Ahoj,
já drobet přispěju k tomuto tématu. Mám pár kamarádů, co sice titul mají, ale teď sedí za kasou v Globusu za 11K/měs... Samozřejmě to má asi co dočinění s tím, že mají takové celkem blbé zaměření, které se zrovna 2x nejlépe neuchytí. Mám, ale i v přátelích lidi, kteří naopak sedí na vysokých postech za velmi slušný peníze.
Ale vyjádřím se k mé osobě. Já jsem člověk, který bohužel ani tu maturitu dodělat nemohl, protože jsem měl nelehké období v letech, kdy jsem měl studovat a myslel jsem spíš na to, abych byl co nejdříve ze školy a mohl pracovat, proto jsem dodělal jen střední školu bez maturity a po škole se honem vrhl do práce...
Dnes dělám v IT oboru už 5 let, mám pod sebou 4 lidi a můj plat je cca 45 000Kč/měs, zkušenosti mám z oboru síťařiny a snažím se neustále rozvíjet, absolovuji různá školení z oboru, aniž by mě k tomu kdokoliv nutil, nebo vybízel - prostě to dělám jen ze své vůle, protože chci být prostě kvalifikovaným člověkem, který che mít své uplatnění a místo, jen nemám tu maturitu a titul. Ve firmě máme spoustu lidí s Bc, Mgr apod, ale zároveň i lidi, kteří udělali byť "automechanika" a dokážou dělat stejně, možná i lépe, jak někteří titulovaní lidi. Pracují od nevidím do nevidím včetně víkendů a tuhle firmu táhnou opravdu kupředu.
Myslím si, že titul není odpovědí toho, že člověk s Ing. bude kvalitnější osoba, než ten bez Ing. Dle mého je rozhodující zda člověk má zkušenosti, které o něčem mluví, nebo nemá, protože jestli budu mít ve firmě člověka s Ing., který však o všem jen slyšel od profesora a na druhé straně mi bude stát člověka bez Ing. s tím, že tomu rozumí a má v tom praxi, je jasné, že takový člověk pro mě, jakožto zaměstnavatele, bude mít mnohem vyšší využitelnost osoba s praxí a ne titulem.
Já osobně si myslím, že dnes je to taky hlavně o tom, kdo má jaké zkušenosti a i člověk bez titulu dokáže být kvalitním zaměstnancem, který firmě dokáže přinést hodně dobrého a pozitivního, hodnotím lidi dle toho, jakou práci dělají a ne dle toho, jaký mají titul a jestliže mám dva lidi a jeden má titul a druhý ne a ten druhý odvádí lepší výsledky než ten s titulem, logicky přilepším tomu s dobrým výsledkem, než tomu co má titul. Takže si nemyslím, že ten titul je úplně tak rozhodující, pokud děláte v soukromé firmě a ne ve státním podniku.