Seznam.cz jak přijít o data

Cek

Re:Seznam.cz jak přijít o data
« Odpověď #90 kdy: 12. 11. 2014, 11:03:53 »
Dnes, téměř po týdnu, jsem dostal vyjádření od helpdesku:

Citace
prověřili jsme Vámi nahlášenou situaci, z našich záznamů vyplývá, že s největší pravděpodobností nedošlo měsíc před zrušením Vaší schránky k zaslání upozorňujícího emailu, který by Vás informovat o budoucím zrušení schránky. Tedy i po termínu zrušení bylo přesměrování stále aktivní a přeposílalo emailové zprávy až do dne jejího zrušení. Tato chyba byla již naším  vývojovým oddělením opravena, aby se podobnému problému předešlo do budoucna.

Původní obsah Vašich schránek byl včetně veškerých dat již odstraněn a z naší strany nedisponujeme technickými prostředky k obnovení těchto dat a jejich následnému poskytnutí.

Za způsobené komplikace se velice omlouváme.

Odepisuji následující:

Citace
Děkuji za vaše vyjádření. Děkuji i za opravu zasílání důležitých upozornění. To je velmi vítaná zpráva.

Nerozumím větě cituji: "Tedy i po termínu zrušení bylo přesměrování stále aktivní a přeposílalo emailové zprávy až do dne jejího zrušení."

Nerozumím tomu, že po termínu zrušení bylo přesměrování stále aktivní, až do nějakého "druhého" zrušení a prosím o vysvětlení.

Za zrušení schránky považuji den, kdy přestaly byt přesměrovávány zprávy (cca 4.11.2014). Nepředpokládám, že by mi mohly být zprávy přeposílány, když by schránka byla "zrušena".

Pokud by to bylo možné, rád bych věděl, jak je možné, že v licenčních podmínkách cituji:

h) Provozovatel si vyhrazuje právo ze systému
Služby Email kdykoli bez náhrady vymazat jakýkoli
uživatelský účet:

* který byl vytvořen, ale uživatel se do něj
      nepřihlásil déle než 1/2 roku (v tomto
      případě má Uživatel nárok kdykoli po dobu
      jednoho měsíce po zrušení schránky
      na získání doručených zpráv k datu zrušení
      emailové schránky,

Stala se v mém případě nějaká výjimka, kvůli které porušujte vlastní licenční ujednání, nebo takto jednáte s daty všech uživatelů, tedy že jim ani 2 dny po zrušení schránky neumožníte získat alespoň nějaká data?

Osobne tomu rozumim tak, ze Ti před mesicem "zrusili" schránku, nicmene to jenom nastavi nejakej priznak, ze je ke zruseni a nejde se do ni prihlasit, ale pravidla fungovala dal - proto sis niceho nevšimnul. Az když se mesic nikdo neozval, smazali ji komplet vcetne pravidel a tedy Ty sis vsimnul az po "kompletním smazani"

Kolemjdoucí

« Odpověď #91 kdy: 12. 11. 2014, 13:35:20 »
Pokud by to bylo možné, rád bych věděl, jak je možné, že v licenčních podmínkách cituji:

h) Provozovatel si vyhrazuje právo ze systému
Služby Email kdykoli bez náhrady vymazat jakýkoli
uživatelský účet:

* který byl vytvořen, ale uživatel se do něj
      nepřihlásil déle než 1/2 roku (v tomto
      případě má Uživatel nárok kdykoli po dobu
      jednoho měsíce po zrušení schránky
      na získání doručených zpráv k datu zrušení
      emailové schránky,

Stala se v mém případě nějaká výjimka, kvůli které porušujte vlastní licenční ujednání, nebo takto jednáte s daty všech uživatelů, tedy že jim ani 2 dny po zrušení schránky neumožníte získat alespoň nějaká data?

Základní finta je v tom že v licenčním ujednání nemají uvedeno že uvedený seznam důvodů ze kterých bude Seznam mazat data bez náhrady je úplný - mohu tedy kdykoliv smazat cokoliv z jakéhokoliv důvodu, i v licenčním ujednání explicitně neuvedeného. Ba co víc, mají tam ještě toto:

Citace
Provozovatel nenese odpovědnost za:

* případnou nefunkčnost, nedostupnost či špatnou
     dostupnost Služby Email či emailové schránky
     (adresy),
   * případné nedoručení emailu či doručení emailu
     poškozeného,
   * případné neodeslání emailu či odeslání emailu
     poškozeného,
   * případný únik informací o Uživateli emailové
     schránky,
   * případnou ztrátu nebo poškození dat,
     jež Uživatel v emailové schránce vytvořil
     nebo uložil,
   * jakýkoliv jiný následek používání Služby Email.

Takže každý komu jen trochu záleží na svých e-mailech by jejich službu neměl používat. Nebo pokud používá tak by se pak neměl divit.

kkk

« Odpověď #92 kdy: 12. 11. 2014, 14:21:07 »
+1

« Odpověď #93 kdy: 12. 11. 2014, 14:29:04 »
Osobne tomu rozumim tak, ze Ti před mesicem "zrusili" schránku, nicmene to jenom nastavi nejakej priznak, ze je ke zruseni a nejde se do ni prihlasit, ale pravidla fungovala dal - proto sis niceho nevšimnul. Az když se mesic nikdo neozval, smazali ji komplet vcetne pravidel a tedy Ty sis vsimnul az po "kompletním smazani"

Osobne tomu rozumim tak, ze Mintaka se ozval po dvou dnech.

Citace
Provozovatel nenese odpovědnost za:
   * případné nedoručení emailu či doručení emailu
     poškozeného,
   * případné neodeslání emailu či odeslání emailu
     poškozeného,
   * jakýkoliv jiný následek používání Služby Email.

Takže každý komu jen trochu záleží na svých e-mailech by jejich službu neměl používat. Nebo pokud používá tak by se pak neměl divit.

To by mě zajímalo, který provozovatel takovou odpovědnost nese, a bez problémů ti proplatí ztrátu milion Kč, která vznikla kvůli neuzavřenému obchodu.
Filip Jirsák: "Úplně stejně se ale jedná o podvod, když uživatel zamlčí provozovateli webu, že blokuje reklamu."

Cek

« Odpověď #94 kdy: 12. 11. 2014, 15:53:01 »

Osobne tomu rozumim tak, ze Mintaka se ozval po dvou dnech.

Mintaka se ozval po dvou dnech kdy neslo presmerovani. Coz nemusi vůbec souviset se 2 dny po "zruseni" schránky (resp. prepnuti do modu Ke smazani) - on se do ni nelogoval buhvijak dlouho. Staci aby pravidla fungovala i v tom ochrannem mesici a nemas sanci to poznat. Museli bychom mit od podpory Seznamu datum, kdy ty upozorneni mely odejit - coz nemame.

« Odpověď #95 kdy: 12. 11. 2014, 21:49:14 »
Re. CEK:
Osobně bych přivítal jasné vyjádření a neřešil spekulace.

Odpověď na můj dopis:
Citace
Dobrý den,

za technickou podporu jsme Vám poskytli veškeré dostupné informace.

V případě, že máte zájem situaci dále řešit mediální cestou, dovolíme si Vás odkázat na naši tiskovou mluvčí. Kontakt naleznete např. zde:
http://onas.seznam.cz/cz/kontaktujte-nas/kontakty/

Děkujeme za pochopení.
S přáním pěkného dne

A má odpoveď:
Citace
Dobrý den

Dovolím si nesouhlasit s tvrzením, že  jste mi "poskytli veškeré dostupné informace". Nepředpokládám, že bez informací od techniků může tisková mluvčí sdělit něco užitečného, takže tuto možnost s velkou pravděpodobností nevyužiji.

Děkuji však za vaši reakci a přeji úspěšné zdokonalování služeb Seznamu.

Takže tak na tom světě  ;)

gni

« Odpověď #96 kdy: 14. 11. 2014, 09:43:26 »
Půl roku nepřehlášení a pak ti to smažou, je velice hloupé řešení. Ale je pravda, že člověk má přečíst podmínky využití služby, a v případě nevyhovování, založit schránku někde na více normálním servisu.
jo, seznam je divný. Ještě že tam už nepracuji.

lkko

« Odpověď #97 kdy: 14. 11. 2014, 10:05:49 »
btw, na seznamu mam dve schranky a vybiram je uz leta pouze pop3/imap a schranky nejsou smazane..

« Odpověď #98 kdy: 14. 11. 2014, 10:29:42 »
Re. gni:

Problém nebyl v tom, že by rušili účet, do kterého se 1/2 roku uživatel nepřihlásil.  (Byť si myslím, že možnost odkliknout v nastavení životnost např. na 5 let dopředu, by se hodila.)

Problém je v tom, že:
1. Upozornění na hrozící zrušení schránky nebylo přeposláno (možná že vůbec nebylo posláno).
2. Už 2 dny po zrušení schránky nebyli schopni/ochotni obnovit data i když v podmínách se zavazují k obnovení doručených zpráv měsíc po zrušení schránky.

Problém 1. je dle slov techniků, opraven. Také díky tomuto podnětu.
Problém 2. v mém případě není zásadní, protože zprávy jsem měl přeposílané jinam a tedy jsem o ty důležité nepřišel. Velký problém by to mohl být pro ty, kteří nemají zálohy.

... uz leta pouze pop3/imap a schranky nejsou smazane..

Na tohle se, dle zkušeností jiných diskutujících nedá spolehnout.
Já pro změnu spoléhal na to, že mi, jako obvykle, příjde upozorňující mail a ten nepřišel.

« Odpověď #99 kdy: 14. 11. 2014, 11:00:20 »
To by mě zajímalo, který provozovatel takovou odpovědnost nese, a bez problémů ti proplatí ztrátu milion Kč, která vznikla kvůli neuzavřenému obchodu.
Každý, který se smluvně zaváže ti takovou odpovědnost proplatit.

I u seznamu můžeš mít garantovaný email. Jen není bezplatný, a nebavím se o SMS na zvětšení velikosti schránky.

Další věc ale je, jak budeš prokazovat, že zrovna daný provozovatel emailového serveru za nedoručení emailu, a tedy případné ztráty obchodu, je vinen. Nechtěl bych takový soudní spor zažít, na straně toho kdo bude dokazovat škodu.

Problém je v tom, že:
1. Upozornění na hrozící zrušení schránky nebylo přeposláno (možná že vůbec nebylo posláno).
2. Už 2 dny po zrušení schránky nebyli schopni/ochotni obnovit data i když v podmínách se zavazují k obnovení doručených zpráv měsíc po zrušení schránky.
Ad. 1. otázka která však není zodpověditelná. Oni budou tvrdit, že odeslali. K chybě se moc nepřiznají.
Ad. 2. bohužel, není jak po nich žádat uvedení do původního stavu, když přímo v podmínkách mají, že nic negarantují...

Problém 2. v mém případě není zásadní, protože zprávy jsem měl přeposílané jinam a tedy jsem o ty důležité nepřišel. Velký problém by to mohl být pro ty, kteří nemají zálohy.
Na zálohy používám, synchro do více HW strojů. S tím, že minimálně jeden je "virtuální" a spouštěn v "pravidelných" intervalech.

... uz leta pouze pop3/imap a schranky nejsou smazane..
Na tohle se, dle zkušeností jiných diskutujících nedá spolehnout.
Já pro změnu spoléhal na to, že mi, jako obvykle, příjde upozorňující mail a ten nepřišel.
No na emaily se obecně spolehnout nedá. Zvláště v záplavě SPAMu přehlídně člověk ledaco.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

« Odpověď #100 kdy: 14. 11. 2014, 11:38:03 »
  Oni budou tvrdit, že odeslali. K chybě se moc nepřiznají.

Škoda, že jste diskuzi nečetl.
Jak již bylo psáno dříve, chybu přiznali na helpdesku, s tím, že jejich upozorňující maily "záměrně" obchází automatické filtry.
Pak se i technická podpora omluvila, ovšem vyznělo to tak, že upozorňující maily nebyly odeslány vůbec.

I kdyby k jejich chybě nedošlo, nic to nemění na tom, že v podmínkách mají, že uživateli, který o to zažádá, do měsíce od zrušení schránky, obnoví doručenou poštu.
Předpokládám, že den zrušení schránky je den, kdy ta schránka přestala přeposílat maily. Těžko chápat, že zrušená schránka bude vykazovat jakoukoliv aktivitu. Na druhou stranu, oni mohou považovat za zrušenou schránku, jejíž jméno namalují na kostičku žádla pro psy a nechají sníst svým maskotem. Snažím se však držet logických cest.

« Odpověď #101 kdy: 14. 11. 2014, 11:51:29 »
  Oni budou tvrdit, že odeslali. K chybě se moc nepřiznají.

Škoda, že jste diskuzi nečetl.

Četl. Omlouvám se, napsal jsem blbost.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

danvac

« Odpověď #102 kdy: 14. 11. 2014, 18:28:30 »
Citace z podobného mailu, který Vám bohužel nedošel:
Citace
Pokud svou e-mailovou schránku ... chcete nadále využívat, přihlaste se do ní prosím alespoň jednou do 15.09.2013, jinak bude k tomuto datu zrušena

Za datum zrušení se logicky považuje datum, které bylo oznámeno v emailu o zrušení. To že vlivem chyby přesměrování stále fungovalo nemá na hodnotu toho data jakýkoliv vliv. A dále logicky přesměrovaní přestalo fungovat po tom co byla schránka definitivně odstraněna.

Předpokládám, že den zrušení schránky je den, kdy ta schránka přestala přeposílat maily. Těžko chápat, že zrušená schránka bude vykazovat jakoukoliv aktivitu. Na druhou stranu, oni mohou považovat za zrušenou schránku, jejíž jméno namalují na kostičku žádla pro psy a nechají sníst svým maskotem. Snažím se však držet logických cest.

huggog

« Odpověď #103 kdy: 14. 11. 2014, 19:28:48 »

Citace
Tedy i po termínu zrušení bylo přesměrování stále aktivní a přeposílalo emailové zprávy až do dne jejího zrušení.

Ty ses neprihlasil 7 mesicu. Po 6 ti mely prestat chodit maily, ale chodily jeste ten mesic co bys mel moznost obnovit. Takze jsi zjistil ze email skoncil az kdyz uz zalohy nebyly.. Oni ti opravdu napsali uz vse

« Odpověď #104 kdy: 14. 11. 2014, 22:07:57 »
Za datum zrušení se logicky považuje datum, které bylo oznámeno v emailu o zrušení.

To mi logické vůbec nepříjde. Jak můžou být pomocí filtrů přeposílány zprávy, když je účet zrušen a filtry jsou jeho součástí?

Citace
Tedy i po termínu zrušení bylo přesměrování stále aktivní a přeposílalo emailové zprávy až do dne jejího zrušení.
Ty ses neprihlasil 7 mesicu. Po 6 ti mely prestat chodit maily, ale chodily jeste ten mesic co bys mel moznost obnovit. Takze jsi zjistil ze email skoncil az kdyz uz zalohy nebyly.. Oni ti opravdu napsali uz vse

V tom vyjádření figurují dvě "zrušení". Je nelogické aby "zrušili", něco co už bylo "zrušeno".
BTW: Mám za to, že k těmhle účtům, které byly založené v dobách, kdy domény @post.cz, @email.cz ještě ani nepatřili seznamu, nebylo nikdy třeba se přihlásit po 1/2 roce, klidně si fungovaly i 3..4 roky bez přihlášení. Možná to bylo tím, že při zakládání účtu tam ani taková podmínka nebyla. To jen tak pro zajímavost.