Plat pro člověka bez praxe

Re:Plat pro člověka bez praxe
« Odpověď #45 kdy: 06. 04. 2013, 16:29:19 »
K čemu by mu bylo vědět, co to je? Myslíš, že já teď řeším nějaké podobné věci? Na to si zavolám ruma, ať mi to nějak zapojí. Po VŠ bys měl být schopný řešit věci trošku jiného kalibru. Tamto jsem dělával tenkrát, protože mi to přišlo zajimavý. Po střední už jsem konfiguroval třeba Cisco switche, ale to dnes také nedělám, protože to nechávám ostatním. Dělám věci, které prostě ze základkou nebo střední obvykle nedáš. Na jednodušší věci jsou ostatní. Pokud chtěl dělat patch kabely, tak měl jít někam na účňák.
Za starého kapitalismu bývalo zvykem, že pokud chceš dělat ředitele pobočky, nastupíš jako smažič hamburgerů a ukážeš postupně, co v tobě je. V některých firmách se to tak dělá dodnes a myslím si, že na tom něco je.

U nás si kdekdo (neříkám, že všichni) myslí, že samotné sezení na zadeki a skládání zkoušek někoho pro něco kvalifikuje. Bohužel to pak taky dopadá takhle: http://zivotvkorporaci.wordpress.com/2013/04/01/profesionalni-kandidat/

Ne, fakt to není o tom, že ředitel pobočky potřebuje ke své práci umět smažit hamburgery. Proč je přesto dobré, aby tou zkušeností prošel, to ať si každý soudruh zváží sám.

PanKapitanRUM

« Odpověď #46 kdy: 06. 04. 2013, 16:29:29 »
Zde je připravovaný text inzerátu…
Když to postavíš takhle, tak se ale nemůžeš divit, že se ti tam budou hlásit ti méně schopní (jemně řečeno).

Dávat do požadavků na tuhle pozici VŠ je blbost a akorát přispíváš k tomu, co asi jinde kritizuješ (pocit, že na každou práci je potřeba „vysokoškolák“ s diplomem).

Tohle je práce a plat pro brigádníka, ne pro absolventa VŠ nebo odborníka se SŠ. Moje rada: požadavky na školu z inzerátu škrtni a najmi pár brigádníků – studentů SŠ – mezi které rozložíš práci. Oni budou rádi za kapesné a ty budeš mít smontované počítače. Případně zkus naopak někoho staršího, kdo hledá nenáročnou práci a přilepšení k důchodu.

A) Část 1 - méně schopní - S tím počítám, ostatně jak tu někde zaznělo, i méně schopný musí jíst ne? ::)
B) Část 2 - nekritizuji VŠ, ale to co na nich učí no a protože jsou k dispozici lidi s VŠ vzděláním, tak proč je nevzít, stejně se budou jako vždy hlásit všichni bez ohledu na vzdělání
C) Část 3 - potřebuji jednoho SPOLEHLIVÉHO člověka, ať si u toho třeba tu VŠ dělá, ale žádné brigádníky. 

masakr

« Odpověď #47 kdy: 06. 04. 2013, 16:34:54 »
K čemu by mu bylo vědět, co to je? Myslíš, že já teď řeším nějaké podobné věci? Na to si zavolám ruma, ať mi to nějak zapojí. Po VŠ bys měl být schopný řešit věci trošku jiného kalibru. Tamto jsem dělával tenkrát, protože mi to přišlo zajimavý. Po střední už jsem konfiguroval třeba Cisco switche, ale to dnes také nedělám, protože to nechávám ostatním. Dělám věci, které prostě ze základkou nebo střední obvykle nedáš. Na jednodušší věci jsou ostatní. Pokud chtěl dělat patch kabely, tak měl jít někam na účňák.
Za starého kapitalismu bývalo zvykem, že pokud chceš dělat ředitele pobočky, nastupíš jako smažič hamburgerů a ukážeš postupně, co v tobě je. V některých firmách se to tak dělá dodnes a myslím si, že na tom něco je.

U nás si kdekdo (neříkám, že všichni) myslí, že samotné sezení na zadeki a skládání zkoušek někoho pro něco kvalifikuje. Bohužel to pak taky dopadá takhle: http://zivotvkorporaci.wordpress.com/2013/04/01/profesionalni-kandidat/

Ne, fakt to není o tom, že ředitel pobočky potřebuje ke své práci umět smažit hamburgery. Proč je přesto dobré, aby tou zkušeností prošel, to ať si každý soudruh zváží sám.

OMG, tady asi pije více lidí, co? Kdo mluvil o nějakém řediteli? Jde o technika. Pokud jsi například na VŠ řešil sondu na Marsu, tak po VŠ budeš sestavovat počítače? A proč jako? Na VŠ jsi řadu let a máš na ukázku plno věcí, proto nejde jen o zkoušky.

PanKapitanRUM

« Odpověď #48 kdy: 06. 04. 2013, 16:38:08 »
Taky si myslím, že roční praxe je na obdobné pozici naprosto ideální.
Člověk má dost času poznat práci ze všech stran a zároveň nehrozí, že by se za tu dobu zahrabal.
Nedávno jsem potkal idiota "IT Managera", který se na tento post dostal hned po škole a byl úplně vytržený z reality.
Tomu to vysloveně chybělo!
Sral svoje lidí tím, že na ně měl nesmyslné požadavky jako "nedávno četl, že" a "proto se musí ....".
Lidi mu nakonec utekli (škoda, jednoho z těch lidí bych bral všemi 10-ti, ale nebylo dost peněz, aby se zaplatil).
Ale on tam vydržel, protože prohraná bitva obvykle není neschopností velitele a vinou vojáků.

PanKapitanRUM

« Odpověď #49 kdy: 06. 04. 2013, 16:39:59 »
OMG, tady asi pije více lidí, co? Kdo mluvil o nějakém řediteli? Jde o technika. Pokud jsi například na VŠ řešil sondu na Marsu, tak po VŠ budeš sestavovat počítače? A proč jako? Na VŠ jsi řadu let a máš na ukázku plno věcí, proto nejde jen o zkoušky.

Jo, tady asi fakt pije víc lidí ::)
Myslíš že nějaký obyčejný Bc. řešil něco společného se sondou na Marsu ;D ??

« Odpověď #50 kdy: 06. 04. 2013, 16:42:21 »
OMG, tady asi pije více lidí, co?
To jsem zvědavý, jestli tě taky někdo napomene, abys nebyl arogantní ;) Nejspíš ne, protože se zastáváš studentů, čili budeš davem milován :)

Kdo mluvil o nějakém řediteli? Jde o technika. Pokud jsi například na VŠ řešil sondu na Marsu, tak po VŠ budeš sestavovat počítače? A proč jako? Na VŠ jsi řadu let a máš na ukázku plno věcí, proto nejde jen o zkoušky.
Dobře, zkusím to ještě jednou, naposledy a ještě polopatičtěji: myslím si, že není od věci, aby si někdo, kdo doteď seděl jenom ve školní lavici, vyzkoušel po krátkou přechodnou dobu, jak to chodí ve skutečné firmě, kterou doteď viděl jenom ve filmu. A ty nejzákladnější věci fungování firmy nejlíp pozná na těch nejnižších příčkách. Bude to pro něj cenná zkušenost, až bude chtít lidi na těchto pozicích pracující, řídit.

To je můj názor a nevím, co ja na něm tak skandalózního, že mi musí být hned nadáváno do opilců.

PanKapitanRUM

« Odpověď #51 kdy: 06. 04. 2013, 16:42:40 »
Sonda na Marsu ;D
Jdu si otevřít flašku ;D
No lol ;D
Bavíme se tu pořád o ČESKÉM školství řekněme mimo ČVUT/VUT na úrovni Bc.?
UF!
Kua, fakt jsem nic nepil....
UF!
Mám dost :o

Franta.

« Odpověď #52 kdy: 06. 04. 2013, 16:43:22 »
nekritizuji VŠ, ale to co na nich učí
Ze své pozice můžeš kritizovat střední školy a učňáky. VŠ ale ne – ty totiž nenabízíš žádnou práci pro vysokoškoláka. Jestli se k tobě nějaký VŠ přihlásí, tak leda ze zoufalství. Zcela se míjíte v požadavcích a kvalifikaci. Ten člověk může být nevhodný na tuto práci a může se jevit jako nemehlo, ale to neříká nic o kvalitě jeho vzdělání. Je to asi jako kdybys na práci automechanika vzal doktora medicíny. Taky mu to půjde špatně od ruky. Ale znamená to snad, že lékařská fakulta špatně vzdělává své studenty?

« Odpověď #53 kdy: 06. 04. 2013, 16:45:05 »
P.S. vůbec nemluvím o opravdu talentovaných studentech, kteří při škole pracují, i jako čerství absolventi se můžou prokázat pěkným portfoliem znalostí a zkušeností a mají překvapivě dobrý celkový přehled o svém oboru. Takových je ale naprosté minimum.

PanKapitanRUM

« Odpověď #54 kdy: 06. 04. 2013, 16:47:53 »
To je můj názor a nevím, co ja na něm tak skandalózního, že mi musí být hned nadáváno do opilců.

Někdy mám pocit, že otevřená diskuze není místem pro používání zdravého rozumu a logiky ;D

Franta.

« Odpověď #55 kdy: 06. 04. 2013, 16:48:41 »

Dříve taky bylo zvykem, že lidé strávili u jednoho zaměstnavatele celý život. ;-)

Souhlasím, že manažer by nejdřív měl dělat nějakou „normální“ práci a až potom vést lidi. Ale považuji za nesmyslné, aby začínal od nuly.

masakr

« Odpověď #56 kdy: 06. 04. 2013, 16:49:52 »
Dobře, zkusím to ještě jednou, naposledy a ještě polopatičtěji: myslím si, že není od věci, aby si někdo, kdo doteď seděl jenom ve školní lavici, vyzkoušel po krátkou přechodnou dobu, jak to chodí ve skutečné firmě, kterou doteď viděl jenom ve filmu. A ty nejzákladnější věci fungování firmy nejlíp pozná na těch nejnižších příčkách. Bude to pro něj cenná zkušenost, až bude chtít lidi na těchto pozicích pracující, řídit.

Jeho ale nezajímá firma, on tam přišel řešit problémy. I ve škole měl určitě plno ekonomie, takže bez problémů. Proč by měl někoho řídit? Nechápu, co máš pořád s tím řízením. Na řízení si najmeš toho hamburgerovače, který podle toho dostane.

PanKapitanRUM

« Odpověď #57 kdy: 06. 04. 2013, 16:51:23 »
P.S. vůbec nemluvím o opravdu talentovaných studentech, kteří při škole pracují, i jako čerství absolventi se můžou prokázat pěkným portfoliem znalostí a zkušeností a mají překvapivě dobrý celkový přehled o svém oboru. Takových je ale naprosté minimum.

Takových lidí je potřeba si vážit!
Znám jich pár, ale to není typ lidí, které bych byl schopen na daném místě zaplatit nebo plně využít.
Nejběžnější je typ s velkou hubou, který tě začne urážet hned, pokud mu sdělíš něco, co se mu nelíbí  ::)

Franta.

« Odpověď #58 kdy: 06. 04. 2013, 16:52:14 »
myslím si, že není od věci, aby si někdo, kdo doteď seděl jenom ve školní lavici, vyzkoušel po krátkou přechodnou dobu, jak to chodí ve skutečné firmě, kterou doteď viděl jenom ve filmu.
Souhlas. Třeba na střední škole o letních prázdninách.

PanKapitanRUM

« Odpověď #59 kdy: 06. 04. 2013, 16:53:14 »
Souhlasím, že manažer by nejdřív měl dělat nějakou „normální“ práci a až potom vést lidi. Ale považuji za nesmyslné, aby začínal od nuly.

Dobrá, pokud nic neumí, tak jak vysoko by měl začít a proč ho platit do doby, než svou práci zvládne?