Vždyť jsem říkal, že by pro začátek bohatě stačil jeden semestr stáže v reálném produkčním prostředí. Semestr jsou 3 měsíce.
Ano, 3 mesice, ale pokud to bude jeden predmet, tak napr. na FITu to znamena 2-6h* TYDNE. Tolik muze dat i pracujici clovek na te pude denne...
*: To je cas vseho dohromady: prednasky + cvika + projekt + studium.
Když tohle je děsně těžký - (nezmiňoval to tady někdo?) - před 2ma lety bys učil programovat v Angularu, dneska v React.js, můžeš semestr od semestru měnit technologie
A co jako? Když to zvládají firmy, tak to VŠ nejsou schopné zvládat nebo jak? Hele, univerzity by měly být předvoj, měly by táhnout vývoj. A to ne jenom v základním výzkumu (kde to tak je), ale i v praktických věcech. Dneska je to bohužel spíš tak, že univerzity s těžkým dechem dohání technologie, které se používají v praxi. Maně si vzpomínám, že se na FI zaváděl předmět programování v C# v době, kdy už to byl hezkou řadu let normální mainstreamový jazyk. A učili to afaik mladí nadšenci, nejspíš jako svou iniciativu, čili nedůležitý nepovinný předmět, nic, co by bylo taženo drajvem školy.
Na FITu si to ucila (samozrejme nepovinne) nejaka firma vydavajici MS certifikaty, jinak by to tam asi nebylo vubec (ono celkove na FITu panovala anti-MS atmosfera; ne ze by mi to vadilo

).
Jak pise nekdo vyse, Angular a React opravdu neposkytuji to stejne (jedno je plnotucne reseni, druhe poskladej si sam), takze je srovnavat jako konkurenty neni moc dobre (neco jako srovnavat Ubuntu s LFS).
Asi jsem to tu uz nekdy psal, nejvice se mi libil pristup k jazyku u mladych sitaru. Dostali jsme image VM s Ubuntu a muzem pouzit na implementaci projektu jakykoliv jazyk, ktery lze nainstalovat z repozitare. Tam jsem si poprve vyzkousel Scalu na netrivialni aplikaci. Bylo zajimave, ze ja se svym spatlanym resenim (uplny zacatecnik) ve Scale jsem v zaveru mel rychlejsi aplikaci, nez clovek, co si to napsal v C++, ktere si zvolil
kvuli rychlosti 
. (Takhle osobne vidim vsechny ty spory o "pomalosti" JVM vs. C++ a co ze se vyplati vic - dokud nemate ranec penez, casu a profika, tak IMO vzdy JVM.)
K tomu uceni konkretni technologie - podle me by to na skole melo byt take (ne vyhradne praxe, jak si to firmy predstavuji, ale urcite trocha modernich technlogii neuskodi), ale s dostatecnou moznosti volby - jedina povinna volba na FITu bylo C++ vs Java a to pouze jeden predmet a jazyk byl vyucovan spolu s grafickou knihovnou, aby se to vse stihlo a studenti mohli napsat projekt. Bych si predstavoval takovy jeden predmet na semestr (z ~6), to by si myslim nejak moc neukouslo z teoretickych predmetu. Akorat teda nevim, jestli by na to nasli prednasejici. A dalsi vec je, ze jestli se nepletu, tak predmety se musi schvalovat nejak silene dlouho (roky?), takze by klidne mohly nastavat situace, ze predmet se konecne dostane ke studentum, bohuzel tou dobou uz je dana technlogie za zenitem (napr. u JS frameworku pomerne caste).
Ono to tak funguje prakticky v jakémkoliv oboru - architekta taky hned po škole nepustí k návrhu mostů nebo něčeho kritického. V těchhle ostatních oborech to ale aspoň vypadá, že se ti lidé něco na té škole učí - zatímco v IT má člověk tak trochu pocit, že je to vlastně všechno k ničemu a člověk se to vlastně může naučit sám... no, ber to tak, že ne každý je tak geniální, jako ty 
Tak pokud se nepletu, tak moje kamarádky architektky měly v rámci studia povinnou stáž v zahraničí, teď nevím, jestli na semestr nebo celý rok. A po celé studium kreslily, vymýšlely nějaké baráky, vyráběly modely. Nějak si neuvědomuju, že by říkaly, že přece základem architektury je geometrie a že proto se přece musí učit matematické důkazy v n-rozměrných prostorech, aby dokonale pochopily, co je to vlastně čára, a že navrhovat skutečné baráky se naučí až v práci...
(Nicméně jejich rozčarování bylo i tak podobné: zjistily velmi rychle, že vychytané skleněné skulptury fakt dělat nebudou a jejich práce bude spočívat v sekání obyčejných řadových domků. No, taky náraz na realitu... Něco jako když si někdo na IT škole představuje, jak bude programovat překladače...)
Zase to vztahnu k FITu (s ostatnimi IT fakultami nemam zkusenosti) -
v bakalari nebyla moznost jakekoliv specializace. Byl pouze jeden bc program, kde 95% kreditu tvorily povine a povine volitelne predmety. Takze prestoze clovek, co absolvoval bc na FITu byl celkem prakticky zamereny (dost programovacich projektu), tak mel pouze vseobecny prehled v IT, nic neumel vic, nez za par prvnich stran ucebnice daneho jazyka/technologie. Ve vetsine pripadech si totiz nemohl zapsat nejaky navazujici kurz, protoze proste nebyl a/nebo nebohy student narazil na kreditovy strop. V mgr uz byly na vyber obory, stejne ale kazdy obor mel povine ty nejvetsi, nejtezsi a nejhure hodnocena (v pomeru casu k poctu kreditu) teoreticka monstra (teoreticka informatika a matematiky). Vychazelo to tusim tak, ze minimalne polovinu casu sebraly tyto über-predmety a tak se na ty oborove, ty specializovane, nedostavalo tolik casu. Opravdu se mi ten styl nelibil, kvuli hodne teoretickym predmetum jsem musel flakat krasne projekty do predmetu z meho oboru

.
Jen ten samotny TIN vysel casove na 2-3 jine predmety, ktere byly stejne kreditove ohodnocene. Navic vetsionu jste byli radi, ze jste TINem vubec prosli (napr. velmi nevyvazene obtiznosti skupin na zkousce), ostatni predmety se stacilo tak "zbezne" naucit a prosli jste bez problemu.