Zdravim vsetkych,
nasledujuce riadky su len mojim osobnym nazorom, svoju cestu si musi vybrat kazdy sam.
Jak ziskat prax v IT?
No odpoved je velmi jednoducha - skusanim. Najlepsich a najskusenejsich chlapikov akych som kedy videl a makaju v nasom obore boli vzdy ludia, ktory nemali patricne vzdelanie, ale mali skusenosti (nemyslim tym pracovne, ale prakticke).
Vseobecny nazor je, ze ked vystudujes ten a ten IT odbor a urobis tu a tu skusku, a pokracovat budes na tom a tom Cambridgi....
- same hluposti (skor by som sa vyjadril vulgarne, ale necham to tak).
Kazdy kto zazil realne vzdelanie na nasich CR/SK univerzitach musi zhodnotit, ze mu to vela praxe neda. Ludia na skolach su zatuhnuty
jak zapecena chladnicka, ktoru nikto uz 10 rokov neumyl (VELKA cest vynimkam). Profesory sedia na zadku a chrlia zoznamy nezmyselnych tem, ktore su sucastou seminarnych prac, skusok. (..a sami v obore dokazali velke makove).
Zamysleli ste sa niekedy nad opacnym postupom !!??
Dajme tomu rozhodnem sa, ze ma bavia databazi. Tak fajn, musim kvoli tomu ist studovat VS ?
Zrejme ano, pretoze prvy blbecek z HR vas posle svinskym krokom domov z pohovoru, lebo: "Vy nemate vysoky skolu".
A ja vravim, vyskalite sa na tieto nazory.
Co je tazke na tom, stiahnut si danu databazu, naistalovat, otvorit na w3schools tutorial SQL jazyka. Nasledne stravit par dni
snazenim sa pochopit jak dana vec funguje, preco sa to vola relacna databaza a jake figle sa s tym celym daju robit.
Najst na youtube, vimeo par videi, ktore vam objasnia dalsie veci. Stiahnut si knihu, kde mate celu databazu ako na dlani.
Garantujem Vam, ze tak po 3 tyzdnoch Vam uz ziadny absolvent VS nebude v tomto ohlade siahat ani po spicky topanok.
V porovnani na VS sa kvoli ten istej veci budete najskor musiet naucit 250 stranove skripta a biflovat sa poucky od A-Z, urobit skusku.
Vo finale vystudovany absolvent v praxi danu vec nezvladne. Nazory typu VS mi dava vseobecny nahlad ako vec robit, postup,
matematicky model.... - amateri - teoretici.
Sam sa drzim praktickych postupov a vychadza mi to viac nez dobre, to ze mi chybaju urcite znalosti z matematiky nevadi,
pretoze sa vzdy da najst kniznica, ktory dany problem vyriesi, pripadne si dam poradit od niekoho, kto ma tieto veci v malicku.
Takze vypnite COD4, Battlefield, Facebook a ine nezmysly, sadnite si za PC a zacnite skusat, ak vas to chyti uz to nebudete
chciet pustit. Myslim, ze hlavnym nasim nepriatelom je lenivost, nie nevzdelanost.
Ludia chodia do IT z roznych pohnutok, jedna z hlavnych su peniaze. V dnesnej dobe sa da dostat velmi pekny plat, ale to musi
byt clovek v mainstreame - SAP, JAVA, databazi, programovanie vseobecne...
Tak do toho a na predsudky sa vykaslite. Jobs, Zuckerberg ani Gates skolu nikdy v mladosti neskoncili, nepotrebovali matematicke
modely, ani suchu teoriu a predsa dokazali vela. Snazim sa vas tu motivovat, aby ste zmenili svoje myslenie - miesto toho, aby
ste uvazovali kam ist studovat, zacali uvazovat inak - co chcem robit a ako to dosiahnut. Ak mi k tomu skola pomoze, fajn, ak nie
vykaslem sa na nu a stravit cas uzitocnejsie. Mozno zistite to, co zistil jeden moj spoluziak.
Po roku sa na skolu vykaslal a zacal robit veci, co ho bavili. My sme skoncili VS a on uz mal 4 roky praxe a rozbehnutu firmu...
Pekny den vsetkym