Lišta o blokování reklamy

Re:Lišta o blokování reklamy
« Odpověď #225 kdy: 06. 06. 2014, 12:05:41 »
Lištu jsem neviděl, reklamy neblokuju, tady na root.cz mi připadají úplně všechny reklamy ok. Pokud by se zagresivnily, nepřinese to kýžený efekt - tedy vyšší příjmy. Ono totiž v číslech ty příjmy vyšší určitě budou a markeťáci se budou plácat po zádech a spokojeně si chrochtat, ale čtenáři po nějaké době budou buď víc blokovat nebo se na tenhle server vykašlou a tím pádem to půjde stejným směrem. Neexistuje (marketingově) ideální situace "více reklam = více čtenářů".

Ovšem bohužel neexistuje ani opačný stav „méně reklam = více čtenářů“. Blokování reklamy je očividně ideologický problém, víc, než jsem si sám myslel.

PS: Vydáte pokračování příběhu hackerů také jako eknihu? Koupím.

Je to rozhodně v plánu, až seriál doběhne.

brk

« Odpověď #226 kdy: 06. 06. 2014, 12:17:55 »
Tomu sám nemůžete věřit. Určit kolik máte ročně příjmů a kolik výdajů. Kolik těch příjmů plyne z reklamy a kolik máte unikátních návštěvníků nemůže být problém. ...

A to si vážně myslíš, že Ti tyhle čísla jen tak někdo řekne? Nám je do toho hlavně úplně kulové. Roota nedělá někdo ve svém volném čase. Stojí za ním firma, která potřebuje zaplatit zaměstnance a další náklady a i přesto vykázat zisk. Jak ho má možnost zvýšit, tak je celkem přirozené, že tak činí.

Jestli z těch peněz zaplatí další kvalitní autory, rozjede další weby, nebo je třeba utopí v trapasu jménem topdrive.cz, není náš problém. Líbí se, choďe tu. Nelíbí, zkuste konkurenci. Když odejdou čtenáři, tak to bude jasný ukazatel, že je něco špatně a můžou to řešit ale takhle?

Nedávno jsem někde narazil na web, kde jsem viděl upozornění typu máš adblock, neuvidíš obsah, dokud ho nevypneš. Tahle lišta je v pohodě. Jen upozorňuje, "nevydírá".

adam

« Odpověď #227 kdy: 06. 06. 2014, 12:24:29 »
Věru bych se přimlouval za nějaké méně agresivní připomenutí - tohle mne jen ponouká konečně nějaký blokovač nainstalovat.
Ostatně: neexistuje NĚCO, co by ty reklamy nikoliv nezobrazovalo, ale načetlo, započítalo a poslalo do /dev/null nebo nějaké podobné p-ropasti? Aby se rootu udělala čárka, za kterou dostane zaplacíno, a znalý čtenář zůstal ušetřen?

« Odpověď #228 kdy: 06. 06. 2014, 12:27:28 »
Prošel jsem si všechny komentáře od pana Krčmáře, toto mě zaujalo:

Ptal jsem se na to a prý se to vyčísluje špatně. Ovšem ročně to udělá prý řádově tisícikoruny.
Navíc kliknutí není nutné, část reklamy vydělává za zobrazení, takže to funguje i bez uživatelské
interakce.

Nevíme, kolik peněz reklamou získáme.

My se tou reklamou uživíme, děláme to tak už patnáct let. Ale čtenáři nám nesmí aktivně bránit.

Děláme to 15 let a nevíme, kolik získáme. Čtenáři, potvory, nám to blokují.

Ano, tohle je nesmysl. Ovšem nejsem ani obchodník, ani do těch čísel u nás moc nevidím. Říkám jen to, co bylo řečeno mně.

Jsem jenom šéfredaktor, nepotřebuju nic vědět. Papouškuji co mi bylo řečeno.

Na povoz Roota potřebujeme peníze a neznáme lepší způsob, jak je získat.

Ale nevíme, kolik peněz potřebujeme a kolik získáme.

Ono to spolu přímo souvisí. Pokud se vám načítá reklama, ale nezapočítá vás to v měřícím systému (který leží mimo náš dosah), tak je to k ničemu a nám to nijak nepomůže.

Takže kromě reklamy se ještě nechat špehovat.

Jak jsem v tomhle tématu už několikrát psal: ten reklamní systém leží mimo náš dosah.

My jsme jen ovce co si to na vlastním webu nechají zobrazovat.

Jednak nás to připravuje o reálné peníze a zároveň nás to zmenšuje v očích inzerentů, protože jen polovina čtenářů je změřena NetMonitorem.

Ještě jednou, čtenáři, nechce se špehovat, prosííím.

Posílat peníze „jen tak na účet“ není možné, protože je třeba to mít zaúčtované. Účtárna by nás za to sežrala.

Drogy jsou špatné, ááno. Účty jsou nutné, ááno.

Jak jsem psal, lišta hlídá reklamní systém AdOcean.

My nic, to oni.

Docela podstatnou část reklam máme textových. Ovšem nemůžeme si úplně diktovat pravidla. Pokud inzerenti preferují grafické reklamy a jsou ochotni za ně dávat peníze, pak my musíme brát, co je.

Prostě musíme to brát no.

My potřebujeme na provoz poměrně velké peníze

Ale vůbec nevíme jaké.

Platy redaktorů, honoráře autorů, platy dalších lidí (obchodní oddělení, vývoj), kancelářské prostory, provoz serverů, správa serverů, telefony, nákup hardware, další firemní položky...

Hmmm. Obchodní oddělení. Kolik napsalo článků?

To bylo kdy? Nepamatuju se, že by tu v posledních letech něco takového bylo.

Šéfredaktor ztrácí pamět. Stejně jako Tiger si i já na to pamatuji moc dobře.

Ale žádná čísla nemám, finance nejdou přes redakci, ale řeší je primárně obchodní oddělení.

Ano, obchodní oddělení, ke mě se nic nedostane.

Tolik tedy k technickému, odbornému serveru o opensource.

Jako přestaňme ze sebe dělat blbečky. Jistě nejeden diskutující v tomto vlákně ví, kolik asi tak stojí provoz serveru. A kolik by mohl stát, kdyby se vzaly všechny zkušenosti ze článků publikovaných právě třeba na rootu. Optimalizace, jiné přístupy. Jsme přece na odborném serveru.

Místo toho jsou tu keci, že 150tis, z toho cca 50% přináší více než 1000kč ročně (75mil ročně - což jistě není pravda), ale vlastně vůbec nevíme, nezajímá nás, kolik je to skutečně, protože "obchodní oddělení" nám to nechce říct a stejně tak nevíme kolik celá ta sranda stojí a nezajímá nás, jak ji zlevnit (pro začátek vyhoďte to obchodní oddělení).

blizzard

« Odpověď #229 kdy: 06. 06. 2014, 12:30:02 »
Citace
Stojí za ním firma, která potřebuje zaplatit zaměstnance a další náklady a i přesto vykázat zisk. Jak ho má možnost zvýšit, tak je celkem přirozené, že tak činí.

Jestli z těch peněz zaplatí další kvalitní autory, rozjede další weby, nebo je třeba utopí v trapasu jménem topdrive.cz, není náš problém. Líbí se, choďe tu. Nelíbí, zkuste konkurenci. Když odejdou čtenáři, tak to bude jasný ukazatel, že je něco špatně a můžou to řešit ale takhle?

nemali by najpv prist kvalitni autori a potom pozadovanie platieb? neviem, ci je v zvyku nakupovat stylom "tuna mate 300kc za vino, uvidim, ci dostanem ribezlak alebo nieco lepsie".
ako tu uz bolo napisane, tych kvalitnych autorov tu je pomenej... nevraviac o tom, ze v kazdej 2. spravicke su aspon 1-2 chyby. to za tie prachy nie je mozna najmensia ucta k ctenarom, ze by si to autor po sebe precital?

na sposob, ktory ste popisal, su urcene fundraisingove sluzby (ci ako sa tomu nadava, dobrovolne zbierky na startupy apod.) - pozbirejte se a my vam nieco dame. podnikanie je opacny princip

Eskymák_

« Odpověď #230 kdy: 06. 06. 2014, 12:33:57 »
Tak já přestávám stránky kde reklama začne převažovat nad obsahem navštěvovat. Reklamy jsem začal blokovat plošně, protože otravují, snižují čitelnost textu a tak dále. Root není žádná výjimka.

To že si reklama cokoliv ukládá do cookies je rovněž sprostota, spousta lidí nemá tyhle sledovací cookies ráda. Když zablokujeme cookies, reklama se nám začne objevovat opakovaně a my pak ze vzteku zablokujeme reklamy všechny.

Na spoustě velkých webů je veškeré volné místo zaplácané reklamama, není už ani kam položit kurzor aby nepřekážel v textu a když ho položím na reklamu tak z ní buď něco vyskočí nebo se začne přehrávat zvuk. Nedej bože abych se uklikl, to mě pak čeká 10 přesměrování na nějaký reklamní web.

Nedávno tu byla taková reklama s hrozně (pro mě) nesympatickým chlapem, po tejdnu čučení na jeho ksich jsem to všechno zase zablokoval.

Dal bych spíše uživatelům možnost zavírat jednotlivé reklamy ručně, ať si uživatel sám by design může zvolit, kterou reklamu už nechce nikdy vidět, když se mu nelíbí. Protože jinak Vám to zablokuje všechno, i s budoucíma reklamama, které by ho mohly oslovit.

« Odpověď #231 kdy: 06. 06. 2014, 12:36:34 »

« Odpověď #232 kdy: 06. 06. 2014, 12:39:43 »
nemali by najpv prist kvalitni autori a potom pozadovanie platieb? neviem, ci je v zvyku nakupovat stylom...

Nikdo žádné platby nechce, s tím jste přišli vy. My po vás vlastně chceme, abyste nedělali nic. To není tak špatné, ne?

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #233 kdy: 06. 06. 2014, 12:44:30 »
Je zajimave, jak plno ctenaru/diskuteru se zde dusuje, ze jsou ochotni posilat stovky korun misto zobrazovani reklam, ale kdyz na rootu zkouseli platbu za clanky, tak evidentne ty stovky korun neposilali (pritom uz jiste meli blokovani reklamy zaple, neni to tak dlouho co to na rootu zkouseli). Prilezitost platit jste jasne promrhali, tak proc si ted myslite, ze vam bude nekdo verit ochotu platit?? Ja osobne jsem za clanky neplatil a mel jsem zaplou i blokaci reklamy, protoze jsem kdysi zacal blokovat opravdu vlezle reklamy na uplne jinym webu a neuvedomil jsem si, ze jsem odstrihl od prijmu i weby, ktere mam rad. Na rootu jsem reklamy prestal blokovat, kdyz tohle vlakno zacalo (a lista byla teprve ve vyvoji), uvedomil jsem si, ze lide za timto webem musi take z neceho zit (stejne jako ja nebo vy). Preji i vam prozreni. ;)
Nevšiml jsem si, že by se tady někdy platilo za články. Ale je pravda, že tady nechodím dlouho a ani ne pravidelně.
No já si toho všiml, až když byl článek s výsledky, zkrátka to bylo asi dobře viditelné. Stejně bych neplatil, protože žádný flatr nemám a neznám. Také platba za články mi přijde zdržující. Chci si předplatit celek a mít to na nějaký časový úsek z krku. Navíc platba za články je hloupá v tom, že to člověk musí mít pořád v paměti ... to je pro mne naprosto nevyhovující. Touto cestou bych neplatil, ani kdybych o tom věděl.

blizzard

« Odpověď #234 kdy: 06. 06. 2014, 13:03:25 »
Nikdo žádné platby nechce, s tím jste přišli vy. My po vás vlastně chceme, abyste nedělali nic. To není tak špatné, ne?[/quote]
ospravedlnujem sa, napisal som to trochu nepresne. prichadza na mna unava po obede :) skusim inak:

platby som myslel nepriame, reklamou. ako ste sam priznal, je to hodne ideologicky problem a ja sa tym ludom necudujem. to, ze nejaky ocean reklam bude mat udaje o mojom pohybe, ktore su "neskodne", tak mu ich dam, je v zmysle hesla, ktore tu platilo este pred nejakymi 25 rokmi, "slusny obcan nema co skryvat". ja sam sa postupne snazim odist od sluzieb, ktore su ponukane "zadarmo", lebo tomu, ze je nieco zadarmo, uveri skutocne len blby. platime to vsetci prave udajmi o sebe a sledovanim reklamy... to ale urcite sam dobre viete.

u mna to nie je az tak davno, co som zacal s linuxom vobec a zacal chodit na root, dajme tomu 3-4 roky. odvtedy som si cely ten princip oblubil a snazim sa sirit ho vsade tam, kde nie je potrebny windows, ale to uz odbacam.
z ceskych servrov chodim na ten Vas a abclinuxu. nechcem nejak detailne porovnavat, ale mne tu napr. chybaju nejake pravidelne rubriky ako na abc v style spravodaj o vine, hw novinky apod. isteze, vychadzaju tu clanky p. Tisnovskeho o JVM, historia her apod., ale tieto oblasti prave mne az tak nezaujimaju. samozrejme, cas od casu sa nejaky dobry clanok z "nahodnej" temy objavi, zas aby som neznel, ze to tu chcem zhadzovat.

tym ani nechcem povedat, ze sa mi ma prisposobit obsah, ale bol to priklad, ze mozno je toho kvalitneho obsahu trochu malo za taky velky ustupok z ideologie niektorych ludi. zas mozem hovorit len za seba, ale myslim, ze nie som jediny, kto nema problem jednoducho sem prestat chodit, ak sa mu nebude chciet "bojovat proti vam a reklame". mozno by 1. krokom stalo za to presvedcit autorov, aby si naozaj aspon citali po sebe spravicky, aby neboli, ako keby vysli z betaverzie gtranslate.

myslim si, ze bola by skoda, keby root na zaklade toho padol, ale takisto, ako ctenari nemusia zobrazovat reklamu, vasa redakcia nemusi robit prave to, co robi (viem, je tazke vidiet, ked nieco vlastnorucne vybudovane pada, ale pozrite na nokiu). ja som amatersky sachista, ktory nema az tak daleko od urovne, na ktorej by som sa tym mohol zivit a na nu sa snazim svedomitym treningom dostat. ked sa mi to nepodari, budem sa holt zivit programovanim ako doteraz alebo aj niecim uplne inym... napriklad si zalozim reklamnu spolocnost ;)

(ospravedlnujem sa za prilis dlhy, dufam ze nie uplne nezrozumitelny prispevok)

asdfsdaf

« Odpověď #235 kdy: 06. 06. 2014, 13:11:48 »
Tomu sám nemůžete věřit. Určit kolik máte ročně příjmů a kolik výdajů. Kolik těch příjmů plyne z reklamy a kolik máte unikátních návštěvníků nemůže být problém.

To samozřejmě není problém vyčíslit, ale to není číslo, které vás a nás zajímá. Příklad: máme 150K čtenářů měsíčně, z reklamy nám vypadne (třeba, cucám z prstu) 500KKč. Průměrně tedy takový čtenář přinese tři koruny. Co z toho plyne? Vůbec nic. Nedá se argumentovat: „Tak já vám ty své tři koruny pošlu.“, protože to nefunguje. Funguje to jen v těch velkých objemech.

I kdyby reálně zaplatilo jedno procento čtenářů (čemuž nevěřím) a každý by poslal 50 Kč, jsme na desetině. Tohle nefunguje.

Aha, takze misto toho abyste byli radi i za tu desetinu, tak radsi nebudete mit nic? Zajimava logika. Nemyslete si, ze ta lista necemu pomuze, ocekavam "zlepseni" v radu nizkych jednotek procent.

Princip

« Odpověď #236 kdy: 06. 06. 2014, 13:16:19 »
Ještě jeden pohled by šel dobře dobře a logicky uplatnit.

Root se ohání tím, že Google je velký pán a nebude se kvůli nim měnit.

A proč si Root myslí, že já jako návštěvník celého Internetu přistoupím na malé a "jen" částečné šmírování (ale v zásadě na nekontrolovatelnou chybu, kterou vědomně vytvořím) ve svém po léta budovaném a stále vylepšovaném systému ochrany před šmírováním. Já nebudu kvůli každému neschopnému serveru/webu vytvářet lokální pravidla či přímo snižovat úroveň ochrany. Rozhodně ne více než činím dnes, to radši nebudu daný obsah konzumovat.

Takže prostě přitvrďte, propojte obsah s aktivním skriptováním (ne jen přesměrování hlavní stránky skriptem) a budete mít po problémech. Pravděpodobně zůstanou jen návštěvníci kteří budou vyhovovat vašemu záměru (váš web JS v zásadě nepotřebuje, takže proč ho speciálně pro vás povolovat - předpokládám tedy že zůstanou zejména jak povolovači reklamy tak lidé s globálně povoleným JS).

« Odpověď #237 kdy: 06. 06. 2014, 13:29:24 »
Být vaším čtenářem ochotným platit, trval bych i na přesném vyčíslení těch nákladů.
Co to je za absurdní nápad? To jako když si jdeš k obědu koupit pizzu, tak chceš po pinglovi přesně vyčíslit, kolik má plat, kolik platí nájem a energie?

Všichni se tady tváříte, jak děláte rootu službu, že to tady čtete. Jak říkal Jakub: tak sem nechoďte no.

Nevadí mi reklama vadí mi že se někdo kdo o mě nic neví snaží o mě sbírat informace aby mi reklamu která mě nezajímá "customizoval".
Sorry za čistý off-topic, ale co ti na tom vadí? Chceš radši, aby se ti zobrazovaly reklamy na vložky místo reklam na servery?!

Klídek

« Odpověď #238 kdy: 06. 06. 2014, 13:31:02 »
to Pavouk106

Ono Petrovi je to taky myslím u zadekele. Pokud dostal úkol a ten plní, protože je za to placený, bude to s ním ještě ucházející.

Vždyť si všimněte kolikrát, jen během posledních tří let se tu reklama, design, či spam řešila. Vždy se tvářil že je to důležité, že z toho budou nějaké výstupy a změny. Celá tahle diskuse je zbytečná (jako pomalu začíná být definitivně zbytečný celý Root). Vždyť jen opravdu dobrých rad které jste tu rozdali (mnohokrát je opakovali či znovu ty nápady vymysleli)... kdyby je někdo z jejich týmu dal dokupy, nebo doknce realizoval bude v balíku. Nemá cenu s Root ztrácet čas, přinejmenším těmito diskuzemi. Uvidíte, že to nikam nepovede. Blokujte, opusťte web, nebo příjměte grafické p(h)ičury.

TKL

« Odpověď #239 kdy: 06. 06. 2014, 13:35:49 »
Dobrý den všem,

pročetl jsem poctivě všechny příspěvky.
Původně jsem se vůbec vyjadřovat nechtěl, ale nakonec mi to nedalo a přece jen píšu.
Myslím si, že celá věc má mnohem více stran, než jen rub a líc.

Mi osobně připadá jako nejproblematičtější to, že root.cz byl svého počátku - a přes všechny změny se takto prezentuje dodnes - jako web, zabývající se problematikou hlavně Open Source, tudíž informuje především o software, který vytváří komunita bez jakéhokoliv nároku na zisk nebo ocenění času, který tomu programátoři věnují. Samozřejmě, že Open Source software využívá i pro svůj provoz - jak serverů, tak samotného webu. Jak všichni dobře víme, Open Source je mimo jiné i o svobodě volby. A tady právě vidím ten rozpor. Nevyčítám redakci, že na webu prodává reklamní prostor. Rozumím tomu. Ale psát tady argumenty typu "kancelář a serverhousing jsou drahé", je myslím zbytečná ztráta času a urážení inteligence čtenářů, protože to my všichni samozřejmě dobře víme. Problém je v tom, že redakce bere čtenářům možnost volby, což je alespoň pro mne v přímém rozporu s posláním takového webu.

Dalším problémem je to, na co poukázalo již velké množství diskutujících: od chvíle přechodu pod křídla Internet Infa začala kvalita článků prudce klesat. Je zázrak, když se objeví kvalitní obsah, jako byly v poslední době například seriály o historii šifrování a hackingu. Teď budu možná za gramatického prudiče, ale pokud je root.cz součástí velkého vydavatelského domu, kterým Internet Info bezesporu je, není možné připustit, aby se v takové míře v již tak obsahově chabých článcích vyskytovalo tak obrovské množství elementárních gramatických chyb. V každé redakci přece musí pracovat korektor, pokud ten selže, měl by zasáhnout šéfredaktor. Bohužel chyby se opravují většinou až po upozornění čtenářů, někdy ani to ne.

Velmi si (asi jako většina čtenářů root.cz) vážím práce Petra Krčmáře a je mi jasné, že je v neustálém tlaku  - z jedné strany naštvaní čtenáři, z druhé zisk očekávající vydavatel/zaměstnavatel. I přesto si ale myslím, že ta možnost svobodné volby musí zůstat zachována. A apelovat na čtenáře, aby reklamu neblokovali - obzvláště v situaci, kdy je na nekvalitu obsahu poukazováno stále častěji - považuji za přinejmenším nemorální.

Důvody, proč čtenáři reklamu blokují je mnoho. Od neochoty nechat se sledovat až po neochotu hledat samotný obsah, ukrytý mezi pestrou směsicí grafických a textových reklam. To co tady zatím nezaznělo je, že čtenáři mohou být s nějakým druhem postižení, zrakovým nebo motorickým, pro ty se reklama může stát noční můrou. Můžou také přistupovat z jiných zařízení, jako je braillská řádka nebo hlasová čtečka pro nevidomé. Pro tyto návštěvníky je pak web v podstatě nepoužitelný, navíc budou upozorňující lištou obviněni, že blokují reklamu, protože jejich zařízení nepodporuje JavaScript. A těch příkladů může být celá řada. Smutné je, že takto ale Internet Info (z jeho pohledu logicky) neuvažuje, protože to není cílová skupina, ze které by se daly vymačkat prostřednictvím reklamy nějaké zisky.

Duch svobodné vůle, přístupnosti a obsahu bez omezení, to je to hlavní, co se z root.cz ztratilo. Antiblokovací lišta je toho jen logickým vyústěním.