to txt:
Ve vsech profesich vcetne tech vysokoskolskych mas svou rutinu a opakujes navrzene a znovuzazite vzory, opak by totz popiral smysl jakehokoliv vzdelavani. Tu statiku taky nebudes pocitat odvozenim ale dle zazitych naucenych vzorcu, ktere do tebe vtlucou ve skole a uprimne by to po tobe normalni zamestnavatel ani nechtel, protoze by to byla ztrata tveho casu a jeho penez.
To, ze clovek vyucenej pujde delat k pasu nic nemeni na rozdilu mezi delnikem a remeslnikem. I clovek s VS se muze rozhodnout jit k pasu a i takove jsem potkal.
Pokud se ti doma pokazi elektrika, zavolas elektrikare a to proto, ze prijde, promeri, najde opravi. Dela to kazdej den a ma s tim zkusenost. Nen to nic s cim by s poradil obycejnej clovek stejne jako kdyz se ti ucpe odpad nebo potrebujes novou strechu.
Delnika proste muze jit delat kdokoliv nezavisle na vzdelani, remeslnika uz tezko.
to JS:
Takze ne, vyssi kvalita vzdy nejde ruku v ruce s financemi, staci se podivat na porovnani vysledku treba v matematickych olympiadach mezi staty tehdejsiho NATO a RVHP (ostatne - samotna MMO vznikla ve vychodnim bloku).
Nikdy sem nerekl ze ano. Moje poznamka se tykala vylucne zminovaneho skandinavskeho modelu kde to tak nepochybne je.
V tomto pripade ano, protoze ja mluvim o techto problemech v souvislosti se skolnym, a nikoli obecne.
Pokud chces hovorit o financnich problemech v USA tak o nich musis hovorit jako o celku. Ty problemy nevznikly vyhradne kvuli placenemu skolstvi, ale jako kumulace problemu s pridelovanim pujcek a hypotek.
Onen priklad byl pouze protiargumentem k predtim uvedenemu prikladu a nikoliv jako reakce na clanek, ktery sem, priznam se, jeste necetl.
Ja si nemyslim ze co je drazsi je i lepsi nebo naopak, nicmene proc je tolik lidi ochotno platit milionove castky za vzdelani na prestiznich univerzitach jako Cambridge, Yale, Harward, Oxform, MIT etc. kdyz by to nejlepsi vzdelani bylo zadarmo? Nerikam ze neco takoveho uvadis zrovna ty, ale z nekterych prispevku zde je to patrne.