Proč tolik matematiky?

farmar

Re:Proč tolik matematiky?
« Odpověď #1020 kdy: 27. 02. 2016, 18:00:43 »
Právě proto ti přímo nijak nepomůže. V podstatě se dá říct, že je zbytečná, protože cca 95 % vysokoškoláků nikdy nepochopí její přínos a zbytek stejně bude dělat nějaké IT věci jako embedded, IS, Kafku a další. To asi chtěl Mirek naznačit :D

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1021 kdy: 27. 02. 2016, 19:15:39 »
Ano, doménové věci, tedy tam, kde se to hodí dělat jinak.
Ale ne, ty mi nerozumíš. Mluvil jsem o tom, že matematika neříká nic o skutečném světě. Říká něco jenom o modelech, které si sama namyslela. A protože ty modely jsou vymyšlené, tak ani nezávisí na ničem v okolním světě -> nepotřebuješ modalitu. To není tím, že by se to na něco hodilo a na něco je to zbytečný, to je vlastnost celého toho systému. Je to zabývání se "neměnnými zákony". Neměnnými proto, že nezávisí na ničem, co by se měnilo.

Proto taky je takový problém popsat matematicky chování lidí. Prostě to nejde, hraje se tam podle úplně jiných pravidel, neměnného není nic. Takže skončíš akorát tak u statistiky, ale klasická matematika a její "přesnost" je ti úplně k ničemu.

A mimochodem modální i defeasible logika se dá definovat i v "prosté" predikátové logice,
Jak? A co myslíš tím "v"? Uvnitř? Tomu nerozumím - modální logiky jsou vždycky rozšířením klasické, jak by se mohly definovat "uvnitř"?
Ve smyslu definování modelu v modelu. To je právě to abstraktní myšlení, jak pomocí něčeho jednoduššího "emulovat" něco složitějšího. Proto se používá predikátová logika, je univerzální a má "rozumné" vlastnosti.

« Odpověď #1022 kdy: 27. 02. 2016, 19:17:04 »
Ve smyslu definování modelu v modelu. To je právě to abstraktní myšlení, jak pomocí něčeho jednoduššího "emulovat" něco složitějšího. Proto se používá predikátová logika, je univerzální a má "rozumné" vlastnosti.
No já bych to právě chtěl vidět, neuvědomuju si, že bych se s něčím takovým někdy setkal. Nějaký odkaz, klíčové slovo by bylo?

hu

« Odpověď #1023 kdy: 27. 02. 2016, 19:35:52 »
Tak jsem se nudil a zjistil, ze pan Prymek v tomto tematu pronesl jiz 17 588 slov o celkem 119 074 znacich (citace vlozene v jeho prispevcich jsem odfiltroval).

hu

« Odpověď #1024 kdy: 27. 02. 2016, 19:41:56 »
Tak jsem se nudil a zjistil, ze pan Prymek v tomto tematu pronesl jiz 17 588 slov o celkem 119 074 znacich (citace vlozene v jeho prispevcich jsem odfiltroval).

Jo, a celkem 215 prispevku je jeho.

farmar

« Odpověď #1025 kdy: 27. 02. 2016, 19:53:03 »
A stejně tu ti méně bystří budou pořád tvrdit, že matematika je lepší než IT framework. Protože naučit se nazpaměť nějaký teoretický model zázračně rozšiřuje mysl a pak ti jde i ta Kafka hned. Škoda, že to na diskutujících není poznat. Ale třeba jsou to IT lidi a matiku nikdy nedělali.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1026 kdy: 27. 02. 2016, 20:50:45 »
No já bych to právě chtěl vidět, neuvědomuju si, že bych se s něčím takovým někdy setkal. Nějaký odkaz, klíčové slovo by bylo?
Abychom nezacházeli moc do teorie, tak asi ASP (answer set programming). K ASP je několik knížek o "commonsense reasoning".

« Odpověď #1027 kdy: 27. 02. 2016, 20:58:04 »
Abychom nezacházeli moc do teorie, tak asi ASP (answer set programming). K ASP je několik knížek o "commonsense reasoning".
Ježkovyvoči ale to přece není logika (ve smyslu "predikátová logika"). Taková známá modální logika je třeba S5 + Kripkeho sémantika. viz https://en.wikipedia.org/wiki/S5_(modal_logic)

farmar

« Odpověď #1028 kdy: 27. 02. 2016, 21:00:46 »
OMG, on přece nikdo nečekal relevantní argumenty :D To je jako s vírou.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1029 kdy: 27. 02. 2016, 22:39:34 »
Ježkovyvoči ale to přece není logika (ve smyslu "predikátová logika"). Taková známá modální logika je třeba S5 + Kripkeho sémantika. viz https://en.wikipedia.org/wiki/S5_(modal_logic)
To je dokonce jen výroková. Ale stejným způsobem se převádí defeasible (a i modální) na predikátovou, jen to je trochu složitější. Nicméně pořád stačí predikátová na vše.

« Odpověď #1030 kdy: 28. 02. 2016, 03:22:57 »
To je dokonce jen výroková. Ale stejným způsobem se převádí defeasible (a i modální) na predikátovou, jen to je trochu složitější. Nicméně pořád stačí predikátová na vše.
Cože?!

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1031 kdy: 28. 02. 2016, 03:38:24 »
Cože?!
ASP je "effectively propositional", ostatně prvotní implementace generovala stabilní modely pomocí SAT. Teď už jsou známy i efektivnější algoritmy.

Zelenac

« Odpověď #1032 kdy: 28. 02. 2016, 06:10:46 »
Přišel čas aby vás někdo spravedlivý rozsoudil. Takže verdikt: zboj má pravdu a Mirek Prýmek má koule. (a taky jistou šanci, že by si mohl najít pěknou přítelkyni)

Rojko

« Odpověď #1033 kdy: 28. 02. 2016, 08:52:26 »
Pozor pozor. Prichadzaju teroristi. Chcu nas vyhubit vsetkych do jedneho. Povolavame lidi do boje! Hlavne matematikov, aby nam vedeli presne spocitat vsetkych teroristov. Odhodte klavesnicu a podte!

« Odpověď #1034 kdy: 28. 02. 2016, 09:57:33 »
ASP je "effectively propositional", ostatně prvotní implementace generovala stabilní modely pomocí SAT. Teď už jsou známy i efektivnější algoritmy.
Vůbec nevím, o čem mluvíš a co s tím má společného SAT. Mě zajímá tohle:
Nicméně pořád stačí predikátová na vše.
Můžeš mi ukázat nějaký seriozní paper, který by říkal, že se dá jakýkoli logický systém převést na predikátovou logiku? Ono by to bylo totiž trochu v rozporu s některými důkazy...