Plat pro člověka bez praxe

Franta.

Re:Plat pro člověka bez praxe
« Odpověď #75 kdy: 06. 04. 2013, 17:44:17 »
ale vem v potaz, že až podezřele moc lidí, kteří to daleko dotáhli, začínalo v nějakém smyslu "skromně" až trapně.

Velký Bill a velký Steve se vykašlali na elitní školy, které jim slibovaly jistotu zářné buoucnosti a někde v garáži se začali v čemsi hrabat. Jistý Warren místo aby se pořádně učil, prodával Coca-Colu a spekuloval s pozemky. Jistý Tomio prodával v kině popcorn. atd. atd.

Ne, že by z té garáže vedla přímá a nutná cesta k domu u Lake Washington, ale nebyl bych tak hrrr v tom plivání na garáž, zvlášť pokud jsem někdo, kdo zatím ještě nic v ruce nemá...

Jenže Tomio prodával popcorn jako mladík a už ve dvaceti se vrhnul na podnikání. Totéž ti ostatní – oni nepracovali v montovně někoho jiného, oni rozjížděli vlastní byznys v garáži.

BTW: na garáž jsem nikdy neplival – sám tímhle stylem „zkouším štěstí“, byť to zatím kombinuji i se slušnou prací jinde (což tedy zatím vynáší o dost víc, ale doufám, že se to časem zlepší…).

« Odpověď #76 kdy: 06. 04. 2013, 17:46:54 »
Na druhou stranu musíme brát personalisty takové, jací jsou. A v tom spočívá riziko opičích pozic - pro personalisty se tím stanete pouhýmy zapojovači kabelů a budou Vám podsouvat opět opičí pozice.
Rozumím. Pokud někdo nemá vyšší ambice, než celý život sedět v kjůbiklu a lízt do xyz šéfovi, potom je vhodné se na to připravit tím, že vleze do xyz personalistovi. To je logika, které nelze nic vytknout :)

Jenom protestuju proti tomu, aby se to absolventům prezentovalo jako jediná možná cesta životem a okrádali se tak o fantazii a nadšení ve jménu zlatého korporátního telete.

« Odpověď #77 kdy: 06. 04. 2013, 17:49:06 »
Jenže Tomio prodával popcorn jako mladík a už ve dvaceti se vrhnul na podnikání. Totéž ti ostatní – oni nepracovali v montovně někoho jiného, oni rozjížděli vlastní byznys v garáži.
Však jo. Mám za to, že práce u Ruma (vzhledem k typu té firmy, její velikosti a Rumově nátuře) je daleko lepší cesta k vlastnímu businessu, než někde makat na píchačky v kjubiklu, byť na tzv. "prestižnější" pozici.

Dokonce si troufnu tvrdit, že je to lepší start než prodávat popcorn ;)

Franta.

« Odpověď #78 kdy: 06. 04. 2013, 17:54:01 »
Však jo. Mám za to, že práce u Ruma (vzhledem k typu té firmy, její velikosti a Rumově nátuře) je daleko lepší cesta k vlastnímu businessu, než někde makat na píchačky v kjubiklu, byť na tzv. "prestižnější" pozici.

Tak to by mě zajímalo, kolik by sis z „rumového platu“ naspořil na rozjezd podnikání (nemluvím ani o žádném kapitálu, stačí čistě na byt a stravu, abys nějaký čas nemusel chodit do práce a mohl se věnovat byznysu).

« Odpověď #79 kdy: 06. 04. 2013, 17:59:56 »
Tak to by mě zajímalo, kolik by sis z „rumového platu“ naspořil na rozjezd podnikání (nemluvím ani o žádném kapitálu, stačí čistě na byt a stravu, abys nějaký čas nemusel chodit do práce a mohl se věnovat byznysu).
Většina takového IT businessu, u kterého je reálné, že ho rozjede běžný smrtelník z nuly, není pro úplný začátek potřeba žádný kapitál. A pokud přece jenom jo, obvykle se to řeší pomocí FFF.
Myslíš, že kdyby v korporaci dostal o deset patnáct tisíc víc, že by to rozjezd podnikání nějak výrazně usnadnilo? Podle mě ne - a Rum mu oproti korporaci nabízí velice zblízka vidět, jak taková firma funguje, co se v ní řeší, jak se to obvykle řeší, co dělají blbě, co dobře. To mu nikdy žádná korporace nemůže nabídnout, protože jeho obzor končí s koncem kjůbiklu.

txt

« Odpověď #80 kdy: 06. 04. 2013, 18:01:19 »
Na druhou stranu musíme brát personalisty takové, jací jsou. A v tom spočívá riziko opičích pozic - pro personalisty se tím stanete pouhýmy zapojovači kabelů a budou Vám podsouvat opět opičí pozice.
Rozumím. Pokud někdo nemá vyšší ambice, než celý život sedět v kjůbiklu a lízt do xyz šéfovi, potom je vhodné se na to připravit tím, že vleze do xyz personalistovi. To je logika, které nelze nic vytknout :)

Jenom protestuju proti tomu, aby se to absolventům prezentovalo jako jediná možná cesta životem a okrádali se tak o fantazii a nadšení ve jménu zlatého korporátního telete.

Neřekl bych že jsme ve sporu, jen se na věc koukáme každý z opačné strany. Ty vzhledem ke svému teoretičtějšímu backgroundu považuješ praxi se šroubovákem za něco posvátného. Já si montérek a šroubováků užil až až a vždy mě štvalo když na mě na pohovoru pohlížely jako na dělníka, který není od toho aby přemýšlel.

btw. ten fiktivní pohovor se šťastným koncem je jako vystřižen z nějaké knihy o tom jak asertivním přístupem vyřešíte každý konflikt...

« Odpověď #81 kdy: 06. 04. 2013, 18:04:02 »
Neřekl bych že jsme ve sporu, jen se na věc koukáme každý z opačné strany. Ty vzhledem ke svému teoretičtějšímu backgroundu považuješ praxi se šroubovákem za něco posvátného. Já si montérek a šroubováků užil až až a vždy mě štvalo když na mě na pohovoru pohlížely jako na dělníka, který není od toho aby přemýšlel.
Tak to se velmi mýlíš. Jsou to asi 4 dny, co jsem kdesi poletoval s vysavačem a vysával komply. Ne, že by to bylo něco, čím bych se chtěl chlubit, spíš se za to stydím, ale tahle tvoje teorie prostě nevyšla :)

PanKapitanRUM

« Odpověď #82 kdy: 06. 04. 2013, 18:08:30 »
Z: Pane B, vidím, že jste tady dělal nějakou míň odbornou práci. Proč jste ji dělal a jaké zkušenosti jste tam získal?
B: Víte, na VŠ jsme neměli žádnou praxi a měli jsme tolik práce s formálním dokazováním pidlublažkofrkálního hemzononcu, že ani nebylo kdy jít na nějakou brigádu. Tak jsem si říkal, že vlastně vůbec nevím, jak to v takové firmě funguje a že bych se o tom měl něco dozvědět. Vzal jsem teda tohle, čistě na zapracování, porozhlídnutí se, pochopení co je to vlastně ten business. To se mi splnilo. Taky jsem docela valil oči, jak je někdy náročné se se zákazníky domluvit a jak málo stačí změnit tón, aby získali dojem, že je o ně řádně postaráno. Taky jsem trochu koukal Rumovi přes rameno, jak se dělají ty faktury, něco málo o tom DPH a tak... Vlastně mě to tam docela bavilo, ale šel jsem tam jenom na zkušenou, na věky bych tam samozřejmě zůstat nechtěl.

Je to přesně tak, člověk bez 3 let praxe se na dobré místo dostává jen obtížně (leda dokáže předvést něco sakra dobrého) a myslím, že na místo manažera se dostane jen náhodou (úplně bez praxe).
Já mu dám rok té nejobyčejnější praxe, další dva roky se může (měl by se) starat sám o nějakou síť.
Potom bude ALESPOŇ MINIMÁLNĚ kvalifikovaný na to, aby začal řídit nějaké IT oddělení.
Resp. je velmi pravděpodobné, že se ve výběrovém řízení potká s lidmi, kteří budou mít delší praxi, ale už nebude vypadat jako "že tam vůbec nemá co dělat". Tj. bude mít celkem šanci na manažerský flek za úplně jiné peníze.
Myslím, že ten, kdo se už při studiu VŠ takhle angažoval, o to místo stát nebude, ale určitě se najde někdo, kdo to jako ztracený čas nebude vidět. Nejspíš to bude někdo, kdo v létě ty brigády nedělal a programování ho nebavilo ;)

Franta.

« Odpověď #83 kdy: 06. 04. 2013, 18:11:45 »
Většina takového IT businessu, u kterého je reálné, že ho rozjede běžný smrtelník z nuly, není pro úplný začátek potřeba žádný kapitál.
Přečti si to prosím ještě jednou – nejde o kapitál, který bys vkládal do podnikání (předpokládám, že počítač máš a prachy na konektivitu a server zanedbáme), ale jde o to, abys po dobu rozjezdu nemusel spát pod mostem a jíst odpadky z popelnice.

txt

« Odpověď #84 kdy: 06. 04. 2013, 18:14:36 »
Tak to se velmi mýlíš. Jsou to asi 4 dny, co jsem kdesi poletoval s vysavačem a vysával komply. Ne, že by to bylo něco, čím bych se chtěl chlubit, spíš se za to stydím, ale tahle tvoje teorie prostě nevyšla :)

Od tebe bych očekával, že své tvrzení podložíš argumenty. těmi 4dny s vysavačem se pokoušíš sdělit co?

PanKapitanRUM

« Odpověď #85 kdy: 06. 04. 2013, 18:18:55 »
2 Franta
Nemáš ani ponětí, kolik % Španělů žije až do 30-ti u maminky ::)

Mimo to, jestli sis nevšiml, nabízím práci na 4 dny v týdnu nebo 6,5 hodiny denně.
Takže ten člověk klidně může rozjíždět svůj business a já mu rád poradím se vším, co budu znát.
Je velká chyba si myslet, že business rozjedete z úspor.
Business rozjedeš lépe při práci, když máš prostor.
Naopak jsi dal argumenty mě, ten člověk může získat dvojí praxi, jednak bude mít rok praxe z IT firmy a jednak se může blejsknout "Rozjel jsem portál www.zabavneintegralyprokazdeho.cz a mám tam 100 000 unikátních IP za den!"

Takže na otázku personalisty: "A proč jste tam dělal?" může odpovědět: Abych měl dost času na start vlastního projektu.

« Odpověď #86 kdy: 06. 04. 2013, 18:19:37 »
Přečti si to prosím ještě jednou – nejde o kapitál, který bys vkládal do podnikání (předpokládám, že počítač máš a prachy na konektivitu a server zanedbáme), ale jde o to, abys po dobu rozjezdu nemusel spát pod mostem a jíst odpadky z popelnice.
No ale to já nepovažuju za normální, když někdo rozjíždí podnikání a zároveň má dobré bydlo. Takhle to dělají ti startapoví frikulíni, co si myslí, že podnikání spočívá v tom, že mi někdo platí za cool kecy a děsně avantgardně vyzdobený kancl na dobré adrese.

Obvykle se začíná buď při zaměstnání (což u Ruma půjde, už jenom proto, že to je na zkrácený úvazek a určitě s ním bude dohoda), nebo se musí holt člověk uskromnit a základní potřeby zaplatit pomocí FFF. Navíc pro Ruma tady mluví ještě jedna věc: pokud by ten nápad byl evidentně dobrej a životaschopnej, dá se s ním přijít za šéfem té firmy a na nějaké spolupráci/investici se s ním domluvit. To by opět v IBM nebo RedHatu jaksi nepřicházelo v úvahu :)

« Odpověď #87 kdy: 06. 04. 2013, 18:20:32 »
Od tebe bych očekával, že své tvrzení podložíš argumenty. těmi 4dny s vysavačem se pokoušíš sdělit co?
Že šroubováky a vysavače si částečně užívám dodnes. Akorát teda montérky u toho nenosím, jsem prase :)

Franta.

« Odpověď #88 kdy: 06. 04. 2013, 18:52:05 »

Cítíš ten rozdíl mezi „nemuset spát pod mostem a jíst odpadky z popelnice“ a „děsně avantgardně vyzdobený kancl na dobré adrese“?

« Odpověď #89 kdy: 06. 04. 2013, 18:55:47 »
Cítíš ten rozdíl mezi „nemuset spát pod mostem a jíst odpadky z popelnice“ a „děsně avantgardně vyzdobený kancl na dobré adrese“?
No ale dyť jsem to psal - buď u toho pracuje, nebo musí najít sponzora z řad FFF.