Inteligentní regulace topení

Kolemjdoucí

Re:Inteligentní regulace topení
« Odpověď #75 kdy: 01. 12. 2014, 10:38:34 »
Souhlas. Jen bych se (a asi pravem) od mistnich guru (nic ve zlem) dozvedel, jak je muj kod neoptimalni...

Není třeba se strachovat, zatím žádný guru nepředložil optimální domácí automatizaci anebo inteligentní regulaci topení, prakticky na každém elektronickém fóru se toto téma čas od času řeší a nikde to zatím nemají hotové k dokonalosti.
Zveřejnění bych se tedy nebál, stačilo by i pouhé schéma.

Trident

« Odpověď #76 kdy: 01. 12. 2014, 10:55:48 »
Souhlas. Jen bych se (a asi pravem) od mistnich guru (nic ve zlem) dozvedel, jak je muj kod neoptimalni...

Není třeba se strachovat, zatím žádný guru nepředložil optimální domácí automatizaci anebo inteligentní regulaci topení, prakticky na každém elektronickém fóru se toto téma čas od času řeší a nikde to zatím nemají hotové k dokonalosti.
Zveřejnění bych se tedy nebál, stačilo by i pouhé schéma.
Definuj co je to optimalni? V kolika rovinach? Cekas ze ti nekdo predlozi reseni ktere vyhovi vsem vytapecim systemum? Podminkam a potrebam vsech uzivatelu.Vis o jak slozity se jedna obor?  Predstav si tech promennych. V prve rade by se to melo probrat s topenarem a pak az potom zacit neco bastlit.
Existuje urcita mez za kterou uz optimalizace nema ekonomicky vyznam a dalsi vylepseni uz muze prinest pouze radikalni zmena jako zmena zpusobu vytapeni nebo tepelna izolace.
Optimalni tak muze byt za urcitych podminek klidne i termostat s bimetalovym prouzkem ridici primotop kdyz na to prijde.

...

« Odpověď #77 kdy: 01. 12. 2014, 11:14:26 »
k dokonalosti by to muselo umet umyt zpoceny hnaty a preprat a prevlict ponozky. zadne topeni nikdy nebude fungovat ke spokojenosti vsech. a plati to i pro situaci, kdy "vsichni" jsou skupina o jedine osobe. howg.

Kolemjdoucí

« Odpověď #78 kdy: 01. 12. 2014, 11:48:17 »
Vím to moc dobře, optimum je nad síly bastlíře jedince, každý má proto jenom část, na tom se nic nezměnilo za 20 let bastlení těchto věcí.

« Odpověď #79 kdy: 01. 12. 2014, 12:01:47 »
k dokonalosti by to muselo umet umyt zpoceny hnaty a preprat a prevlict ponozky. zadne topeni nikdy nebude fungovat ke spokojenosti vsech. a plati to i pro situaci, kdy "vsichni" jsou skupina o jedine osobe. howg.

Máš pravdu, nejlépe a neekonomičtěji funguje elektrické topení v oblasti rovníku. Tam to lze regulovat třeba stonožkou.....
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

kolemjdouci

« Odpověď #80 kdy: 02. 12. 2014, 17:26:48 »
5. Kotel nekdy bezi treba cely den na 0.5-2 procenta celkoveho vykonu.

To mě inspiruje ještě k jedné poznámce:
Některé kotle mají křivku účinnosti pěkně strmou (viz např. http://www.tzb-info.cz/2127-tepelne-technicke-parametry-plynovych-spotrebicu-ii obr. 4), potom regulace topení využívající snížení výkonu kotle má smysl spíše pro zvýšení komfortu (oddělené nastavení teplotního profilu pro každou místnost), než pro nějaké zásadnější úspory (jedině snad temperování při dlouhodobé nepřítomnosti). V prvé řadě je třeba mít dobře tepelně izolovaný byt/dům, mít dobrý kotel, a až poté investovat do reg. topné soustavy.

hmmm

« Odpověď #81 kdy: 02. 12. 2014, 20:50:38 »
Co se týká té účinnosti při nižším výkonu, tak mě na tom přijde divný spíš ten nízký výkon. Už jsem pár plynových kotlů viděl (pravda byly to obvykle výkony od 50 do 300 kW), ale žádný z nich nebyl schopen plynulého provozu při výkonu nižším než cca 5-20%, rozhodně ne 0,5-2%. Takže bych si spíš nejprve ujasnil, co to je za kotel. Nějak si z Tridentova příspěvku nejsem jistý, o jakém typu kotle mluví.

Jinak souhlasím s teorií, ze základem je dobře zaizolovaný barák a dobře navržená topná soustava. Regulace už je jenom taková třešnička na dortu, která to při troše štěstí moc nepokazí.

Pavel N

Re:Inteligentní regulace topení_ Co si pořídit?
« Odpověď #82 kdy: 03. 06. 2015, 16:02:18 »
Zdravím, k inteligentnímu topení mám dotaz a pokud někdo poradí budu rád. Mám nepravidelnou pracovní dobu a často se vracím ze služebek i o pár dní později než bylo zamýšleno. Doma mám klasické radiátory, které pak v mé nepřítomnosti zbytečně topí. Má někdo nějaký tip jak to do příští topné sezóny vyřešit a byt vytopit až se budu fakt vracet?

eiffel

« Odpověď #83 kdy: 03. 06. 2015, 18:01:48 »
Citace
Doma mám klasické radiátory, které pak v mé nepřítomnosti zbytečně topí. Má někdo nějaký tip jak to do příští topné sezóny vyřešit a byt vytopit až se budu fakt vracet?
Řeším to přes veřejnou IP adresu, i ten nejhloupější dotykový panel s ethernetem  (http://www.weintek.cz/) umi jednoduché VNC, v mobilu mám VNC Viever, odtud přes modbus Rtu do PLC ...
Viděl jsem i borce, co nemají veřejnou IP a tak používají k časování google kalendář. Malina si "hrábne" pro data a už jede...

Trident

« Odpověď #84 kdy: 04. 06. 2015, 09:04:15 »
Co se týká té účinnosti při nižším výkonu, tak mě na tom přijde divný spíš ten nízký výkon. Už jsem pár plynových kotlů viděl (pravda byly to obvykle výkony od 50 do 300 kW), ale žádný z nich nebyl schopen plynulého provozu při výkonu nižším než cca 5-20%, rozhodně ne 0,5-2%. Takže bych si spíš nejprve ujasnil, co to je za kotel. Nějak si z Tridentova příspěvku nejsem jistý, o jakém typu kotle mluví.

Jinak souhlasím s teorií, ze základem je dobře zaizolovaný barák a dobře navržená topná soustava. Regulace už je jenom taková třešnička na dortu, která to při troše štěstí moc nepokazí.
Kotle Geminox. Posledni rady nizsiho vykonu... Maji k tomu i prizpusobene horaky. Dalsi veci je jestli diagnostika nekeca;) Ty posledni LMU64 chcipaji jak houby po desti kvuli tomu ze vyrobce lokomotiv setril na kondicich.

Jirka Netopil

Regulace na RaspberryPi
« Odpověď #85 kdy: 19. 06. 2015, 15:06:59 »
Mám to vyladěné na RaspberryPi, kdyby někdo měl zájem, mrkněte sem:
http://netopildoma.mits.cz/topeni

Jarda Novotný

« Odpověď #86 kdy: 11. 11. 2015, 13:53:44 »
Ty bláho, tak to je mazec. Díky tomuhle fóru si snad postavím vlastní chytrou domácnost sám :D Ne, já tomuhle teda moc nerozumím, takže bych to asi nechal na odbornících, ale když tu už takhle jste. Doporučili byste mi http://www.arakis.cz/ nebo http://www.control4.cz/?
Popřípadě měli byste nějaký jiný tip na společnost, která tuhle srandu udělá za rozumný peníz za mě?

MarSik

« Odpověď #87 kdy: 11. 11. 2015, 16:27:44 »
Má takováto regulace smysl (ekonomický) u běžně obývané budovy v našich zeměpisných šířkách? Naše budovy mají obvykle dostatečnou schopnost akumulace na to, aby jakékoliv snižování teploty během nepřítomnosti znamenalo nutnost dohradit ztráty při přítomnosti.

Abych to řekl jednoduše.. v domě, kde jsme o tom uvažovali by byla celková úspora nejspíš blízká nule, protože setrvačnost stěn je moc dlouhá. K tomu samému došel i jcw tady: http://jeelabs.org/2010/12/24/gas-consumption/

Možnost mít různou teplotu v různých místnostech je druhá věc. Tam samozřejmě může být nějaké "chytré" ovládání termostatu komfortní.

host

« Odpověď #88 kdy: 12. 11. 2015, 00:37:35 »
Smysl regulace u obývaného moderního rodinného domu v našich zeměpisných šířkách spočívá především ve zvýšení komfortu, ekonomický přínos je prakticky nulový. Trendem je dnes stavět na minimální nutnou tloušťku stěny (statika) a dům obalit izolačním materiálem. S dostatečnou tloušťkou izolace a kvalitními okny se lze přiblíži ke ztrátám několika málo kW, a tedy i relativně dlouhé časové konstantě změny teploty v místnosti v důsledku akumulačních vlastností stěn a malých tepelných ztrát domu. V ten moment je spíše problém nalézt kotel, který pokryje pouze tyto ztráty, nepřetápí a zbytečně necykluje. Pak je možné s využitím akumulace např. vypínat kotel na noc, pouze ho rozjet ráno a odpoledne, a tak pošetřit choulostivé komponenty kotle. Při takto krátkých cyklech se však snížení spotřeby plynu konat nebude. To by musela teplota obvodových stěn domu v době odstavení kotle rychle a výrazně klesnout (alespoň o 1/10 až 1/5 návrhové delty, tj. např. 4 až 8 st. C), což izolační materiál stěn nedovolí. Elektronizace otopné soustavy (v duchu "smart house") dostává smysl v okamžiku, kdy se její součástí stane i ventilace s rekuperací a vhodně se pracuje se solární energií (žaluzie/rolety, možná i ohřev vody, pokud to bude dotováno (ZÚ)).