Alarm ve firmě - Jablotron 100?

Re:Alarm ve firmě - Jablotron 100?
« Odpověď #45 kdy: 27. 10. 2014, 19:55:05 »
Pojistovna nic zkoumat nebude, to by ji vyslo draz, nez plneni. Pojistovna ani nemuze namitat, ze zabezpeceni objektu nebylo dostatecne, protoze snim byla seznamena pred podpisem smlouvy (a nic ji nebranilo, si jej namiste proverit). Abych rek pravdu, osobne jsem se nesetkal s tim, ze by pojistovna mela nejaky problem. Tim netvrdim, ze se nenajdou takove, ktere s plnenim problem maji, ale nepotkal sem takovou in natura, a to jsem byl "svedkem" minimalne nekolika desitek pojistnych udalosti.
To nemáš až tak pravdu.

Pojišťovna může namítat, a taky namítá. Záleží co se stane. A jestli pachatele určí PČR nebo ho neurčí.
Setkal jsem se již mnohokrát, že pojišťovně nestačily ani kamerové záznamy. Plnění bylo kráceno, protože tady nebylo tohle, tady toto.
Že při sepsání pojistné smlouvy před 5ti lety bylo vše OK nikoho nezajímalo.
Začalo to jen takovou drobností.
Likvidátor pojišťovny požádal o předložení revizních zpráv EZS a elektro.
Pak chtěl předložit protokoly o instalaci EZS a kamerového systému.
Ono průšvih byl v tom, že PČR dala stanovisko, že pachatel je neznámý....

Pojišťovna snížila plnění o tuším 80%.....
ono je otázka jestli má pojišťovna plnit 20 tisíc nebo 2 mil. U těch 20 tis. to nebude až tak řešit, u těch 2mil už se ji úspora 80% docela vyplatí.

Mimochodem, in natura sem modifikoval zcela nepouzitelne instalovane zabezpeceni objektu - instalovane "certifikovanou" firmou. V tomto konkretnim pripade mi k te uzasne modifikaci stacil kusdrat, protazeny konstrukci mrize, protoze stim, ze nekdo flexou tu mriz odrizne, jaksi ona "profi" firma nepocitala. To, ze misto zabezpecovacich kabelu pouzivali TPcko ani nemluve.
;D no to máš pravdu. To aby si člověk najímal vlastního kontrolora na kontrolu práce certifikovaných techniků.

Pro ty, co netusi, rozdil je v tom, ze zabezpecovaci kabel ma dve zily silnejsi, kvuli napajeni a mensim ztratam + by mel mit definovany utlum na datovych zilach, protoze i zmenu tohodle parametru bere solidni zabezpecovacka v potaz. Tudiz pokud nekdo veme kusdrat s tim, ze zabezpecovacku preklene, melo by to spustit. To si to ale clovek vazne musi udelat sam, protoze to "odbornici" casto ani netusi.
Nechci být šťoura, ale možná, že to odborníci tuší. Otázka je, zda náhodou tam někdo netahal ty dráty jiný a tedy nevěděl, že to bude EZS, a nebo zda si neudělali ti montážníci malou domů, ono ten kabel co tam patří přeci jen stojí trošičku více než obyčejný, že.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

j

« Odpověď #46 kdy: 27. 10. 2014, 20:26:14 »
Ad pojistovny, tak v pripadech ke kterym jsem se nachomitl slo o castky radkove 100k - 1M, a pojistovny to celkem bez kecu proplatily. Ve vetsine pripadu nedorazil ani zadny pojistovak, bohate se spokojily s foto/video dokumentaci.

V nekolika pripadech jen pojistovna nechtela po uplynuti prodluzovat smlouvu s tim, ze za dane finance je to pro ni prilis rizikovy podnik (opakovana plneni). Jinak receno, chtali za pojisteni proste vic, coz prozmenu nechtel prevazne platit majitel.

Ad instalace, bohuzel mam tu smulu, ze musim celkem pravidelne spolupracovat s ruznymi dodavateli vseho mozneho, a s klidnym svedomim konstatuji, ze 80% z nich jsou totalne neschopni bridilove. A clovek si skoro nevybere. Trebas od dodavatele nejake aplikace chces, aby zmenil where ve zcela konkretnim SQL dotazu, a jemu to trva mesic, nez to zmeni tak, aby to i fungovalo (mesic od dodani prvni verze, nikoli od zadani). Od jineho chces, aby namontoval kameru, a on s velkym prekvapenim (po nalezite prohlidce na miste v ramci zadani) pri instalaci zjisti, ze je treba taky nekde vzit elektriku. Po dalsim chces, aby ti na zavoru pridelal dalkacem ovladanyho vratnyho ... a on ti prinese soho krabku, s adapterem do zasuvky, kterej pak prisroubuje pres cokoladu k dratum ... a to jsou zcela osobni zkusenosti (respektive jejich nepatrny vyber), kdybych prihodil i to, co mi kdo vypravel, tak toho bude na slusnou knihu.

Podotykam, ze vsechny tyhle veci bych si umel udelat sam, bud radove rychlejs, nebo radove kvalitnejs. Ale z politicko smluvnich duvodu nemuzu. Coz neznamena, ze nemam chut jim dycky prokopnout rit.

« Odpověď #47 kdy: 27. 10. 2014, 20:37:00 »
... a to jsou zcela osobni zkusenosti (respektive jejich nepatrny vyber), kdybych prihodil i to, co mi kdo vypravel, tak toho bude na slusnou knihu.
To by byl dobrý román, nechceš to napsat ?

Nicméně souhlasím s tebou. Horší, ale je situace. Když dojedeš na místo instalace s přesným zadáním = dojeď tam, jsou tam 2 kamery, cvakni tam konektory, přišroubuj kamery na zeď a strč adaptér do zásuvky.

Dojedeš na místo a najednou má být kamera jinde = a díra tam není = kabel končí o 4 metry jinde.
Zásuvky nejsou v dosahu adaptéru = bylo to v původním požadavku a zadání, ale nějaký architekt prohlásil, že tam zásuvky prostě nebudou.

A perlička na závěr, tak vše se podaří udělat, včetně najítí 220V pro kamery. A následně dojdeš k zásuvkám ve zdi, které zapojil přede mnou odborník = ELEKTRIKÁŘ od zedníků, tedy zedník co ROZUMÍ ELEKTRICE a počítačům. A zjistíš, že tam ty dráty NARVALI nejen obráceně, ale ještě úplně jinak, ........

To pak přemýšlíš, jestli vypadáš jako blbec ty nebo ti druzí.... jo a ještě doplnění, dojel jsem tam v 9 ráno, s tím že ve 4 odpoledne tam má být neoficiální otevření = a celou dobu tam kolem mne pobíhalo dalších 10 řemeslníků od koberců až po stolaře.... A číšník došel půl hodiny před "otvíračkou" a se slovy: "Co tu kurwa děláte" nás chtěl všechny vyhodit  ;D ;D ;D

Podotykam, ze vsechny tyhle veci bych si umel udelat sam, bud radove rychlejs, nebo radove kvalitnejs. Ale z politicko smluvnich duvodu nemuzu. Coz neznamena, ze nemam chut jim dycky prokopnout rit.
Osobně toho umím více než dělám. Ale vždy se musím zamyslet, chci za výsledek odpovídat osobně ?
Raději baseball pálku, ta má dvojí využití...
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

« Odpověď #48 kdy: 02. 01. 2015, 21:30:18 »
Jablotron 100? Velké, smutné zklamání. Nedoporučuji.
Nechal jsem si namontovat Jablotron 100 s tím, že jej budu dále rozvíjet na další sekce a doplňkové funkce, které budu moci ovládat vzdáleně. Vždyť je k tomu přece určený.

Ovšem po uvedení do provozu, přišlo velké zklamání. Využívat vzdálené služby můžete pouze pokud přenecháte správu "komusi, kdesi" kdo bude mít přístup k SIM kartě, kterou vy nevlastníte a máte ji v nájmu od nich. O ceně a druhu tarifu ani nemluvím, před deseti lety by byl možná zajímavý :-( Dnes jen naznačuje, že si někdo doplňuje zisk tímto drobným "doplňkem" z vaší kapsy.
Samozřejmě zapomeňte i na webové rozhraní a další nabízené funkce.

Chcete být napojeni na pult ostrahy? Jasně, ale pouze jejich smluvní firmy, kterou vám dodají. :-(
To že má ve vašem regionu snad tu nejhorší pověst, nehraje roli, jim udělali cenu a vy to zaplatíte.

Z popisu a nabídek dodavatele jsem byl nadšený. Z přístupu firmy, který vyjde na povrch až po montáži už ani trochu. Smutné zklamání.
Rozšiřovat doplňky už nebudu. Mám rád své soukromí ve svých rukou a s možností vlastního rozhodnutí. Není to montáž "jen tak pro pojišťovnu" ale pro bezpečí a komfort mé rodiny. Omluvím se původním nabídkám jiných dodavatelů a znovu - teď už poučen - projdu jejich nabídky a zvolím jiného výrobce. Vyhozené peníze z okna za Jablotron 100, zkusím na Aukru nabídnout "od korunky", třeba to někomu bude stačit jen tak "pro pojišťovnu". :-(

Martin

« Odpověď #49 kdy: 03. 01. 2015, 08:21:38 »
Existuje spoustu řešení. Osobně doporučuji systémy PARADOX či GALAXY. Šetřit u systému EZS v podstatě příliš nelze. Záleží jakou kategorii hodlám instalovat a vše podstatné je dané normami. Jenže je tu pak to dilema, jak ty normy dodržet. A od toho jsou ta školení. Sranda je, že dnes je proškolenej kdejakej jouda, co má do zadku díru a je "elektrikář" a nebo "ajťák" a všemu rozumí - umí i programovat, krávu podojil a Babičku čet  ;D ! Podle toho to taky vypadá. Navrhnout komponenty do daného prostředí tak, aby vyhovovaly normám a bylo to spolehlivé, není úplná sranda. A vůbec to není o tom, že "ty dva drátky v kabelu musí být silnější" ( což je pitomost!). To je o praxi. Navíc to chce vnímat takové věci, jako je EMC kompatibilita a VF technika, což proškolený elektrikář prostě nedá! Ten zná maximálně ohmův zákon a to, jak mu "hučí" dráty při 50ti Hz. Sprostá slova jako impedance či dokonce VF impedance či odolnost mu většinou nic neříkají a často si plete symetrické signálové vedení s nesymetrickým.. Kapitolou samou pro sebe jsou bezdrátová či síťová řešení v jakémkoliv článku řetězce. Na obchodně-technickém školení vám naslibují hory-doly a rádi z Vás udělají dealery právě toho jejich nejlepšího systému... Nicméně vhodně položená otázka rozbije celou strategii a posluchače přesměruje na správný směr uvažování.. Třeba na dotaz na přednášejícího o jejich super PET čidle co rozliší psa od člověka "a co malej cikán" nastalo hrobové ticho a pak hláška "tak to je problém", či při přednášce o bezdrátové technologii vypínačů a ovladačů spotřebičů se chvástali tím, jak tak udělali celej hotel. Na otázku co by pak řekli hostům a investorovi, kdyby jim pásmo zarušil nějakej šotek či konkurence nastalo jen krčení ramen, protože firma garantuje technologii, ale ne VF pásmo stejmě jako automobilka nezaručí, že se dostanete z bodu A do bodu B. To vám na tom školení nikdo dobrovolně neřekne! Jedině zkušenosti a praxe spolu s vědomostmi zaručí, že se navrhne a postaví dobrý systém. Jo tuhle za mnou přišel šéfíček, že se mu zdají drahé základní desky k serverům, jestli bych mu je levně nepostavil... ;D

« Odpověď #50 kdy: 03. 01. 2015, 09:38:53 »
Díky moc všem za tipy. Nakonec jsem se rozhodl pro PARADOX Digiplex. Alarm mám pod kontrolou, můžu si ho libovolně nastavovat jak přes LAN (WinLoad), tak přes GPRS. Narozdíl od Jablotronu, lze i vzdáleně monitorovat dodávaným (NEWare) softwarem, který je zdarma. Jablotron už nechci vidět.

Martin

« Odpověď #51 kdy: 03. 01. 2015, 10:11:31 »
PARADOX je dobrá volba, navíc můžu doporučit jako dodavatele firmu VARIANT, ale to se tu asi nesmí? Já s nima mám dobré zkušenosti hlavně při reklamacích, stalo se mi třeba, že jsem ještě neodeslal vadný komunikátor a už mi od nich přišel nový. Software mají zdarma a přes Winload se vše dobře nastavuje. Lepší je použít technologii BUS. U ní lze pohodlně programovat i parametry čidel v podstatě odkudkoliv. Je třeba však dodržet smyčkování linky BUS, aby nedocházelo k výpadkům komunikace. Je to poměrně robusní systém vyvinutý původně izraelci - jejich technici přešli k firmě PARADOX kdysi. Mám s tím zkušenost i v průmyslovém prostředí s délkou sběrnice okolo 1,5km a v pohodě. Jako vychytávku mají optický oddělovač sběrnice, což je bezvadná věc při výskytu různých potenciálů sítě či rušení. Jako jedni z prvních nasadili spínané zdroje s vratnou elektronickou pojistkou. Například u JABLOTRONU jeden čas dost odcházely zdroje nebo se přepalovala pojistka při poruchách v rozvodné síti. Je třeba věnovat pozornost výpočtu zátěže zdroje a dodržet výrobcem doporučenou zátěž (počet čidel a pod.). Snese to sice víc, ale pak může padat napájení a dělat falešné poplachy. Navíc nové klávesnice jsou dost sexy, i když jsou drahé. Nedávno jsem dělal zkušebně rozpočet pro systém , který měl přes 30 smyček a PARADOX se od JABLOTRONU moc nelišil.

« Odpověď #52 kdy: 03. 01. 2015, 14:58:50 »
Třeba na dotaz na přednášejícího o jejich super PET čidle co rozliší psa od člověka "a co malej cikán" nastalo hrobové ticho a pak hláška "tak to je problém"
Bible Kralická, přísloví 26

3 Bič na koně, uzda na osla, a kyj na hřbet blázna.
7 Jakož nejednostejní jsou hnátové kulhavého, tak řeč v ústech bláznů.
14 Dvéře se obracejí na stežejích svých, a lenoch na lůži svém.
27 Kdo jámu kopá, do ní upadá, a kdo valí kámen, na něj se obrací.

Krleš!