13:37:21 »
Co sledujem ponuku prace na SK, vacsinou mam z prac. ponuk pocit, ze chcu uzko specialziovaneho seniorneho experta s 10r praxe. Alebo devopsaka, ktory pozna AWS, GCP, Azure, Kubernetes, sietarinu, vie navrhnut infrastrukturu, programovat v jave, c#, pythone a aj kavu varit na seniornej expert urovni.
Mam 40, presiel som si vsetkym moznym od fullstack webariny cez data engineering az som po mensom vyhoreni ostal zaseknuty v korporate na devops s oncallmi (co ma nebavi, chcem sa toho zbavit). Okrem toho poznam elektroniku, HW vyvoj, embedded, IoT, co je moje hobby aj prilezitostny prijem na mesich projektoch. Viem prepajat svet IT so svetom HW. Za posledny rok som poslal asi do 3 firiem CV na embedded, HW vyvoj, ani odpoved neprisla. Niekedy uz rozmyslam, ze si spravim elektro skusky a pojdem tahat elektriku po stavbach.
2
Vývoj / Re:Prečo nie je Lisp populárnejší?
« Poslední příspěvek od alobalova_ciapocka kdy Dnes v 13:22:52 »
<troling>
Lisp sa pouziva hlavne na trolenie v IT forach.
</troling>
3
Sítě / Re:DMZ na Proxmoxe
« Poslední příspěvek od darebacik kdy Dnes v 12:43:58 »
Kód: [Vybrat]
Proxmox -- vmbr0 -- enp2s0 -- rb5009ug (eth2) -- internet (eth1)

mám tu skoro identickej setup. už jsi to rozjel?
Mne to uz funguje, tak ako to mam povodne v prvom prispevku. Lenze ja nemam ziadny idrac ani ipmi, tak ze som musel cestovat k serveru fyzicky.
Toto je cely config
auto lo
iface lo inet loopback

iface enp2s0 inet manual

iface eno1 inet manual

iface wlp4s0 inet manual

auto vmbr0
iface vmbr0 inet static
        address 192.168.100.2/24
        gateway 192.168.100.1
        bridge-ports enp2s0
        bridge-stp off
        bridge-fd 0

auto vmbr200
iface vmbr200 inet manual
        bridge-ports enp2s0.200
        bridge-stp off
        bridge-fd 0

source /etc/network/interfaces.d/*
Neviem vsak dovod, preco som sa nevedel napojit po reboote na proxmox (paradoxne na ine CT a VM som sa bez problemov pripojil (na stejnom subnete ako je aj proxmox)).
Nie som specialita, ale ked som robil diagnostiku, ci VLAN funguje a taguje packety, tak sa zda, ze to fungovalo OK.
Info z MK
                         ;;; DMZ VLAN 200
                       name:      vlan200
      rx-packets-per-second:            2
         rx-bits-per-second:      1216bps
   fp-rx-packets-per-second:            2
      fp-rx-bits-per-second:      1216bps
        rx-drops-per-second:            0
       rx-errors-per-second:            0
      tx-packets-per-second:            2
         tx-bits-per-second:      1112bps
   fp-tx-packets-per-second:            0
      fp-tx-bits-per-second:         0bps
        tx-drops-per-second:            0
  tx-queue-drops-per-second:            0
       tx-errors-per-second:            0
Info z PVE

tcpdump: verbose output suppressed, use -v[v]... for full protocol decode
listening on enp2s0, link-type EN10MB (Ethernet), snapshot length 262144 bytes
11:48:43.088516 f4:1e:57:f2:1c:c7 (oui Unknown) > bc:24:11:93:d8:b6 (oui Unknown), ethertype 802.1Q (0x8100), length 102: vlan 200, p 0, ethertype IPv4 (0x0800), 10.10.8.3 > 192.168.200.2: ICMP echo request, id 42605, seq 9, length 64
11:48:43.088545 bc:24:11:93:d8:b6 (oui Unknown) > f4:1e:57:f2:1c:c7 (oui Unknown), ethertype 802.1Q (0x8100), length 102: vlan 200, p 0, ethertype IPv4 (0x0800), 192.168.200.2 > 10.10.8.3: ICMP echo reply, id 42605, seq 9, length 64
11:48:44.090340 f4:1e:57:f2:1c:c7 (oui Unknown) > bc:24:11:93:d8:b6 (oui Unknown), ethertype 802.1Q (0x8100), length 102: vlan 200, p 0, ethertype IPv4 (0x0800), 10.10.8.3 > 192.168.200.2: ICMP echo request, id 42605, seq 10, length 64
11:48:44.090380 bc:24:11:93:d8:b6 (oui Unknown) > f4:1e:57:f2:1c:c7 (oui Unknown), ethertype 802.1Q (0x8100), length 102: vlan 200, p 0, ethertype IPv4 (0x0800), 192.168.200.2 > 10.10.8.3: ICMP echo reply, id 42605, seq 10, length 64
11:48:45.091594 f4:1e:57:f2:1c:c7 (oui Unknown) > bc:24:11:93:d8:b6 (oui Unknown), ethertype 802.1Q (0x8100), length 102: vlan 200, p 0, ethertype IPv4 (0x0800), 10.10.8.3 > 192.168.200.2: ICMP echo request, id 42605, seq 11, length 64
11:48:45.091635 bc:24:11:93:d8:b6 (oui Unknown) > f4:1e:57:f2:1c:c7 (oui Unknown), ethertype 802.1Q (0x8100), length 102: vlan 200, p 0, ethertype IPv4 (0x0800), 192.168.200.2 > 10.10.8.3: ICMP echo reply, id 42605, seq 11, length 64
11:48:46.092695 f4:1e:57:f2:1c:c7 (oui Unknown) > bc:24:11:93:d8:b6 (oui Unknown), ethertype 802.1Q (0x8100), length 102: vlan 200, p 0, ethertype IPv4 (0x0800), 10.10.8.3 > 192.168.200.2: ICMP echo request, id 42605, seq 12, length 64
11:48:46.092734 bc:24:11:93:d8:b6 (oui Unknown) > f4:1e:57:f2:1c:c7 (oui Unknown), ethertype 802.1Q (0x8100), length 102: vlan 200, p 0, ethertype IPv4 (0x0800), 192.168.200.2 > 10.10.8.3: ICMP echo reply, id 42605, seq 12, length 64

^C
8 packets captured
8 packets received by filter
0 packets dropped by kernel
4
Vývoj / Prečo nie je Lisp populárnejší?
« Poslední příspěvek od balkovic kdy Dnes v 12:18:09 »
V diskusii pod jedným Tišníkovým článkom zaznelo niečo na spôsob, že prečo sa vlastne rieši python, keď tu už veľmi dlho máme lisp. Potom som tam napísal, že lebo funkcionálne programovanie a rekurzia, preto sa ujal python a nie lisp...  A Tišník niečo na spôsob, že imperatívne programovanie je v lispe bežné a na školách sa práve tými rekurziami odradzujú študenti.

Ok, tak som si pozrel lisp-y. Existujú celkom slušné implementácie už aj Pre MS-DOS, čo by teoreticky bariéru pre vstup znižovalo. Sú moderné dialekty a runtimy  Scheme/Racket (Racket má dokonca aj typovanú verziu) a potom máme SBCL, čo je slušná implementácia common lispu. Vedel by som si toto predstaviť aj v biznis prostredí.

Killer aplikácie poznám akurát Emacs, Maxima a hru Abuse, potom už nič :)

Otázka znie takto, že prečo sa to vlastne tak málo používa, keď lisp má za sebou dlhú históriu a je to veľmi schopný jazyk/rodina jazykov?

5
« Poslední příspěvek od Tom5 kdy Dnes v 10:49:41 »
já jsem vám chtěl jenom říct že jsem nezaměstnaný seniorní progamátor a nikdo mě nechce protože už mě bylo 50 :(

Co je to za blbost?

Mohu potvrdit. Dřív mi na LinkedIn chodilo spoustu nabídek. Dnes nic. Buď jsem dosáhl věku většího než požadovaný, nebo není zájem.

A jste si jist, že je to věkem? Není to třeba tím, že vývojáři si zvykli na nesmyslné ohodnocení v době růstu a teď, když se firmy začaly chovat trochu racionálněni, tak o využití takových lidí víc přemýšlí? Dnes je mnohdy lokální vývojář v zahraničí už levnější než remote v ČR... BTW na jobs je pořád spousta otevřených pozic...

Pokles nabídek od headhunterů na LinkedInu bych nebral za nijak určující...

Věk 50 má supervýhody oproti 35. A pokud takový člověk žije rozumným stylem (pohyb, strava, odpočinek, vzdělání), tak bude mít kromě svých zkušeností i spoustu energie, času (např. děti už nejsou tolik omezující faktor), nadhledu atd. A pozoruji to i u firem v mém okolí (Praha + Pardubice)...

"čili vy byste optimálně chtěli 23letého absolventa MIT se znalostmi a zkušenostmi 53letého seniora úzce specializovaného v asi pěti technologiích a se mzdovými nároky 15letého brigádníka na stavbě..."

:-) Dokážu si živě představit i opačné extrémní požadavky uchazeče. To je přece normální. Neřekl bych, že by před 13 lety byly v Oracle obecně podhodnocenné mzdy (pár mých kolegů tam zrovna před cca těmi 13 lety přešlo a vím jaké měli nároky). Třeba to bylo jen tou konkrétní pozicí a nebo to ve vašem případě byl zrovna ten příklad extrémních nároků uchazeče :-)
6
« Poslední příspěvek od pruzkumbojem kdy Dnes v 10:24:40 »
zrovna minuly tydne mi placena verze ChatGPt vygenerovala nejaky kod, kde na  poprve dodala solution design, ktery byl ocividny pro nekoho, ale (neindicti) mediori selhali vymyslet. Mne dost sokovalo.

ale ve vlastnim kodu, deklaroval variables a potom je volal pod spatnym jmenem. opakovane. i po 2 upozornenich.

Jo, AI umí dramaticky akcelerovat práci prvních pár měsíců, ale juniory programovat nenaučí.

Pokud člověk vidí programování jako chatování s AI, tak stejně brzy skončí.

Podle mě je AI dobré pro seniory, kteří dokážou rozeznat bullshit od dobrého kódu. Junior to ale většinou nedokáže, takže AI asistent je některé věci učí blbě.

Podle mě se člověk prostě musí naučit věci časem - to je jako kdybych chtěl po dětech, ať se s AI naučí za 1 rok všechno co ve škole dělají 9. Prostě to nejde.

V com je to ine od toho, ked junior kopiruje kod zo Stack OverFLow?V principe nijak.
Realne ale pri AI ma vyhodu, ze sa vie AI opytat a nechat si ten kod vysvetlit a pripadne vypytat si alternativy. Je to ovela lepsi pomocnik ako Stack OverFLow alebo cokolvek ine pred AI. O dost to pomaha a zrychluje.
Ucil som sa novy jazyk a bez AI som musel dlho hladat to potrebne na internete. Pomocou AI som to mal tak do minuty.
Ked som zacinal s ChatGPT, tak ChatGPT bolo na urovni akademickeho teoretika, ktory ti vedel vysvelit zaklady daneho jazyka a nejake zakladne implementacie. Pracovat vedel s malymi kuskami kodu. Pouzival som ho na vysvetlovanie daneho jazyka. Na nieco lzozitejsie to bolo problematicke
Po odporucani kolegu som si na skusku zaplatil za ChatGPT a to bol dalsi level. Zvladal tak dvojnasobny objem kodu a uz bol na urovni akademickeho teoretika s praxou. Teraz je podla mna ChatGPT na urovni +- mediora. Zvlada ovela vecsi kontext, kvalita kodu je na ovela vyssej urovni. Z vecsej casti robim len review jeho kodu.
Toto sa neda porovnat s casmi, ked som sa ucil C-cko z knih a obmedzenych zdrojov na internete. Za mna brutal vec pre ucenie a programovanie ako take.
7
« Poslední příspěvek od Jožka Niemand kdy Dnes v 10:22:59 »
já jsem vám chtěl jenom říct že jsem nezaměstnaný seniorní progamátor a nikdo mě nechce protože už mě bylo 50 :(

Co je to za blbost?

Mohu potvrdit. Dřív mi na LinkedIn chodilo spoustu nabídek. Dnes nic. Buď jsem dosáhl věku většího než požadovaný, nebo není zájem.

To už před 13 lety, když mě, jakožto táhnoucímu na 40, zaujala jedna pozice (System Developer) u Oracle v Praze, jsem telefonický "předpohovor" uzavíral "čili vy byste optimálně chtěli 23letého absolventa MIT se znalostmi a zkušenostmi 53letého seniora úzce specializovaného v asi pěti technologiích a se mzdovými nároky 15letého brigádníka na stavbě..." Mého potenciálního šéfa (pana L. R.) na druhé straně to zjevně pobavilo a ujišťoval mě, že by si mě snad nakonec dokázal prosadit, ale že zaručit to nemůže a ani časový rámec mi dát nemůže. Rozloučili jsme se v dobrém a vzájemně si popřáli mnoho štěstí.
8
« Poslední příspěvek od ondrej _ kdy Dnes v 08:46:23 »
Jo, AI umí dramaticky akcelerovat práci prvních pár měsíců, ale juniory programovat nenaučí.

Pokud člověk vidí programování jako chatování s AI, tak stejně brzy skončí.

Podle mě je AI dobré pro seniory, kteří dokážou rozeznat bullshit od dobrého kódu. Junior to ale většinou nedokáže, takže AI asistent je některé věci učí blbě.

Podle mě se člověk prostě musí naučit věci časem - to je jako kdybych chtěl po dětech, ať se s AI naučí za 1 rok všechno co ve škole dělají 9. Prostě to nejde.

V com je to ine od toho, ked junior kopiruje kod zo Stack OverFLow?V principe nijak.
Realne ale pri AI ma vyhodu, ze sa vie AI opytat a nechat si ten kod vysvetlit a pripadne vypytat si alternativy. Je to ovela lepsi pomocnik ako Stack OverFLow alebo cokolvek ine pred AI. O dost to pomaha a zrychluje.
Ucil som sa novy jazyk a bez AI som musel dlho hladat to potrebne na internete. Pomocou AI som to mal tak do minuty.
Ked som zacinal s ChatGPT, tak ChatGPT bolo na urovni akademickeho teoretika, ktory ti vedel vysvelit zaklady daneho jazyka a nejake zakladne implementacie. Pracovat vedel s malymi kuskami kodu. Pouzival som ho na vysvetlovanie daneho jazyka. Na nieco lzozitejsie to bolo problematicke
Po odporucani kolegu som si na skusku zaplatil za ChatGPT a to bol dalsi level. Zvladal tak dvojnasobny objem kodu a uz bol na urovni akademickeho teoretika s praxou. Teraz je podla mna ChatGPT na urovni +- mediora. Zvlada ovela vecsi kontext, kvalita kodu je na ovela vyssej urovni. Z vecsej casti robim len review jeho kodu.
Toto sa neda porovnat s casmi, ked som sa ucil C-cko z knih a obmedzenych zdrojov na internete. Za mna brutal vec pre ucenie a programovanie ako take.
9
« Poslední příspěvek od MichalKovacic kdy Dnes v 08:24:13 »

Co je to za blbost?

Této "blbosti" se říká realita trhu práce.

Na kterém trhu práce je v ČR přebytek programátorů? Z mé zkušenosti ještě pořád neskončila doba, kdy se „nabíraj už i debilové” nemluvě o zkušeném vývojáři...Vím o několika případech, kdy se ukecávali vývojáři ve starobním důchodu, aby šli zpět do praxe...

Hmmm... Osobně rozeznávám jenom jeden trh práce v ČR a tento problém není způsoben profesí/výkonem/přístupem... (cokoli) ale čistě jenom věkem. Je sice jedno, že kolega bude pracovat ještě 15+ let, je mu přes 50 a tím pádem neviditelný.
10
« Poslední příspěvek od xyz kdy Dnes v 07:52:28 »

Co je to za blbost?

Stran: [1] 2 3 ... 10