Jako sorry, ale opravdu nevím, jestli jsi fakt tak omezený, nebo to jenom z nějakého důvodu hraješ. To by byla spíš otázka pro nějakého psychologa.
Ty konkrétní technologie co jsi tu uváděl by ti byly třeba v naší firmě úplně k ničemu. Ani by sis s nimi neškrt. A popravdě, nikdy jsem se s nimi v praxi (od roku 1995) nesetkal a ani je k ničemu nepotřeboval, nikdy to po mně nikdo nechtěl a kdyby chtěl, tak se to nějak naučím - vyfasuju literaturu, pošlou mě na školení, co já vím - tak jako mě před těmi dvaceti lety posílali na školení Novellu, Informixu, SCO-Unixu, AS/400, GSM sítí atd., podle toho, co kdo kde ode mě potřeboval a kam jsem nastoupil. Ani k jedné té věci bych nepotřeboval ani zdaleka VŠ. Je to
jenom konkrétní technologie, konkrétní produkt. Který tu před dvaceti lety nebyl a za dvacet let po něm pes neštěkne. V žádné firmě, v nichž jsem kdy pracoval, po mně ty tebou uváděné technologie nikdo nechtěl. Chtěli po mně jiné věci, např. ty, co jsem tu napsal, a bylo jim jasné, že těch technologií je na světě tolik (a v té době zdaleka ne tolik, kolik dnes), že nikdo nemůže předpokládat, že je budu všechny znát. Jenže když znám základní principy, tak zvládnutí základů i třeba mainframu z 60. let je pak opravdu jen otázka 14ti denního školení a po pár měsících už v tom chodíte jak u sebe v bytě.
Už tu padl příklad s lékaři - ale to si jako myslíš, že je na fakultě učej konkrétní léky a konkrétní přístroje? To by byla trochu blbost, nemyslíš? To je totéž jako u nás - před dvaceti lety by se učili úplně jiné léky a přístroje než dnes a za dvacet let by jim ty dnešní znalosti byly naprosto k ničemu. Oni musejí znát obecné principy, jak co reaguje na co, jaké vlastnosti má ta která chemikálie, z čeho to plyne, proč to tak je, jakým mechanismem působí, co to může ovlivnit a tak dále. Že se to nějak všechno třídí, že určitá skupina má nějaké vlastnosti a jiná trochu jiné, jak se v tom orientovat... Takže se, ó, jaká to hrůza, musejí šprtat fyziku, chemii, fyziologii, anatomii, farmakologii a přitom se učej více méně samé obecné věci, že sulfonamidy mají takové a takové vlastnosti a byly objeveny tehdy a tehdy tak a tak, narozdíl od penicilinu, který s tím má společné to a liší se v támhle tom. Ale kdyby je po škole přijímal do nemocnice vrchní sestra Prýmek, tak by se asi strašně pohoršoval nad tím, že neumějí ovládat EKG firmy Siemens, který shodou náhod má na svých pracovištích, z rukávu nevysypou, jak a na co se užívá Erysoft, jestli to hradí pojišťovna a kolik je v balení tablet, a že neumějí vyplňovat neschopenky a potvrzení pro zaměstnavatele - protože to jsou přece přesně ty věci, které se po nich budou chtít především. A né žádný vzorec hemoglobinu.
Už konečně pochop, že na vysokých školách se učej obecné principy, zákonitosti, které obvykle nepodléhají zubu času a v nějaké formě se nějak budou vyskytovat u všeho, s čím absolvent přijde ve svém profesionálním životě do styku. Ať už jako uživatel nějaké technologie, nebo - a tím spíš - jako její vývojář. A holt je to tak, že vývoj softwaru je technická disciplína, která má svůj background v matematice, ten soft běží na nějakém HW, který je produktem elektrotechniky, což je aplikovaná fyzika, jejímž základním jazykem a pracovním nástrojem je - chvilka napětí - světe div se, zase ta matematika.
To, co od absolventů očekáváš ty, je naprosto absurdní a hloupé. Snad i člověk jako jsi ty by si mohl uvědomit, že všech těch kombinací technologií, které by někdo mohl požadovat na nějakou pozici, je hodně. Ku...vsky hodně! Proto se ti taky nikdo neozývá na ten inzerát. Prostě budete muset slevit a smířit se s tím, že to toho člověka budete muset doškolit nebo mu k tomu dát prostor.
Vysoká škola není žádná továrna, z níž vyjedou hotové výrobky zabalené do úhledné krabičky, kterou stačí koupit, rozbalit a zapnout a ono to bude dělat přesně to, co sis ve svých nejbujnějších snech navymýšlel. Spíš to jsou takové stavebnice jako Merkur, spousta dílů, šroubků a matiček, které ti samy o sobě mohou připadat jako k ničemu, můžeš si vybrat, jestli chceš variantu s elektromotorkem, parním strojkem, diferenciálem, variátorem... a budeš si to muset taky trochu dovybavit. Nebo zkusit koupit v bazaru od někoho, kdo si s tím hrál 5, 10 let, už si spoustu věcí dokoupil a sestavil. Ale počítej s tím, že to bude dražší a že ani tak nemusíš najít přesně to, co potřebuješ. Thats life. Jen nechápu, že takto prostou věc může někdo nechápat - odmítat pochopit, dělat, že nechápe - a furt to tu musí dokolečka řešit. To už je snad nějaká forma obsese.
Tím končím a jdu na pivo, protože sázet sem 24/7 příspěvky stále dokola pokoušeje se zpochybnit něco, čehož platnost musí být každému alespoň průměrně inteligentnímu člověku zřejmá, jak to tu někteří nejmenovaní předvádějí, mi připadá zvrácené.
P.S.: ty mnou uvedené technologie jsem dobrých 15 let neměl v rukou; ale derivace mocniny se počítá pořád stejně, náročnost algoritmu si pořád dovedu spočítat a když něco implementuji pomocí nějakého abstraktního teoreticky zmapovaného objektu, tak vím, na jaké jeho vlastnosti se mohu potom spolehnout a jak toho využít