Inteligentní regulace topení

Tomáš Holý

Inteligentní regulace topení
« kdy: 03. 09. 2013, 11:27:07 »
Ahoj, prave jsme si nechali naistalovat topeni a shanim nejakou inteligentni regulaci, moje predstava je, ze na kazdy radiator dam hlavici, kterou pujde dalkove ovladat  ( otervrit a zavrit s ekolika stupni "otevreni"), dale do kazde mistnosti teplotni cidlo.

teploty se budou pravidelne odesilat do nejakeho "serveru" asi rPI v kotelne, a zde si ubastlim nejakou app, ktera bude spinat kotel a manipulovat s hlavicemi
resil jste nekdo neco podobneho, mate doporuceni na zarizeni

nechci zadny blackbox od firmy, chci si to cele postavit sam :)
diky TY

Lol Phirae

Re:Inteligentní regulace topení
« Odpověď #1 kdy: 03. 09. 2013, 11:54:55 »
Citace
teploty se budou pravidelne odesilat do nejakeho "serveru" asi rPI v kotelne, a zde si ubastlim nejakou app, ktera bude spinat kotel a manipulovat s hlavicemi ... nechci zadny blackbox od firmy, chci si to cele postavit sam

Ježíšmarjá... bydlíš někde na samotě u lesa aspoň, doufám?

Kolemjdoucí

« Odpověď #2 kdy: 03. 09. 2013, 11:55:46 »
Zase další automatizace :)
Tak po 101: Do každého pokoje dotáhnout RS485 v kabelu Cat5 společně s napájením, tam Arduino s čidlem DS18B20 a ovládáním hlavice. V kotelně Raspberry nebo Arduino s RS485 + Ethernet + centrální napájecí zdroj.

Mirek

« Odpověď #3 kdy: 03. 09. 2013, 12:05:34 »
Podivej se na http://openhr20.sourceforge.net/ - je to system, ktery vyuziva existujici ventily a da se ridit z nejakeho serveru. Nemusis tahat zadnou kabelaz.

Tomáš Holý

« Odpověď #4 kdy: 03. 09. 2013, 12:09:07 »
Lol Phirae: jasne a syn se jmenuje modrinek :-)

Tomáš Holý

« Odpověď #5 kdy: 03. 09. 2013, 12:10:43 »
kolemjdouci: d te doby co jsem napsal dotaz jsem se dobral k podobnemu reseni, akorat dam asi malino do kazde mistnosti a vyuziji to rovnou i na prenos multimedii apod ...

Tomáš Holý

« Odpověď #6 kdy: 03. 09. 2013, 12:13:55 »
Mirek: to vypada moc dobre, resi to cast meho problemu s ovladanim radiatoru, diky !

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 03. 09. 2013, 13:29:54 »
A uz jste uvazoval o tom, ze byste dal do jedne cimry termostat a do ostatnich termostaticke ventily na radiatory? Neumite si predstavit, kolik si tim clovek usetri prace, penez a problemu.

Turpentine

« Odpověď #8 kdy: 03. 09. 2013, 14:46:40 »
Pitomost č.1 - snažit se to udělat celé sám. Pitomost by to nebyla, kdyby ses tím profesně zabýval a nepotřeboval v tomto ohledu žádné rady. Jelikož se ptáš, tak zapomeň, že uděláš regulaci domovního vytápění včetně kotle na první dobrou.

Pitomost č. 2 - tahat všude kabely. Existuje nespočet sběrnic pro domovní automatizaci. Výhoda je, že si můžeš vybrat, která ti nejvíce vyhovuje - nevýhoda je ta, že není žádná jedna správná - a ať vybereš kteroukoliv, tak 95% odborníků (skutečných odborníků na domovní automatizaci) ti bude říkat, že jsi ta, co nasazují oni, by byla lepší.
Já osobně bych doporučoval např. kombinaci sběrnic CFox (drátová, ve sklepě) a RFox (bezdrátová, po zbytku baráku) ve spojení s PLCčkem Foxtrot od firmy Teco. To je český (kolínský) výrobce, který má v domovní automatizaci hodně silně našlápnuto.

Můžeš si to sám nainstalovat i naprogramovat. Ale jak jsem psal v bodě 1 - pokud nemáš praktickou zkušenost s regulací kotlů, tak to nech profíkům.
Pokud by tam nebyla regulace kotle, tak nebude problém se domluvit, aby dodavatelská firma celý předala zdrojáky k celému programu, aby sis to mohl upravovat a rozšiřovat. Zrovna regulaci kotle berou firmy často jako své know-how a fakt nevím, jak ochotně by ti poskytly zdrojáky k tomuto. Ale i tak bych viděl jako reálné, že se domluvíš, že ti tam dají nějakou starší verzi bloků (bez posledního know-how) a k nim zdrojáky. Čili nebudeš mít black-box.

Jo, bude to hodně drahé. Jo, vysekat v celém baráku ve zdech kabelové trasy a dotáhnout ke každému čidlu/akčnímu členu kabel a všude to osadit nějakým samo-domo bastlem by paradoxně vyšlo levněji, než tam dát hotové bezdrátové řešení určené k tomu účelu. Tedy v případě, že tvůj čas nic nestojí. Ale poněkolikáté opakuji - do toho kotle se nepouštěj.

txt

Re:inteligenti regulace topeni
« Odpověď #9 kdy: 03. 09. 2013, 14:54:41 »
Už nějakou dobu do automatizace nedělám, proto upozornění na chyby uvítám.

Hlavní regulátor - měl by znát tepelnou dynamiku budovy. Identifikujem soustavu a podle toho navrhnemem PID. Ty dokonalejší maj i ekvitermní regulaci (zohlenďuje venkovní teplotu). Regulujeme buď výkon topnýho tělěsa, nebo spíš teplotu vody v oběhu pomocí trojcestnýho ventilu.

Pokud chceme jednotlivý místnosti regulovat na různý teploty tak posloužej termostatický hlavice http://www.srovnanicen.cz/q/Termostaticka%20hlavice/. V místnosti, kde se snímá teplota pro hlavní regulátor by řiditelná hlavice zkreslovala měření (jsou o tom na netu články).

Turpentine

Re:inteligenti regulace topeni
« Odpověď #10 kdy: 03. 09. 2013, 15:05:01 »
A k pozdějším odpovědím:

Tak dobře, budeš mít Cat5 kabel na napájení a RS485ku - ale kde je tam prostor pro nějaká multimédia?

Chtěl jsem jízlivě podotknout, jestli ses podíval kolik Honeywell HR20 stojí, ale sám překvapeně koukám, že to spadlo pod 1000 Kč, takže možná bych šel následující cestou:

Kotel s black-box regulátorem, který ale bude schopen komunikovat s něčím, co si ubastlíš a budeš ho tím na vyšší úrovni řídit (ne přímo ventily v kotli, jenom nastavování teploty). V kombinaci s tím, že ten bastl budou současně řídit i jednotlivé termostatické hlavice se toho sice pořád dá hodně zkazit, ale už to nejspíš neskončí roztrhanýma trubkama :-) Jenom můžeš mít nějakou dobu v baráku rozkmitaný systém kde bude kotel střídavě vypínat a topit naplno :-)

Mirek

« Odpověď #11 kdy: 03. 09. 2013, 16:02:51 »
2 Tupertine:

nikde jsem v původním dotazu nečetl o ambicích REGULOVAT KOTEL. Vidím jen to, že chce, na základě teplot v místnostech, spouštět kotel a regulovat průtok pro jednotlivé místnosti.

To je naprosto primitivní a nijak složité.

Turpentine

« Odpověď #12 kdy: 03. 09. 2013, 16:12:57 »
2 Tupertine:

nikde jsem v původním dotazu nečetl o ambicích REGULOVAT KOTEL. Vidím jen to, že chce, na základě teplot v místnostech, spouštět kotel a regulovat průtok pro jednotlivé místnosti.

To je naprosto primitivní a nijak složité.

a zde si ubastlim nejakou app, ktera bude spinat kotel a manipulovat s hlavicemi

Mea culpa. Tu větu nahoře jsem si špatně vyložil. Ale danou situaci už jsem mezitím vlastně popsal - blackbox regulace kotle + zbastlené ovládání termostatických hlavic + nastavování něčeho v kotli.
Za primitivní a nikterak složité bych to rozhodně neoznačil - a jak už jsem psal - i tady se dá udělat spousta začátečnických chyb. Zejména pokud neodolá pokušení a bude brát v úvahu všechny teploty, co naměří.

motyq

« Odpověď #13 kdy: 03. 09. 2013, 16:25:16 »
Podobnou věc jako tazatel chci také, ale na kotel "dlabu" Aktuálně mám kotel na pelety, tedy sám kotel si sune palivo ze zásobníku a udržuje oheň. Pokud teplota v okruhu klesne pod nějakou úroveň tak sepne kompresor a oheň se rozhoří, tak aby teplota v okruhu byla vysoká. Tedy kotel se "řídí" sám. Jednou za týden musím dosypat plný zásobník a jednou za 14 dní kotel vypnout a vyčistit.
Uvažoval jsem o regulátorech NEST (nest.com), obecně chci něco kde budu moct nastavit teplotu v jednotlivých místnostech v průbehu dne/týdne + možnost override oproti nastavené teplotě.
Pokud vím tak NEST má i pohybové čidlo, tedy když nezaznamená pohyb v místnosti, tak automaticky sníží teplotu.
Nevím jestli do celé logiky zapojovat i čidla na otevřená okna/dveře (netopit zbytečně, když budou otevřená okna).

Mirek

« Odpověď #14 kdy: 03. 09. 2013, 16:26:16 »
...

Za primitivní a nikterak složité bych to rozhodně neoznačil - a jak už jsem psal - i tady se dá udělat spousta začátečnických chyb.

...

Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Ale stojím si za tím, že to primitivní je. Je to totiž analogie jednoduchého regulátoru v referenční místnosti bez termo hlavice + termohlavic v ostatních místnostech. Když si pohlídá to, že nikdy nebude topit do úplně zavřeného systému...