No, začnu z druhý strany - přijdou lidi, který Ti řeknou, že jim šlape AMD grafika suprově. Sám znám jednoho, kterej měl v NTB nějakou AMD (mohla to být 6470 nebo tak něco - přesně už nevím) a jela mu celkem dobře (prostě jak se čekalo, porovnání s Win nemám, na tom notebooku nikdy nebyly).
Já ve stejný době jako on měl v desktopu 5570. Já jí na desktopu nikdy nerozjel ani do stavu, jako měl on a notebooku. Nikdy. Obojí jelo na Gentoo, obojí stejný jádra (verze), obojí stejný ovladače (verze), obojí stejný nastavení (i různě měněný na obou strojích najednou) a stejně nic. Moje 5570 šla do prde... do světa. Nahradila jí NVidia GTS450, která šlape bez problémů dodnes.
Ještě dávno předtím jsem měl v notebooku ATI X700, stejnej problém jako s 5570 v desktopu o pár let dýl. Karta dosahovala stěží 10% reálnýho výkonu.
Alespoň regulace ale fungovala, jak v NTB tak na desktopu karta nežrala a netopila, když se po ní nic nechtělo. Jakmile se chtěl výkon, jela nadoraz (teplotně i žravostí), ale výkon teda moc nedodala...
Já říkám AMD v Linuxu jednou pro vždy NE. A zopakuju ho znovu - NE! AMD mi nesmí do domu. Když už, tak radši Intel grafiku (výkon zhruba stejnej, ale nežere a netopí).
Pro doplnění informací:
- hra Morrowind na X700 15fps v Linuxu přes Wine, 60fps (omezovač) ve Windows
- hra Oblivion na X700 5fps v Linuxu přes Wine, 30fps ve Windows
Teď přijdou perly

:
- hra Oblivion na HD5570 5fps v Linuxu přes Wine, ve Windows netestováno (očekával bych 60, tedy omezovač)
- hra Oblivion na GTS450 60fps v Linuxu přes Wine, ve Windows taktéž netestováno (určitě 60, tedy omezovač)
Bonus - u obou her bylo na obour Radeonech úplně, ale zcela úplně jedno, jestli to jelo ve velkém rozlišení nebo ve vysokých detailech nebo kombinaci obojího. Čísla se nezměnily od 640x480 do 1920x1080 (na X700 bylo maximum 1280x800).
To je moje zkušenost. Klidně zkuste štěstí, ale já už ho s AMD znova pokoušet nebudu.