Plat pro člověka bez praxe

Logik

• 1 032
    • Zobrazit profil
Re:Plat pro člověka bez praxe
« Odpověď #60 kdy: 06. 04. 2013, 16:57:08 »
Rozhodně by měli dělat práci, kterou pak budou řídit. Tzn. např. programátor by měl programovat apod. Vzhledem k tomu, že na sestavování PC a instalaci windows nemá naprosto nic  společnýho s tím, co by se mělo učit na IT VŠ a ani to není budoucí náplň práce absoloventa takový VŠ, tak opravdu nechápu, proč by měl absolovent takový VŠ mít zájem o takovou praxi.

A proč je platit? Protože zaučení člověka firmu něco stojí: nejen plat danýho člověka, ale navíc i energii dalších lidí. Pokud se k němu budeš chovat jako k vopici, tak jednak i to co umí bude dělat blbě, jednak až se to naučí, půjde jinam.

PanKapitanRUM

« Odpověď #61 kdy: 06. 04. 2013, 16:59:13 »
Právě tyhle debaty mě přesvědčují o tom, že jsem geniální a zhruba 90% ostatních jsou blbci ::)
Asi bych se měl víc setkávat s normálníma lidma jako je Mirek nebo Smoofy, abych pochopil, že na mě není nic mimořádného a vrátil se zpátky na zem. ::) Zatím to řeším chlastem, ale to pomáhá jen částečně  ::)
No nic, s touhle debatou fakt končním ::)

Stejně si myslím, že 1/2 těch přezdívek tady je RAX ;D

« Odpověď #62 kdy: 06. 04. 2013, 17:03:52 »
Ze své pozice můžeš kritizovat střední školy a učňáky. VŠ ale ne – ty totiž nenabízíš žádnou práci pro vysokoškoláka.
Souhlasím, že ta předmětná pozice není pro VŠ a uvedení VŠ v požadavcích je fakt podílení se na devalvaci vzdělání. Ale předpokládám, že to není jediná pozice, se kterou Kapitán přijde do kontaktu, takže tenhle závěr bych z toho taky nedělal.

Dříve taky bylo zvykem, že lidé strávili u jednoho zaměstnavatele celý život. ;-)
Ono to je v principu celkem jedno, že měníš zaměstnavatele. Jednak firemní kultura je v určitém segmentu nejspíš hodně podobná (např. velké korporace, malé firmy, živnostníci), jednak stejně bude kariéra plus minus stejná, např: vocas, rutinní programátor, šéf pěti programátorů, šéf dvaceti programátorů, analytik, ... Jestli tyhle pozice projdeš v jedné firmě, nebo každou v jiné, to je celkem putna. Jde o to, že prostě není dobrý, aby se šéfem deseti programátorů někdo stal jenom proto, že měl ve škole jedničky z důkazů vlastností Turingova stroje.

Jeho ale nezajímá firma, on tam přišel řešit problémy.
Z lidí, které nezajímá firma, nezajímají je souvislosti a jenom si jedou na tom svým písečku, z těch má každý zaměstnavatel obrovskou radost :)

I ve škole měl určitě plno ekonomie, takže bez problémů.
Myslíš nějaký upocený jeden předmět za celé studium, kde se dozvěděl, kdo to byl pan Hayek a pan Friedman? ;)

Proč by měl někoho řídit? Nechápu, co máš pořád s tím řízením. Na řízení si najmeš toho hamburgerovače, který podle toho dostane.
Projdi si statistiky, na jakých pozicích typicky IT vysokoškoláci ve svých 40 letech pracují. Pak se o tom řízení můžeme pobavit.

Takových lidí je potřeba si vážit!
Víš co mě, Kapitáne, na těhle debatách tady sere asi nejvíc? Že nám lidi pořád podsouvají, že si jich nevážíme :( No asi v každé podobné debatě tohle musíme na plnou hubu zopakovat...

Souhlas. Třeba na střední škole o letních prázdninách.
No jasně, to by bylo ideální. Jenže bohužel existuje notné procento vysokoškoláků, kteří to v tu správnou dobu neudělali. No tak si to holt musí odbýt i coby už velcí frajeři s parádním nablýskaným červeným diplomem... Taky bych byl radši, kdyby to tak nebylo, ale bohužel je.

PanKapitanRUM

« Odpověď #63 kdy: 06. 04. 2013, 17:04:50 »
Rozhodně by měli dělat práci, kterou pak budou řídit. Tzn. např. programátor by měl programovat apod. Vzhledem k tomu, že na sestavování PC a instalaci windows nemá naprosto nic  společnýho s tím, co by se mělo učit na IT VŠ a ani to není budoucí náplň práce absoloventa takový VŠ, tak opravdu nechápu, proč by měl absolovent takový VŠ mít zájem o takovou praxi.

A proč je platit? Protože zaučení člověka firmu něco stojí: nejen plat danýho člověka, ale navíc i energii dalších lidí. Pokud se k němu budeš chovat jako k vopici, tak jednak i to co umí bude dělat blbě, jednak až se to naučí, půjde jinam.

Na to ti ještě odpovím.
IT Manager je oblast středního a vyššího managementu, tedy pro člověka s minimálně Bc.
Programátora nehledám, ale když se bude hlásit, tak mu můžu říct "ale tady ztrácíte jen čas", pokud i tak bude chtít práci a bude jinak vypadat dobře, nemám důvod mu jí nedat. Je to jeho život. Na tohle by bylo lepší založit téma "Programátoři, neberte práci IT technika co nabízí RUM!". Ale to by měl ten člověk pochopit sám ne, jestli mu to k něčemu bude nebo ne.

Jinak je velmi dobrý důvod absolventy neplatit, většina z nich má představy o zaměstnání jako Hurvínek o válce, mají pocit, že to bude stejné jako ve škole a proto velká část absolventů brzy uteče "za lepším", protože umí spočítat integrál, ale nemají zkušenosti z firem a proto se jim zdá, že za plotem je tráva vždy zelenější. Navíc je obtěžují věci, které se pro ně brzy stanou běžné, ale v prvním zaměstnání to je ještě pořád křivda.

« Odpověď #64 kdy: 06. 04. 2013, 17:05:54 »
Právě tyhle debaty mě přesvědčují o tom, že jsem geniální a zhruba 90% ostatních jsou blbci ::)
Asi bych se měl víc setkávat s normálníma lidma jako je Mirek nebo Smoofy, abych pochopil, že na mě není nic mimořádného a vrátil se zpátky na zem. ::) Zatím to řeším chlastem, ale to pomáhá jen částečně  ::)
No nic, s touhle debatou fakt končním ::)
http://dimflo.tumblr.com/post/23674777194/if-you-are-the-smartest-person-in-the-room-then

:)

txt

« Odpověď #65 kdy: 06. 04. 2013, 17:06:19 »
Činnosti který chceš někomu zadat jsou adekvátní pro vyučeného elektrikáře. Protože na učňáky skoro nikdo nechodí tak to zastane někdo ze SOU (dej si inzerát např. před bojiště).

Představa začít od uklízečky je nebezpečná. Sám jsem před lety na střední začínal ve skladě nebezpečných odpadů, opravoval počítače a tiskárny známým, nebo kšeftoval s pochybným zpožím a tím se zaškatulkoval do kategorie levná pracovní síla. Díky kritizovanému terciálnímu školství (a poctivému učení těch předmětů, které jsem vyhodnotil jako důležité) teď mohu pomýšlet na místa kde je vyžadován alespoň trochu úsudek vycházející z mozku a po pár letech jsou i solidně placeny.

« Odpověď #66 kdy: 06. 04. 2013, 17:12:23 »
No právě pro tu zkušenost, jak jsou na tom běžní zaměstnanci.

Myslím, že třeba mít firmu, která dělá kompletní dodávku IT na klíč (alias moderněji outsourcing nebo "as a service") není dneska žádná sranda - potřebuješ k tomu spoustu obyčejných techniků, několik adminů-systémáků a pár fakt krutorů, kteří to celý dají nějak smysluplně dohromady (opět moderně: "systémový integrátor") + samozřejmě management, který o tom všem něco ví, tuší, o čem rozhoduje, umí se domluvit i s těmi techniky, když bude chtít (nejsou to dva naprosto se míjející světy, které se navzákem nechápou a serou).

Podle mě by nebylo žádnou ostudou, kdyby absolvent IT VŠ, klidně i elitní, dělal v takové firmě třeba toho integrátora nebo manažera. A k tomu prostě ani ta zkušenost technika není k zahození, protože to všechno jsou spojité nádoby, světy, které mají kooperovat, rozumět si a ne že management přijde s nějakou kravinou, prezentuje nesmyslné powerpointy a řadoví zaměstnanci na to povinně musí čumět, myslet si něco o [nepublikovatelný vulgarismus], k smrti se nudit, ale na závěr mocně zatleskat.

Vždyť to je mor! A každý, kdo někdy v nějaké korporaci byl, přesně na tohle nadává...

Franta.

« Odpověď #67 kdy: 06. 04. 2013, 17:13:07 »
Ono to je v principu celkem jedno, že měníš zaměstnavatele. Jednak firemní kultura je v určitém segmentu nejspíš hodně podobná (např. velké korporace, malé firmy, živnostníci), jednak stejně bude kariéra plus minus stejná, např: vocas, rutinní programátor, šéf pěti programátorů, šéf dvaceti programátorů, analytik, ... Jestli tyhle pozice projdeš v jedné firmě, nebo každou v jiné, to je celkem putna. Jde o to, že prostě není dobrý, aby se šéfem deseti programátorů někdo stal jenom proto, že měl ve škole jedničky z důkazů vlastností Turingova stroje.

OK, tady se shodneme. Předtím jsem nabyl (asi mylného) dojmu, že chceš, aby se ten člověk vypracovával od hajzlbáby přes montéra ke správci sítě, programátora, analytika, projekťáka až k řediteli. To je IMHO nesmysl a zbytečné plýtvání talentem.  Pokud jde o kariérní postup programátor → vedoucí týmu programátorů, tam 100% souhlasím.

PanKapitanRUM

« Odpověď #68 kdy: 06. 04. 2013, 17:14:39 »
Činnosti který chceš někomu zadat jsou adekvátní pro vyučeného elektrikáře. Protože na učňáky skoro nikdo nechodí tak to zastane někdo ze SOU (dej si inzerát např. před bojiště).

Někde ty lidi začít musí, je mi jedno, jestli to bude někdo s dokončenou SOU nebo někdo z VŠ s Bc, nebo někdo, kdo tu VŠ třeba nedodělal.
Tomu, kdo o to bude stát, dám dobrou praxi, nejlepší, jakou budu moct a po roce půjde, protože prostě 12 litrů JE ALMUŽNA a jediný důvod, proč do té práce chodit, je získání praxe a šance na lepší flek. Tak to beru já a nemyslím si, že bych si za to zasloužil byť minimální dehonestaci.

« Odpověď #69 kdy: 06. 04. 2013, 17:19:27 »
Sám jsem před lety na střední začínal ve skladě nebezpečných odpadů, opravoval počítače a tiskárny známým, nebo kšeftoval s pochybným zpožím a tím se zaškatulkoval do kategorie levná pracovní síla. Díky kritizovanému terciálnímu školství (a poctivému učení těch předmětů, které jsem vyhodnotil jako důležité) teď mohu pomýšlet na místa kde je vyžadován alespoň trochu úsudek vycházející z mozku a po pár letech jsou i solidně placeny.
No však to je správně. Prošel sis praxí a posunul se dál. Však tak by to mělo být.

« Odpověď #70 kdy: 06. 04. 2013, 17:27:29 »
Předtím jsem nabyl (asi mylného) dojmu, že chceš, aby se ten člověk vypracovával od hajzlbáby přes montéra ke správci sítě, programátora, analytika, projekťáka až k řediteli. To je IMHO nesmysl a zbytečné plýtvání talentem. 
Takhle radikálně bych to asi neříkal (začít od hajzlbáby), ale vem v potaz, že až podezřele moc lidí, kteří to daleko dotáhli, začínalo v nějakém smyslu "skromně" až trapně.

Velký Bill a velký Steve se vykašlali na elitní školy, které jim slibovaly jistotu zářné buoucnosti a někde v garáži se začali v čemsi hrabat. Jistý Warren místo aby se pořádně učil, prodával Coca-Colu a spekuloval s pozemky. Jistý Tomio prodával v kině popcorn. atd. atd.

Ne, že by z té garáže vedla přímá a nutná cesta k domu u Lake Washington, ale nebyl bych tak hrrr v tom plivání na garáž, zvlášť pokud jsem někdo, kdo zatím ještě nic v ruce nemá...

Franta.

« Odpověď #71 kdy: 06. 04. 2013, 17:32:19 »
jediný důvod, proč do té práce chodit, je získání praxe a šance na lepší flek.
Jenže je otázka, jestli mu tahle praxe spíš neuškodí. Když to vezmu z pohledu budoucího zaměstnavatele, kde bude chtít dělat třeba programátora nebo analytika, tak si nutně musím položit otázku: proč ten člověk s VŠ sakra někde montoval pécéčka? Copak neumí nic jiného? Ano, dá se to vysvětlit tím, že doba je zlá a ten člověk potřeboval mít aspoň na nájem, budiž. Ale nepředstavuj si, že těm lidem touhle položkou v životopise prokazuješ nějaké dobrodiní a něco, za co by ti měli být vděční (a pracovat kvůli tomu skoro zadarmo). Dovedu si i představit, že někdo tuhle praxi v CV radši nezmíní. Případně můžete udělat malou kulišárnu a v posledních měsících před odchodem mu dáš nějakou kvalifikovanější práci a slíbíš mu dobré reference, kdyby se na něj budoucí zaměstnavatel ptal. Z pohledu zaměstnavatele pro mne bude zajímavější někdo, kdo se snažil podnikat a/nebo psal svobodný software, byť třeba do šuplíku a nemělo to velký úspěch.

txt

« Odpověď #72 kdy: 06. 04. 2013, 17:35:59 »
Předtím jsem nabyl (asi mylného) dojmu, že chceš, aby se ten člověk vypracovával od hajzlbáby přes montéra ke správci sítě, programátora, analytika, projekťáka až k řediteli. To je IMHO nesmysl a zbytečné plýtvání talentem. 
Takhle radikálně bych to asi neříkal (začít od hajzlbáby), ale vem v potaz, že až podezřele moc lidí, kteří to daleko dotáhli, začínalo v nějakém smyslu "skromně" až trapně.

Velký Bill a velký Steve se vykašlali na elitní školy, které jim slibovaly jistotu zářné buoucnosti a někde v garáži se začali v čemsi hrabat. Jistý Warren místo aby se pořádně učil, prodával Coca-Colu a spekuloval s pozemky. Jistý Tomio prodával v kině popcorn. atd. atd.

Ne, že by z té garáže vedla přímá a nutná cesta k domu u Lake Washington, ale nebyl bych tak hrrr v tom plivání na garáž, zvlášť pokud jsem někdo, kdo zatím ještě nic v ruce nemá...

Některým jedincům může bída a mizérie posloužit jako motivace na sobě makat (jako že takhle by to dlouhodobě nešlo). Na druhou stranu musíme brát personalisty takové, jací jsou. A v tom spočívá riziko opičích pozic - pro personalisty se tím stanete pouhýmy zapojovači kabelů a budou Vám podsouvat opět opičí pozice.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #73 kdy: 06. 04. 2013, 17:43:12 »
Protože školství ještě není těžce zpoplatněné, parazitují přímo na mojí výplatě!

Ono je to ponekud jinak. Podle vseho v zemich, kde kdysi zpoplatnili skolstvi, zjistili, ze se jednalo o sakramentskou chybu. Lidi, jako ty, si sice libovali, ze studenti uz nebudou parazitovat na jejich danich, ale z dlouhodobeho ekonomickeho hlediska se jednalo o pruser, ktery pozdeji napravovali znovuzavedenim skolstvi zdarma. Muzes asi hadat, proc. Patrne pozdeji zjistili, ze nemaji odborniky a tolik lidi u pokladny supermarketu zamestna nemohou, i kdyby tam sedeli po dvou. Lidi jako ty pak ty nezamestnatelne zivi z dani ve forme podpory, protoze nejaky chytry pan prisel s myslenkou, jak se zpoplatnenim skolstvi usetri. Dalsi veci je, ze kdyz se lide museji zadluzit, kolikrat na desitky let, aby mohli zaplatit studia, nebudou mit na to, aby si koupili skvele produkty, ktere ty treba produkujes. Takze si na nich nahrabou banky, ale ty urcite ne, cili tratis znovu. A urcite by se daly vymyslet dalsi duvody, ktere mluvi proti jednoduchym predstavam borcu, jako jsi ty.

« Odpověď #74 kdy: 06. 04. 2013, 17:43:55 »
Jenže je otázka, jestli mu tahle praxe spíš neuškodí. Když to vezmu z pohledu budoucího zaměstnavatele, kde bude chtít dělat třeba programátora nebo analytika, tak si nutně musím položit otázku: proč ten člověk s VŠ sakra někde montoval pécéčka?
Jasně, zahrajme si na jeho budoucího zaměstnavatele a tuhle otázku si položme:

Zájemce A: v životopisu VŠ a jinak nic
Zájemce B: VŠ + rok montování PCček, zapojování sítí, nakukování Kapitánovi přes rameno

Z: Pane A, vy jste už rok po škole bez práce?
A: Ano, nechtěl jsem brát žádnou práci, která mne není hodna.
Z: Co jste za tu dobuy dělal?
A: Zdokonaloval jsem se v tom, co mě na VŠ naučili, hlavně ve formálním dokazování korektnosti habapidlukálního pumprdoflajkovrzu!
Z: aha, díky

Z: Pane B, vidím, že jste tady dělal nějakou míň odbornou práci. Proč jste ji dělal a jaké zkušenosti jste tam získal?
B: Víte, na VŠ jsme neměli žádnou praxi a měli jsme tolik práce s formálním dokazováním pidlublažkofrkálního hemzononcu, že ani nebylo kdy jít na nějakou brigádu. Tak jsem si říkal, že vlastně vůbec nevím, jak to v takové firmě funguje a že bych se o tom měl něco dozvědět. Vzal jsem teda tohle, čistě na zapracování, porozhlídnutí se, pochopení co je to vlastně ten business. To se mi splnilo. Taky jsem docela valil oči, jak je někdy náročné se se zákazníky domluvit a jak málo stačí změnit tón, aby získali dojem, že je o ně řádně postaráno. Taky jsem trochu koukal Rumovi přes rameno, jak se dělají ty faktury, něco málo o tom DPH a tak... Vlastně mě to tam docela bavilo, ale šel jsem tam jenom na zkušenou, na věky bych tam samozřejmě zůstat nechtěl.
Z: děkuji

Sekretářka: Tak pánové, děkujeme, můžu vám oznámit, že pan ředitel si vybral pana X. Pane Y, je mi to líto, držím palce, ať vám to jinde vyjde.