Podle mě současný stav vš je relativně k trhu práce plýtvání, kdyby se tam raději učilo pořádně programovat, já po 5 letech vš neumím sakra pořádně OOP, což je vcelku ironie, protože kvůli programování jsem na vš šel, ale místo toho jsem trpěl haldu otravných zbytečných předmětů. Nedělám si iluze, že dvě třetiny učitelů na vš kteří mají něco společného sprogramováním rovněž neumí OOP takové, jako se dělá v javě. Možná javaři. Pak příjdeš na trh práce a co vidíš? Že matiky jsou ti na nic, spousta dalších odborných předmětů zrovna tak, a ještě navíc neumíš programovat.
Ale VŠ nemá za cíl naučit člověka programovat. Předpokládám, že když někdo jde na VŠ studovat počítače, tak už se s programováním setkal. Navíc se z programováním setkávají elektrikáři, strojaři, chemici, matematici, fyzici a kdo ví kdo ještě. Před nedávnem, jsem se setkal s elektronikem, který valil kod v C i v C++, aby oživil obvod a šlo mu to pěkně od ruky. Jo a VŠ neměl a nestudoval ji ani při zaměstnání.
Programování je spíše základ, aby člověk na nějakou tu technickou VŠ vůbec mohl jít.
Na škole, kde jsem studoval, bylo povinné 2 semestry OOP, k výuce se používala Java. Kdo ty základy nepochopí za 2 semestry, měl by asi jít od programování, přinejmenším od toho objektového.
Ten zbytek škola člověku nedá, protože se týká praktických zkušeností. A ty škola prostě nedá a ani nemůže dát, tím si musí projít každý člověk sám.
Po pár letech v praktickém vývoji software (>10) můžu s klidem říct, že kdyby strojni konstruktéři, nebo elektrikáři vyvíjeli a pracovali stejně jako se vyvíjí software, tak je daleko více havárií, výbuchů, hroutících se mostů a budov atd.
Ve spěchu se často nasazují systémy, které se jako funkční jenom tváří navenek. Pak se na to přilepují patche, aktualizace, SP. Dokumentace, často žádná, v lepším případě neaktuální a nebo se v náhlém záchvatu narychlo po mnoha letech tvoří, ale to jde těžko, protože ten co ten kus kódu psal, tak ve firmě buď už není, nebo tam pořád je a už zapomněl o co se tam vlastně snažil.