Ja som uviedol a priori metodu, ze svojich dusevnych neduhov sa zbavis telesnym cvicenim.
Neda sa to sice exaktne dokazat preco to tak je, ale na zaklade skusenosti je zname ze to fimguje.
To jsi tvrdil, že pomůže na úzkost, ne na psychopatii. Nedokážu si představit, jak by to na psychopatii mělo pomáhat. Vem 50 psychopatů, nech 25 se válet v ústavu, zbylých 25 pravidelně hoň na cvičení. Po nějaké době změř u každého úroveň jeho psychopatie a uvidíš zda to pomáhá nebo ne.
Nie, myslel som to tak ze, telesne cvicenie posobi blahodarne na celkove ozdravenie ducha. Uzkost je len jeden prejav dusevnych neduhov. Medzi dusevnou a fyzickou cinnostou musi byt rovnovaha. Spomen si na prislovie - v zdravom tele zdravy duch.
Ja to mam odskusane sam na sebe. Ked dlhsiu dobu nemam moznost ist si poriadne zavicit, necitim sa dobre ani fyzicky ani psychicky. Negativna energia prevazuje nad pozitivnou. Stava sa mi to napriklad ked som 2 tyzdne na sluzobnej ceste. Naproti tomu dobre cvicenie ma vzdy nabije pozitivnou energiou. Myslim ze aj v praci mam produktivnejsie dni vtedy ked som vecer predtym mal trening.
Podla mna travis vela casu zamyslanim sa sam nad sebou. myslim, ze skor trpis hypochondriou. Namyslas si svoje problemy. Potom si ohladne toho este citas nejake pripadove studie a tym rozvijas tieto negativne myslienky. Nepochybujem ze mas dost rozumu, ale pouzi ho teda na to aby si sa zbavil svojich neduhov. Musis vediet rozlisit co je pre teba dobre a co skodlive. A to co je skodlive, toho sa musis jednoducho zbavit. Zbav sa iluzii ze ti niekto pomoze: ani psychiater ani nabozenstvo. Pomozes si iba sam.
Zostav si tyzdenny plan a striktne ho dodrzuj:
1. 2-3 krat do tyzdna vecer trening.
2. So, Ne doobeda: bud sam doplnkovy jogging skoro v kazdom pocasi, alebo s partiou nejaka turistika.
3. V piatok alebo cez vikend vecer - vypadnut niekam: napr. chlastat s kamaratmi
Musis mat pevnu volu - ber to ako svoju osobnu ulohu #1.
Trenuj nieco co zamestnava mysel: Doporucujem napr. bojove umenie, alebo tenis/squash. Su to sporty s ktorymi mozes zacat rekreacne v kazdom veku aj ked si mozno teraz myslis ze na to nemas. Kondicku si casom vybudujes. Uvidis co to da zabrat tvojej mysli aby si spravne zacvicil nejaku techniku/zostavu v bojovom umeni, alebo aby si sa spravne naucil forhand a backhand v tenise. A svojim novym konickom sa zaoberaj intenzivne aj ked prave nemas trening: Zamyslaj sa nad tym - co ti nejde - v com robis chyby - ako si zlepsis techniku. Studuj si o tom namiesto tych skodlivych blbosti, ktore si citaval doteraz.
Okrem toho si musis natrenovat, ako dostat svoje myslienky pod kontrolu. To znamerna, ze ked pride na teba skodliva myslienka nerozvijas ju, ale nechas ju odist. Nie je to jednoduche, ale musi sa to tiez natrenovat.
Mozes si pomoct aj meditaciou - napriklad
http://cs.wikipedia.org/wiki/Zazen ... nieco si o tom precitaj.
Chcem poznamenat ze meditacia je len doplnok a bez fyzickeho treningu by pre teba nebola prinosna. Musis kultivovat sucasne telo aj ducha. Pretoze duch ovlada telo ale telo ma vplyv na ducha. Cielom je dosiahnut tzv. harmoniu medzi duchom a telom.