Ty jsi to použil jako argument, tak bych čekal, že si ho budeš umět obhájit – třeba že napíšeš: „smlouva mojí pojišťovny vyžaduje firmu certifikovanou podle té a té normy“ nebo „definuje to ten a ten zákon/vyhláška“. Stačila by zcela stručná a jasná odpověď – místo toho tady sepisuješ litanie a ad-hominem útoky.
Tak vem vlastní smlouvu s pojišťovnou a laskavě si ji přečti, především všeobecné podmínky. Nevidím jediný smysluplný důvod, proč bych měl já něco obhajovat.
Nebo se snad budeme u výkladu značky STOP bavit, který přesně § vyhlášky říká, že tam máš zastavit ? Navíc se mohou u každé pojišťovny podmínky a parametry lišit.
A podstatné je, že jsem původnímu tazateli sdělil svoje pochybnosti o správnosti volby. Je zajímavé, že původní tazatel nežádal dohledat jak to přesně je.... na rozdíl od tebe.
Lidé mají různé priority, se s tím smiř :-) Ty svoje jsem tu popsal. Co se týče ceny – samozřejmě mi na ní taky záleží, ale zajímají mne hlavně celkové dlouhodobé náklady, poměr k přínosům a taky rizika. Aneb: nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci.
Každý klade priority na něco jiného. Někdo potřebuje se "chlubit" jak to bylo drahé, někdo jak to bylo levné. A většině je to jedno, jen ať to funguje a má smysl. Ale o tomto diskuze nebyla.
Však já to taky dělám… nicméně není to snadná cesta (což jsem věděl předem a s tím do toho šel) mj. proto, že je tu to nezdravé monopolní prostředí – když většina agentur podporuje jen Jablotron.
To není. A monopolní postavení Jablotronu je špatné. Obávám se, že ale není ani moc snaha to změnit.
Proto se snažím tuhle myšlenku šířit, aby tu byla větší konkurence.
To je dobrá snaha. Ale začít by jsi musel dle mého názoru jinde. Přesvědčit pojišťovny aby uznávali i jiné systémy, postavené jinak než na systému Jablotronu. Systémy opensource. Dokud nebudou pojišťovny toto uznávat, pak je jakákoliv snaha dost těžká.
Na tomhle serveru se schází lidi naklonění otevřeným technologiím a svobodě – tak s tím pojďme něco udělat, neříkám, že to bude hned, ale každý by se měl zamyslet, čím by mohl přispět, aby tohle tržní prostředí bylo zdravější a fungovala tu větší konkurence. Abychom nedopadli tak, že veškerou (nebo aspoň tu v běžných domácnostech/firmách) zabezpečovací techniku, agentury a komunikační sítě má pod palcem jedna firma.
Viz výše. Tvé názory nejsou mi cizí, podporuji opensource jak jen to jde. Ale problém není v Jablotronu. Ale v pojišťovnách. A to tu těžko ovlivníme. A proti větrným mlýnům bojovat jde velmi těžko.
To dominantní postavení jednoho dodavatele má jednak ekonomickou rovinu (vyšší ceny pro zákazníka) a jednak politicko/bezpečnostní – ten, kdo ovládá tu komunikaci má obrovskou moc a jestliže má takovou moc nad celou zemí, je to velmi nebezpečné.
Nevidím to až tak černě jako ty. Jablotron nemá 100% dominantní postavení. A pokud, dle tvého názoru, má nebezpečně dominantní postavení, pak to je na úřad pro ochranu hospodářské soutěže, nebo kýho šlaka se ten institut jmenuje.
Jednak může signál potlačit, takže k výjezdu nedojde, nebo může vyvolat falešný poplach nebo může sledovat, co se děje u tebe doma či ve firmě – z tvého pohledu se alarm nespustil, ale čidla vše sledují, a co ty víš, co se děje uvnitř toho systému? Může klidně v tichosti odesílat signály, kdy kudy chodíš, kdy jsi a nejsi doma, kolik je tam lidí, odposlouchávat tě atd.
Obávám se, že tohle je trochu paranoia. A jakou máš záruku, že v případě tebou navržený systém - tedy poskládaný mimo jablotron - takové nebezpečí nebude obsahovat ?
Potlačit signál tak aby nedošlo k výjezdu, to nevím.... je otázkou co doma máš. Jestli v sejfu 200mil € tak to asi nebudeš svěřovat jen Jablotronu. Pokud máš doma jednoho smetanu...

je to otázka priorit. A upřímně, měl-li bych zabezpečit svůj majetek až takto, pak se spolehnu spíše na čtyřnohé žiletky, případně kombinované s nějakým emeritním boxerem.
Opravdu je otázkou k čemu to zabezpečení má sloužit. Ale to se tu neřešilo.
A může to dělat buď ten výrobce, nebo někdo, kdo ho vydírá/korumpuje, nebo třeba (bývalý) zaměstnanec, který si tam udělal zadní vrátka… A kvůli tomu, že je to proprietární neprůhledný systém a protokol, tak na to těžko přijdeš. Nakonec to může dopadnout tak, že místo aby tě ten systém chránil, tak tě bude šmírovat, případně dá echo zlodějům, že jsi pryč a teď je vhodná chvíle na útok (zná zvyky celé rodiny, kdo kdo bývá doma).
Ano to souhlasím. Jenže, taková filozofická otázka ... jo, všichni v rodině jezdí v autech kde zaplatili bezpečností prvky a neví zda fungují, kupují si potraviny, ale neznají skutečné složení, pijí vodu z vodovodního řádu, a neví zda je otrávená.... Chápeš kam tím mířím ?
Můžeš být absolutně paranoiní, a předpokládat vše co jsi výše uvedl. A samozřejmě můžeš mít plnou pravdu.
Horší, je, že žádný systém ani od Jablotronu ani od nikoho jiného, tě neochrání když ti bude chtít někdo ublížit. Každé zabezpečení se dá obejít, vyblokovat a překonat.
Ale pokud se ti podaří navrhnout takové, u kterého předchozí věta nebude platit, pak věř, že celý Jablotron pošleš velmi rychle do konkurzu.
A ono to snad lidem nevadí? Poptávka po šifrovaných telefonech je celkem slušná ;-)
Pletete dva pojmy dohromady. I šifrovaný telefon funguje stále po stejném přenosovém protokolu, po stejném pásmu.
Pouze to co se přenáší se šifruje.
Mimochodem, když budu chtít komunikovat tak aby mne nikdo kromě druhé strany nerozumněl, tak mám mnoho prostředků jak to dokázat.
Ale nijak mne to neochrání když bude někdo opravdu chtít vědět co mluvím, tak to prostě zajistí aby to věděl....
Taky to považuji za nesmyslné. Správný systém má být decentralizovaný a postavený na otevřených standardech, protokolech. A ne že budou všichni závislí na proprietární službě jednoho výrobce a ten bude všechny sledovat a bude moci manipulovat s jejich komunikací a ovládat jejich systémy.
To máš pravdu. Jenže desetiletí tady bylo preferováno masami právě to centralizované a proprietární řešení. A bude trvat další desetiletí, než se toto změní. Ale jak bylo psáno výše. Začít je nutno u těch kvůli komu se vlastně ty EZS dělají... POJIŠTOVNY.
Na to se jich ani nemusíš ptát – důvod bude ten, že chtějí budovat/udržovat monopolní postavení, nedovolit konkurenci případně si hrát na Boha, který má vše pod kontrolou a může komukoli vypnout systém nebo koukat, co se u něj doma děje.
No sice má Jablotron dominantní postavení, ale nikoliv monopol. Ať uděláš jakékoliv zabezpečení, tak v okamžiku kdy jej napojíš na PCO, v tom okamžiku minimálně ti, co dělají na PCO se mohou koukat co doma děláš.... A to ti opensource řešení nezajistí aby se to nedělo.
BTW: nepracuješ u nich?
Jsi se zbláznil

Nikdy. A nikdy jsem od nich nevzal ani šroubek....
Zabezpečení dělám klasickou metodou, tak aby to vyhovovalo pojišťovně, tzn. aby plnili smlouvy když se něco stane ve 100% plnění.
A od Jablotronu to rozhodně není.