Jak získat praxi v IT?

škola

Re:Jak získat praxi v IT?
« Odpověď #75 kdy: 26. 06. 2013, 17:52:48 »

To je hezke, ale stale to neresi jeden z velkych problemu, o kterych pise ten clanek. Totiz pokud se vzdelani prisuzuje financni hodnota, pak ma smysl "usetrit" na vzdelani tim, ze se naucite jen to, co je  potreba (na zkousky, na ziskani dobre placeneho mista..). A prave tahle mentalita je to, co zabiji vzdelani jako hodnotu samu o sobe a v dusledku se tim eliminuje tvorivost a vynalezavost.

Takže vzdělání je bezcenné, proto se nedá vyjádřit penězi? To tvoje šetření ale nechápu. Jak dostaneš dobrou práci se špatným vzděláním? Vždycky se vyplatí si zaplatit kvalitní vzdělání, které pak můžeš uplatnit. Když chceš ořezávat a platit jen půlku, nikdo ti nebude bránit, ale nebudeš mít pak tak komplexní vzdělání.

Žádná mentalita nic nezabíjí, většina populace není tvořivá a vynalézavá. To je prostě fakt. Právě proto je škoda vyhazovat peníze za vzdělávání lidí, kteří nemají šanci to využít. A zároveň by si to rozmysleli už předem, protože by se jim nevyplatilo dát tolik peněz do vzdělání, když se jim to nikdy nevrátí.

txt

« Odpověď #76 kdy: 26. 06. 2013, 18:06:47 »
Podnikání může být řešení, ale zadaly by jste něco 19ti letýmu živnostníkovi co má za sebou školní praxe, ale postupy používané v průmyslu moc nezná?
Nezadaly neb 19ti letý živnostník z principu nemůže existovat. Pokud máte jen výuční list, bude po Vás při ohlašování živnosti ŽÚ požadovat doložení pětileté praxe.
To máš od kud? Na volné živnosti praxi nepotřebuješ, na řemeslné jenom když nemáš vzdělání v oboru (např. výučák).

j

« Odpověď #77 kdy: 26. 06. 2013, 18:30:09 »
Podnikání může být řešení, ale zadaly by jste něco 19ti letýmu živnostníkovi co má za sebou školní praxe, ale postupy používané v průmyslu moc nezná?
Nezadaly neb 19ti letý živnostník z principu nemůže existovat. Pokud máte jen výuční list, bude po Vás při ohlašování živnosti ŽÚ požadovat doložení pětileté praxe.
To máš od kud? Na volné živnosti praxi nepotřebuješ, na řemeslné jenom když nemáš vzdělání v oboru (např. výučák).

A ja bych k tomu dodal, ze prakticky cele IT spada do zivnosti volne. (technicky - je tam jista drobnost, pokud nekdo bude makat nejak s HW/rozvodama/... mel by mit 50tku => musi mit elektro vzdelani). Ohlasit zivnost lze v 18ti, a vek rozhodne nic nevypovida o schopnostech.

JS

« Odpověď #78 kdy: 26. 06. 2013, 18:36:00 »
Nikdy sem nerekl ze ano. Moje poznamka se tykala vylucne zminovaneho skandinavskeho modelu kde to tak nepochybne je.

Nepochybne? Ja o tom treba dost pochybuji, prave v souvislosti s rostouci cenou vzdelani v USA a UK. Ale i tak; ostatne nebyl by to prvni pripad, kdy je trzni reseni drazsi nez statni.

Citace
Pokud chces hovorit o financnich problemech v USA tak o nich musis hovorit jako o celku. Ty problemy nevznikly vyhradne kvuli placenemu skolstvi, ale jako kumulace problemu s pridelovanim pujcek a hypotek.

Dobre. Co se tedy zmeni u tebou prosazovaneho modelu skolneho, aby k temto vecem nedoslo? Ze k nim dojit muze je asi zrejme.

Citace
Onen priklad byl pouze protiargumentem k predtim uvedenemu prikladu a nikoliv jako reakce na clanek, ktery sem, priznam se, jeste necetl.

Vyplati se to precist.

Citace
Ja si nemyslim ze co je drazsi je i lepsi nebo naopak, nicmene proc je tolik lidi ochotno platit milionove castky za vzdelani na prestiznich univerzitach jako Cambridge, Yale, Harward, Oxform, MIT etc. kdyz by to nejlepsi vzdelani bylo zadarmo? Nerikam ze neco takoveho uvadis zrovna ty, ale z nekterych prispevku zde je to patrne.

Za prve, nerikam, ze nejlepsi vzdelani je zadarmo; to co rikam je, ze muze byt hodne levne. Plati se prave proto, ze jsou prestizni, a ze plati i ostatni (a tohle plati predevsim v humanitnich oborech, kde je to vic o kontaktech); pritom prestizni jeste neznamena nejlepsi. Ale i tady je treba rozlisovat. Pokud vim, tak Oxford i Cambridge byly donedavna zdarma, a i MIT ma sve UCLA..

Viz tez https://news.ycombinator.com/item?id=5945365

JS

« Odpověď #79 kdy: 26. 06. 2013, 18:53:03 »
Takže vzdělání je bezcenné, proto se nedá vyjádřit penězi? To tvoje šetření ale nechápu.
Co si precist ten clanek? Nicmene, to kde se dopoustis chyby je, ze ne vse cenne se da vyjadrit penezi.

Existuje napriklad nejistota, a to jsou rizika jejichz povahu nezname, a nemuzeme jim tedy priradit cenu. To ale neznamena, ze se to jeste tomuto riziku navzdory nevyplati zkusit, a nemuze to prinest zisk. Moderni system testovani se snazi nejistotu eliminovat (nahradit ji - mechanicky - jistotou vysledku testu), a tim se zbavuje toho potencialniho zisku.

Citace
Jak dostaneš dobrou práci se špatným vzděláním? Vždycky se vyplatí si zaplatit kvalitní vzdělání, které pak můžeš uplatnit. Když chceš ořezávat a platit jen půlku, nikdo ti nebude bránit, ale nebudeš mít pak tak komplexní vzdělání.

Jednoduse - zamestnavatele tu nejistotu casto ignoruji, z prave vyse uvedeneho duvodu. Take testuji uchazece, a testy nejsou dokonale. Ale spolecnost jako celek tim ztraci.

Citace
A zároveň by si to rozmysleli už předem, protože by se jim nevyplatilo dát tolik peněz do vzdělání, když se jim to nikdy nevrátí.

A jak to muzou "predem" vedet? Jak vis predem, co ti pujde, kdyz to nezkusis? Neni prave duvod, proc se tam hlasi tolik lidi, v tom, ze je ten vysledny obor dobre placeny? Proc se na to nepodivat obracene, a nezeptat se, proc trzni system nejake obory "dobre plati", prestoze to zpusobuje (podle zakona poptavky a nabidky), ze se na VS hlasi lide, kteri tam nemaji co delat?

škola

« Odpověď #80 kdy: 26. 06. 2013, 19:07:16 »
Proč bych si ho četl? Začátek byl zajímavý, že tam nějaký učitel naříkal, jak má blbé studenty. No a? To samé je u nás a nikomu to nevadí. Když je něco cenné, tak se to vyjádřit dá, ne? Jen nevíme kolika.

Jaká nejistota?

Nejistota? Jaká společnost ztrácí? Vždy máš plno společností na trhu a nemusíš to řešit nějak globálně. Když budeš mít dvě firmy, kde jedna bude nabírat kvalitní lidi a další všechny, tak která bude dělat lepší produkty? O tom to je. Nikdo nic neztrácí.

O čem se tu bavíme? Myslel jsem, že jde o VŠ vzdělání. Klidně můžeme zabrousit i níže. Ale nevědět ve 20 letech, co mi jde a v čem budu dobrý? Tak to je asi chyba u uživatele. Do těch 20 let si můžeš zkusit tolik věcí, že musíš vědět. A pokud ne, tak si pár let počkáš a až pak si zaplatíš vzdělání. Žádný problém. A proč bych se hlásil na špatně placený obor? Špatně placený je proto, že je pro hloupé lidi, těch je hodně, a proto je tam velká konkurence. Jak obráceně? V našem prostředí nemáš nijak kvalitní trh, ale to se můžeš časem zlepšovat. Pořád mi přijde lepší se věnovat tomu, abych byl na ideálním trhu cenný, než naříkat, že někdo bere za nic plno peněz. Vždycky najdeš dobrou práci, pokud máš co nabídnout. Takže nepotřebuješ žádné výmluvy na to, že právník bere tolik, tak tam půjdu, i když by mě vlastně bavilo něco jiného.

Wat

« Odpověď #81 kdy: 26. 06. 2013, 19:22:47 »
No studuju střední, zaměření na IT.

škola

« Odpověď #82 kdy: 26. 06. 2013, 19:37:02 »
Pak bych to nechal spíše na VŠ. Praxi si doděláš po střední, teď se spíše uč. Je to zdarma, tak buď rád :)) Pokud potřebuješ peníze, můžeš zkusit weby. Každý chce dneska nějaký web.

Wat

« Odpověď #83 kdy: 26. 06. 2013, 19:47:21 »
No peníze v mládí chce každej, teď budou prázdniny :) A přes rok by se zase hodilo na školný ;)

škola

« Odpověď #84 kdy: 26. 06. 2013, 19:56:24 »
Peněz bude dost, teď je šance se věnovat studiu, tak to můžeš využít. Znám i plno lidí, kteří dělali při střední brigádu mimo obor, ale to mi vždy přišlo o ničem. Dělat jen pro peníze něco, co mě nebaví? Nesmysl. Jestli jsi na soukromý, tak máš lepší přejít, protože většinou to dnes moc rozdíl nebude. I když je šance, že si můžeš dovolit kvalitnější učitele, tak spíše převáží továrna na peníze bez práce :D Dost se to ale liší, ale peníze bych za to nedával, když stejně se musíš všechno naučit sám a máš všude kolem školy zadarmo. Nebo se už na středních platí?

Wat

« Odpověď #85 kdy: 26. 06. 2013, 20:23:13 »
Jsem zrovna na soukromé, hodlám si tvrdit že ty peníze jsou znát. Nicméně jsou i tak tady lidé co se jentak poflakují ...
Právě bych chtěl brigádu v oboru.

Tom Liberec

« Odpověď #86 kdy: 26. 06. 2013, 22:05:55 »
Řemeslníky a dělníky si nepletu, mám vyučak s řemeslného oboru, který však dnes tochu zmira.
Proto, že jsme na root.cz jsem myslel nějakou volnou živnost,  třeba nějake poskytování SW nebo zpracování dat.
Osobně na to mám ZL od roku 1992.
Videl jsem i studenty střední školy,  pro které by brigáda okolo programování byla ..... nevím zda se mi to jen zdá ale mám dojem, že spíše shání brigadu v McDonaldu. Ti co budou po VŠ velmi dobří jsou už na střední v IT lepší než já. I nějaký potvrzení o praxi a řešenych problémech by jsme vyrobilim

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #87 kdy: 27. 06. 2013, 00:48:02 »
to Tom Liberec:
to nebyla reakce na tebe, ale na prispevek:

Citace
Ti co budou po VŠ velmi dobří jsou už na střední v IT lepší než já.
Otazkou je, jak si dobry. Ja si treba nemyslim, ze clovek musi byt uz na skole takto dobry v necem, v cem pak muze vynikat. Treba prijde na to co ho bavi az pozdeji. Znam nekolik pripadu ve svem okoli. Naopak se casto setkavam s opacnym stavem, kdy se clovek uz vidi na stredni tam a tam a ve finale se ukaze ze uplatneni v praxi neni zas az takove.

Citace
Nepochybne? Ja o tom treba dost pochybuji, prave v souvislosti s rostouci cenou vzdelani v USA a UK. Ale i tak; ostatne nebyl by to prvni pripad, kdy je trzni reseni drazsi nez statni.
Stojim si za tim, ze kvalita skandinavskych skol odrazi mnozstvi penez ktere do nej ze statu tecou, ale nerikam, ze penize jsou vselek a fungovalo by to tak vzdy a vsude.

Citace
Dobre. Co se tedy zmeni u tebou prosazovaneho modelu skolneho, aby k temto vecem nedoslo? Ze k nim dojit muze je asi zrejme.
Zmeni se napriklad to, ze si spousta lidi rozmysli jit se flakat na VS kdyz si za to budou muset sami platit a kdyz uz ano, pujde to z jejich vlastni kapsy a ne ze statnich penez. Pokud lidi budou muset platit skolne z vlastni kapsy, budou si taky davat daleko vic pozor na to, aby je nevylili a neprisli tak o uz investovane penize. To musi jit samozrejme ruku v ruce se zvysenim naroku skol na studenty, aby nedoslo k efektu, platm, tak projdu.

Tom Liberec

« Odpověď #88 kdy: 27. 06. 2013, 08:49:29 »
Pokud někoho IT baví od základní školy a střední nestuduje jen kvůli papíru,  pak už na střední může umět mnoho věcí na jejichž zaklade si sežene brigádu.
Opačný případ je samozřejme take částy. Ani ja nedělám řemeslo kterému jsem vyučen ani to na co mám maturitní vysvědčení.  Spíše jsem mei slepými jednooký notne krátkozraký kral. S těmi penězi na školách to nelze popřít, ovšem je problém jak se o tom rozhoduje a jak se stanovi kolik lidi by mělobziskat humanitní vzdělání. Ekonomiku státu zřejme neuživí pokud si budeme vzajemne poskytovat třeba sociální či poradenské služby. Švédsko a ostatní Skandinávské země mají jina historicka východiska.  Tady lidé statu nevěří. Roky 1938, 1939, 1948, 1953, 1968  ale i novodoba historie nevěsti nic dobrého. V případech ohrožení velké státy EU začínají vzdy jednat mezi sebou. Není ani společna politika zajištění surovinovych zdrojů. Části občanů vyhovuje, že za ně někdo přemýšlí a rozhoduje a Zakonik prace je pro ně modlou. A to i v případe pokud začnou ubývat zaměstnavatele.

carlos

« Odpověď #89 kdy: 27. 06. 2013, 10:59:38 »

Zdravim vsetkych,
nasledujuce riadky su len mojim osobnym nazorom, svoju cestu si musi vybrat kazdy sam.

Jak ziskat prax v IT?
No odpoved je velmi jednoducha - skusanim. Najlepsich a najskusenejsich chlapikov akych som kedy videl a makaju v nasom obore boli vzdy ludia, ktory nemali patricne vzdelanie, ale mali skusenosti (nemyslim tym pracovne, ale prakticke).

Vseobecny nazor je, ze ked vystudujes ten a ten IT odbor a urobis tu a tu skusku, a pokracovat budes na tom a tom Cambridgi....
- same hluposti (skor by som sa vyjadril vulgarne, ale necham to tak).

Kazdy kto zazil realne vzdelanie na nasich CR/SK univerzitach musi zhodnotit, ze mu to vela praxe neda. Ludia na skolach su zatuhnuty
jak zapecena chladnicka, ktoru nikto uz 10 rokov neumyl (VELKA cest vynimkam). Profesory sedia na zadku a chrlia zoznamy nezmyselnych tem, ktore su sucastou seminarnych prac, skusok. (..a sami v obore dokazali velke makove).

Zamysleli ste sa niekedy nad opacnym postupom !!??
Dajme tomu rozhodnem sa, ze ma bavia databazi. Tak fajn, musim kvoli tomu ist studovat VS ?
Zrejme ano, pretoze prvy blbecek z HR vas posle svinskym krokom domov z pohovoru, lebo: "Vy nemate vysoky skolu".
A ja vravim, vyskalite sa na tieto nazory.

Co je tazke na tom, stiahnut si danu databazu, naistalovat, otvorit na w3schools tutorial SQL jazyka. Nasledne stravit par dni
snazenim sa pochopit jak dana vec funguje, preco sa to vola relacna databaza a jake figle sa s tym celym daju robit.
Najst na youtube, vimeo par videi, ktore vam objasnia dalsie veci. Stiahnut si knihu, kde mate celu databazu ako na dlani.
Garantujem Vam, ze tak po 3 tyzdnoch Vam uz ziadny absolvent VS nebude v tomto ohlade siahat ani po spicky topanok.

V porovnani na VS sa kvoli ten istej veci budete najskor musiet naucit 250 stranove skripta a biflovat sa poucky od A-Z, urobit skusku.
Vo finale vystudovany absolvent v praxi danu vec nezvladne. Nazory typu VS mi dava vseobecny nahlad ako vec robit, postup,
matematicky model.... - amateri - teoretici.

Sam sa drzim praktickych postupov a vychadza mi to viac nez dobre, to ze mi chybaju urcite znalosti z matematiky nevadi,
pretoze sa vzdy da najst kniznica, ktory dany problem vyriesi, pripadne si dam poradit od niekoho, kto ma tieto veci v malicku.

Takze vypnite COD4, Battlefield, Facebook a ine nezmysly, sadnite si za PC a zacnite skusat, ak vas to chyti uz to nebudete
chciet pustit. Myslim, ze hlavnym nasim nepriatelom je lenivost, nie nevzdelanost.

Ludia chodia do IT z roznych pohnutok, jedna z hlavnych su peniaze. V dnesnej dobe sa da dostat velmi pekny plat, ale to musi
byt clovek v mainstreame - SAP, JAVA, databazi, programovanie vseobecne...

Tak do toho a na predsudky sa vykaslite. Jobs, Zuckerberg ani Gates skolu nikdy v mladosti neskoncili, nepotrebovali matematicke
modely, ani suchu teoriu a predsa dokazali vela. Snazim sa vas tu motivovat, aby ste zmenili svoje myslenie - miesto toho, aby
ste uvazovali kam ist studovat, zacali uvazovat inak - co chcem robit a ako to dosiahnut. Ak mi k tomu skola pomoze, fajn, ak nie
vykaslem sa na nu a stravit cas uzitocnejsie. Mozno zistite to, co zistil jeden moj spoluziak.
Po roku sa na skolu vykaslal a zacal robit veci, co ho bavili. My sme skoncili VS a on uz mal 4 roky praxe a rozbehnutu firmu...

Pekny den vsetkym