A co takhle trocha praxe při škole. Myslím si, že spokojený majitel či ředitel menšího podniku, kterému jste vyřešili nějaký IT problém mám kromě finančního ohodnocení rád vystaví papír o praxi.
Dá se to pojmout i z hlediska zaměstnavatele. Nabídnu drobnou práci za jasně stanovenou odměnu, jsem ochoten diskutovat o rozsahu, počkám si na výsledek. Pokud to přihlášený zvládne budu vědět na koho se příště obrátit s větší zakázkou. Chápu i to, že některé věci jsou komplikované. Raději tedy uslyším větu, tohle neumím ale mám kamaráda a společně to zvládneme, než ono se to nějak nepovedlo ..........
Ovšem mám někdy dojem, že se lidé do práce dnes zrovna nehrnou ......... Navíc je léto a Chorvatsku tak hezky.
Praxe přeci opravdu není problém, vždyť je mraky firem, které se topí ve svých drobných i větší IT problémech.
Já to pro sebe beru i obráceně. Beru některé problémy jen abych si potvrdil některé své schopnosti, papír o praxi nepotřebuji.
A opravdu je to tak, že potřebuji programátora ne člověka, který mi o programování bude povídat nebo mi něco ukazovat......... stejně ten kód nepochopím. To samé se týká protokolů.
Mladý člověk by měl být schopen odhadnout jaké firmy by tak asi mohli potřebovat to v čem se cítí silný. Jaká firma v jaké oblasti by jej mohla potřebovat. Není problém zaplatit IT odborníkovi po VŠ ( diplom mě nezajímá, výsledek práce ano ) za 4 hodiny práce 2000. Pokud mi takhle zafunguje dvakrát třikrát může to být i jinak. Popíšu mu rozsáhlejší IT , možná multioborový nedokážu posoudit, problém a pak rád uslyším třeba třeba i třicet minut povídání o náročnosti, možných úskalích technických, právních, atd. než se začneme bavit kolik za to než to vyřeší.
Práce je opravdu poměrně dost, protože značná část lidí jenž se považují za odborníky nějak nestíhá ani e-maily. Částečně proto, že zřejmě netuší, že na to aby dostali větší zakázku musím nejprve něco vidět a není to zrovna diplom. Nepříliš mne zajímá výsledek práce nějakého kolektivu na pro mě nejasném IT problému v rámci studia.
- Jednoduše to popíši. Koupím levný bazmek který nějak komunikuje. Pokud jde výstup dostat do zařízení X lze jej dostat i do zařízení Y. Pokud ne proč. Navrhni tedy o něco dražší zařízení a prostě to vyřeš.