Alarm ve firmě - Jablotron 100?

Tom Liberec

Re:Alarm ve firmě - Jablotron 100?
« Odpověď #30 kdy: 26. 10. 2014, 23:13:07 »
Falešný poplach se řeši úplne jinak. I jinak je to jednoduche. Bud chcete Jablotron i s podmínkami. Příbuzný si to také montoval sám, pravda o pojišťovne to není. Navic když budete 100 km od domova bez PCO je vám to na nic. Pokud chcete konkurovat budete muset splňovat stejné podmínky.

Tom Liberec

« Odpověď #31 kdy: 26. 10. 2014, 23:13:35 »
Falešný poplach se řeši úplne jinak. I jinak je to jednoduche. Bud chcete Jablotron i s podmínkami. Příbuzný si to také montoval sám, pravda o pojišťovne to není. Navic když budete 100 km od domova bez PCO je vám to na nic. Pokud chcete konkurovat budete muset splňovat stejné podmínky.

h7

« Odpověď #32 kdy: 27. 10. 2014, 02:44:08 »
Jsou věci, co raději "zaplatím" a mám po kom vymáhat náhrady, než si všechno bastlit sám na koleni, a nevědět, zda to vůbec bude fungovat, až to má fungovat.

Nevím, zda to v tomto oboru chodí jinak, ale moje zkušenosti z řady jiných odvětví říkají, že když chceš, aby ti někdo udělat něco fakt dobře a kvalitně, tak si to raději udělej sám. A to i u odvětví jako právník, zedník apod. Člověk by čekal profesionální přístup, ale bohužel profesionálů je relativně málo. Nějací jsou, ale najít toho správného znamená buď velkou časovou investici (ověřování referencí apod.), což se u drobnějších zakázek nevyplatí. Nebo se naučit alespoň tolik, abych byl schopný to zkontrolovat a reklamovat. Pak ale nastávají situace, kdy si člověk říká, že by to měl už dávno hotové, kdyby si to udělal sám. Nebo to risknout či rezignovat na kvalitu.

Takže plně chápu původního tazatele. Když je mu ten obor blízký (IT, elektronika apod.), tak věřím, že se vyplatí se to naučit a udělat si to sám (bude to trvat déle, ale znalost se mu bude hodit i v budoucnosti, kdy s tím bude nějaký problém, bude potřebovat pochopit nestandardní chování či bude potřebovat nějakou úpravu. A dá si na tom záležet. Nějakému studiu se tak jako tak nevyhne, pokud chce alespoň vědět, co si vlastně má objednat, co od toho čekat apod.

A s těmi zárukami - zde bude hodně záležet na smlouvě a vymahatelnosti (zejména prokazatelnosti pochybení). V praxi to není tak jednoduché. On tě někdo vykrade, alarm nezareagoval. A teď dokazuj, že za to zrovna mohl montér a nepoškodil to někdo jiný v období mezi dobou montáže a vykradením. Žádné zařízení není 100%, takže nějakou záruku, že jej zloděj nějak neobejde apod., tam nejspíše nebude.

brk

« Odpověď #33 kdy: 27. 10. 2014, 07:58:35 »
(rozuměj, budu ji dělat já, protože šéf nechce externí montážní firmu)
O pojišťovnách tu už toho zaznělo hodně. Řešit pojistné smlouvy je fajn, ale stejně to je do značné míry o slušnosti dané pojišťovny. V případě pojistného plnění bude černý Petr na tvé straně, aby si dokázal, že alram na zdi jen nevisel jak obraz, ale skutečně fungoval a to se bez papíru o montáži specializovanou firmou a bez pravidelných revizí děla blbě.

Pak je tu ještě efektivita celé té akce. Pro ty chlapy z montážní firmy to je rutina. Montáž nebude úplně levná, ale s vysokou pravděpodobností  to bude rychle hotové a funkční. Jak často něco lištuješ, jak často odizolováváš kabely, ... ? To jsou věci které taky udělám, asi jako každý, ale dělám to tak jednou do roka a ta efektivita tam prostě není. Firma to udělá za den, ty se s tím budeš dupat týden, bude stát tvoje normální práce, práce zaměstnanců, u kterých se zrovna vyskytne problém ... . Aby to ve finále nevyšlo dráž i v té práci, i když to na první pohled nebude vidět, protože faktura na to nebude.

Turban Legend

« Odpověď #34 kdy: 27. 10. 2014, 09:33:49 »
O pojišťovnách tu už toho zaznělo hodně. Řešit pojistné smlouvy je fajn, ale stejně to je do značné míry o slušnosti dané pojišťovny. V případě pojistného plnění bude černý Petr na tvé straně, aby si dokázal, že alram na zdi jen nevisel jak obraz, ale skutečně fungoval a to se bez papíru o montáži specializovanou firmou a bez pravidelných revizí děla blbě.

Sousedi můžou dosvědčit, že alarm houkal, bezpečnostní agentura nebo policie, že jim přišlo hlášení, telekomunikační operátor, že z čísla alarmu ti v tu chvíli šla SMSka… pokud se nic z toho nestalo, tak jsi to asi fakt zapojil blbě, zapomněl zapnout nebo tě zloděj ojebal – a pak opravdu nemáš nárok, aby ti pojišťovna něco vyplácela.

« Odpověď #35 kdy: 27. 10. 2014, 09:39:51 »
Nevím, zda to v tomto oboru chodí jinak, ale moje zkušenosti z řady jiných odvětví říkají, že když chceš, aby ti někdo udělat něco fakt dobře a kvalitně, tak si to raději udělej sám. A to i u odvětví jako právník, zedník apod. Člověk by čekal profesionální přístup, ale bohužel profesionálů je relativně málo. Nějací jsou, ale najít
No u toho zedníka bych mohl i souhlasit, ale s tím právníkem.... já ti nevím... Zkoušel jsi se někdy před soudem hájit sám ? Bez právníka ?
Od prvního problému, že se na tebe soudce/soudkyně bude dívat jako na mimoňa, až po té, že bez znalosti daného práva, jsou tvé šance velmi nízké...

Jsou profese, kde nemáš moc na výběr. A co takoví doktoři ? Dost z nich jsou lemplové, a proto si budeš raději apendix vyndavat sám ?

toho správného znamená buď velkou časovou investici (ověřování referencí apod.), což se u drobnějších zakázek nevyplatí. Nebo se naučit alespoň tolik, abych byl schopný to zkontrolovat a reklamovat. Pak ale nastávají situace, kdy si člověk říká, že by to měl už dávno hotové, kdyby si to udělal sám. Nebo to risknout či rezignovat na kvalitu.

Ano souhlasím. Je časově a finančně náročné udělat takový výběr. A ještě si nejlépe najmout i kontrolora takové firmy... Ale dokud to funguje tak je to zbytečné, v okamžiku, kdy to spěje k sporu, velmi rychle přemýšlíš kdo má lepšího advokáta, smlouvu atd.

Takže plně chápu původního tazatele. Když je mu ten obor blízký (IT, elektronika apod.), tak věřím, že se vyplatí se to naučit a udělat si to sám (bude to trvat déle, ale znalost se mu bude hodit i v budoucnosti, kdy s
Ano mě je blízká i strojařina, dokonce i umím si to auto opravit, ale rozhodně se mi nevyplatí si to opravovat vlastními silami. Je to neekonomické, a nikdy nebudu mít tolik znalostí jako automechanik, který to dělá dnes a denně.

A s těmi zárukami - zde bude hodně záležet na smlouvě a vymahatelnosti (zejména prokazatelnosti pochybení). V praxi to není tak jednoduché. On tě někdo vykrade, alarm nezareagoval. A teď dokazuj, že za to zrovna mohl montér a nepoškodil to někdo jiný v období mezi dobou montáže a vykradením. Žádné zařízení není 100%, takže nějakou záruku, že jej zloděj nějak neobejde apod., tam nejspíše nebude.
Tak samozřejmě když to bude chtít zloděj vykrást tak ti nepomůže vůbec nic. EZS je proti zlodějům amatérům. Nikoliv proti profikům.
Ale právě pak je důležitý ten papír od montážní firmy. Protože o tom, že to zloděj obešel se důkazy najdou.
A pojišťovnu nebude zajímat ani tak jak se to stalo, ale že se to stalo, a pak zaplatí. K ničemu jinému EZS není.

Sousedi můžou dosvědčit, že alarm houkal, bezpečnostní agentura nebo policie, že jim přišlo hlášení, telekomunikační operátor, že z čísla alarmu ti v tu chvíli šla SMSka… pokud se nic z toho nestalo, tak jsi to asi fakt zapojil blbě, zapomněl zapnout nebo tě zloděj ojebal – a pak opravdu nemáš nárok, aby ti pojišťovna něco vyplácela.
Ano to máš pravdu.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

Lol Phirae

« Odpověď #36 kdy: 27. 10. 2014, 10:27:47 »
slušnosti dané pojišťovny.

Termín "slušnost" ve spojení s pojišťovnou?  ;D ;D ;D ::) ::) ::)

« Odpověď #37 kdy: 27. 10. 2014, 11:30:48 »
slušnosti dané pojišťovny.

Termín "slušnost" ve spojení s pojišťovnou?  ;D ;D ;D ::) ::) ::)
Tak jako vtip dobrý...

Státem posvěcený zloděj. Nicméně, je to jak v loterii, i tam můžeš někdy dostat peníze. U pojišťovny jsou šance vyšší....
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

PACi

« Odpověď #38 kdy: 27. 10. 2014, 13:02:08 »
Dobrý den,

možná by bylo dobré, aby místní diskutující si nejprve přečetli příslušné normy, např. ČSN EN 50131 a pak vedli patřičné diskuze.

Pojišťovny mají podmínku na alarm dle normy - to mimo jiné znamená i nutnost montáže firmou, která má patřičnou koncesi (ano - montáž alarmů je koncesovaná živnost). Rovněž některé prostory musí být vybaveny zabezpečovačkou příslušné třídy dle zákona!

Většina zabezpečovacích systémů plní i normy porti-požární ochrany (246/2001 Sb).

« Odpověď #39 kdy: 27. 10. 2014, 13:45:20 »
Dobrý den,

možná by bylo dobré, aby místní diskutující si nejprve přečetli příslušné normy, např. ČSN EN 50131 a pak vedli patřičné diskuze.

Pojišťovny mají podmínku na alarm dle normy - to mimo jiné znamená i nutnost montáže firmou, která má patřičnou koncesi (ano - montáž alarmů je koncesovaná živnost). Rovněž některé prostory musí být vybaveny zabezpečovačkou příslušné třídy dle zákona!

Většina zabezpečovacích systémů plní i normy porti-požární ochrany (246/2001 Sb).

Hlavně by si to měl přečíst Turban Legend..... než bude označovat diskutující za psychicky nevyrovnané.

j

« Odpověď #40 kdy: 27. 10. 2014, 17:55:04 »
Ad montaz - jak zapojit alarm se snad uci na kazdym slaboproudym ucnaku/stredni. Je to jedna z nejtrivialnejsich veci co se da zapojovat, a ladit na miste to bude i ten "certifikovany" technik.

Ad pojistovna - tu naprosto nezajima kdo co kde namontuje, tu zajima papir od nejakyho pco. Lokalni alarm je naprosto nezajimavej a pojistnou smlouvu vubec neovlinuje. Pco pak taky naprosto nezajima co jak kde je zapojeny, je zajima, ze pokud dostanou report, maji nekam dojet. A pokud nedostanou, je to problem majitele. Pojisteni ale vzdy pocita s tim, ze alarm nekdo obejde, protoze 100% zajisteni neexistuje.

Mimochodem, cast pco neumi fungovat jinak, nez pres pevnou telefoni linku. Pres mobil jim to nefunguje => staci vzit stipacky a je po alarmu. Presto to pojistovne bohate staci (na to aby uznala, ze objekt je chranen).

Pavel Šlechta. Nečekáte, že vám Jablotron nebo Jablonet předa zdarma technologii aby jste si mohl hrát, či jim vytvářet konkurenci?
Spíše to vypadalo, že se jim nechce platit nějakým technikům tu montáž. Když to je jen pár drátečků, hejblátek a pod.

Ale jinak je to blbost. Jsou věci, co raději "zaplatím" a mám po kom vymáhat náhrady, než si všechno bastlit sám na koleni, a nevědět, zda to vůbec bude fungovat, až to má fungovat.

Ja vidim problem jinde, az se za 10 let rozhodnu, ze potrebuju nekde pridat cidlo, tak budu vzadeki, protoze mi dodavatel rekne, ze tenhle typ HW uz nepodporuje. Kdyz mam radnou dokumentaci, tak si to cidlo muzu namontovat klidne za 30let. Tyhle veci totiz prevazne neumiraj.

Apropos, ve finale zcela osobni zkusenost s HW tohodle vyrobce. Ruce pryc od nej. Dodavatel dodal krabku na otvirani vrat, ktera se konfigurovala pres nejakej jejich web (samo o sobe tragicky) a ta krabka vecne nefungovala. Jen sem si pritom rikal, ze az jim ten web nekdo hackne, tak si bude otvirat nase vrata ... krabka vymenena za neco jineho (co presne bych musel zkoumat), konfiguruje se to pres seriak a funguje to.

Viz zdůrazněné části. Ergo, na čínské nesmysly, homebastly z Arduina apod. se nebere zřetel. Na DYI namontované krámy bez revize a údržby prováděné autorizovanými osobami se nebere zřetel. Jako bys tam neměl nic.
Ehm ... ty si vazne myslis, ze jablotron si ty chipy vyrabi? Videl sem nekolik pojistovacich smluv, co se tyce alarmu, vsechny se spokojili s prilohou, ve ktere pco potvrdila funkcnost systemu.

Lol Phirae

« Odpověď #41 kdy: 27. 10. 2014, 18:09:44 »
Videl sem nekolik pojistovacich smluv, co se tyce alarmu, vsechny se spokojili s prilohou, ve ktere pco potvrdila funkcnost systemu.

A kolik pojistných plnění bylo vyplaceno na daný objekt, který byl "zajištěn" nějakým DYI bastlem montovaný kutilem? (Samotné sjednání smlouvy je tady naprosto nepodstatné, pojišťovna samozřejmě bude to, zda zabezpečení odpovídá tomu, k čemu se pojištěný zavázal, zkoumat až ve chvíli, kdy má plnit.  ::)

« Odpověď #42 kdy: 27. 10. 2014, 18:20:02 »
Ad montaz - jak zapojit alarm se snad uci na kazdym slaboproudym ucnaku/stredni. Je to jedna z nejtrivialnejsich veci co se da zapojovat, a ladit na miste to bude i ten "certifikovany" technik.
Jo to máš pravdu. A i ten certif. technik bude mnohdy na místě laborovat. Ale Tobě jako platícímu klientovi může být jedno, zda bude to uvádět do provozu 20 minut nebo 20 hodin. Platíš za výkon. A stejně podstatné pro další je, že se ten certif. technik podepíše na specifický papír. O nic jiného tu nejde.

Ad pojistovna - tu naprosto nezajima kdo co kde namontuje, tu zajima papir od nejakyho pco. Lokalni alarm je naprosto nezajimavej a pojistnou smlouvu vubec neovlinuje. Pco pak taky naprosto nezajima co jak kde je zapojeny, je zajima, ze pokud dostanou report, maji nekam dojet. A pokud nedostanou, je to problem majitele. Pojisteni ale vzdy pocita s tim, ze alarm nekdo obejde, protoze 100% zajisteni neexistuje.
Ano, pojišťovnu zajímá papír od PCO že to funguje, a PCO zajímá papír od technika co to namontoval, že to má fungovat.
Je to stejná analogie jako s elektroměrem. Ten si taky umí zapojit průměrný elektrikář,.... ale když nebude mít papír, že to může dělat (certifikace/revize) tak ti tam elektrárna ten proud nepustí.

Mimochodem, cast pco neumi fungovat jinak, nez pres pevnou telefoni linku. Pres mobil jim to nefunguje => staci vzit stipacky a je po alarmu. Presto to pojistovne bohate staci (na to aby uznala, ze objekt je chranen).
Spíše by mne zajímala jak to je s VoIP telefonama....
Jo pojišťovnu zajímá pouze papír, že to fungovat mělo. Ne jestli to opravdu funguje.

Ja vidim problem jinde, az se za 10 let rozhodnu, ze potrebuju nekde pridat cidlo, tak budu vzadeki, protoze mi dodavatel rekne, ze tenhle typ HW uz nepodporuje. Kdyz mam radnou dokumentaci, tak si to cidlo muzu namontovat klidne za 30let. Tyhle veci totiz prevazne neumiraj.
To máš pravdu. Toto je pádný argument. Otázka pouze bude, zda ústředna bude mít ještě volný vstup.

Ehm ... ty si vazne myslis, ze jablotron si ty chipy vyrabi? Videl sem nekolik pojistovacich smluv, co se tyce alarmu, vsechny se spokojili s prilohou, ve ktere pco potvrdila funkcnost systemu.
Tak myslím si, že je fyzicky nevyrábí. Otázka je pouze zda jsou vyráběny v číně podle dokumentace z Jablotronu, a nebo zda to Jablotron nakupuje u výrobců a pak následně bastlí vlastní sestavy.

Ano, ale k tomu papíru od PCO, že to funguje se musíš nějak dostat. Sám si ho těžko napíšeš.

Videl sem nekolik pojistovacich smluv, co se tyce alarmu, vsechny se spokojili s prilohou, ve ktere pco potvrdila funkcnost systemu.
A kolik pojistných plnění bylo vyplaceno na daný objekt, který byl "zajištěn" nějakým DYI bastlem montovaný kutilem? (Samotné sjednání smlouvy je tady naprosto nepodstatné, pojišťovna samozřejmě bude to, zda zabezpečení odpovídá tomu, k čemu se pojištěný zavázal, zkoumat až ve chvíli, kdy má plnit.  ::)
A jsme na začátku, u mého prvního "výplodu" chorého mozku (jak to napsal TL), otázkou není co stačí pojišťovně když sepisuje, ale co ji bude stačit když má plnit.
Protože smlouva se sepisuje na nějaký stav. Ale při plnění se zjišťuje zda stav byl odpovídající plnění. Tedy zda skutečně EZS byla funkční, napojení na PCO bylo funkční, zda EZS byl dle norem, zapojen, zapnut a funkční... či jak byl vyblokován....

A upřímně, ono stačí aby při odchodu majitel zapomněl EZS zapnout, a vykradli ho. A pak prostě mu nikdo nic (a to ani když bude 20 svědků tvrdit, že ta siréna houkala) neuzná.

j

« Odpověď #43 kdy: 27. 10. 2014, 19:08:29 »

Pojistovna nic zkoumat nebude, to by ji vyslo draz, nez plneni. Pojistovna ani nemuze namitat, ze zabezpeceni objektu nebylo dostatecne, protoze snim byla seznamena pred podpisem smlouvy (a nic ji nebranilo, si jej namiste proverit). Abych rek pravdu, osobne jsem se nesetkal s tim, ze by pojistovna mela nejaky problem. Tim netvrdim, ze se nenajdou takove, ktere s plnenim problem maji, ale nepotkal sem takovou in natura, a to jsem byl "svedkem" minimalne nekolika desitek pojistnych udalosti.

"svedkem" === napriklad jsem dodaval zaznam z kamerovych systemu a pod.

Mimochodem, in natura sem modifikoval zcela nepouzitelne instalovane zabezpeceni objektu - instalovane "certifikovanou" firmou. V tomto konkretnim pripade mi k te uzasne modifikaci stacil kusdrat, protazeny konstrukci mrize, protoze stim, ze nekdo flexou tu mriz odrizne, jaksi ona "profi" firma nepocitala. To, ze misto zabezpecovacich kabelu pouzivali TPcko ani nemluve.

Pro ty, co netusi, rozdil je v tom, ze zabezpecovaci kabel ma dve zily silnejsi, kvuli napajeni a mensim ztratam + by mel mit definovany utlum na datovych zilach, protoze i zmenu tohodle parametru bere solidni zabezpecovacka v potaz. Tudiz pokud nekdo veme kusdrat s tim, ze zabezpecovacku preklene, melo by to spustit. To si to ale clovek vazne musi udelat sam, protoze to "odbornici" casto ani netusi.

Lol Phirae

« Odpověď #44 kdy: 27. 10. 2014, 19:14:31 »
Pojistovna nic zkoumat nebude, to by ji vyslo draz, nez plneni.

Tak určitě. ROFLMAO! ;D ;D ;D

Abych rek pravdu, osobne jsem se nesetkal s tim, ze by pojistovna mela nejaky problem.

Bueeeeehehehe... ;D ;D ;D