Když je někdo vědní kapacitou v oboru, proč by měl přednášet stále se opakující témata... není to marnění zdrojů?
Neni (navic nemuzete lidem nadiktovat, co maji
chtit delat, i kdyby to nakrasne marneni zdroju bylo). Najdete si treba jmeno Richard Feynman. Ten i kdyby ucil aritmetiku, udela to zajimave. Samozrejme, nema smysl, aby takova kapacita ucila na zakladni skole. Ale na VS to prave smysl ma.
No na to proč všechny lidi mateme termínem "vysoké školství"... Pokud namítnete, že přeci Univerzita je právě o spojení vědy a výuky...Mě osobně bude příjemnější, pokud se můj zubař učil od špičkového praktika...
Ten termin nikoho nemate. Odjakziva bylo vysoke skolstvi o spojeni vedy a vyuky (nebo techniky o spojeni inzenyrstvi a vyuky). To ze tam dnes vetsinou vychovavame lidi, kteri delaji veci v praxi rutinni, je ten posun. Tedy naopak, posunul se vyznam tech skol, nikoli vyznam toho slova. A jinak VS se samozrejme snazi ziskat lidi z praxe, ale neni to uplne snadne (znamena to zmenu kariery, hlavne proto, ze na vyuce tech rutinnich zalezitosti praxe by se mely podilet z velke casti samotne instituce, ktere tu praxi provozuji, nikoli VS).
Navic, preformuluji to co jsem rikal uz vys trochu jinak. Lide by se meli snazit ucit se od nejlepsich. To ma IMHO smysl. Ze ti nejlepsi neumeji ucit je podruzne. Je porad lepsi ucit se od nejlepsich, co neumi ucit, nez od prumernych, co to ucit umi. Tohle plati ale spis pro VS; tam je totiz zodpovednost i na studentovi, kolik se toho nauci. Na ZS/SS se da predpokladat, ze lide (deti) tuhle zodpovednost jeste nemaji.
Vzdělávání Čechů není prioritou nové Evropy, stát u pásu může i negramot a naopak, čím blbější lidé budou, tím snazší pro vládu bude se udržet u moci. Přemýšlení je nebezpečné, nejlépe se ovládá tlupa idiotů.
Kam lide na tyhle podivne nazory chodi? Na americke konspiracni servery? Jaka "nova Evropa"? Ta, ktera ma vice vysokoskolaku, nez je potreba? Ta, jejiz soucasti je i Finsko (a dalsi severske staty), ktere jsou, diky rovnostarskemu pristupu ke vzdelani (garantovaneho statem), na spicce mezinarodnich srovnani?
Před půl hodinou jsem řešil doma problém který s tímto nadpisem úzce souvisí
Je mi lito, ackoli chapu vase rozhorceni, ale nesouvisi. VS a SS/ZS jsou jina otazka. Viz vys.