Zdravím,
náhodou jsem na internetu narazil na tuto diskuzi, a mohu říci, že jsem z některých příspěvků smutný. Co se týče mé profese, pracuji jako C++ programátor CAD systému, kde matematiku využiji (hlavně třeba lineární algebru, ale už jsem použil i matematickou analýzu i diskrétní matematiku). Zároveň dost často používám při programování i teoretické poznatky z IT, protože ten CAD systém musí být výkonný a uživatel nemůže čekat na každou operaci půl hodiny. Zabývám se i 3D grafikou, jako například opravy shaderů. Vystudoval jsem i vysokou školu, kde bylo hodně matematiky a teorie a za sebe mohu říci, že si toho dost cením, řekl bych, že je to to nejlepší, co jsem na té škole získal. Praktickou stránku programování, jsem se naučil hlavně v praxi, kde jsem po škole nastoupil (a neměl jsem vůbec žádný problém ani s tou praktickou stránkou, ani s hledáním zaměstnání).
Za sebe mohu říct, že matematika na vysokou IT školu skutečně patří a jsem rád, že se tam učí. Myslím, že mi dala mnohem více, než takzvané praktické předměty (i když i ty byly rovněž celkem kvalitně učené), protože kromě toho, že jsem si na ní ohromně procvičil myšlení, tak jsem i získal poznatky, které využiji v praxi při programování. Nesouhlasím tedy s názory většiny diskutujících. Rád bych uvedl ještě některé další argumenty, proč si myslím, že je matematika (nejen v IT) důležitá:
1) Učí přesnému a exaktnímu "technickému" způsobu myšlení. Matematická věta buď platí, nebo ne. To je důležité zejména při programování a algoritmizaci, například ošetření i nepravděpodobných scénářů, které ale mohou nastat (pokud se to neudělá, uživatel například zadá nějaký vstup, se kterým programátor nepočítal a program spadne).
2) Dokáže oddělit technicky nadané od těch, kteří nejsou tak zdatní. Je jasné, že některé studenty matematika moc nebaví. Pokud ji ale zvládnou, dokáží tím, že jsou schopni zvládnout se naučit i poměrně těžké, nezáživné věci. Tedy dokáží překonávat překážky.
3) Ne každý zůstane u svého oboru po celý život. Nikdo neví, co ho v životě bude čekat. Co když bude potřebovat změnit zcela obor své činnosti? Co když místo IT se bude chtít směrovat někam úplně jinam, třeba do oblasti financí, řízení rizik, managementu, nebo třeba vývoji robotů, nebo nějaké jiné technické profese? Matematika se hodí v celé řadě oborů lidské činnosti a její znalost znamená konkurenční výhodu.
4) Obtížná matematika zajišťuje určitou úroveň studia na vysoké škole. Jde totiž o to, že běžný student se učí tak, aby udělal zkoušku. Pokud by se snížila úroveň matematiky, tak by se studenti učili méně. Pokud je obtížnost vysoká, tak to nemusí znamenat, že spousta lidí tu zkoušku neudělá, může to znamenat i to, že se spousta lidí bude více snažit a tu zkoušku udělá. Jen se to chce trochu donutit se učit.
5) Teď mluvím o středních školách: Matematika může sloužit jako jistý ukazatel, jak na tom škola je, protože je snadno verifikovatelné, zda ji student umí, nebo ne. Na tom je vidět snižující se úroveň vzdělanosti, neboť třeba úroveň společenskovědních oborů se zjišťuje velmi obtížně (protože jsou neexaktní), ale zjistit, zda student umí kvadratickou rovnici, jde snadno.
6) Pokud se chceme stát technologickou špičkou, je nutné mít co nejvíce vzdělané lidi, potřebujeme lidi, kteří budou i ze světového hlediska špičkoví. K tomu je rovněž potřeba umět matematiku na velmi vysoké úrovni a mít dobrý základní výzkum.
7) Je vždy lepší znalost mít, než nemít. Pokud člověk něco nemá a neumí to, pak to logicky v životě nikdy nepoužije. Pokud to ale má nebo umí, může to použít.
Já vím, že Vás asi nepřesvědčím, ale toto jsou alespoň některé (omezené) důvody, proč si myslím, že je matematika důležitá - i v IT oboru. Trochu mě ale zaráží ta nenávistnost vůči matematice. Připadá mi to tu jako na novinky.cz nebo Blesk u článků se Syrskými uprchlíky. Akorát zde místo Syrských uprchlíků zaujala matematika. Což je zarážející, protože pokud vím, tak matematika nikoho neohrožuje a ani nechce nikoho násilím konvertovat na matematiky. Z tohoto důvodu přiliš nenavštěvuji české IT weby, ale spíše ty zahraniční (např. stackoverflow).
Já se na forech téměř nevyskytuji a mí kolegové rovněž ne. Trochu mi přijde, že kdo umí, ten dělá, kdo neumí, tak kecá na foru. Pokud jsem se vyjádřil neobratně, nebo to někdo bere osobně, tak se omlouvám. Toto, co jsem napsal, je můj osobní názor, samozřejmě každý může mít svůj vlastní názor. Důležité ale je respektovat názor druhých.